Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

- brama garażowa 500x212,5

1.) Horman EPU 40, napęd Promatic P - 5780 (grubość bramy 2 cm)

2.) Normstahl EURO, napęd Ultra Exellent - 5950 zł (grubość bramy 4 cm)

3.) ciekawostka - brama Normstahl napęd Ultra Exellent otwierana w bok (można ją otworzyć częściowo, np. przy wjeździe/wyjeździe jednego auta z garażu lub wyjściu człowieka, nie zabiera cm z wysokości garażu - wg mnie bardzo fajna sprawa) cena ok. 7000 zł

4.) Montaż bramy - 430 zł

Brama z automatem i montazem:

KRISPOL K2RC kolor złoty dąb "waskie deski " 4500x2200 , 2 piloty 2 kanałowe - 6296 zł

NORMSTAHL , szerokie dechy, k. złoty dąb 4500x2200 1 pilot 4 kanałowy - 6751 zł

1 pilota łatwiej zgubic ale 2 mi się bardziej podoba :) .

Horman jutro sprawdze.

A okna 3 komorowe. A cena nieistotna bo kupię po rodzinie, czyli bez marży.

Horman, złoty dab, szerokie dechy,LPU 40, 4500x2250 - wszystko - 7149 zł

Wisniowski, złoty dab, szerokie dechy, 4500x2250 - wsztko - 7190 zł

Zaczynam "przyciskac" sprzedawcow, juz bramę Wisniowski ze wszystkim mogę miec za 6600.

Dochodzę do wniosku, że sprzedawcy wykorzytują chwilę i kantują. Tę cene uzyskałem mowiac na wstepie, że już mam zamowiony pomiar z Hormana 8) .

Rachunek prosty 7190-6600=590zł - za odrobine paliwa i czasu przeznaczonego na badanie rynku.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Okna dachowe widziałem w Auchanie w promocji 837 zł. Takie najtansze z wentylacją, chyba FTS-V :o .

takie okno w cenniku fakro (odtad ceny netto): 849

A moze chciałbym białe: 1160

A może aluminiowe białe: 1058

A może otwierane jak klapa: 1530

Veluxy:

GZL (najtansze) - 811

GGU (białe)- 1260

klapowe - 1356

Leciec do Auchana - oto jest pytanie?

Po dyskusji z handlowcem w Auchan:

Niższe ceny okien w hipermarkecie wynikają z tego, że wybrane - czytaj najtansze - okna są po cenach ponizej tych przedstawianych przez producenta -w przypadku okna Fakro - niższej od ceny netto :o .

Pozostałe ceny zgodnie z cennikiem.

Myslę jeszcze o oknach, które otwierają się też jak klapa. Jednak to w wporównaniu z najtanszyni prawie 2 razy wiecej kasy.

Ceny hipermaketowe:

Fakro FTS-V: 839zł

i Velux GZL najtanszy: 837zł.

Uwaga: to ceny z 22% VAT.

Należymy do początkujących Niewielkich, ale już interesujemy się oknami. Pradopodobnie wybierzemy drewniane. Kwestia tylko wymiarów (te w projekcie bardzo mi się nie podobają). Sprzedawca zaproponował np. okno do kuchni o wym. 150X150 dwuskrzydłowe oczywiście.

Mnie natomiast, staremu Niewielkiemu 8) , zaczynaja sie nie podobac drzwi te z projektu.

Na opcję ze świetlikiem trzeba wydac ok. 5000 zł (Porta) lub 6000zł(Zbigmet).

Na ocję drzwi zewntrznych, metalowych, tych zagarażowych ze swietlikiem lakierowanych pod kolor zblizony do złotego dębu 2500 zł.

W poniedziałek zbadam opcje bezswietlikowe i pomyslę o powrocie Mieczysława :) .

I dalej o wyciskaniu sprzedawców:

Na dzień dzisiejszy okazuje sie, że tę sama Portę mozna kupic za 4152 + klamka,

ale za tę cenę można całego kupic też dziadka z Merantu (4003) lub sosnowego (3799). Ceny ze swietlikami i montażem. Można tez kupic taki zestaw za ok. 3,2. Ale tu juz trzeba uwazac. Bo drzwi powinny byc odpowiednio grube, najlepiej 7cm. Lepiej frezowane, niz kasetonowe. Rónież ze względu na wyglad.

Gdyby nie swietlik to kupiłbym Gerde lub Juwent - metalówki, ale o swietliku mozna zapomniec. Ale takie dam pewnie za garażem. No i oczywiście zamuruję swietlik.

Witam !!!Docieraja do nas coraz czesciej niepokojace informacje o ciaglym wzroscie cen materialow budowlanych!!!! :evil: :evil: :evil: Planujemy z zona rozpoczecie budowy naszego Niewielkiego dopiero na wiosne przyszlego roku,ale coraz czesciej myslimy juz o zakupie materialow. Czy to mozliwe?????Zastanawia mnie jednak fakt skladowania tych materialow,bo dzialka nie jest jeszcze ogrodzona, a czy sklady budowlane pobieraja za to dodatkowe oplaty i czy jest to stosowane????Moze ktos ma podobne doswiadczenia i moglby sie nimi podzielic.

Swoją wełne składuje u sprzedawcy - free. Dogadalismy sie na miesiąc, może 2. Dopóki nie zamknę budynku. Z tego co wiem, bo ciekawosc mi nie pozwoliła nie zapytac, to większosc materiału typu pustak widocznych na składach budowlanych jest wykupiona. I nie sądze by była za to jakas dopłata. Ceny skoczyły na przełomie sty/luty. Wg mnie zaczekaj az wariactwo zmniejszy sie i kupuj.

a mnie sie osobiscie wydaje malo prawdopodobny powrot normalnosci

cos jak z mieszkaniami - niby juz byly takie drogie i dalej rosna niestety :(

ja np. dzisiaj uslyszalem w jednej z fabryk betonu komorkowego - ecobet

z oswiecimia terminy realizacji wiosna 2008!!!!

w bielsku bialej w prefabecie w piatek przyjmowali zamowienia na koniec

kwietnia a dzisiaj czyli w poniedzialek po weekendzie juz na poczatek

czerwca !!!! tylko 3 dni a od razu dwa miesiace w plecy

rowniez u dolnoslaskiego producenta bloczkow fundamentowych mozna

uslyszec termin wiosna 2008!!

takze moim skromnym zdaniem proponuje juz kupic i miec fakturke a odebrac

za rok bo sobie odpiszecie jeszcze roznice vatu, a Wasz material i tak sie

za pewne na placu hurtowni pojawi w najlepszym wypadku pod koniec roku

bo w miedzyczasie hurtownik bedzie nim obracal i dostaniecie i tak w miare

swierzy towar za bardzo stara cene co bedzie w tym wypadku wielkim plusem

takze goraco namawiam jak sa do tego srodki to kupujcie - sluchajcie

zawsze bedziecie mogli to odsprzedac za rok z niezlym zyskiem w razie czego :)

przepraszam ze rowniez nieco odbiegam od tematu niewielkiego ale

chodzi mi o okna plastikowe

otoz wszystkie okienka fakt drewniane ktore mialem okazje dotknac i pomacac

byly wyposazone w okucia roto i strasznie mi sie spodobalo jak to chodzi

i mam pytanko czy jakis producent okien plastikowych oferuje takie okucia do

swoich okien czy moze to wylaczenie okucia dla drewna sa?

jesli tak to jakie okucia chodza rownie milo, czysto i gladko - wiecie o co mi chodzi

jak sie otwiera czy zamyka to ma byc poezja a nie szarpanie sie :p

Dzieki wszystkim Niewielkim!!!!To niesamowite co piszecie odnosnie materailow,co za chora sytuacjia!!!! :o :o :o :lol: Wiec ruszam do hurtowni po materialy i beda czekac do nastepnej wiosny.Widzac wciaz co sie dzieje na rynku ruszylibysmy z budowa juz teraz ale jest jeden problem,obecnie jetsemy za granica i tak bedzie do konca roku wiec musimy zaczekac bo nie mamy nikogo kto moglby nam tego wszystkiego dopilnowac.Ale niebawem jedziemy na urlop i zaczynamy dzialac.

Witam Niewielkich!

Pragnę zwrócić wszystkim uwagę, że każdy z nas wraz z projektem otrzymał również kosztorys. W tym kosztorysie jest dział pod nazwą "ZESTAWIENIE PODSTAWOWYCH MATERIAłóW, ROBOCIZNY I SPRZęTU W ELEMENTACH DLA PRAC BUDOWLANYCH" Są tam podane ilości poszczególnych materiałów na poszczególne etapy prac. Nie są to wyliczenia materiałów co do jednej sztuki ale jeśli ktoś nie wprowadza wielkich zmian do projektu to może na nich bazować.

Te zestawienie materiałów można śmiało wykorzystać do wcześniejszego uzgadniania zakupu materiałów i ich cen. Osobiście na podstawie tego zestawienia

zamówiłem podstawowe materiały na budowę jeszcze w miesiącu styczniu. Nie wypalił mi tylko zakup dachówki Robena i musiałem zmienić na betonową Prodacha, gdyż nikt mi nie gwarantował dostawy na koniec miesiąca czerwca nawet z innych firm np. L15.

Na budowę koparka wjechała w środę 14 marca, w tym tygodniu skończę murować ściany piwnic i fundamentowe (mam częściowe podpiwniczenie).

Jak do tej pory materiały spływają na czas i nie przestojów. Grozi mi tylko przestój z tego powodu, że mój murarz tak goni z robotą iż muszę przyśpieszać dostawę z materiałów z hurtowni (a hurtownia od producenta).

irekpok

M05aL

Witam Niewielkich!

Pragnę zwrócić wszystkim uwagę, że każdy z nas wraz z projektem otrzymał również kosztorys. W tym kosztorysie jest dział pod nazwą "ZESTAWIENIE PODSTAWOWYCH MATERIAłóW, ROBOCIZNY I SPRZęTU W ELEMENTACH DLA PRAC BUDOWLANYCH" Są tam podane ilości poszczególnych materiałów na poszczególne etapy prac. Nie są to wyliczenia materiałów co do jednej sztuki ale jeśli ktoś nie wprowadza wielkich zmian do projektu to może na nich bazować.

Dzięki.

Ale...

Jeśli w kosztorysie jest więcej m2 wełny niż m2 dachu. (Tylko nie mów, ze bedziesz robił z płyt i będą ścinki)

Styropiany - przejrzyj projekt i zrozum jak w niektórych kwestiach ma sie styropian do projektu. Szczególnie 4-ka na posadzki. A 15mm na ocieplenie zewn poziome - do składania.

Z tymi mat. jestem na bieżąco, ale wiem, że wczesniej tez było "wesoło".

Widzę zatem celowośc również pracy z linijka i kalkulatorem

Zainteresowal mnie temat bloczkow keramzytobetonowych :o :o :o .Troche o nich poczytalem i mysle ze oferta warta przeanalizowania!!!! :-? :-? :-? Niestety projekt Niewielkiego otrzymamy dopiero w polowie maja ,wiec nie wiem ile jest m2 scian,aby moc obliczyc ilosc bloczkow dla porownania ceny i tu prosba do Niewielkich :D :D :D

No to poszły konie po betonie. Umowy podpisane:

drzwi westo (a jednak) debowe, ze swietlikiem u góry z montażem: 3338 zł

drzwi zewnętrzne wzmocnione (tylko) za garażem standardowe Juwent gładkie złąty dąb bez promocji z montażem 1787zł (sam juz nie wiem czy mało bo promocja sie skończyła).

Upust klamka do drzwi 1. gratis. Więcej się nie dało :D .

Brama Horman:

7248 po długich negocjacjach z automatem 1000N (lepszym).

Ale kręcą. Jakbym tak walnął, że chce upust x1.5 może też by sie ugięli. A tak było tylko upust x1.2. Trzeba byc w branzy, aby umiec handlowac, a ja to typowy poczatkujacy. Ale peóbje :) .

I na zakończenie wiadomosc z ostatniej chwili. Widziałem porotherm do kupienia. Nie leżakowany tylko oferta do wzięcia. 10,5 zł. Chyba brutto?

uważam , że warto zainwestowac w drzwi westo (obejrzalam okladnie i czekam na wycenę) i warto w okna drwiane KAro - Stawiguda. http://www.karo.pl

Widziałam te okna po 4 latach użytkownia ...wyglądają jak nowe!

Pozdrawiam.

Dzisiejszy dzień przejdzie do histoii, ponieważ ekipa budowlana zaczęła prace na naszej działce hurra

TomekM05a napisał

Jeśli w kosztorysie jest więcej m2 wełny niż m2 dachu. (Tylko nie mów, ze bedziesz robił z płyt i będą ścinki)

Styropiany - przejrzyj projekt i zrozum jak w niektórych kwestiach ma sie styropian do projektu. Szczególnie 4-ka na posadzki. A 15mm na ocieplenie zewn poziome - do składania.

Z tymi mat. jestem na bieżąco, ale wiem, że wczesniej tez było "wesoło".

Widzę zatem celowośc również pracy z linijka i kalkulatorem

Już wcześniej pisałem że sam projekt zawiera niedociągnięcia i to jest fakt.

Sam kosztorys również ma te błędy, ale pisałem również że można traktować kosztorys w przybliżeniu i najlepiej umówić się z hurtownią że materiały zamawiam z naddatkiem i że nadwyżkę przyjmą z powrotem.

Taki układ mam w hurtowni. Poza tym przygotowując się do budowy w styczniu zrobiłem parę kopi uproszczonego projektu i dałem w kilku hurtowniach do przygotowania zestawienia materiałów wraz z cenami. Zestawienia te nie mogą wykazywać więcej materiałów niż jest w kosztorysie ślepym Problem jest z materiałami typu beton do wylania i tu niestety siadam do kalkulatora i wyliczam. Mogę powiedzieć że jak na razie moje wyliczenia sprawdzają się w 100%.

Przy okazji jeszcze raz odradzam budowania z betonu komurkowego.

irekpok M05aL

Witam!!!

Właśnie muruję ściany mojego niewielkiego i mam b. mało czasu na cokolwiek.............. :x :x :x

irekpol napisał:

Przy okazji jeszcze raz odradzam budowania z betonu komurkowego.

Nierozumiem dlaczego odradzasz? :-?

Sam osobiście używam betonu komórkowego i mam (i nie tylko ja) bardzo pozytywne opinie na jego temat. Wiadomo jak każdy materiał budowlany ma też i swoje wady, ale mimo to nie zamieniłbym go na inny, szczególnie na coś, co nie do końca jest sprawdzone!!! :wink: