Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

(...) podniesienie ścianki kolankowej 64cm

Skąd 64cm?

Wg mnie podniesliscie od tego co w projekcie o 37cm.

Tomku nie anjawi napisał tylko napisała ...;-)

masz rację mała pomyłka ale nie 64 i nie 37 tylko 54 cm ponieważ ściankę podnieśliśmy o dwa bloczki + 2 fugi to tak wyjdzie

Pozdr

Ania

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

my w M05a mamy pojedyncze kołnierze ponieważ między oknami przebiega krokiew więc jeżeli zamontujesz okna zespolone z kołnierzem kombi to krokiew musiałaby zostać wycięta i dach wzmocniony jakimiś dodatkowymi elementami.

My unikamy takich rozwiązań mało tego udało nam się wyelimnować wszystkie słupki S1 i to dzięki zwiększonemu przekrojowi KK1 i KN1, (zostały tylko słupki przy schodach) w rezultacie będzie duże i przestronne poddasze

Pozdr

Ania

my budujemy M05a

http://foto.onet.pl/b72q5,s0ru27g04k2e,7gzec

anjawi napisała:

(...) podniesienie ścianki kolankowej 64cm

Skąd 64cm?

Wg mnie podniesliscie od tego co w projekcie o 37cm.

Tomku nie anjawi napisał tylko napisała ...;-)

masz rację mała pomyłka ale nie 64 i nie 37 tylko 54 cm ponieważ ściankę podnieśliśmy o dwa bloczki + 2 fugi to tak wyjdzie

Pozdr

Ania

1. Niestety, korzystam z automatu forumowego, on tak ma. Ale więcej sie to nie powtórzy :oops: .

2. Oto moje obliczenia:

DANE:

Wg projektu "ścianka kolankowa" ma 12 cm od poziomu 2,94 - rozumiem, że i Ty od niego liczysz. Tyle ma i u mnie.

U Ciebie 2*24(wys. Porotherm'u) + 2*co najwyżej 1,5cm :lol: :lol: :lol: fuga....

OBLICZENIA:

To daje podniesienie u Ciebie o :

(2*24+3)-12=39, co stanowi ok. 1,5tzw "bloczka". :-?

PS. Staram sie nie czepaiac, ale czasami mi nie wychodzi 8) .

Witam

Dzisiaj złożyłem zamówienie na projekt M05a.

Od przyszłego tygodnia zaczynam gonitwę za papierami.

Zamierzam zrobić pare zmian w projekcie.

Głównie poszerzyć "niewielkiego" od strony wejścia i tarasu (razem ok 1,5m).

Czy mógłby mi ktoś doradzić jakie jeszcze zmiany wprowadzić?

Pozdrawiam

ludziska czy nikt z Was nie montowal okien dachowych? :)

JAKIE DAWALIŚCIE KOŁNIERZE ?? - do tych okien parami

kombi czy pojedyncze

prosze bo to dla mnie bardzo istotne - chce na dniach zamawiac komplet

Otóż...okna dachowe tylko z kołnierzem kombi. Nie ma potrzeby podcinania krokwi :lol: . Właśnie do tak ustawionych okien są kołnierze kombi. Ja tak mam, krokiew cała 8), okna mamy Fakro.

TomekM05a, domek jak ta lala :D .

Dzisiaj nam okna wstawiono, jutro wkleję fotki okien i tego kołnierza kombi. Tzn. mam nadzieję.

Witam

Ja w pomieszczeniu gospodarczym za garażem będę miał pisuar :wink: . Zamiast ładowac sie w brudnych butach przez salon (lub je zdejmowac), do pomieszczonka itd...

:D

a czy rączki też bedziesz w nim mył :lol:

a co do mojego oryginalnego rysunku (projektu), ja nie mam w nim zaznaczonej ścianki kolankowej tylko murłata leży na stropie, więc może stąd ta różnica ???

Pozdr

Ania

my budujemy M05a

http://foto.onet.pl/b72q5,s0ru27g04k2e,7gzec

Witam

Ja w pomieszczeniu gospodarczym za garażem będę miał pisuar :wink: . Zamiast ładowac sie w brudnych butach przez salon (lub je zdejmowac), do pomieszczonka itd...

:D

Witam

Widze Tomku że budowa "niewielkiego" cię wykończyła ;) , skoro masz takie kiepskie żarty ;) . Ale jak mówisz że masz pisuar w p.gosp. to co masz w salonie? kibelek zamiast kominka? ;)

Pozdrawiam

Widze Tomku że budowa "niewielkiego" cię wykończyła ;) , skoro masz takie kiepskie żarty ;) .

Ale jak mówisz że masz pisuar w p.gosp. to co masz w salonie? kibelek zamiast kominka? ;)

1. Wykończyła mnie troszkę.

2. To nie jest żart - bede miał pisuar.

3. Chciałem podpowiedziec. Zobaczymy jak Cię przyciśnie na podwórku, a żona będzie myła podłogę.

4. Twój żart był kiepski :-? .

Witam!!!

Po krótkiej nieobecności wywołanej wojną z hydraulikiem, a raczej fuchmistrzem do potęgi ,,n,, :evil: :evil: :evil: podziwiam Wasze postępy w budowach i jestem pod wrażeniem. Zastanawiam się kiedy i ja będę mógł wejść do swojego Niewielkiego? :cry: :cry: :cry:

Tomek M05a piękny Twój domek i ta ceglasta dachówka :wink:

anjawi podobnie jak Ty chcę podnieść ściankę kolankową o 2 bloczki, widać, że pomyślałeś/aś o wydłużeniu krokwi!!! Dom nie wygląda jak ,,grzyb,,!!! Udało się zachować jego proporcje. Fajny pomysł z usunięciem slupów kosztem zwiększenia przekroju krokwii :D :D :D ~

Pozdrawiam

Widze Tomku że budowa "niewielkiego" cię wykończyła ;) , skoro masz takie kiepskie żarty ;) .

Ale jak mówisz że masz pisuar w p.gosp. to co masz w salonie? kibelek zamiast kominka? ;)

1. Wykończyła mnie troszkę.

2. To nie jest żart - bede miał pisuar.

3. Chciałem podpowiedziec. Zobaczymy jak Cię przyciśnie na podwórku, a żona będzie myła podłogę.

4. Twój żart był kiepski :-? .

Witam

Widze Tomku że na bieżąco odpowiadasz.

Ale coś mi się wydaje że z tym pisuarem to trochę ściemniasz ;) .

Pozdrawiam

Witam

Pytanie:

Jak byś zaczynał/a budowę niewielkiego zmienił/a bym ................

pozdr

Budujący Niewielkiego mają w sobie dużo życzliwości i wielkie serca :lol: :lol: :lol:

Mieliśmy szczęście tego doświadczyć (post wyżej).

Moja rada! Zorientuj się, kto buduje najbliżej,poproś ładnie a zobaczysz, że mam rację.Wizyta na budowie (plus rozmowa) dużo wnoszą.

Wprawdzie nie zaczęliśmy jeszcze budowy,ale już wiemy, że:

- podniesiemy ściankę kolankową

- zlikwidujemy węższe drzwi tarasowe w salonie

- dodamy w salonie jedno okno (u nas ściana południowa)

Zastanawiam się nad likwidacją WC (dzięki temu można przesunąć ścianę w łazience - byłaby trochę większa)Od strony holu pozostają szafy wnękowe.

witam wszystkich budujacych i zamiezajacych budowac ja jestem tym co zamieza niedlugo zaczac budowe ,przeczytalem wszystkie wasze posty iobejzalem zdjecia wszystko jest super ale caly czas sie zastanawiam czy salon z kuchnia nie jest zamaly napiszcie ci co juz wybudowali czy nie czuja przypadkiem czy jednak ten domek nie jest za maly

Ceny idą w górę...

Chyba zrobię większe zakupy zwiazane z ociepleniem.

Ktos mógłby rzucic cenami już kupionych i kiedy:

- styropianów/wełny ocieplen scian zewn ()jest gdzies taka wełna do kupienia?)

- wełny poddaszowej.

Uruchamiam następna transzę i zastanawiam się nad zamiana części działki w składzik budowlany na własne potrzeby :-? .