Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

do kropeczka27

to ze sie jeszcze tak glupio moze zapytam

to w tej cenie nie masz krycia dachu? to w takim razie faktycznie masz spora cene

za robocizne jak Ci pan dekarz zawola jeszcze z 15tys to juz faktycznie bym sie

zalamal

Niestety, ale moja cena 54 tys. jest bez krycia dachu. Obejmuje tylko wiezbe, obicie deskami i papą. Za dachowkę musze osobno placic :(

Ale jakoś to będzie...

Wesolych Świat zyczę wszystkim :D

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.Mam pytanie.W kosztorysie niewielkiego m05b mam wpisaną ilość 8449 cegieł pełnych.Czy macie też takie ilości cegieł w swoich kosztorysach Niewielkich.Czy mogę polegać na tym kosztorysie materiałowym z muratora.

Z cegły pełnej prawdopodobnie (również w M05b) wybudowana ma byc wg projektu sciana SW2, oddzielająca garaż od pozostałych pomoeszczen. Z tego co mi wiadomo, chyba tylko 1 osoba zbudowała te sciane z cegły pełnej. Mnie poszły tylko może ze 4 palety, może 5, cegły na cały budynek - głównie na kominy.

A cegła droga :-? .

Witam.Mam pytanie.W kosztorysie niewielkiego m05b mam wpisaną ilość 8449 cegieł pełnych.Czy macie też takie ilości cegieł w swoich kosztorysach Niewielkich.Czy mogę polegać na tym kosztorysie materiałowym z muratora.

Z cegły pełnej prawdopodobnie (również w M05b) wybudowana ma byc wg projektu sciana SW2, oddzielająca garaż od pozostałych pomoeszczen. Z tego co mi wiadomo, chyba tylko 1 osoba zbudowała te sciane z cegły pełnej. Mnie poszły tylko może ze 4 palety cegły, może 5, na cały budynek - głównie na kominy.

A cegła droga :-? .

Koniec urlopu - budowlanego.

Dzis zakupiłem 240 m2 styropianu FS20 - 160zł/m3 brutto.

Płytki klinkierowe Sahara - 30 m2 po 1,5 zł za płytkę tez brutto.

Inne informacje z pola walki:

tynki gipsowe zamówione: 17 zł/m2 - ale tylko robocizna, bo mało kto sie na cene z gipsem-Knaufem umawia na dzien dzisiejszy na koniec maja, polecana ekipa :wink:

I to tyle. W przyszłym tygodniu przypomne sie hydraulikowi i kominkarzowi.

I jeszcze okna połaciowe.

Waham się pomiedzy najtanszymi mniejszymi, a projektowymi klapowymi. Dla bedacych w temacie - chodzi o walniecie sie w łeb :) . Również waham się pomiedzy markizami a żaluzjami, ale raczej żaluzje wewnętrzne nieprzepuszczajace słońca.

Czy ktos wprawił okna połaciowe 78x118 ?

Można wiedzie gdzie kupowałeś styropian?

Monika

Witam wszystkich Niewielkich !!!!Mam nadzieje ze wszyscy powrocili juz do swoich domkow i znowu bedz zamiszczac Swoje sliczne zdjecia na forum bo juz dawno nikt nic nie wkleil!!!! :( :( :( Czekamy na jakies zdjecia z wewnatrz!!!!????Mam pytanie,czy ktos z budujacych zdecyddowal sie na urzadzenie kotlowni w pomieszczeniu gospodarczym za garazem????My myslimy o takim wlasie rozmwiazaniu bo planujemy zamatowac piec z samopodajnikiem i nie chcemy przenosic calego balaganu do centralnej czesci. :cry: :cry: Moz ma ktos juz takie doswiadcznie???Ponoc utracimy sporo ciepla,bo rury prowadzace od pomieszczenia gospodarczego sa w za duzej odleglosci od czesci mieszlalnej a droga rzecz to czy pomieszczenie za garazem jest wystarczajaco duze zeby wszystko pomiescic??? :-? :-? :-? a moze mozna je wydluzyc kosztem garazu??Za miesiac odbieramy projekt i szybciutko chcemy go zaniesc do architekta aby naniesc nasze zmiany bo nie bedziemy mieli za duzo czasu bo mamy tylko dwa tyg urlopu!!!! :( :( :(

witaj anjawi

a jesli mozna wiedziec to w ktorym miejscu opola macie ten swoj niewielki?

bede w opolu 04.05 na rajdzie samochodowym ( fotografia rajdowa to moj fach:) ) wiec jak znajde godzinke to moze jesli pozwolicie to bym zajrzal do Was?

pozdr

ps

nasz majster w piatek mowil ze rozlozy sznureczki i w poniedzialek/wtorek rusza z kopareczka ( super!! )

TomekM05a napisał:

I jeszcze okna połaciowe.

Waham się pomiedzy najtanszymi mniejszymi, a projektowymi klapowymi. Dla bedacych w temacie - chodzi o walniecie sie w łeb :) . Również waham się pomiedzy markizami a żaluzjami, ale raczej żaluzje wewnętrzne nieprzepuszczajace słońca.

Czy ktos wprawił okna połaciowe 78x118 ?

Jeśli wstawisz mniejsze okna, to będziesz miał mniejszą efektywną powierzchnię przeszklenia. Zgodnie z zaleceniem powierzchnia szyb powinna stanowić ok. 10% powierzchni podłogi. Nie boisz się, że z oknami 78x118 na poddaszu będzie za ciemno?

Czytałam, że przy kącie nachylenia dachu 35 st. optymalna długość okna to 160 cm, a 140 cm to minimum. Wiadomo, że trzeba się dobrze zastanowić i jak zawsze wybrać pomiędzy wygodą a kasą, ale dł. 118 to chyba jednak zbyt mało.

Pozdrawiam,

Aleksandra

Na mniejsze okna namawiał mnie dekarz, który mi je zainstaluje. Wstawiał on duzo okien. Ale i wymieniał. Mówił, ze w pokojach od południa, przy dużych oknach jest jak w saunie :o .

Póki co zdecydowany jestem na okna obrotowo-klapowe projektowe. A na słoneczko kupię do okien południowych markizy - bo rolety drogie jak okno, a 1. okno klapowe ok.1,4 kzł.

Witam,

po dlugiej przerwie spowodowanej... sloncem, deszczem i burza z... wykonawca!!!

31 marca zamieszkalam w skromnych, niestety niewykonczonych (sila wyzsza) progach swojego Niewielkiego i ciesze sie zyciem poza stolica. Wrazenia super...

Zycze wszystkim wytrwalosci!

Pozdrawiam,

Beata

GRATULACJE!!! :D :D :D :D :D

Ale Ci zazdroszczę. Ja nawet nie mam jeszcze dziury w ziemi. Niech Ci się dobrze mieszka. A może zamieścisz jakieś zdjęcia?

Pozdrawiam

Aleksandra