Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

ja zaczynam 26 czerwca :D , jak wszystko dobrze pójdzie.

Muszę odebrać dziennik budowy i zgłosić rozpoczęcie budowy.

W przyszłym tygodniu wjeżdża koparka, żeby ściągnąć humus i przychodzi geodeta do wytyczenia budynku.

Na razie jestem na etapie zamawiania materiałów :)

Czy bloczki fundamentowe i suporex zamawiacie takie jak w projekcie? Wymiary są niestandardowe i trzeba robić na zamówienie.

Podzielcie się swoimi poczynaniami.

Pozdrawiam

Edyta

Ja będę chciał robić fundamenty iściany fundamentowe lane.

Pan od dachu stwierdził, że mamy bardzo nietypowe wymiary łat i kontrłat - 4x6 cm. Podobno standard jest 4x5 cm i nie można kupić tych naszych. W tartaku powiedzieli, że nie będę przestawiać maszyn na taki nietypowy rozmiar dla tak małej partii materiału. Co Wy na to ?

Czas dołączyć do Was Niewielcy, jestem na etapie zamawiania M05a, popmimo wielu niedogodności, o których piszecie ładniejszego projektu nie znalazłam. Ten jest the best. Buduję na północy. Czy znajdę kogoś z okolicy? Niestety nie mam wyobraźni, więc mam problem. Byłabym wdzięczna wszystkim, którzy podzieliliby się zdjęciami budowanego Niewielkiego. Z chęcią odwiedzę budowniczych, bo naprawdę obejrzenie stanu surowego rozwiałoby wszystkie moje wątpliwości przestrzenne. Dziękuję za pomoc i gratuluję wyboru.

Witam,

u mnie wczoraj geodeta również wytyczył budynek... i faktycznie wydaje się bardzo mały.... Jednak wydaje mi się, że jak będą ściany rosły to rozmiar domku też będzie się powiększał, przynajmniej w oczach. :lol:

Póki co jestem dobrej myśli :D

Mały, ale własny :D

Pozdrawiam

Edyta

• 2 weeks później...

Witajcie Kochani Niewielcy :) ,

z radością dołączam do Waszego grona ponieważ zdecydowaliśmy wybudować właśnie M05a. Po niezliczonej ilości przeglądniętych projektów przyznaję, iż nic nie jest w stanie mnie tak zauroczyć jak niewielki- szczególnie tył domu.

Jesteśmy na etapie adaptacji projektu, więc z tego co czytałam to bardzo długa droga przed nami, ale co tam :-))) no i te schody :-(

Będziemy budowac w okolicach Opola - architekt stwierdził, że uda nam się rozpocząć we wrześniu- więc jak już ruszymy to zapraszam.

Bardzo chętnie obejrzałabym juz jakieś efekty stawianego M05a, może Ktoś w okolicy???

Pozdr

anjawi

Witaj anjawi i gratuluję wyboru :)

Niestety nie mam się czym pochwalić. Czekam na pozwolenie, robię projekty branżowe. Praktycznie cały czas wybieram ekipę i jeszcze nie mam konkretów.

Może w przyszłym tygodniu zrobi mi się droga z mediami...

Na dodatek mam nogę w gipsie poniżej kolana, więc przeszkoda się pojawiła, która mam nadzieję nie będzie bardzo przeszkadzać.

Czy ktoś może coś więcej napisać o swojej sytuacji budowlanej ?

Ja wybrałem dachówkę Rupp Ceramika o nazwie "Sirius 13".

Blachodachówki nie wybralem ponieważ dach jest skomplikowany i byłoby dużo ścinek i w efekcie cena nie byłaby dużo mniejsza (tak sądzę). Dodatkowo nie wybrałem blachodachówki, ponieważ blachodachówka pracuje przy zmianie temperatury i wydaje odgłosy. Dodatkowo deszcz może dzwonić i blachodachówka nagrzewa się bardziej niż dachówka co przy obecności wielu okien dachowych może prowadzić do ryzyka dotknięcia bardzo gorącej powierzchni (oparzenia ?)

Ale to są moje przemyślenia :)

Cena za samą dachówkę i gąsiory około 10 tys.