Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

po dlugiej przerwie spowodowanej... sloncem, deszczem i burza z... wykonawca!!!31 marca zamieszkalam w skromnych, niestety niewykonczonych (sila wyzsza) progach swojego Niewielkiego i ciesze sie zyciem poza stolica. Wrazenia super...Zycze wszystkim wytrwalosci!

Pozdrawiam,

Beata

O to niespodzianka!!! Super! Bardzo gratuluję!!!!

Czy to aby nie jest pierwszy zamieszały Niewielki??? Macie jakieś informacje?

Pozdrawiam wszystkich Niewielkich!!!

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witaj anjawi

a jesli mozna wiedziec to w ktorym miejscu opola macie ten swoj niewielki?

bede w opolu 04.05 na rajdzie samochodowym ( fotografia rajdowa to moj fach:) ) wiec jak znajde godzinke to moze jesli pozwolicie to bym zajrzal do Was?

pozdr

Jeżeli nigdzie nie wyjedziemy na przedłużony majowy wekend to bardzo serdecznie zapraszamy :lol:

jak będzie juz tak blisko to umówimy się na privie

miło by było :lol:

Pozdrawiamy

witaj anjawi

a jesli mozna wiedziec to w ktorym miejscu opola macie ten swoj niewielki?

bede w opolu 04.05 na rajdzie samochodowym ( fotografia rajdowa to moj fach:) ) wiec jak znajde godzinke to moze jesli pozwolicie to bym zajrzal do Was?

pozdr

Jeżeli nigdzie nie wyjedziemy na przedłużony majowy wekend to bardzo serdecznie zapraszamy :lol:

jak będzie juz tak blisko to umówimy się na privie

miło by było :lol:

Pozdrawiamy

Witam wszyskich fanów i budowniczych Niewielkiego M05. Dołączam z przyjemnością do Waszej grupy. Mam juz projekt, załatwiam pozwolenia, kupuję materiały i czekam z niecierpliwoscią kiedy ruszę z budową.

Jestem niedoświadczonym budowniczym i forumowiczem więc chetnie wysłucham wszelkich porad i sugestii " starych wyjadaczy " budowlanych.

Zacznę od tego, że prowadzę poważne rozmowy z firmą, która będzie budowała dla mnie. Za ich pośrednictwem kupiłóem 2 tyg. temu porotherm 24 cm ( za 6,70 netto ) i 11 cm ( za 5,65 netto) oraz dachówkę Braas Grecką za 2,17 zł netto plus akcesoria dachowe i okna vellux za 20500zł brutto. i To chyba dobre jedyne wiadomości dla mnie. A oto kosztorys jaki otrzymałemm za stan surowy zamknięty. Kosztorys za stan surowy zamknięty wyniósł ok 195 tys złotych roboty ziemne 2550zł. fundamenty 17000, izolacje 8800, podkłady 8650, sciany 25300, kominy 11600, strop wience 40000, dach 64000, stolarka plus brama 16000 razem ok 195000 ( ceny brutto robota plus materiał ) Oczywiście będe próbował negocjować. Może jakieś sugestie ze strony forumowiczów gdzie ewentualnie szukać oszczednosci... Pozdrawiam Wojtek[/b]

Witaj wojtku_lasota,

miło Cię powitać w naszym już nie małym gronie

życzę powodzenia i wytrwałości :D :D :D

co do Twoich cen, to trochę drogo ta robocizna, poczytaj nasze forum, tu wiele osób pisało już o cenach wykonawców, ale na pocieszenie masz super ceny na materiały- nie wiem czy jest ktoś dzisiaj w stanie kupić porotherm w takiej, byle nie było to przynętą

my ekipy najtańszej nie mieliśmy, ale za to wiedzieliśmy, że jest pewna, nie musieliśmy się o nic martwić, że coś spartaczą, bądź nas okradną, najważniejsze, że była sprawdzona no i widzieliśmy jak wcześniej budowali

poza tym zawsze warto negocjować

Pozdrawiamy

Dzisiaj szczególny dzień... Pomijając fakt, że jest piątek 13-tego :)

Poszedł wniosek o pozwolenie na budowę, właśnie dzisiaj :)

Oby ten 13-sty okazał się szcześliwy :roll:

A z innej beczki... Brama Hormann złoty dąb 7150 zł. :-? Zamawiać, czy czekać :roll:

kropeczko27 trzymamy kciuki, doskonale wiemy jak to ważny moment a dzisiejsz dzień i data na pewno przyniesie Ci szczęście :lol:

a co do bramy...

cały czas mamy dylemat czy zdecydować się na hormana, czy wiśniowskiego czy też na krispola - to była najtańsza oferta

trochę czytałam na forum i opinie są tak różne, że trudno jest mi doradzać, bo sama jestem w kropce :lol:

Pozdrowionka

A z innej beczki... Brama Hormann złoty dąb 7150 zł. :-? Zamawiać, czy czekać :roll:

A co do niej - jaka automatyka? Ja mam SupraMatic P/M (mocniejsza).

W Hormanie dają 10% rabatu ja wycisnałem 12. Zacznij od 15% i zejdz nie mniej niż do 14%. :D

Tak bedzie działac moj naped :lol: :

http://www.hormann.pl/pl/pl/media/video/supramatic_pl.wmv

Cześć.

Dziękuję Anjawi za słowa otuchy. Jestem z Opola a to chyba nie tani region...

Tomku sprawa wygląda tak, że cena którą napisałem ok 195 tys zostanie pomniejszona o ten materiał, o którym pisałem czyli 18 tys porotherm i 20 tys dachówka i okna ( bo za to już zapłaciłem ). Firma jest na pewno porządna isprawdzona na "gminnym polu" - sam widziałem kilka ich realizacji.

Co do negocjacji to umówiony jestem na szczegółowe rozmowy w przyszłym tygodniu ale już przez telefon wyraziłem swoje niezadowolenie co do tej wyceny. Usłyszałem, że jest to cena trochę na wyrost i być może uda się zmieścić w 180 tys. Początek negocjacji niezły i myślę, że to nie koniec....

Szczególnie wydaje mi się duża suma za dach 63 tys. i stropy 40 tys Pozdrawiam

Cześć.

Dziękuję Anjawi za słowa otuchy. Jestem z Opola a to chyba nie tani region...

....

Szczególnie wydaje mi się duża suma za dach 63 tys. i stropy 40 tys Pozdrawiam

to wszystko wyjaśnia, tzn stąd ta cena :o

widzisz jesteśmy krajanami, bo ja również jestem z Opola- jak miło :D

Pozdrowionka

Cześć :D

w nawiązaniu do tematu bramy Hormanna:

1. piszecie o bramie 2 cm czy 4 cm?

2. zostawiacie wymiar z projektu, czy bierzecie szerszą bramę?

3. ile u Was chcą za montaż?

4. czy możecie napisać swoje ceny z wyszczególnieniem ile za co?

Mnie sprzedawca zaproponował zwiększenie wymiaru i po przemyśleniu sprawy tak zrobię. Mój wjazd do garażu będzie z boku, więc chcę zamontować 5000x2125. Niedużo większy koszt, a potem łatwiej parkować.

Najgorsze jest to, że w Szczecinie znalazłam tylko jednego przedstawiciela Hormanna. :-? Króluje Wiśniowski. Najbardziej podoba mi się Normstahl, ale prawie 8.000 zł. Obłęd. :evil:

Pozdrawiam,

Aleksandra

Do Kropeczka27

No to jesteśmy w podobnej sytuacji. :wink: Obie czekamy na pozwolenie na budowę, obie mamy drogą ekipę, obie będziemy stawiać z YTONGA (tyle, że ja z PP1,5/0,35 grubość 36,5 cm, gdzie U=0,25 W/m2xK) i obie zastanawiamy się, którą bramę kupić. :D :D :D

Pozdrawiam i trzymam kciuki

Aleksandra

Cześć wojtek_lasota :D,

fajnie, że jest coraz więcej nowobudujących, bo już się bałam, co to będzie, jak "Starzy" zamieszkają w swoich Niewielkich i przestaną zaglądać na Forum :wink: . Szkoda tylko, że nie budujesz bliżej Szczecina.

Życzę Ci powodzenia oraz wytrwałości i szczęścia w negocjacjach.

Pozdrawiam,

Aleksandra