Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witajcie niewielcy :)

mam pytanie do tych co bywaja i czytaja nasze forum

poszukuje zdjec takiego niewielkiego co to w nim sciana kolankowa

podniesiona jest o jeden pustak i zeby nie mial zmienianego dachu - te same katy

i dlugosci belek wiezby

po prostu boimy sie czy ten jeden pustak za wiele harmonii nie zburzy w tym

projekcie

znalazlem wprawdzie jakies zdjecia forumowiczki "niewielka" ale nigdzie konkretnie

nie jest napisane ile podniosla a wczesniej pisala o rozwazaniach 1 czy 2 pustaki

i nie wiem w koncu co ona ma

ma ktos zdjecia i pewnosc ze dana osoba podniosla tylko o jeden? bardzo prosze

o pomoc

ps moze byc m05 albo m05a bo to nie bedzie mialo znaczenia

z gory wielkie dzieki za pomoc

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam i pozdrawiam

Z braku czasu dawno nic nie pisałem. Dwa tygodnie temu zakończył się etap tynków wewnętrznych. Teraz właśnie w toku ocieplenie i elewacja.

Hejka! :D

Faktycznie dawno Cię nie było. Fajnie, że znalazłeś czas i zamieściłeś zdjęcia. Podoba mi się Twój dom.

Jeszcze się na tym nie znam, ale chyba robisz tynki maszynowe? Jak długo trwa otynkowanie wnętrz? Ile płacisz w sumie i za metr?

Pozdrowionka

Aleksandra

Hejka, :D

Życzę wszystkim udanego poniedziałku.

U mnie ruszyła dziś o 08:00 niwelacja terenu. :D :D :D Nareszcie coś się dzieje! Pogoda nieciekawa, pochmurno, a w nocy pewnie padało, ale mimo tego facet zabrał się do roboty. Na razie nie mogę pojechać i zobaczyć, ale pewnie będzie robił do wieczora, więc jeszcze zdążę.

Pozdrowionka

Aleksandra

Czekam na PnB, ale niweluję teren. :D

w Szczecinie cały czas pada i nie chce mi się jechać na działkę, bo nadal nie mam kaloszy. :(

Facet chyba niweluje, bo nie dzwoni, że przestał. Poczekam do 14-tej i pojadę, bo jestem bardzo ciekawa co się tam dzieje. :roll:

Pozdrowionka

Aleksandra

Czekam..., żeby ruszyć "z kopyta".

Witam wszystkich

Od około roku obserwuje ten projekcik tj. M05a i im więcej projektów przerzuce tym bardziej przekonuje sie do M05a. Bardzo sie ciesze że jest takie fajne forum i mysle ze pomożecie mi w realizacji moich marzeń tzn. budowie M05a. Przeglądając projekty głównym moim zmartwieniem jest koszt budowy, najczesciej go nie ma lub jest nieaktualny. Ale mysle ze jak zakupie ten projekcik to wcześniej otrzymam od Was wszystkie niezbędne informacje co do kosztów budowy tego domku i fachowe instrukcje co gdzie i jak.

Pozdrawiam Paweł

właśnie wróciłam z działki. Facet zasuwa od 8:00 i będzie robił do 17:00. Jutro będzie kończyć. Dobrze, że nie ja będę za to płacić. :D :D :D Oczywiście mój aparat fotograficzny zastrajkował i zdjęcia z komórki, ale lepsze takie niż żadne. Nareszcie teren mojej działki zaczyna być widoczny. Od razu mi lepiej.

Pozdrowionka

Aleksandra

Czekam na PnB.

my sie na czwartek umawialismy na przywiezienie ziemii ale padal deszczyk i nici z tego

ale w piatek przywiezli nam 85 ton glino ziemii :)

z tym ze nam do samego usypania pod fundamentami trzeba z dwa razy tyle

a co dopiero z wyrownaniem dzialeczki :) hehe

wiecej sie nie dalo bo Pan ktory nam to wozil byl wyjatkowa boidupa ze tak powiem- caly

czas marudzil ze tu krzywo i ze mu sie wywrotka zlamie :) buhaha

jeszcze takiego hiciora nie slyszelismy

wiec mialo przyjechac w sobote i padal deszcz i dzisiaj i dzisiaj tez padalo

takze pan nam przyzwiozl liazem 7 razy ta glinoziemie ktora poki co nieco smierdzi

ale to raczej chyba chwilowe bo musi wywietrzec

a my musielismy z lopatami zabrac sie za rozgarnianie - najgoretszy dzien

tego roku a my wio do roboty :)

http://images12.fotosik.pl/95/1011f4725895bcdcm.jpg http://images21.fotosik.pl/375/2f3eae1f35d610d1m.jpg http://images12.fotosik.pl/95/02cc6f95c5454caam.jpg http://images12.fotosik.pl/95/a4d3893c9a316f69m.jpg

http://images11.fotosik.pl/83/a8caebdbbd77f15dm.jpg

do Bergerak

co do ogrzewania to nasz plan jest taki aby zrobic gazowe (gaz ziemny z sieci) z grzejnikami

a w lazienkach dodatkowo ogrzewanie podlogowe

oraz plaszcz wodny na kominku ale bedzie uzywany sporadycznie a nie jako

codzienna kotlownia :) raczej jako weekendowo-wieczorna rozrywka

no i to tyle jesli chodzi o ogrzewanie

Witam!!!

Do marzenaM05al: faktycznie zmieniłem zdanie ponieważ:

- zależało mi na okapie mojego Niewielkiego identycznym z tym ze zdjęcia w Muratorze, czyli równym z górną krawędzią okna, a bez deski czołowej trudno będzie tą linię zachować,

- po części deska osłania (ochronia) wystające z okapu krokwie,

- pomyślałem, że szeroka deska czołowa nie obita blachą, a w kolorze okien - złoty dąb, zrekompensuje to co wcześniej chciałem uzyskać

- bałem się, że uzyskam efekt wizualny, tzw. ,,grzyba,,.

Pozdrawiam Piotr

Witam Was bardzo serdecznie,

Przyszedł czas żeby dołączyć do budujących M05.

Nie śledziłam dokładnie forum ale wydaje mi się, że jesteśmy nielicznymi, którzy budują M05b dlatego czas przedstawić nasze dzieło... :lol:

Jeszcze dużo przed nami ale widzę, że wszyscy jesteśmy na podobnym etapie.

http://www.extrafotka.pl/zdjecia,89105,7994

http://www.extrafotka.pl/zdjecia,89122,7994

http://www.extrafotka.pl/zdjecia,89123,7994

Ta piwniczka na 3 zdjęciu oczywiście jest do rozbiórki - przy najbliższej okazji grila ze znajomymi, którzy już mają ochotę popracować trochę mięśniami :lol:

pozdrawiam

własnie dostałam wycenę ogrzewania i rozprowadzenia wody!!!! Aż musiałam usiąść....

cała kotłownia na paliwo stałe (Grunfos)z ogrzewaniem podłogowym wodnym TC-zaciskowy i grzejniki Purmo, pompy, zasobnik na wodę 300l, kolektory słoneczne Viessmana, szafki rozdzielające, styropian po ogrzewanie podłogowe itp - czyli jednym słowem mówiąc komplet ogrzewania + rozprowadzenie wody do stanu podłączenia armatury:

-materiał - 40 000,00 zł

-robocizna - 20 000,00 zł

Powiedzcie,że też tak macie!!!!!!

Przyjechał Ytong :lol: :lol: :lol:

Jeszcze cieplutki, chyba prosto z pieca :lol:

Co prawda nie wszystko, bo 27 palet z 39, ale od środy ekipa leci z robotą

Od rana inna ekipa walczyła z kanalizacją. Pospółka do końca już wsypana w fundamenty i zagęszczona.

Ale super, że jest! Ja czekam. Ma być w tym miesiącu. Ile płacisz?

Pozdrowionka

Aleksandra

Czekam...

własnie dostałam wycenę ogrzewania i rozprowadzenia wody!!!! Aż musiałam usiąść....

cała kotłownia na paliwo stałe (Grunfos)z ogrzewaniem podłogowym wodnym TC-zaciskowy i grzejniki Purmo, pompy, zasobnik na wodę 300l, kolektory słoneczne Viessmana, szafki rozdzielające, styropian po ogrzewanie podłogowe itp - czyli jednym słowem mówiąc komplet ogrzewania + rozprowadzenie wody do stanu podłączenia armatury:

-materiał - 40 000,00 zł

-robocizna - 20 000,00 zł

Powiedzcie,że też tak macie!!!!!!

U mnie pompa ciepła NIBE i zasobnik na wodę 300l + kolektor pionowy (6 odwiertów) + ogrzewanie podłogowe + robocizna = 68.000 zł.

Taki jest kosztorys (teraz w Starostwie i nie mam do niego wglądu). Też mi się wydaje okropnie dużo, ale potem roczny koszt ogrzewania domu 1.250-1.450 zł (w zależności od taryfy). Robiłam audyt.

Pozdrowionka

Aleksandra

Czekam...

witam wszystkich niewielkich

napiszcie jakie wybraliście ogrzewanie domu? ja myślę nad kominkiem z płaszczem wodnym i dodatkowo elektrycznym ( przerażają mnie jednak rachunki za prąd-ale przecież dzisiaj wszystko jest drogie)

Pompa ciepła. Roczny koszt ogrzewania 1.250-1.450 zł (dom energooszczędny, zrobiony audyt).

Pozdrowionka

Aleksandra

Czekam...

Przyjechał Ytong :lol: :lol: :lol:

Jeszcze cieplutki, chyba prosto z pieca :lol:

Co prawda nie wszystko, bo 27 palet z 39, ale od środy ekipa leci z robotą

Od rana inna ekipa walczyła z kanalizacją. Pospółka do końca już wsypana w fundamenty i zagęszczona.

Ale super, że jest! Ja czekam. Ma być w tym miesiącu. Ile płacisz?

Pozdrowionka

Aleksandra

Czekam...

Za te 27 palet po 136 zł., ale za pozostałe już po cenie lipcowej :(