radek69 18.05.2006 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Cześć!Gratuluję pozwoleń na budowę. Ode mnie też macie, tylko niech się uprawomocni.To teraz otwory:Okna wszystkie zgodnie z wymiarami w projekcie, oczywiście parter. Niemieckie "Salamander" plastiki 5 komorowe (7,5 cm) z jednej strony kolor, szyba 16mm. Wszystko w nowej technologii, klamki z hamulcami. Zrezygnowałem z części uchylnych w tych lufcikach górnych - są nieotwieranle. Równe 10 000 zł brutto z montażem suchym, to znaczy bez glifów. Ale "Veka" w tym samym układzie wychodzi 7600 brutto.Z rysunków wychodzi, że górna część (ta nadbudowa okienna) powinna mieć wysokość 63 cm. Tyle, że wtedy np. drzwi balkonowe mają wysokość około 190 cm. czyli za nisko. Wymyśliłem, ze przegrodę zrobię nie na 63 ale na 43 cm.Drziw wyszły (brutto z suchym montażem):a) 5200 zł - 10 par - ale szału nie ma, ("Pol - Skone", czy coś takiego)b) 7100 zł - 10 par - całkiem ładne - w tym szyby i inne bajery (też "Pol - Skone)c) ponad 8600 zł to, co b) tyle, że w okleinie drewnianiej (też "Pol - Skone).Do tego okucia w postaci zamków i klamek trzeba sobie kupić, no i parapety. To wychodzi średnio na wszystkie otwory:Drzwi wejściowe: 2300 zł całkiem przyzwoite i ładne - już z okuciami;pozostałe drzwi: 7100 zł lub 5200 złbrama garaż: 6500 zł lub 5800 zł:okna poddasze: 11900 (Luc) lub jakieś 10000 w wersji normalnejokna parter: 10000 lub 7500RAZEM:37 800 zł, albo 30 800 zł. A w górę w zasadzie bez ograniczeń.Jak się wam to podoba?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 19.05.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Czesc,fajne ceny ale ja jestem na etapie otrzymania pozwolenia. w tym roku będziemy stawiać stan surowy otwarty więc kwestia okien i drzwi zostaje na następny rok.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogloszka 19.05.2006 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 WITAM muszę się pochwalić że w sobote geodeta wytyczył nam nasz NIEWIELKI a za tydzień kopią fundamenty teraz dopiero się zacznie GOSIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 19.05.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Ale masz fajnie, ja muszę jeszcze poczekać. Super zabawy Ci życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 20.05.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 bob budowniczy junior - wycena brutto ! Pokrycie dachu dachówką Sirius z rupp ceramika, orynnowanie, okna dachowe (9 okien) - 34567 PLN. Bez więźby, bez robocizny, bez kominów. aladin07 - są 3 kominy. Jeśli liczylibyśmy tak, jak Ty liczysz to wyliczylibyśmy 14 kominów Są 3 kominy fizycznie wybudowane i 3 przez które spaliny się wydobywają, czyli kocioł CO, kominek i grill. Co do komina z wyciągiem z kuchni to raczej nie bardzo da się to zmienić... Można również powiedzieć, że są dwa piony kanalizacyjne. Radek69 - co to za brama garażowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 21.05.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Jean_Luc : ja pisalem o M05 a nie M05a ( o ktorym chyba mi odpowiedziales ) w tym o ktorym ja pisze na rzutach widac 4 kominy fizycznie budowane juzod podlogi parteru ( albo sie myle ), podobnie na rzutach bocznych wyraznie 4 kominy wystaja z tego pieknego domkustad moje zdziwienie. w M05 grilla nie ma wiec do czego sa te dwa dodatkowe, bo jeden to CO a drugi to kominek, ale co z reszta:)pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 22.05.2006 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 aladin07 - faktycznie. Ja miałem na myśli M05a. W takim razie wycofuje swój niekonstruktywny komentarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 25.05.2006 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Hello gdzie się wszyscy podziali, ktoś juz zaczął to nasze "cudeńko"?? Macie już jakieś pierwsze poniesione koszt związane z budową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogloszka 25.05.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 WITAM no właśnie pierwsze pieniążki opuściły naszą bezpieczną kieszeń no ale coś za coś fundamenty wykopane jutro zalewamy no a potem niech się mury pną do góry GOSIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 26.05.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 a my mamy taki maly pomysl zeby w pomieszczeniu gosp. nr pomieszczenie nr 3 w projekcie M05 zamiast okna zrobic lita sciane a na pewnej wysokoscipowiedzmy 0,5 metra od sufitu dac 2 albo 3 rzedy luksfer skoro jest to pom gosp. to i tak okno bedzie nieco nieuzyteczne ( no moze pozawentylacja ) a zabierze kawal sciany na ktorej mozna by zrobic jakies polki, szafki itp itdco o tym sadzicie? bo dla mnie bron Boze w kwestii oszczedzania na samymoknie ( choc jednak ) to chodzi o to ze ta sciana z oknem straci po prostuswoj "wymiar" uzytkowy o ile mozna to tak nazwac co o tym sadzicie? czy nie jest to dobry sposob na zyskanie miejca na szafkiktorego i tak bedzie brakowac ( bo tych polek na rozne duperele nigdy malo )pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tommy07 26.05.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Aladin a nie bedzie to dziwnie z zewnątrz wyglądało? Przemyśl jak to wpłynie na wygląd domu właśnie z zewnątrz. Nasz mo5a jest własnie na etapie adaptacji. A potem to już tylko czekamy na pozwolenie...ponoć u nas to idzie szybko...miejmy nadzieje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 26.05.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Witam wszystkich Znowu się pomyślnie ułożyło W poniedziałek ekipa bedzie stawiać ogrodzenie no i najwazniejsze wybraliśmy wreszcie ekipe budującą uff, po wielu wizytach u różnych firm. A co najważniejsze sprawdzona i tania, yeah!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 27.05.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 aladin07 - myślałem również nad tym oknem. Trochę niefortunnie jest ułożone bo od strony gdzie będzie wejście do domu jest pralnia i może się wydawać trochę niereprezentacyjne, ale jeśli da się żaluzje pionowe to nie będzie nic widać a takie żaluzje ładnie wyglądają.Ja mam co prawda M05aL, ale sytuacja jest podobna. W oknie będą żaluzje a przed całym wejściowym wykuszem, jeszcze nie wiem w jakiej odległości, będzie stać jakieś drzewo o wysokim pniu i ładnej koronie - może wierzba płacząca. Wiem, że trochę nie na temat napisałem, ale wydaje mi się, że bez tego okna dom może trochę stracić na wyglądzie, ale może luksfery będą ładnie wyglądać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogloszka 28.05.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Witam wszystkich sympatyków NIEWIELKIEGO aladin07 prosił żebym na forum podzieliła się swoimi doświadczeniami no i właśnie chcę z ogromną przykrością stwierdzić że doświadczenia nie mam żadnego ale chętnie podziele się z wami wiedomościami na temat materiałów jakie już zakupiłam bloczki betonowe (fundamentowe) 2400szt.-2.20zł cegła MAX-U220- (Kozłowice) 4400szt-1.80zł cegła MAXDz 3600szt-1.80zł cegła pełna kl. 150 2500szt-065gr cerpol-pustak wentylacyjny 160szt-2.30zł styropian EPS 50mm FS12 14M3-95zł 1m cegła polonja pomerania 416szt-1.45 zł beton z gruszki +pompa 18m-185złm+180złpompa 1 h wszystkie podane ceny są z Vatem jest jeszcze zakupiona stal w ilości fi 6-250kg i fi 12-1200kg oraz drut wiązałkowy 10kg ale nie mam w domu faktury więc nie znam ceny Ceny podane są wynegocjowane na początku kwietnia w okolicach ŁODZI Chcę jeszcze dodać że ja MO5 NIEWIELKI buduje z MAXA mur trójwarstwowy więc zużycie materiałowe jest większe jeśli bedą jakieś pytania to chętnie poadam mam nadzieje że te informacje się wam przydadzą GOSIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 28.05.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 witaj dziekuje/dziekujemy Ci bardzo no coz jesli chodzi o doswiadczenie to juz masz wieksze jak ja bo masz kupione materialy co do przedstawiania kosztow to jesli mozesz moze w dziale Dziennik budowy zalozysz swoj watek i to bedziesz w kolejnych etapach wpisywac - wiem wiem wtedy my leniuchy bedziemy mieli latwiej i bedziemy mieli Twoje posty jeden po drugim to taka moja propozycja pozdrawiam i zycze powodzenia ps za nami juz drugi spacer po okolicy budowlanej kto co buduje i z czego:) w koncu to juz za rok bedzie start z budowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 29.05.2006 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Witam, my rozpoczynamy budowe Niewielkiego w sierpniu. Bedziemy budować z maxa kozłowickiego, wychodzi duzo taniej niż porotherm a jest tak samo dobry (podobno). Moze już macie wycene dachu, ile on będzie kosztował na gotowo. Cieśla mi policzył 9 tys. z ogonkiem za drewno na więźbe i 3 tys. robocizna ale niestety nie mam konkretnej wyceny na przykrycie dachówką od dekarza. Macie już jakieś wyceny???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 31.05.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Cześć , jak Wam idą prace budowlane macie już jakieś świeże wiadomości co do Niewielkiego????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koalla 31.05.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 witam wszystkich,mam podpisaną umowę na budowę M05L i zaczynam w sierpniu, koszt robocizny stanu surowego(w tym ścianki działowe) łącznie z kominami, więźbą dachową z odeskowaniem, tarasem oraz kanalizą to 24 tyś/zł co myślicie o tej cenie?A co do pytania aladina07 (niestety dopiero teraz otworzyłem pocztę więc wcześniej nie odpisałem) to koszt jaki ponisłem u architekta w związku z przesunięciem ściany, czyli automatycznie zmiana dotyczy także dachu to 600zł to chyba niewiele prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 04.06.2006 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Niewielcy witajcie, macie już pomysły na ogrzewanie?? Ja mam problem, bo chcę zalożyc kocioł na ekogroszek, a przecież obok jest pralnia, no i co z tym fantem mam zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas_M05 05.06.2006 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 magdacprzenieś kotłownię za garaż, ja tak robię z tego samego powodu, i z tego że kominy musiałem przenieść bo na ich miejscu będą okna dachowepolecam i pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts