magdac. 12.05.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 No tak masz racje, ale nie jestem przekonana do tych gontów. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 12.05.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 tak, ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogloszka 12.05.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 witam odpowiedz bardzo wyczerpująca może trochę podyskutujemy na temat naszego projektu bo my z moim ślubnym też już jesteśmy posiadaczami MO5 GOSIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek69 12.05.2006 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Witam wszystkich.Nie bardzo rozumię. Chcecie poszerzyć dolną część schodów kosztem górnej i nie zmieniać szerokości całkowitej? Jean przybliż trochę temat.Co do tych gontów. Wbrew pozorom nie jest to dach skomplikowany, ani przesadnie drogi, ale połącie są duże i mocno wyeksponowane. W związku z tym ułożenie gontów będzie wymagało prawdziwej perfekcji i wysokiego gatunku materiału, a płaszczyzny będą musiały być naprawdę płaskie i to przez cały czas użytkowania. W przeciwnym razie urok domu może zamienić się w koszmar estetyczny. Wcale nie jest tak dużo taniej z tą papą.Jestem zdecydowanym przeciwnikiem wszelkich zmian formatu i wymiarów. Dobrze się nad tym zastanówcie (Ci, co chcecie powiększać, poszerzać, wydłużać). Mnie podoba się ten dom włąśnie dlatego, ze jest taki, a nie inny. Nie wymagam też olbrzymich powierchni salonu, czy pokoi na górze. Margeryta osągnęłą na takiej małęj powierzchni naprawdę bardzo dobry rezultat (BRAWO). Rok wybierałem projekt, a obejrzałem ich naprawdę dużo. Ten spełnia zdecydowanie najwięcej moich oczekiwań.Czekam na wycenę z renomowanej firmy (stan developerski). Jak nie zemrę przy odczytaniu ceny, to wam napiszę. Przyjąłem zasadę, ze jeśli zmieszczę się w ich cenach, to moją budowę wykona wzorcowo porządna firma. Jeśli nie, to nie będę stosował półśrodków (umowa z podatkiem za mizerną cenę - mizerną, aby wykonać usługę w odpowiedniej jakości) i zdecyduję się na... no wiecie. Wtedy koszt robocizny za stan sutowy otwarty (z dachem bez ocieplenia) wyniesie nie więcej, niż 18 - 19 000 zł. tyle, że się namorduję z ekipą. Ale za to mam dobrego kierownika budowy.Na razie ugrzązłem w gazowni. Jak mi dadzą warunki, to myślę, ze już pójdzie szybko. Kto buduje w okolicach Warszawy?Jean, ja też się boję, ze ta wentylacja będzie szumieć. Na razie przysięgają się, ze nie. Byłem w dwóch domach i nie szumi. Ale to były domy z wyższej półki. Mają mi dać namiar do tych, co im zamontowali - to sobie obejrzę i pogadam. Ale tak prawdę powiedziawszy, to już się zdecydowałem.Jadę jutro na działkę posprzątać, ale jakoś mi się nie chce. Trochę kamieni, gruzu. jakaś stara kupa piasku, itp. Jedno tu, drugie tam itd. (a ten paich to akurat na środku). Tymczasem kupiłem sobie dwie różne łopaty i grabie i zrobiłem się zdecydowanie bardziej szczęśliwy.Cześć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 12.05.2006 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 "WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi" http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=62107&highlight= Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogloszka 12.05.2006 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Witam i pozdrawiam wszystkich szczęśliwych posiadaczy projektu MO5 i pragnę poinformować że również jestem posiadaczką w/w projektu . jak narazie jestem bardzo zadowolona z wyboru dokonałam następujących zmian : 1powiększenie salonu oraz kuchni poprzez przesunięcie ściany bocznej domu o oklo1m 2 pomieszczenie gospodarcze przylegające do sypialni bedzie prywatną łazienką 3 łazienka na parterze zmniejszona będzie WC dla gości 4 zmiana okien drzwi tarasowe na dwó- skrzydłowe okno w salonie duże 180x200 konieczność doświetlenia salonu oraz piękno takiego okna (widziałam na własne oczy mówie wam cudo) 5 podniesienie ściany na poddaszu o jeden bloczek co zwiekszy powierz chnie poddasza Jest jeszcze pare drobjazgów ale to już raczej kosmetyka zrobiliśmy makiete i ryrunki dom nic nie stracił a wręcz zyskał nadal jest śliczny i uroczy . będziemy budować z MAXAU220 matodą trójwarstwową ogrzewanie jak na dziś eko groszek to chyba wszystko GOSIA A JESZCE JEDNO jestesmy z Łodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tommy07 13.05.2006 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Witaj ogloszka!Czy miałabyś mozliwość zrobić zdjęć makiety i wstawić tutaj lub przesłać na maila? Byłoby super! Co do poszerzenia budynku jesteśmy również zdecydowani, jednak co do podniesienia ścianki kolankowej mamy nadal wątpliwości? Czy schody zostawiasz takie jakie są w projekcie? Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoja 13.05.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 przepraszam jeśli kogoś uraziłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogloszka 13.05.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Witam ewoja jeśli chodzi o wielkość pomieszczeń w moim domku to po poprawkach i zmianach salon będzie miał około 29m kuchnia około 10 a sypialnia bez zmian natomiast pokoje na poddaszu po przesunięciu ścianki kolankowej na wysokośc 90 cm to wielkości pokój nad salonem to około 20m a następny około18 łazienka też o wiele większa tym samym bardziej ustawna może to nie są wielkości zawrotne ale dla modelu rodziny 2+1 wystarczające twój post jest pozbawiony taktu i chamski świadczy o kompletnym braku kultury i naprawde nie rozumiem czego szukasz na tym forum skoro masz mieszkanie w blokach o podobnych wymiarach czyli muśi być bardzo piękne czego ci gratuluje ale nie podziwiam GOSIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogloszka 13.05.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Witaj ogloszka! Czy miałabyś mozliwość zrobić zdjęć makiety i wstawić tutaj lub przesłać na maila? Byłoby super! Co do poszerzenia budynku jesteśmy również zdecydowani, jednak co do podniesienia ścianki kolankowej mamy nadal wątpliwości? Czy schody zostawiasz takie jakie są w projekcie? Agnieszka WITAM i z przykrością muszę odmówić ale makiety już nie posiadam a rysunki nie są zbyt piękne ale bo sama je rysowałam w odpowiedniej skali co każdy możę wykonać sam w domu i daje to ogólny zarys domu ale zapewniam że modniesienie poddasza w moim przypadku o 1 MAXA U220 nie zmienia wyglądu domu a nawet jest nie zauważalne natomiast jeśli chodzi o schody to na razie pozostaną bez zmian GOSIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 13.05.2006 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 podziwiam wszystkich którzy budują te domki pomieszczenia są mikroskopijne nawet niewiele większe niż moje w bloku skąd chcę uciec bo przytłaczają mnie te pomieszczenia a już piętro w M05 jest zupełnie do niczego zwłaszcza łazienka Bo jak sama nazwa wskazuje, może tego nie dostrzegłaś, ten projekt nazywa się Niewielki...! ...a ja to w bloku mam nawet większe pomieszczenia niż w tym projecie ale tak mnie Niewielki urzekł że nawet Twój chory post i myślenie nie jest w stanie mnie od mego zamiaru odwieść!!! Szukaj rezydencji i nie zaglądaj tutaj!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 14.05.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Witajcie, Trochę zaległości mam Margareta - dziękuję za wyjaśnienie apropos wysokości stropu nad schodami - trochę jestem uspokojony radek69 - co do poszerzenia schodów to z powodu wysokości nad ostatnim stopniem poszerzanie w kierunku wiatrołapu nie ma sensu bo wtedy robi się coraz niżej. W tej chwili w projekcie jest 2.04, jak podała margareta a jeśli poszerzysz w stronę wiatrołapu to zrobi się niżej. Balustrada przypada pod kalenicą tego niższego wykusza, więc tutaj trzeba uważać, żeby nie wyszło niesymetrycznie, więc ja widzę jedyną możliwość poszerzenie dolnej części schodów w kierunku kotłowni Dolna część schodów jest pomiędzy dwoma ścianami i jest trochę klausteofobiczna dlatego tutaj byłaby jedynie możliwość poszerzenia, ale uwaga na słup podpierający połać dachu. Podniesienie o jeden bloczek zmienia nieco sytuajcję, ale to powoduje problemy z bryłą budynku, o czym była mowa. Generalnie trzeba przyznać, że ten domek jest tak zaprojektowany, że ciężko cokolwiek sensownie w nim zmienić. Ja będę się starać trochę uzyskać miejsca w kierunku kotłowni (8-12 cm) i pilnować bardzo, żeby ściany były równe i żeby tutaj nie stracić jeszcze więcej... ewoja - coś w tym jest ,co piszesz... projektu szukałem od 1.5 roku i cały czas mam rozterki. Ja mam M05a a nie M05 a to jest duża różnica. Nie wiem jakie Ty masz wyobrażenia o swoim domku i jaki poziom życia Ci odpowiada, ale ten domek i tak jest dla mnie wyzwaniem finansowym i będzie gdy już zamieszkam. A co dopiero gdy podatek katastralny wejdzie ? Nie wspomnę już o tym, że muszę zrobić 60m drogi dojazdowej o nachyleniu 10% Tutaj pojawia się pewien fenomen... Nie chcę generalizować, ale jak to jest, że ludzie ze wsi, którzy cierpią biedę mają domy po 200-400 m (że nie wspomnę o hektarowych ziemiach...) ?. Sam pochodzę ze wsi, teraz mieszkam przez dłuższy czas w mieście i przyznam, że denerwuje mnie podejście "rodowitych mieszkańców wsi", którzy z najbliższego lasku robią śmietnik i składowisko odpadów komunalnych. Gruz i odpady budowlane wywożą na polną drogę, robiąc ją bezużyteczną a "szamba" mają obowiązkowo rurę do najbliższego rowu. Drugi aspekt to taki, że szpetne chałupy stoją niewykończone przez 20 lat.... Ale to taka dygresja i proszę "wieśniaków" o wyrozumiałość bo sam nim jestem Mam jednak nadzieję, że mój dom będzie produkował jak najmniej odpadów i nie będzie szkodził środowisku. Zamierzam wynajmować beczkowóz i płacić za wywóz nieczystości do oczyszczalni a nie dawać na flaszkę panu czesiowi, który wywiezie beczkę do lasu... Tym sposobem nie stać mnie na rezydencję... Dostałem wycenę na: - okna velux, 9 szt (tak, 9 bo prawdopodobnie od wschodzu zrobię 4 okna - 11 790 I suma: Okna połaciowe + dodatki dachowe + dachówka rupp-ceramika "syriusz" + orynnowanie - około 34 tys Czeka mnie teraz ciężka przeprawa - jak wspomniałem muszę zrobić drogę dojazdową. Mam 60m x 3.5m. Muszę zrobić mostek, rozebrać część nowiutkiego ogrodzenia sąsiada i zrobić murek oporowy a także położyć kabel prądowy i instalacyjny, utwardzić drogę, czyli korytowanie + szlaka gruba + szlaka mniej gruba... Zacznę dopiero w sierpniu lub we wrześniu budowę domku. Miłego budowania ! [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budowniczy junior 15.05.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Witam,Piszę,bo się strasznie wk....Tak jak pisałem urzekł nas m05,tylko jeszcze nie mamy działki.Znaleźliśmy stosunkowo szybko,ładna okolica,cena przystępna.Wg wytycznych znalezionych na forum,postanowiliśmy wszystko dokładnie przed zakupem sprawdzić,żeby nie władować się na minę już na samym początku.I co się okazało? Gość pokazał nam nie tą działkę.Dopiero na szczegółowej mapie wyciągniętej z urzędu wyszło,że faktycznie działka znajduje się dwie działki dalej,a przez działkę prawie środkiem idzie linia średniego napięcia.może ktoś wie jaka jest dozwolona odległość drutów od dachu?Być może jednak nasz wymarzony domek się zmieści,sam nie wiem co robić.W tej okolicy bardzo nam się podoba,jednak juz ciężkawo znaleźć działkę.Jedną znalazłem ale jest droższa o 15 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek69 15.05.2006 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 cześć wszystkimbob weź tą droższą. Miałem podobną sytuację i też rozpaczałem bo okolica ładna ale przez środek działki (1280 m) linia NN. Ale z bardzo wielu powodów (m.i.: bezpieczeństwo, zakłócenia, pole elektrostatyczne, itp. zrezygnowałem) i co się okazało - 2 miesiące później kupiłem działkę dwieście metrów dalej i dużo łądniejszą, chociaż mniejszą. A to niby były resztki do kupienia i już nikt miał tu nie sprzedawać. Teraz nie muszę się martwić, co będzie, jak zerwie się przewód lub uderzy piorun.Dostałem wycenę od tej firmy, co pisałem. Wycena nie obejmowała wykończeniówki wewnętrznej, typu biały montaż, posadzki, drzwi wewnętrzne i te wszystkie inne pierdoły, acha poddasze obłożone płytami G-K ale nie wykończone.. Spodziewałem się wysokiej ceny, ale ta mnie rozwaliła: 388000 brutto (w tym 7% VAT). Wiem, że firma dobrze prosperuje - mamy bardzo bogate społeczeństwo!Luc - też chcę cztery okna! Czy w tym poczwórnym jest uwzględniona cena stelażu do tych okien (poczwórnych)? W ogóle to jest z montażem, czy bez i czy netto czy brutto? Za to bardzo mnie ucieszyłeś tym pokryciem dachu, bo diliczając więźbę - myślę, ze nie więcej niż 10000, może 11000 to wychodzi całkiem nieźle. Ale ja chyba wezmę dachówkę cementową. Współczuję Ci tej drogi i mam nadzieję, że uzbrojenia nie musisz ciągnąć taki kawał. Obyś nie musiał użerać się z życzliwymi sąsiadami. Powiem Ci, że ja od dawna podziwiam polską "biedną wieś" ze względu na budownictwo i wcale nie przez zazdrość. Tyle, że mnie jak brakuje, to nie żądam od innych (w tym od Państwa) nie blokuję dróg, tylko staram się sobie radzić.Czekam na wycenę wszystkich okien i drzwi parteru (nie, drzwi, to razem z poddaszem). W tym tygodniu powiem Wam ile mi zaśpiewają. Pamiętajcie (OKNA PCV), żeby sprawdzać grubość profili stalowych wewnątrz okien - bo na tym jest znaczny kant. Profil ma mieć przynajmniej 1,4 mm i ocynk powinien być "ogniowy" 275g. Robią ocynk elektrolityczny (a to źle) a profile są z blachy 0,8. - mam kolegę, który sprzedaje te profile i zwrócił mi na to uwagę.Ja w piątek odbieram warunki techniczne przyłączenia gazu (inne już mam), a potem wiadomo - wniosek. Myślę, że nie zacznę wcześniej, niż w lipcu.Margareta. Pamiętasz Twojego gościa w sprawie projektu M05a? Radosław S. Bądź dla nas dobra, bo to prawie Twój fanklub i zdradź nam adres tego zbudowanego domu. Obejrzymy te schody i parę innych rzeczy. No dobrze. Pójdzie jeden przedstawiciel. Ale dzięki temu ile dylematów rozwiążemy!Pozdrawiam wszystkich.PS.A ten megaloman po co wepchał się na stronę skromnej części społeczeństwa? A według jakiej skali te nasze pokoje to klitki? Dobry człowieku, jeśli masz salon mniejszy, niż 50m, to znaczy, że jesteś zwykłym hipokrytą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 17.05.2006 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 HHUUUURRRRRAAAAAAAAA!!!!!!!! MAMY POZWOLENIE NA BUDOWĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 17.05.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 magdac. - to jest ten moment, w którym zazdrość wydaje się być cnotą... Gratuluję ! Kiedy zaczynasz ? radek69 - dali Ci cenę zaporową... nie chcą Ci tego robić chyba, że im slono zapłacisz to zrobią... U mnie sąsiad wczoraj wylał chudziaka (projekt "zacisze z garażem")... a ja nic... Robię drogę - położenie 80m kabla prądowego YKY 5x10, 2x50m peszla z pilotem i skrętke do komputera w bramie , 75 m rury fi 200 do przyszłej kanalizacji, wykorytowanie, utwardzenie, zrobienie murka oporowego i mostka... Jak nic 15 koła pójdzie w błoto... Ale jak to zrobię to z pewnością humor mi się poprawi No chyba, że się okaże, że muszę jeszcze zrobić operat wodno-prawny (za 2 tys) to wtedy zagotuję... Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 17.05.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Dzięki Jean Luc , ale nie tak szybko. Napotkaliśmy problemy ze słupkami granicznymi i dopiero za tydzień geodeta bedzie przekopywał, po tym ogrodzenie,przyłącze energ. oraz kredyt . Niestety nie ma lekko i nikt nie mówił też, że będzie łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 18.05.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 mam pytanie bo sie nieco dziwie dlaczego sa w tym domu az 4 kominy? jeden na CO, jeden na kominek podejrzewam ze dwa kolejne to juz z lazienki ogrzewanie wody i wyciag z kuchni czy tego nie mozna jakos zminimalizowac? w sumie kazdy komin to dobrych pare zlotych. wydaje mi sie ze jak sie zrobi kociol dwufukcyjny - CO i ciepla woda to wtedy jeden komin odpadnie juz chyba i tego wyciagu z kuchni nie da sie jakos wyprowadzic w inny sposob? to takie moje rozmyslania i moze trzeba mnie z tego jednak wyprowadzic pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budowniczy junior 18.05.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Jean Luc.Wycenę dachu podałeś brutto,czy netto i jak rozumiem jest to koszt zakupu bez robocizny?A może ktoś dysponuje wyceną dachówki cementowej?Podobno jest tańsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edytka 18.05.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Witam Was, właśnie dowiedziałam się, że dostaliśmy pozwolenie Jak wszystko dobrze pójdzie 1-go lipaca zaczynamy budowę naszego Niewielkiego . Już nie mogę sie doczekać. Pozdrawiam Edyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts