aladin07 22.03.2007 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 witam ciezko jest mi powiedziec czy starczy bo sie za M05 biore ale powiem jednoim pozniej sie zdecydujecie tym wiecej bedziecie placic a przy tych szalejacychcenach to uzbieracie powiedzmy 40tys przez rok ( o ile sie Wam uda )i za rok sie okaze ze 210tys to za malo.motto na dzisiaj - jak mozesz to zaczynaj budowac bo nawet jesli bedziesz musialawziasc kredyt to bedzie on tanszy od wzrostu cen przez ten okres - powiedzmyze kredyt bedzie oprocentowany 5-7% a wzrost cen co najmniej 15-20% takze liczby mowia same za siebiea druga rzecz ze za materialy ktore kupisz w tym roku bedziesz mogla odliczycroznice miedzy 7% a 22% vatu co tez da Ci oszczednosci nie male( 13300zl ze 100 000zl wydanych na materialy ) a za rok ( poki co ) nie ma takiej mozliwosci takze jeszcze na tym stracisz wnioski nasuwaja sie same takze zycze dobrej i jedynej mozliwej decyzji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.l 22.03.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Witajcie!!! aladin07 buduję także M05L jestem na etapie rozpoczęcia prac związanych z murowaniem ścian z suporexu. Kupiłem na razie 2 palety cementu(2tony). Do wymurowania bloczków zużyłem ok 1,5 tony cementu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 22.03.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 witaj piotrze.I to widze ze jedziemy po tej samej stronie lustra my moze w przyszlym tygodniu sciagniemy humus takze jestesmy z tyle za Toba o jakies 4-6tygodni:) ale to juz calkiem blisko dzieki za informacje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 22.03.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 witaj piotrze.I to widze ze jedziemy po tej samej stronie lustra my moze w przyszlym tygodniu sciagniemy humus takze jestesmy z tyle za Toba o jakies 4-6tygodni:) ale to juz calkiem blisko dzieki za informacje pozdrawiam To z tego wynika że będziemy budować równocześnie jeśli urzędnicy po raz tysiąc osiemnasty nie zrobią mnie w balona... Nadzieja moja w tym że mają już naprawdę malutkie pole do manewrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 22.03.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 no to witam w klubie prawie zaczynajacych a przy czym Tobie przeszkadzaja? my czekamy do jutra na uprawomocnienie pozwolenia na budowe a jedyny problem mamy teraz z przylaczami - woda i kan firma budzetowa ktora przylacza ma jedynie jednego Pana jasniemilosciwego kierownika ktory jest tak zajety paleniem papieroskow i popijaniem kawy ze znajomymi ze od 3 tyg nie ma czasu na wycenienie naszych przylaczy - skoro tak zwleka z wycena to co dopiero bedzie z realizacja a jakas prywatna firma wycenila nasze okolo 100m wody, kanalizy deszczowej i sanitarnej na okolo 11 tys troche nas to pognebilo bo jakos nie myslelismy ze to moze tyle kosztowac w ogole nie wiedzielismy ile to moze kosztowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 23.03.2007 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 a powiedzcie mi Ci z M05 lub M05L ile Wam poszlo bloczkow fundamentowychi ile to bylo warstw.bede na dniach zamawial i czekam jeszcze na decyzje kierbuda i geodety ale chcezaklepac choc troche w hurtowni dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 23.03.2007 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 No mi wyszlo 1300 szt. warst 6 układanych poziomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjawi 23.03.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Kochani, mamy już dach, wkrótce bedą zdjęcia teraz czas na okna na parterze (na poddasze juz kupione, ale nie wstawimy dopóty nie będzie zamknięty parter- nie chcemy dać zarobić złodziejom) przypomnijcie czy Ktoś już zamawiał okna do naszego niewielkiego, jeżeli tak to plastik czy drewno i jakie firmy polecacie trudno nam się zdecydować, dlatego szczerze liczę na Wasze sugestie, szczególnie co do wyboru firmy/producenta Pozdrowionka Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 23.03.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 - brama garażowa 500x212,5 1.) Horman EPU 40, napęd Promatic P - 5780 (grubość bramy 2 cm) 2.) Normstahl EURO, napęd Ultra Exellent - 5950 zł (grubość bramy 4 cm) 3.) ciekawostka - brama Normstahl napęd Ultra Exellent otwierana w bok (można ją otworzyć częściowo, np. przy wjeździe/wyjeździe jednego auta z garażu lub wyjściu człowieka, nie zabiera cm z wysokości garażu - wg mnie bardzo fajna sprawa) cena ok. 7000 zł 4.) Montaż bramy - 430 zł Brama z automatem i montazem: KRISPOL K2RC kolor złoty dąb "waskie deski " 4500x2200 , 2 piloty 2 kanałowe - 6296 zł NORMSTAHL , szerokie dechy, k. złoty dąb 4500x2200 1 pilot 4 kanałowy - 6751 zł 1 pilota łatwiej zgubic ale 2 mi się bardziej podoba . Horman jutro sprawdze. A okna 3 komorowe. A cena nieistotna bo kupię po rodzinie, czyli bez marży. Horman, złoty dab, szerokie dechy,LPU 40, 4500x2250 - wszystko - 7149 zł Wisniowski, złoty dab, szerokie dechy, 4500x220 - wsztko - 7190 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irekpok 23.03.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Witam Niewielkich!Na początek dziękuje Anjawi za odpowiedź o przekrojach krokwi.Wcześniej była dyskusja o drzwiach garażowych i również o segmentowych bocznych Normshtala. Ponieważ sam byłem zainteresowany tymi drzwiami to zrobiłem sondaż w serwisie i człowiek z serwisu od Normshtala odradzał montaż tych drzwi chyba że ktoś ma dużo czasu na konserwację dolnej prowadnicy lub dużo pieniędzy na zlecenie stałej obsługi. Prowadnica dolna zwłaszcza w zimnie wymaga stałej konserwacji i oczyszczanie gdyż może często ulegać zabrudzeniu czy nawet zamarznięciu w niej gromadzącego się błota pośniegowego. Dlatego ten rodzaj drzwi segmentowych przestałem brać pod uwagę. irekpokM05aL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 24.03.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Wcześniej była dyskusja o drzwiach garażowych i również o segmentowych bocznych Normshtala. Ponieważ sam byłem zainteresowany tymi drzwiami to zrobiłem sondaż w serwisie i człowiek z serwisu od Normshtala odradzał montaż tych drzwi chyba że ktoś ma dużo czasu na konserwację dolnej prowadnicy lub dużo pieniędzy na zlecenie stałej obsługi. Prowadnica dolna zwłaszcza w zimnie wymaga stałej konserwacji i oczyszczanie gdyż może często ulegać zabrudzeniu czy nawet zamarznięciu w niej gromadzącego się błota pośniegowego. Dlatego ten rodzaj drzwi segmentowych przestałem brać pod uwagę. irekpok M05aL O widzisz!!! Ja byłem mocno zainteresowany tą bramą ale to co piszesz jest bardzo sensowne i powoduje że jej nie zamontuje. Dzięki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjawi 24.03.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Kochani, mamy już dach, wkrótce bedą zdjęcia teraz czas na okna na parterze (na poddasze juz kupione, ale nie wstawimy dopóty nie będzie zamknięty parter- nie chcemy dać zarobić złodziejom) przypomnijcie czy Ktoś już zamawiał okna do naszego niewielkiego, jeżeli tak to plastik czy drewno i jakie firmy polecacie trudno nam się zdecydować, dlatego szczerze liczę na Wasze sugestie, szczególnie co do wyboru firmy/producenta Pozdrowionka Ania a co z oknami nikt nic nie wie i nic nie słyszał ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerak 24.03.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Należymy do początkujących Niewielkich, ale już interesujemy się oknami. Pradopodobnie wybierzemy drewniane. Kwestia tylko wymiarów (te w projekcie bardzo mi się nie podobają). Sprzedawca zaproponował np. okno do kuchni o wym. 150X150 dwuskrzydłowe oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 24.03.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Należymy do początkujących Niewielkich, ale już interesujemy się oknami. Pradopodobnie wybierzemy drewniane. Kwestia tylko wymiarów (te w projekcie bardzo mi się nie podobają). Sprzedawca zaproponował np. okno do kuchni o wym. 150X150 dwuskrzydłowe oczywiście. Mnie natomiast, staremu Niewielkiemu , zaczynaja sie nie podobac drzwi te z projektu. Na opcję ze świetlikiem trzeba wydac ok. 5000 zł (Porta) lub 6000zł(Zbigmet). Na ocję drzwi zewntrznych, metalowych, tych zagarażowych ze swietlikiem lakierowanych pod kolor zblizony do złotego dębu 2500 zł. W poniedziałek zbadam opcje bezswietlikowe i pomyslę o powrocie Mieczysława . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 24.03.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Okna dachowe widziałem w Auchanie w promocji 837 zł. Takie najtansze z wentylacją, chyba FTS-V . takie okno w cenniku fakro (odtad ceny netto): 849 A moze chciałbym białe: 1160 A może aluminiowe białe: 1058 A może otwierane jak klapa: 1530 Veluxy: GZL (najtansze) - 811 GGU (białe)- 1260 klapowe - 1356 Leciec do Auchana - oto jest pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 26.03.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Okna dachowe widziałem w Auchanie w promocji 837 zł. Takie najtansze z wentylacją, chyba FTS-V . takie okno w cenniku fakro (odtad ceny netto): 849 A moze chciałbym białe: 1160 A może aluminiowe białe: 1058 A może otwierane jak klapa: 1530 Veluxy: GZL (najtansze) - 811 GGU (białe)- 1260 klapowe - 1356 Leciec do Auchana - oto jest pytanie? Ja dostałam wycenę 6 okien Velux GGL plus jedno białe do łazienki i wyłaz na ponad 9 tys. To chyba dużo ? A cały dach - dachówka Roben plus orynnowanie 22 tys. Dla mnie to kosmos... Ocieplenie poddasza ekofibrem ok. 11 tys. z robocizną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 26.03.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 a ja dzisiaj kupiłem : 1200 bloczków fundamentowych wys.14cm po 3,20zl/szt 1152 bloczki z BK 25x25x49cm po 8,70zl/szt - jakis czeski bialy bo innego nie sposob dostac w calym kraju zeby bylo do odbioru za 3 tygodnie no i znowu jestem ubozszy o ponad 15tys zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rx7 26.03.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Witam, Mam pytanko do Jean_Luca i JKJ7. Czy mógłbym zobaczyc ktoregoś pieknego dnia wasze domki. Ja zaczynam od kwietnia i chetnie obejrzałbym na zywo wasze cuda... tym bardziej ze bede musiał sam "szefowac" na budowie swojego M05aL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rx7 26.03.2007 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Jezeli można obejrzec to prosiłbym o jakies dokładniejsze dane dotyczace lokalizacji na maila. [email protected] Z góry wielkie dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burczymucha 26.03.2007 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Witam !!!Docieraja do nas coraz czesciej niepokojace informacje o ciaglym wzroscie cen materialow budowlanych!!!! Planujemy z zona rozpoczecie budowy naszego Niewielkiego dopiero na wiosne przyszlego roku,ale coraz czesciej myslimy juz o zakupie materialow. Czy to mozliwe?????Zastanawia mnie jednak fakt skladowania tych materialow,bo dzialka nie jest jeszcze ogrodzona, a czy sklady budowlane pobieraja za to dodatkowe oplaty i czy jest to stosowane????Moze ktos ma podobne doswiadczenia i moglby sie nimi podzielic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts