aladin07 19.06.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 mnie do pompy ciepla poza cena samej instalacji zniechecila opinia kilku osob ktore od lat mialy do czynienia z tym w niemczech stwierdzily one ze na poczatku przez pare lat wszystko dziala ladnie pieknie ale po 10 czy kilkunastu latach uzywanie pomp ciepla powoduje zmiany geologiczne ktore negatywnie odbijaja sie na jej dzialaniu i w ciagu uplywajacych lat skutecznosc pompy spada coraz bardziej nie wiem ile w tym prawdy ale ja nie zamierzam robic eksperymentow za kilkadziesiat tysiecy zlotych, nie stac mnie na to ale jak mowie sa to opinie zaszlyszane i przeczytane wiec nie wiem na ile wiarygodne - byc moze puszczane w obieg przez konkurencje pomp wodnych cos na zasadzie co bardziej jest promieniotworcze BK czy ceramika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyna 19.06.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 my chcielismy pompe ciepła ale zrezygnowaliśmy bo za duże koszty i bardzo mocno zastanawiamy się nad rekuperatorem, ale im dalej posuwa się budowa a co za tym idzie wydatki tym bardziej zastanawiamy się czy nas na to stać. Dziś jedziemy na działkę więc wieczorkiem będe miala nowe zdjęcia jak miło mieć w pracy chwilkę wytchnienia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerak 19.06.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Bardzo się cieszę, że rozgorzała na tym forum dyskusja na temat ogrzewania domu Jeśli chodzi o pompę ciepła, to również gdzieś czytałam, że z upływem lat jej skuteczność spada. Poza tym jest to bardzo duży wydatek. Znajoma kupiła taką pompę za 50 tys. zł. Rozmawiałam z osobą, która właśnie buduje Niewielkiego i wybrała ogrzewanie eko-groszkiem. Dodatkowo wybrała rekuperator. Może jest to jakieś rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyna 19.06.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 bergerak to może namówisz koleżankę żeby nam trochę poopowidała o swoich rozwiązaniach albo zdaj nam relację)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 19.06.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 ja majac na uwadze moje doswiadczenia z domu rodzicow z piecem na wegieli koks to stwierdzam to co by nie bylo to jednak zawsze bedzie syfffff przez wielkie S po prostu pyl bedzie wszedzie i zawsze co by sie nie robilowiec jezeli ma byc kotlownia na paliwa stale i to musi bycw zupelnie osobnym budynku bo inaczej sie nie oddzieli jej odczesci mieszkalnej a druga rzecz to w przypadku wegla, koksu i rowniez groszku to fakt ze trzebago skladowac, przywiezc, niezle namachac sie lopata i zabrudzic przy tej okazji jeszczepodworko i biorac to pod uwage stwierdzilismy z Ania ze skoro mamy mozliwosc ogrzewaniagazem ziemnym to idziemy w tym kierunku - przynajmniej bedzie czysto !!moze drozej troche, ale jednak czysto i bedzie mozna na wiele dni na przod nastawic grzanie i podczas wyjazdow nie trzeba bedzie nikogo angazowac zeby w piecu nie zgasloi zeby mroz rur nie rozwalil takze takie sa moje male rozmyslania nad tym tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 19.06.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Hejka, jeśli chodzi o pompę ciepła, to dużo czytałam, oglądałam w realu pompy działajace od kilku lat i się na nią zdecydowałam. Koszt na pierwszy rzut oka duży, ale odpadają kominy (zostaje jeden, bo chcę prosty kominek, w którym napalę jak mi się będzie chciało), odpada koszt ciągnienia gazu i robienia całej instalacji, więc są też jakieś oszczędności przy budowie. Poza tym Bank Ochrony Środowiska udziela kredytów złotowych, do których dopłaca Fundusz Ochrony Środowiska. Zamierzam postarać się o taki kredyt. Oprocentowanie 2% w skali roku. Maksymalny okres kredytowania 5 lat. Mi to pasuje. Podsumowując: Każdy rodzaj ogrzewania ma plusy i minusy i każdy z nas musi zadecydować, co jemu pasuje. ____________ Pozdrowionka Aleksandra Czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 19.06.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 ja majac na uwadze moje doswiadczenia z domu rodzicow z piecem na wegiel i koks to stwierdzam to co by nie bylo to jednak zawsze bedzie syfffff przez wielkie S po prostu pyl bedzie wszedzie i zawsze co by sie nie robilo wiec jezeli ma byc kotlownia na paliwa stale i to musi byc w zupelnie osobnym budynku bo inaczej sie nie oddzieli jej od czesci mieszkalnej a druga rzecz to w przypadku wegla, koksu i rowniez groszku to fakt ze trzeba go skladowac, przywiezc, niezle namachac sie lopata i zabrudzic przy tej okazji jeszcze podworko i biorac to pod uwage stwierdzilismy z Ania ze skoro mamy mozliwosc ogrzewania gazem ziemnym to idziemy w tym kierunku - przynajmniej bedzie czysto !! moze drozej troche, ale jednak czysto i bedzie mozna na wiele dni na przod nastawic grzanie i podczas wyjazdow nie trzeba bedzie nikogo angazowac zeby w piecu nie zgaslo i zeby mroz rur nie rozwalil takze takie sa moje male rozmyslania nad tym tematem Całkowicie się z Tobą zgadzam. Takie ogrzewanie to wielka wygoda, tylko te opłaty! Ja obecnie mam ogrzewanie gazowe i za 85 m2 płacę rocznie około 4 tys. (co + cw). ____________ Pozdrowionka Aleksandra Czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 19.06.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Hejka, właśnie się dowiedziałam, że w przyszłym tygodniu ma zjechać mój Ytong! Bardzo się cieszę. Nie wiem jeszcze jaka cena i jestem ciekawa. Może jutro będzie coś wiadomo o PnB. Oby pozytywnie! ____________ Pozdrowionka Aleksandra Czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 20.06.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Hejka, w Szczecinie piękna pogoda, więc zakładam, że niwelacja terenu będzie kontynuowana. Życzę wszystkim udanej środy! ____________ Pozdrowionka Aleksandra Czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 20.06.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 U mnie wczoraj zalali fundamenty B-15 Jutro wchodzą z Ytongiem. Aaaaa i najwazniejsze..... pierwsza transza wpłynęła na konto http://images23.fotosik.pl/2/47e1c5629c522b5fm.jpg http://images24.fotosik.pl/2/16577aea9359dbb4m.jpg http://images23.fotosik.pl/2/f8d79bc10cd77776m.jpg http://images24.fotosik.pl/2/9ea22306b27ca27bm.jpg http://images30.fotosik.pl/2/c2a22fda74606137m.jpghttp://images23.fotosik.pl/2/56429d69139f20e4m.jpg http://images25.fotosik.pl/2/efc54501141e0351m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 20.06.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Uf:http://tomekm05a.w.interia.pl/okna.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badboyryba-M05aL 20.06.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 o....tak wygląda nowy login w całej okazałości.... badboyryba-M05aL... pysznie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 20.06.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 to trzeba bylo sobie w podpisie zrobic odpowiedni opis tego co budujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badboyryba-M05aL 20.06.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 nic straconego...... w wolnej chwili wszzystko dopracuję.... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 20.06.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Dopracuj, dopracuj I mamy zasadę, że pod podpisem piszemy też na jakim etapie jesteśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerak 20.06.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Wciąż bieram wśród znajomych opinie na temat ogrzewania. I dochodzę do wniosku, że najlepsze jest mimo wszystko gazowe( tylko że u mnie na działce nie ma gazu ziemnego). Kominek z płaszczem wodnym - minus taki , że w salonie robi się kotłownia i trzeba w nocy podkładać drewno, aby utrzymać do rana ciepło Elektryczne - bardzo wysokie opłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 20.06.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 no dokladnie dlatego ta "kotlownie" w salonie trzeba traktowac jako rozrywke a przy okazji dogorzewanie wody w calym ukladzie nie mozna uznac tego za wylaczne zrodlo ciepla !! to ma byc cos do wieczornego czerwonego winka - po prostu kominek a ze przy okazji bedzie grzal no to fajna sprawa mowisz ze nie masz gazu w tej chwili, moze to kwestia miesiecy, a moze 2-3 lat kiedy gazownia podlaczy w Waszej okolicy gaz komin zostaje ten sam wiec nie ma problemu, piec chyba inny ale jego wielkosc podobna i reszta instalacji pewnie po drobnych korektach tez bedzie dzialac a prad - ojejeku - chyba najdrozsze co moze byc - chyba nie ma innego tak czesto drozejacego zrodla energii takze my robimy piec na gaz ziemny i plasz na kominku - tyle ze ile to jeszcze czasu minie nim to podlaczymy haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badboyryba-M05aL 20.06.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 No nie od dziś wiadomo, że ogrzewanie gazowe jest najlepsze.....Po pierwsze najbardziej ekologiczne, po drugie najniższe opłaty, po trzecie wszystko dzieje się samo - nie trzeba sypać węgla, dorzucać drewna itp itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 20.06.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Dobrze, że u mnie na działce jest gaz ziemny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 20.06.2007 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Do TomekM05a: Gratuluję! Pewnie odetchnąłeś z ulgą. Mnie się podoba cały Twój domek, nie tylko okna. Wygląda super! ____________ Pozdrowionka Aleksandra Czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts