Aleksandra M05a 04.04.2007 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Hej, też będę budować Niewielkiego (M05a). Czekam na pozwolenie na budowę. Mój architekt twierdzi, że będzie w drugiej połowie kwietnia. Trochę nie chce mi się wierzyć, bo dokumenty zostały złożone pod koniec marca, a na warunki zabudowy czekałam cztery miesiące. Co prawda nie miałam wtedy architekta i wszystko załatwiałam sama, więc może dlatego tak długo. Będę budować z Ytonga 36,5 (350). Ściana jednowarstwowa (współczynnik U=0,25 W/m2K). Zamówienie złożyłam w połowie marca, ma zostać zrealizowane w maju. Niestety nie zdążyłam przed podwyżką. Umowa z wykonawcą jest podpisana na 1 czerwca. Stan surowy zamknięty 60 tys. zł. Już sama nie wiem czy to dużo czy mało, tzn. dla mnie jest to bardzo drogo, ale chcę mieć wykonawcę z licencją na Ytong, który nie narobi mostków termicznych. Mam nadzieję, że się sprawdzi. Ania napisała: Ludzieeeeeeeeeee ! to co wczoraj usłyszałam przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Pojechałam wczoraj zamówić okna URZĘDOWSKIEGO i usłyszałam, że najbliższy realny termin realizacji mojego zamówienia to sierpień zajefajnie- szczerze mówiąc jestem w kropce i to wielgaśnej jak nie powiem co Byłam w sobotę na Targach Budowlanych w Szczecinie i rozmawiałam z pracownikami Urzędowskiego. Okazało się, że dystrybutorzy udzielają złych informacji, gdy mówią, że na okna trzeba czekać około 20 tygodni. Termin Urzędowskiego to 20-23 tydzień roku (zależy od rodzaju drewna), czyli koniec maja. Możesz zadzwonić na infolinię i się upewnić 0801-599-733. Najlepiej zamówić jak najszybciej, bo do 14 kwietnia jest promocja na dąb i mahoń (-20%). Ja jutro podpisuję umowę. Sprawdziłam kilka firm produkujących okna drewniane i Urzędowski miał najlepszą ofertę (min 1.000 zł taniej). ____________ Pozdrawiam, Aleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 05.04.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Stan surowy zamknięty 60 tys. zł. Już sama nie wiem czy to dużo czy mało, tzn. dla mnie jest to bardzo drogo, ale chcę mieć wykonawcę z licencją na Ytong, który nie narobi mostków termicznych. Mam nadzieję, że się sprawdzi. Witam nową "Niewielką"!!! Wg mnie Twoja cena to kosmos!!! Nie wiem jak wyceniają budowlańcy budowanie z Ytonga ale teoretycznie buduje sie łatwiej więc cena nie powinna być wyższa. Ja mam cenę 37 000 za to samo więc coś jest nie tak. Moja ekipa do najtańszych nie należy i jeszcze dali cenę po podwyżce. Zastanów się, bo jak dla mnie ktoś Cię chce oszukać. Po pierwszym poście widzę że masz DUUUUŻO kasy do wydania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 05.04.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 no mi sie tez wydaje ze to jednak duuuuzomimo ze masz projekt wiekszy niz nasz m05 ale jednak bez przesadyw sumie ja za surowy otwarty place 33tys tez z betonu kom - ale bedziejeszcze docieplanya stan zamkniety od otwartego az tak bardzo sie nie rozni tym bardziejze okna pewnie i tak beda osadzac Ci u ktorych to kupisz, podobnie z brama garazowa takze wg mnie duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 05.04.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Stan surowy zamknięty 60 tys. zł. Już sama nie wiem czy to dużo czy mało, tzn. dla mnie jest to bardzo drogo, ale chcę mieć wykonawcę z licencją na Ytong, który nie narobi mostków termicznych. Mam nadzieję, że się sprawdzi. Witam nową "Niewielką"!!! Wg mnie Twoja cena to kosmos!!! Nie wiem jak wyceniają budowlańcy budowanie z Ytonga ale teoretycznie buduje sie łatwiej więc cena nie powinna być wyższa. Ja mam cenę 37 000 za to samo więc coś jest nie tak. Moja ekipa do najtańszych nie należy i jeszcze dali cenę po podwyżce. Zastanów się, bo jak dla mnie ktoś Cię chce oszukać. Po pierwszym poście widzę że masz DUUUUŻO kasy do wydania... Jak dla mnie ta cena jest normalna. Ja płacę 54 tys. za otwarty. I też będę budować z Ytonga. Zauważyłam, że północ Polski jest już droższa nawet od Warszawy. Tak więc po moich rozeznaniach uważam, że nie jest to naciąganie. Przynajmniej w moich okolicach... Chyba właduję w ten Niewielki najwięcej kasy z Was wszystkich Następny dom będę budować na poludniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 05.04.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Zauważyłam, że północ Polski jest już droższa nawet od Warszawy. Myślałem też o tym że w różnych regionach Polski ceny są różne ale żeby aż tak. Straszne różnice. Nie zazdroszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 05.04.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Myślałem też o tym że w różnych regionach Polski ceny są różne ale żeby aż tak. Straszne różnice. Nie zazdroszczę. Niestety, ale aż tak W Olsztynie są tańsze ekipy, ale albo zajęte, albo nie sprawdzone. A ja unikam pozornych oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 05.04.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Wiedziałam, że będzie krzyk, gdy napiszę cenę. Niestety w tym rejonie Polski jest baaardzo drogo. W Szczecinie jest dwóch wykonawców z licencją na YTONG, a ten jest tańszy. Bierze 300 zł/m2, a ten drugi 400 zł/m2. Poza tym ten jest polecony i sprawdzony. Rozmawiałam z kilkoma osobami, u których budował i aktualnie buduje i każdy jest bardzo zadowolony. Szybko i sprawnie. Obym ja też była. No i zależy mi na czasie, bo sprzedałam mieszkanie i do końca grudnia mam się wyprowadzić. Co prawda nabywcy zgodzili się na ewentualną prolongatę terminu do końca marca 2008 r., ale już za każdy miesiąc musiałabym zapłacić 1.100 zł, a to mnóstwo pieniędzy, bo wbrew pozorom nie mam DUUUUŻO kasy do wydania. A w ogóle to wielkie dzięki za odpowiedzi na mój post. Nie spodziewałam się tak szybkiej reakcji. Jesteście kochani. A ja jestem przerażona , bo w środę mój mąż wyjeżdża na cztery miesiące i zostawia mnie SAMĄ!!! Okropnie się boję, jak ja sobie z tym wszystkim poradzę. Kropeczko, podniosłaś mnie na duchu swoimi 54 tys. zł. Mój Niewielki będzie ciut większy, bo wydłużam go o 1 m. __________ Pozdrawiwm Aleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 05.04.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Wiedziałam, że będzie krzyk, gdy napiszę cenę. To nie jest krzyk, to wołanie o pomstę do nieba za to zdzierstwo fachowców! A ja jestem przerażona , bo w środę mój mąż wyjeżdża na cztery miesiące i zostawia mnie SAMĄ!!! Okropnie się boję, jak ja sobie z tym wszystkim poradzę. Jeśli wykonawca jest tak dobry jak piszesz to nie martw się, wszystko pójdzie bardzo sprawnie i bez większych problemów. Mój Niewielki będzie ciut większy, bo wydłużam go o 1 m. To będziemy mieli podobne domki. Mój jest wydłużony o 1,5m - po 75cm na każdą ze stron - po stronie salonu i po stronie garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 05.04.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 A ja jestem przerażona , bo w środę mój mąż wyjeżdża na cztery miesiące i zostawia mnie SAMĄ!!! Okropnie się boję, jak ja sobie z tym wszystkim poradzę. Kropeczko, podniosłaś mnie na duchu swoimi 54 tys. zł. Nie martw, na pewno sobie poradzisz! My kobiety jesteśmy silne Głowa do góry i działaj, a mąż jak wróci będzie miał co podziwiać Trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerak 05.04.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Jeszcze jedna wypowiedz w sprawie kosztów budowy. Uważam, że Kropeczka ( z Olsztyna- tak jak my) płaci bardzo duuużżżoo .My mamy sprawdzoną ekipę, z dużym doświadczeniem za około 28.000 zł (murowanie+ oddzielna ekipa od dachu za 7 tys.). Zatam koszt budowy stanu surowego otwartego wyniesie 35.000 zł. Na marginesie dodam tylko,że mieliśmy ekipę , która zaproponowała postawienie stan otwartego (wraz z ich materiałem) za 198.000!!!!!!. Mimo takich cen, mają ręce pełne roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 05.04.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Jeszcze jedna wypowiedz w sprawie kosztów budowy. Uważam, że Kropeczka ( z Olsztyna- tak jak my) płaci bardzo duuużżżoo . My mamy sprawdzoną ekipę, z dużym doświadczeniem za około 28.000 zł (murowanie+ oddzielna ekipa od dachu za 7 tys.). Zatam koszt budowy stanu surowego otwartego wyniesie 35.000 zł. Na marginesie dodam tylko,że mieliśmy ekipę , która zaproponowała postawienie stan otwartego (wraz z ich materiałem) za 198.000!!!!!!. Mimo takich cen, mają ręce pełne roboty. No właśnie czekałam kiedy bergerak odezwie się i skomentuje moją cenę Coż... mogę tylko pozazdrościć taniej i sprawdzonej ekipy. Ja robiłam wycenę u 3 wykonawców i żaden nie wycenił mojego M05a poniżej 50 tyś. A chyba tak bardzo się nie rózni od M05 Rozbieżności są duże między wykonawcami i wszystko zależy od tego, jak komu uda się znaleźć. Cenowo mi sie nie udało, ale mam nadzieje, że za to jakościowo będzie to warte tych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 05.04.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 no ja mysle ze lepiej miec spokojne sumienie niz pilnowac postawienia kazdej celgy/bloczka przez majstrow my tez zamiast ekipy za 24tys wybralismy drozsza i sprawdzona najpierw zawolali 30 ale po dokladnym obejrzeniu projektu i dachu ktory jak wszyscy wiemy jest dosyc klopotliwy podniesli sie do 33tys sadze ze jakbym teraz ich pytal to byloby jeszcze drozej no ale jest 33 i jestesmy zadowoleni bo spokojni o nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 05.04.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 no ja mysle ze lepiej miec spokojne sumienie niz pilnowac postawienia kazdej celgy/bloczka przez majstrow my tez zamiast ekipy za 24tys wybralismy drozsza i sprawdzona najpierw zawolali 30 ale po dokladnym obejrzeniu projektu i dachu ktory jak wszyscy wiemy jest dosyc klopotliwy podniesli sie do 33tys sadze ze jakbym teraz ich pytal to byloby jeszcze drozej no ale jest 33 i jestesmy zadowoleni bo spokojni o nich Tak tak, zgadzam się całkowicie. Najważniejsze to spać spokojnie. Jeśli ufa się ekipie, to chyba mało ważne ile się płaci. Późniejsze poprawki kosztują o wiele więcej... i to nie tylko pieniędzy. Fakt faktem, że drożej nie oznacza lepiej. Ja mogę być spokojna Przynajmniej do stanu otwartego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerak 05.04.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 mój wykonawca najpierw miał być również kierownikiem budowy tak jak na poprzednim domku, jednak ja za radą pinb zrezygnowałem z tego i jest tylko wykonawcą,jednak ma takie doświadczenie, że mój kierownik budowy był zaskoczony jego wiedzą a jak odbierał zbrojenie to powiedział, że jest to rzetelna i idealna robota, na marginesie wyślę zdjęcia na forum sami ocenicie, dzisiaj zalali beton b20 w ławy, także jest co świętować jeszcze przed świętami, a propo kropeczko polecałem wykonawcę który za mój dom chciał 25.000 i był sprawdzony, uważam że 300 zł za metr stanu surowego otwartego to maks, a cena nigdy nie idzie w parze z wykonaniem, jeśli firma ma kiepskiego zbrojarza to nic nie pomogą tysiące podobnie jest z murarzem czy cieślą.Ja jestem zadowolony z majstra, marudzi ale robota pali mu się i jego pomocnicy tez są dobrzy.Wahaliśmy się z oknami ale promocja Urzędowski jest kusząca.Będa chyba z tej firmy.Okna mają wymiary 147x145 3 sztuki,145x117 1 sztuka,117x60 2 sztuki,255x265 1 sztuka bezprogowe przesuwne, parapety 27 cm łączna wycena ok.14.000 zł z montażem termin 23 tydzień.W paru domach w mojej miejscowości już te okna pracują po rozmowie z właścicielami domów chyba się zdecyduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 05.04.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 ...a propo kropeczko polecałem wykonawcę który za mój dom chciał 25.000 i był sprawdzony, uważam że 300 zł za metr stanu surowego otwartego to maks, a cena nigdy nie idzie w parze z wykonaniem, jeśli firma ma kiepskiego zbrojarza to nic nie pomogą tysiące podobnie jest z murarzem czy cieślą. Ja jestem zadowolony z majstra, marudzi ale robota pali mu się i jego pomocnicy tez są dobrzy. Tak wiem, polecałeś, nie odważyłam się to zapłacę. Ekipa jest póki co tylko na surowy otwarty, więc mam nadzieję, że na resztę prac znajdę w normalnej cenie Albo ta brygada zejdzie z cen Ale fakt, że chyba przyciągam kosmiczne kwoty, bo dekarz za dach zaśpiewał 50zł/m2 Tak jak już kiedyś mówiłam-żyję na innej planecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 05.04.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Zamówiłam dziś okna i drzwi zewnętrzne (te od frontu) Urzędowskiego. Wybrałam mahoń afrykański, kolor M1. Termin realizacji 8-11 tygodni. Nie spieszy mi się, bo dopiero czekam na pozwolenie na budowę. Przechowają mi wszystko bez dodatkowych opłat. Montaż muszę zgłosić dwa tygodnie wcześniej. Sprzedawca poradził mi, żebym zmieniła wymiar na standardowy, to będzie taniej. Zgodziłam się, bo podobno różnicę będzie można zgubić i nie wpłynie to na wygląd domu. Mam nadzieję, bo w przeciwnym razie będę bardzo zła. Wycena netto: 1. Okno RU 116x164 – 1.094 zł, 2. Okno RU 86x164 – 930 zł (to moje okno do łazienki), 3. Balkon RU 86x210 (1.011 zł) + witryna 86x41 (418 zł) – 1.429 zł, 4. Balkon 3-3 FIX-R-RU słupek ruchomy 261x210 (3.225 zł) + witryna ze szprosem konst 8 cm 3x3 261x41 (733 zł) – 3.958 zł, 5. Klamka stare złoto – 15 zł, 6. Osłonka – 6 zł, 7. Drzwi zewnętrzne typ DZ039 106x206 – 3.229 zł, 8. Szyld drzwiowy klamka-klamka – 170 zł, 9. Wkładka standard – 80 zł, 10. Wkładka z pokrętłem – 100 zł, 11. Osłonki na zawiasy – 60 zł, 12. Rozeta górna – 80 zł, 13. Zamek MR2-2PZ – 320 zł, 14. Wizjer – 65 zł, 15. Montaż drzwi – 350 zł. Oprócz wymiarów zmieniłam też ilość okien, więc nie zamieszczam końcowej kwoty. Zarówno okna jak i drzwi bardzo mi się podobaja i uważam, że są bardzo dobrej jakości. Gdyby nie promocja, to bym nie mogła sobie na nie pozwolić, a tak... ___________ Pozdrawiam, Aleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 06.04.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 do kropeczka27 to ze sie jeszcze tak glupio moze zapytam to w tej cenie nie masz krycia dachu? to w takim razie faktycznie masz spora cene za robocizne jak Ci pan dekarz zawola jeszcze z 15tys to juz faktycznie bym sie zalamal coraz bardziej zaczynam sie cieszyc na nasza cene 33tys od wykopu law po krycie dachoweczka a my teraz przez swieta odpoczywamy wczoraj geodeta wyciagnal poziom posadowienia posadzki, skonczylismy budowac bude narzedziowa wiec teraz tylko sledzik dzisiaj, jutro swieconka, swieta a po swietach to sie dopiero zacznie bo Pan Wladek - z pochodzenia goral wjezdza z ekipa i zaczynaja budowe bedzie pieknie co:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 06.04.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Hej, Zrobiłam błąd w zamieszczonej wycenie (podałam cenę za dwie witryny). Pozycja 3 powinna wyglądać tak: 3. Balkon RU 86x210 (1.011 zł) + witryna 86x41 (209 zł) – 1.220 zł. Przepraszam. A wracając do cen za stan surowy zamknięty, to u mnie pierwsza wycena opiewała na 66 tys., bo dach jest trudny. Całe szczęście udało mi się utargować na 60 tys. Widocznie ja i Kropeczka mamy pecha do wysokich cen. A może to wina YTONGA. W Szczecinie za budowę z tego materiału chcą więcej, a trzeba mieć ekipę, która potrafi z tego budować. W końcu jest to ściana jednowarstwowa i jeśli będzie niefachowo położona, to powstaną mostki termiczne i nie uzyska się wymaganego U. Kropeczko targuj się jeszcze z dekarzem. Trzymam kciuki! ____________ Pozdrawiam, Aleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 06.04.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Meldunek z budowy:- szambo wkopane,- ziemia rozwieziona.Nowobudującym proponuję wykonanie wszystkich prac wykopaliskowych na początku. A przede wszystkim przeciągnijcie rurę od wody do budynku. Czego ja nie uczyniłem i żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 06.04.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Witam i Nowych i Starych budujących......... M05 itp. drzwi wejściowe i bramę garażowa juz mam zamówioną , tyle, że termin montażu 5-6 tygodni, ale w sumie to i dobrze bo tynki zdąrzą dobrze wyschnąc. Po świętach zaczynamy z tynkami wewnętrznymi, bo ocieplenie zewnętrzne juz wykonane i zostaly tylko tnki A jeżeli chodzi o ceny to są naprawde przerażające i pozytywnie i negatywnie . My za stan bez ocieplenia, tarasów i tynków wewnętrznych daliśmy 19.000 + dach (cieśla, dekarz) 13.000, elektryk wziął 4.800 ( 122 punkty, centralny odkurzacz, instalacja alarmowa, Tv, domofon, telefon), ocieplenie 4.000, podbitka pcv 1.400. Chyba nienajgorzej ale ocencie sami Pozdrawiam i życzę Wszystkim Wesołych i Spokojnych Świąt!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts