radek69 02.05.2006 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Cześć wszystkim.Parę dni temu dużo napisałem, a dziś patrzę i nie ma! To muszę jeszcze raz. Otóż Luc, mądry byłem jak nie wiem co z tym ogrzewaniem na paliwo stałe, a okazije się że system otwarty dotyczy tak samo Ciebie jak i mnie. Bo zgoednie z przepisami tak być musi, a moi znajomi, którzy nają piec w systemie zamkniętym po prostu łąmią prawo. Al;e znalazłem piece na paliwo stałę, które pracują w systemie zamkniętym - tyle że kosztują średnio 35 - 40 000 zł. Taniocha.Problem rozwiązał mi architekt starostwa (czy tam powiatowy). Plan zagospodarowania przestrzennego był tak sporządzony, ze nic z niego na pewnoio nie wynikało, więc nie mogłem się dogadać, czy muszę mieć gaz (bo jest w ulicy). Teraz wiem - MUSZĘ. Ewentualnie olej albo energię elektryczną (mowa o ogrzewaniu). No to mi się dylematy rozwiązały. Teraz zrobię (mam nadzieję) piecyk z zamkniętą komorą spalania, zasobnik na jakieś 300 - 400 litrów, bo do solaru na c.w.u. - postaram się założyć kolektor, a jak nie to przynajmniej instalację. I to, co najbardziej lubię - wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła (także z kominka Luc!). Koszt dla M05aL to 10 000 zł. - kompletna. Instalację centralnego odkurzacza robią gratis (no bez odkurzacza).Ale przez ten gaz muszę czekać na warunki techniczne i moje pozwolenie na budowę znów odpływa w czasie, a tu coraz ładniej na świecie (długiego weckendu nie liczę).Dałem projekt firmie, która bubuje w systemie PRAEFA z płyt keramzytowych na podłożu LEGALET (do wglądu na te hasła w Internecie). Bardzo mi się to podoba. Śledziłem taką budowę koło siebie. Poczekam na wycenę - stan deweloperski. Dla niewtajemniczonych - bez: drzwi wewnętrznych, tynków (ale w Praefie nie trzeba tynkować), posadzek, i wiadomo - białego montażu. Jak mnie nie zabiją ceną, to kto wie?Kto by pomyślał, że nasz skromny Niewielki zrobi się tak popularny. Witam wszystkich. Acha, co się Pani Małgorzata (autorka projektu) czepia waszego podniesienia ścianki? Jak dobrze przeczytałem w projekcie, można podnieść budynek o 10%, tak, czy nie? Tyle, żeby zachować proporcje. To wykorzystajcie ten zapis. Moje zdanie jest takie, że wyjdzie kiepsko, a powierzchnia poddasza i tak jest dobra. Najwyżej cofnijcie sobie ścianki, żeby miały wosokość ze 110 cm i będzie więcej przestrzeni. Podnoszenie budynku zawsze psuje jego architekturę, no i znacznie zwiększy powierzchnię dachu, bo jak nie wydłużycie okapów, to będzie kicha, a znowu jak wydłużycie to dach będzie optycznie zbyt poężny w stosunku do bryły. Szach i mat. Ja bym odpuścił.Męczyły mnie te schody, więc gadałem z fachowcami od ergonomii wnętrz. Facet mówi, że to nie jest może pięknie, ale nawet gdyby miały 80 cm. to też spełniały by swoją rolę, i żebym się zbytnio nie przejmował. Dużo można zdziałać światłem i tym miejscem, gdzie Luc (i ja też) chce zrobić okienko i parapecik. Acha! Z tym przedsionkiem to nie jest źle i da się zabudować tak, że się człowiek nie zabije przy zdejmowaniu, czy zakładanu płaszcza. Ale rozbawiło mnie umiejscowienie (w projekcie) szafki elektrycznej. Sami popatrzcie, bo zaplanowani ją właśnie pod zabiegiem schodów w przedsionku. I co - będę się z elektryką bawił na czworaka?Z samodzielnym montażem okien połąciowych wyszło mi za nie jakieś do 11000 zł. (Velux). To dobrze czy źle? Oczywiście bez żaluzji, itp. oraz z glifiami wykonanymi z płyty a nie z drewna (są fabryczne).Szef się na mnie drze, to muszę kończyć. Niestety diś pracuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 05.05.2006 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 radek69 - sporo napisałeś Już dawno przeczytałem, ale nie miałe nic ciekawego do napisania, a właściwie teraz też nie mam, ale temaj jakoś ucichł... Ostatnio byłem u znajomego, który ma dwa ogrzewania. Jedno to kocioł gazowy a drugie to kominek i DGP. Czyli ma dwa niezależne układy ogrzewania. Jeden oparty na gazie i wodzie, jako medium rozprowadzające ciepło; drugi układ oparty na kominku i powietrzu jako medium rozprowadzające. Sytaucja więc idealna bo gdy braknie gazu lub wody to ma jeszcze drewno i powietrze. Problem jednak w tym, że gdy rozpala w salonie, w którym ma kominek to robi się w nim bardzo gorąco i ogrzewanie nie jest równomiernie rozprowadzane po domu (grawitacyjne). Utwierdza mnie to więc w przekonaniu, że nie chcę DGP. Obstaję więc przy swoim, jak na razie, ale będę chciał zrobić podłogówkę na dole, tzn - salon, kuchnia, hol, pokój, łazienka, może wiatrołap. Niestety bazuję więc na jednym medium rozprowadzającym, którym jest woda. Jest to moment do zastanowienia się, czy przypadkiem gdy pęknie rura i zabraknie wody to czy ogrzewanie będzie działać... Ten człowiek miał prawie identyczne schody na poddasze jak u nas (prawoskęrne, 2 ściany w dolnej części, okno połaciowe i parapet na kwiaty) i muszę przyznać, że faktycznie - lepiej jest chyba zrobić dolną część schodów, pomiędzy ścianami szerszą niż druga część... Zastanawiam się jaki cel miała pani Cybulska-Marks projektując takie schody ? Może to miał być jakiś styl podkreślający "niewielkość" domu ? A może nie dało się inaczej... Zdobyłem wyceny: 1. Drzwi segmentowe garażowe firmy Hormann 4.5x2.25m (http://www.hormann.krakow.pl/page.php?p=bramy_przetloczenial), segmentowe z napędem - około 8 tys.... chyba trzeba coś tańszego znależć 2. Ciekawostka - panele fotowoltaiczne z układem magazynowania energii i falownikiem. Moc paneli 1kW (http://www.fhu-help.pl/strona/podstrony/wind/Helios1000.php) .... 10 tys euro... - pozostawię to jako ciekawostkę... Mam też pytania na inne tematy: 1. Jakie okna planujecie - drewniane czy PCV ? 2. jeśli planujecie grill na tarasie to jaki ? 3. czy jest sens dawać w wiatrołapie podłogówkę ? 4. robicie drenaż opaskowy ? 5. Parapety zewnętrzne z płytek klinkierowych czy inne ? 6. Jaka kolorystyka elewacji ? radek69 - jeszcze nie wiem czy za okna to mało czy dużo Ja nie będę kombinować z podnoszeniem ścianki kolankowej. Z tą szafką elektryczną to faktycznie trochę nietypowo jest, ale jak się zabezpieczy to dzieci nie będą w tym grzebać. Albo może trzeba przenieść w inne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek69 06.05.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Ruszcie się wszyscy i piszcie. Ja też mam mało czasu i też coraz bardziej dobija mnie ogrom przesięwzięcia i koszty. Od euforii do szarej rzeczywistości. Ale i tak uważam, że biędzie nieźle.Luc! Pomysl o wentylacji mechanicznej. Mówię ci fajna rzezcz. Ja też chcę na całym dole podłogówkę i nawet na górze w łazience (ale niekoniecznie). Tyle, że w salonie chcę mieć drewno - dyle, czy deski, jak kto woli. Normalnie powinny być na legarach, ale z podłogówką to odpada i trzeba przyklejać na beton. No i tu nie jestem właśnie przekonany, czy to będzie OK.Jego DGP to nieporozumienie. Nie robi się go bez wentylatora (około 800 zł). Tyle że ten wentylator powinien najlepiej być ned poddaszem - u nas nie ma gdzie.Ja nie lubię DGP, bo to bardzo suche powietrze i mocno zakurzone. Już po krótkim czasie przy anemonach są smugi na ścianach.Podłogówka w przedsionku ma tylko jedną wadę. W domu bywają różne osoby i pozostawione na podłodze obuwie nagrzewa się i wytwarza charakterystyczny zapach... Ja zwróciłęm na to uwagę w kilku domach.Ja nie mogę pozwolić sobie na dwa systemy ogrzewania, ale uważam, że to bardzo dobry pomysł mieć w zanadrzu alternatywę.Fotoogniwa nie są najdroższe - poczytaj o domowych siłowniach! Jak zbudujesz dom, to pobaw się i zrób sobie elektrownię słoneczną samodzielnie. Wymaga dużo pracy, ale ani za wielkiej wiedzy ani bardzo skomlikowanych materiałów. Ceny elementów do budowy fotoogniw da się przeżyć.Brama garażowa nie będzie za wiele tańsza (ta z siłownikiem na pilota) - może z 500. Chyba że kupisz bez vat-u. Ciągana ręcznie nie mniej, niż 6000 zł. Pomijam tanie (i też nieznacznie) wynalazki, bo te wrota mają dobrze i długo służyć. Ja też chcę Hormanna. Są bardzo dobrze dopasowane i trwałę. Pozostałę, nawet pojedyńcze, jak oglądam u znajomuch, to przerażają mnie szczeliny wielkości kilku centymetrów zasłonięte zwykłym paskiem gumy (nawet nie EPDM).Wiem, że drewno przede wszystkim i wolałbym, ale mogę powiedzieć, że nad drewnem, chcąc mieć piękne okna trzeba ciężko pracować (tak robiłem i nienawidzę tego) do tego praca jest precyzyjna i żmudna. Róźnie poiszą o plastikach. Moja mama mieszka w najbardziej uciążliwej części Radomia. Kupa spalin kurzu itp. przez 24h. Do tego okna od południowego zachodu. Ma tam zwykły trzykomorowy plastik Thermoplastu od 10 lat. Mogę tylko powiedzieć - bez uwag. Plastik jak kiedyś był bielutki, tak jest i teraz, szyby cały czas szczelne, uszczelek nie ubyło nawet po milimetrze i nie sprciały. Myje się je z przyjemnością. Wszystko działa i to mnie przekonuje. Pomyśl o utrzymaniu i estetyce.Nie robię grila na tarasie i komin będę miał pojedynczy. Wszystko byłoby brudne i tłudste a cały zapach w domu. A jak go nie używać to po co grill?Parapety chcę z klinkieru i to nie tego cienkiego.Moja działka jest na terenie starego koryta Narwi. (przeciętnie 74 - 75 mnp.) Pilnie obserwuję wody gruntowe i pytałem też sąsiadów. Nie ma problemów z wodą gruntową, bo podłoże jest dobrze przepuszczające, więc podsypię tylko piaskiem fundamenty a rynny będę miał z odprowadzeniem do zbiornika, czy kanalizacji - bo mam w granicy działki (taki luksus) ale wodociągu, to już nie. Jest studnia 8m. Wody ponoć nigdy nie brakuje i jest dobra w oklicy.Jeszcze nie myślałem o kolorystyce, chociaż ta z projektu mi odpowiada. Trochę za blada? Dach i tak muszę mieć czerwony lub brązowy (plan zagospodarowania).Kto buduje niewielki w okolicach Warszawy? Nara Luc. Cześć pozostali. Luc, a co za instalację gazową wykombinowałeś, jaki piec, jakiej firmy, dlaczego i za ile? Dobry jestem co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tommy07 06.05.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Witam wszystkich! Niniejszym dołączam się do grona szczęśliwców (tj. posiadaczy projektu Murator 05AL - Niewielki Wariant I) Na początku chciałbym rozwiać wątpliwości wszystkich, którzy pragną zbudować ten właśnie dom i myślą o podniesieniu ścianki kolankowej. Na pierwszych stronach projektu jest dokładnie napisane co można zmienić bez pisemnej zgody autorki i uwierzcie mi, że jest tam sporo rzeczy wymienionych, m.in: -zmienić wymiary zewnętrzne (obrys budynku) -zmienić wysokość domu (lub rzędną wysokościową kalenicy) o 10 % (zwiększyć lub zmniejszyć) i wiele wiele innych rzeczy. Praktycznie można zmienić go całkiem - tylko po co skoro jest taki extra Jeżeli chodzi o zmiany to zdecydowałem się zmienić beton komórkowy na ceremikę tradycyjną - jest o wiele bardziej popularna w moich okolicach. Mała strata na izolacyjności cieplnej nie powinna wpłynąć znacząco na przyszłe rachunki (mam nadzieję Drugą większą zmianą jest poszerzenie budynku (tak jak koalla) o około 1 m od strony salonu i kuchni co skutkuje zwiększeniem salonu, kuchni i jednej sypialni na poddaszu (można zrobic super garderobę). Kolejna sprawa to ścianka kolankowa. Podnoszę ją o jeden pustak, tak aby murłata nie leżała bezpośrednio na stropie, i wcale wygląd na tym nie ucierpi a można przy okazji zwiększyć wnętrza na poddaszu (scianki zabudowy pozostają 130 cm ale są bliżej ścianki kolankowej). Jeżeli chodzi o dach to robiąc go z dachówki ceramicznej można go tochę wydłużyć poprzez robienie mniejszych zakładek - ale raczej to nie wystarczy. Trzeba będzie dodać jedną dachówkę więcej. Okap z kolei podniesie się do góry co z kolei korzystnie wpłynie na nasłonecznienie okien (jeżeli pozostawimy je w rozmiarach oryginalnych to kończą się prawie na stropie 85 m + 170 cm = 255 cm). Planuje jeszcze pare mniejszych zmian (np okna z 170x120 na 150x150 - aby lepiej wykorzystać słoneczko:)) ale to może przy okazji. Jedyną rzeczą, która mi narazie nie wychodzi to zmiana tych cholernych schodów - jak dla mnie to są o wiele za wąskie. Najprawdopodobniej zdecydujemy się na schody drewniane ażurowe które będą poszerzone w kierunku kuchni. Wyższy bieg będzie zachodził trochę nad wejście ale już na dosyć wysokim pułapie, więc nie powinno być źle. Jeszcze jedna sprawa - nikt nie pisze o cenach robocizny, więc może zacznę: mam wycenę jednej z lepszych firm w mojej okolicy i koszty kształtują się następująco (robocizna): fundamenty 7000 zł ściany kondygnacji parteru 7500 zł strop nad parterem (bez schodów) 7500 zł (6300 zł) ściany konstrukcyjne poddasza 1000 zł (jeden pustak wkoło) więźba dachowa 4500 zł kominy całe w klinkierze 3000 zł pokrycie dach z orynnowaniem (dach. ceramiczna) 8000 zł co daje sumkę 38500 zł. Trochę dużo moim zdaniem - ale dom buduję na conajmniej 15-20 lat więc chyba lepiej wydać te 10 000 zł więcej i mieś sprawdzoną firmę niż bawić się w fuszerkę? Co sądzicie o tych cenach ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 06.05.2006 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Witaj tommy07 i gratuluję zakupu Z tym podniesieniem o jeden pustak może faktycznie nie być problemu, jeśli chodzi o zgodę autorki, ale zastanawiam się nad stylem budyku. Okna zawnętrzne sięgają do poziomu podbitki - podobnie jak tego domu, do którego namiary w muratorze podsyłałem. Jeśli się podniesie o jeden pustak bez wydłużania okapu to ten efekt utraci się - nie jestem pewien jak to sie odbije na wyglądzie domu. Boję się, że jest to jeden z elementów elewacji, który decyduje o ponadprzeciętności i można to utracić. Co do oświetlenia wnętrza to byłem ostatnio u znajomego, który ma również niski okap i nie było problemów. W lecie chroni przed zbytnim nasłonecznieniem a w zimie, kiedy słońce jest nisko nad horyzontem nie przeszkadza. Poszerzenie (a właściwie wydłużenie budynku) to fajna sprawa. Zastanawiam się nad tym i kusi mnie to, ale bez podniesienia trochę budynku może się wydawać bardzo długi i niezgrabny, ale znowu może to nie jest problem. Szkoda, że nikt go jeszcze nie postawił i nie da się go oglądnąć. Ciekawi mnie ta sprawa ze schodami ażurowymi. Jak to sobie wyobrażasz ? Bo czy wiatrołap nie straci swojej funkcji ? Czy będziesz ograniczać te schody jakoś od strony wiatrołapu ? Jakaś ścianka ? Jeśli chodzi o koszty to może nie jest tanio, ale osobiście uważam, że za dobrą ekipę i za super wybudowany dom mógłbym nawet trochę więcej dać. Ja jeszcze nie mam wycen i nie wiem kiedy zaczynam... tommy07 - gdzie budujesz ? radek69 - co do wentylacji mechanicznej to myślę o tym, ale nie jestem przekonany. Nie widziałem tego na własne oczy i obawiam się, że będzie to szumieć a ja mam dość szumu komputerów przez cały dzień (i starzeję się Elewacja: dachówka brązowa albo antracyt, płytki klinkierowe brązowe, reszta elewacji w jasnym kolorze. Okna brązowe. Dzięki za wypowiedź odnośnie bramy garażowej - skoro tak jest to może jednak zastanowię się nad Hormannem. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margareta 07.05.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Witam, Jean Luc, Jestem Ci bardzo wdzięczna za ostatni post. Takich świadomych budujących nam trzeba Projektując ten dom, baaaardzo zależało mi na tym detalu, o którym piszesz czyli podchodzeniu okna do podbitki. A z tym wystającym okapem i słońcem to masz rację. A poza tym ja uwielbiam dużo światła w pomieszczeniach i dlatego projektuję takie duże okna. Błagam, ludzie zaufajcie architektom, oni czasami mają rację............ Pozdrawiam Gośka Marks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 08.05.2006 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Moja budowa Niewielkiego co prawda się przeciąga (przez pozwolenia) ale dostałem taka wycenę na wykonanie fundamentów i ścian fundamentowych:1.) Beton B20 - 4050zł2.) Pustaki 29*25*19 - 5664zł3.) Zaprawa cementowa - 750zł4.) Dysperbit - 180zł5.) Styropian + klej + kołki - 1560zł6.) Pompa do betonu - 374zł7.) Robocizna - 4900złCałość 17478 zł netto.Co myslicie o tych cenach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 08.05.2006 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Witam ! Margareta - miło mi Cię powitać i gratuluję fajnego projektu Mam jednak pytanie dotyczące tych schodów, które wzbudzają trochę obaw. Czy tam nie jest trochę za nisko ? Może nie jest bo u moich rodziców na schodach można głowę oprzeć o część stropu, ale o tym dowiedziałem się dopiero gdy analizowałem schody w m05a - wcześniej tego nie zauważałem. Może tutaj jest podobnie. Czy mogłabyś uchylić rąbka tajemnicy jak to widzi autor projektu ? pedzelito - dziękuję za podanie kosztów. Trudno mi cokolwiek sądzić bo nie jestem budowlańcem. Twoje wyceny to będzie dla mnie jakiś punkt odniesienia i z pewnością dla innych również. Jak tylko ja przybliże się do celu to również będę pisać. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 09.05.2006 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Witam! dawno nieodwiedzałam tego forum, gdyż czekałam na kosztorys. Już jeden mam więc mogę sie podzielic. Stan surowy otwarty - robocizna 25000 netto materiał 77000 netto natomiast dach w sumie 25000 netto Co myślicie? Czekam jeszcze na dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 09.05.2006 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Czesc, co tutaj tak cicho??? Dostałam kolejny kosztorys opiewajacy na kwote 65.000 materiał + robocizna lecz bez dachu. Natomiast koszt dachu mnie powalił na kolana, "raptem" 57.000 materiał + robocizna, dachówka karpiówka, zielona, angobowana. Ceny brutto Pomóżcie, niewiem co robic, co wybrac!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 09.05.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 No wiesz.... Od Ciebie zależy co chesz mieć - czy blachodachówkę czy dachówkę Ale wybierz dachówkę ! Wydaje mi się, że przy takim dachu, gdzie dach równocześnie jest stropem położenie blachodchówki spowoduje, że przy opadach deszczu bleachę będzie bardziej słychać. Ja chcę mieć maksymalnie wyciszony dach, więc wybiorę dachówkę (ceramiczną). Tej teorii o dzwonieniu nie sprawdzałem osobiście więc może ktoś się wypowie ? Wczoraj przeczytałem również takie zdanie: "Folie pod blachodachówki - tym, co wyróżnia je spośród innych, jest przede wszystkim większa wytrzymałość na wysoką temperaturę (od 95 nawet do 120°C). Blaszane pokrycie bowiem w zależności od koloru i stopnia nasłonecznienia nagrzewa się znacznie bardziej niż inne." To jest chyba następny powód - poddasze może się nagrzewać bardziej w lecie. Inna sprawa, że pewnie dachówka trzyma dłużej ciepło i długo będzie grzać w nocy, ale może to dobrze... Może ktoś z większym doświadczeniem się wypowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budowniczy junior 10.05.2006 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Witam Wszystkich, Nas też bardzo urzekł M5.Na razie jesteśmy na etapie poszukiwań działki.Na konkretny projekt zdecydujemy się po zakupie działki.Na razie M5 jest nr 1.Mam gorącą prośbę:jak większość ludzi nie dysponujemy nadmiarem pieniędzy : więc koszty odgrywają u nas znaczącą rolę.Większość z Was kupiła projekt jakiś czas temu,pewnie niektórzy mają za sobą wizytę u kosztorysanta,może niektórzy nawet zaczęli budowę.Prosze podzielcie się informacjami,temat był parokrotnie poruszany,ale jak dotąd żadnych konkretów. Myślę,że nie tylko my jesteśmy zainteresowani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 10.05.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Wyceny masz klka postów wyzej, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tommy07 10.05.2006 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Dostalismy kolejną wycenę na robociznę-26.000- stan surowy otwarty. Znacznie taniej niż poprzednia wycena, ale o tym wykonawcy aż tak wiele dobrego nie słyszymy. Nadal głowimy się co z tymi schodami zrobić...a więc dołączamy się do Jean Luca i prosimy bardzo o jakieś rady od pani Gosi. Jean Luc - budujemy koło Stalowej Woli (podkarpackie), wiec zaczynaj szybko, to będziemy przy okazji pobytów w kr odwiedzać Twoją budowę i pedzelita też. Myslimy zacząc ok sierpnia więc chętnie będziemy zapraszać na wspólne konsultacje na budowie. Moze dzięki temu popełnimy min błędów. Pozdrawiam wszystkich Aga- żona Tomka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 10.05.2006 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Dostalismy kolejną wycenę na robociznę-26.000- stan surowy otwarty. Znacznie taniej niż poprzednia wycena, ale o tym wykonawcy aż tak wiele dobrego nie słyszymy. Nadal głowimy się co z tymi schodami zrobić...a więc dołączamy się do Jean Luca i prosimy bardzo o jakieś rady od pani Gosi. Jean Luc - budujemy koło Stalowej Woli (podkarpackie), wiec zaczynaj szybko, to będziemy przy okazji pobytów w kr odwiedzać Twoją budowę i pedzelita też. Myslimy zacząc ok sierpnia więc chętnie będziemy zapraszać na wspólne konsultacje na budowie. Moze dzięki temu popełnimy min błędów. Pozdrawiam wszystkich Aga- żona Tomka Oooooo to bardzo fajnie że tak blisko!!! Mam nadzieję że cholerne pozwolenia nie spowodują że będę na szarym końcu ale już zapowiadam wizytę i u Jean Luca i Tommy'ego 07!!! Pozdro!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margareta 10.05.2006 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Witam ponownie, Chętnie wyjaśniam kwestię schodów - w najbardziej krytycznym miejscu tzn. na piątym (licząc od góry) stopniu, przy samej ścianie wysokość wynosi 2.04m; na tym samym schoddku przy balustradzie (czyli na środku klatki schodowej ta wysokość wynosi 2,74m. Czy takie wyjaśnienie milośników M05 I M05a uspokaja??? Pozdrawiam Margareta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budowniczy junior 11.05.2006 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Jean Luc poza tym co powiedziałeś blacha jak się nagrzewa to się rozszerza.W zimie kurczy.Podobno to ma duży wpływ na trwałość.Słyszałem,że po jakimś czasie potrafią przeciekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas_M05 11.05.2006 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Jean Luc poza tym co powiedziałeś blacha jak się nagrzewa to się rozszerza.W zimie kurczy.Podobno to ma duży wpływ na trwałość.Słyszałem,że po jakimś czasie potrafią przeciekac a ja wam wszystkim radzę dachówki bitumiczne położyć przy tak mocno połamanym dachu to najtańsze rozwiązanie poza tym na tym niewielkim domku ceramiczne mogą trochę przytłaczać ale to kwestja gustu, na szczęćcie zaczynają być już modne gonty ja już zdecydowałem, podoba mi się ich lekkość i cena pozdr all Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 11.05.2006 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Wojtas M05 a ile takie dachówki bitumiczne kosztuja? Czym się różnią od gontów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas_M05 12.05.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Wojtas M05 a ile takie dachówki bitumiczne kosztuja? Czym się różnią od gontów? popularnie nazywa je się gontami, coraz częściej je ludzie kładą, można po nich chodzić bo to w zasadzie papa, tyle, że ładna i wytrzymała, no i musisz robić pełne deskowanie, kosztują jakoś od 25zł za m2 i dodatki typu gąsiory, kosze, wentylacja, wywiewki do tego systemu są tanie, a w M05 jest tego dużo, przy dach ceram to znacznie wpływa na cenę dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts