pedzelito 04.07.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Pedzelito rozumiem, że masz na myśli wylewanie dziwactw w przypadku rolet podtynkowych?? Tak, chodzi o rolety podtynkowe. Ufff... bo juz myślałam, że czeka mnie kolejna niespodzianka Ja robię rolety normalne, bo skrzynka schowa się pod podbitką. Tak więc z daleka nie będzie jej widać. A myślałaś o tym jak rozwiążesz problem zakończenia desek podbitki tak, aby pozostała szczelina na roletę? A co z rewizją tej rolety? Też tak chciałem jak Ty ale nie jest to takie proste choć oczywiście wykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 04.07.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 A myślałaś o tym jak rozwiążesz problem zakończenia desek podbitki tak, aby pozostała szczelina na roletę? A co z rewizją tej rolety? Też tak chciałem jak Ty ale nie jest to takie proste choć oczywiście wykonalne. Szczerze mówiąc to moj Tomek jakoś to wykombinował. Wiem, że ma plan, żeby wpuścić skrzynke częściowo w podbitkę. Dzisiaj nawet widziałam dom tak zrobiony. Ale faktycznie... jak się wtedy dostać do tego Muszę pogłębić temat... Chociaż nie wiem, czy rolety dam, bo będę mieć szyby P4. Wszystko zależy od finansów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4company 04.07.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Witam, odnośnie kierownika budowy, cena 2000 to jest spora przesada. My płacimy 1500 PLN pod WARSZAWĄ gdzie wiadomo że ceny są wyższe. Generalnie kierownik budowy przy dobrej ekipie jest zbędny. Pamiętajcie że to nie on buduje, tylko on wpisuje do dziennika gryzmoły. uważam że 2000 to za dużo. Jutro wchodzi ekipa na działkę, zaczyna się prawdziwie budowanie. Dziś także rozliczenie była za studnie dokładnie wyszło 5200 PLN z fakturami oraz za prąd się rozliczałem i za przyłącze ostatecznie zapłacone zostało 2650 PLN. W tym tygodniu będę znał ilość drewna potrzebną na wieźbę dachową. Za drewno na łaty i kontrłaty trzeba w Wawie wydać około 3500 PLN, obok nas dziewczyna buduje niewielkiego i jest na etapie od jutra układania dachówki. Na jutro mają przywieźć deski na razie 0,5 m3 za 300 PLN plus flaszka za przywiezienie. znalazłem stal za 2,7 PLN za kg. No i najlepsza nowina to spadła nam cena za beton komórkowy o 3 tys. mniej mamy zapłacić No i jeszcze dziś zakup 5 kg gwoździ (rozmiar 4) za 25 PLN ( 5 PLN za kg). Stemple budowlane kupuje używane za 3 PLN za sztukę. maja długość po 2,8 m. Resztę informacji będę podawał na bieżąco. Jutro budują WC i wiatę oraz zaczynają kopać fundamenty. No i najważniejsze mamy Tablice Informacyjną na działkę, koszt 45 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 04.07.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Kropeczko! Temat wieńca będziemy przerabiać wkrótce, ale z projektu wynika, że nadproża nad otworami są fragmentami wieńca. Przyjżyj się stronie K2 i K2/1 w projekcie. Potem wieniec trzeba oczywiście ocieplić. Nadproża nad oknami również (wieniec ma 24 cm grubości, a twoja ściana - 40). Chyba, że masz wprowadzone zmiany w projekcie. Ja buduję z Ytonga 36,5 i nie kupowałam "uszaków". Gratuluję tempa budowy!!! Hmm... jutro jadę na budowę po szczegółowe wyjaśnienia Zmian w projekcie nie mam, a te uszaki wiem, że mają być ocieplane. Co Ty masz zamiast uszaków??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 04.07.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Witam, odnośnie kierownika budowy, cena 2000 to jest spora przesada. My płacimy 1500 PLN pod WARSZAWĄ gdzie wiadomo że ceny są wyższe. Generalnie kierownik budowy przy dobrej ekipie jest zbędny. Pamiętajcie że to nie on buduje, tylko on wpisuje do dziennika gryzmoły. uważam że 2000 to za dużo. Jutro wchodzi ekipa na działkę, zaczyna się prawdziwie budowanie. Dziś także rozliczenie była za studnie dokładnie wyszło 5200 PLN z fakturami oraz za prąd się rozliczałem i za przyłącze ostatecznie zapłacone zostało 2650 PLN. W tym tygodniu będę znał ilość drewna potrzebną na wieźbę dachową. Za drewno na łaty i kontrłaty trzeba w Wawie wydać około 3500 PLN, obok nas dziewczyna buduje niewielkiego i jest na etapie od jutra układania dachówki. Na jutro mają przywieźć deski na razie 0,5 m3 za 300 PLN plus flaszka za przywiezienie. znalazłem stal za 2,7 PLN za kg. No i najlepsza nowina to spadła nam cena za beton komórkowy o 3 tys. mniej mamy zapłacić No i jeszcze dziś zakup 5 kg gwoździ (rozmiar 4) za 25 PLN ( 5 PLN za kg). Stemple budowlane kupuje używane za 3 PLN za sztukę. maja długość po 2,8 m. Resztę informacji będę podawał na bieżąco. Jutro budują WC i wiatę oraz zaczynają kopać fundamenty. No i najważniejsze mamy Tablice Informacyjną na działkę, koszt 45 PLN Ja się nie zgodzę z tym, że w Wawie są wyższe ceny. Jestem niestety na to najlepszym przykładem Chociaż moja tablica kosztowała 25 zł 4company mała prośba - napisz w podpisie jaką wersję Niewielkiego budujesz, bo jest tyle nowych osób, że ciężko zapamietać, a to bardzo ważna informacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 04.07.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Witam, odnośnie kierownika budowy, cena 2000 to jest spora przesada. My płacimy 1500 PLN pod WARSZAWĄ gdzie wiadomo że ceny są wyższe... Najwyższe ceny, jak wynika do tej pory z tego Forum, są na północy Polski. W Szczecinie ceny robocizny za stan surowy zamknięty dochodzą do 100.000 zł. ____________ Pozdrowionka Aleksandra Czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 04.07.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Kropeczko! Nie będę miała "uszaków", bo okna "wieńczy" wieniec W2 nad otworami wg rysunku na stronie K2/1. To ja już zgłupiałam Chyba o tej godzinie ciężko u mnie z myśleniem Jutro to wyjaśnie z kim trzeba Najwyższe ceny, jak wynika do tej pory z tego Forum, są na północy Polski. W Szczecinie ceny robocizny za stan surowy zamknięty dochodzą do 100.000 zł. Z przykrością, ale potwierdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4company 04.07.2007 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Koszty budowy niestety zależą od cen materiałów. materiały budowlane, a szczególnie ich ceny są ustalane dowolnie. Ceny materiałów są różne. Generalnie trzeba szukać. Na początku mój beton komórkowy 24x24x59 kosztował po 16 PLN a zapłaciłem 11.3 jest ot olbrzymia różnica przy ilości bloczka 1488 szt dużego i różnica 2,15 w bloczku 12x24x59 670 szt. Jak zamawiałem obdzwoniłem pół Polski ale dzięki temu mam towar tak tanio. Ludzie szukajcie, można zaoszczędzić gigantyczne pieniądze. Do KROPECZKI: nie licytujmy tu się kto ile dał, Wawa i Wrocław są najdroższe, same ceny działek o tym mówią. Jeszcze raz apel to nie jest forum do pogaduszek tylko to merytorycznej wymiany doświadczeń ilościowych i cenowych naszego niewielkiego. Piszcie o ilościach materiałów wykorzystanych a nie o niczym. Jak odbiorę materiał dam numer do mojego składu. A może ktoś chce nabyć bloczki po 12,4 całe i po 7,8 połówki. Mam zamówione w składach, towar do odbioru, jest to biały beton komórkowy 600. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 05.07.2007 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Witam!!! Do TomekM05a: mam pytanko, jak ociepiłeś strop na poddaszu za ściankami kolankowymi, czy w ogóle go ocieplałeś? Z czego zrobiłeś ścianki kolankowe: z płyt regipsowych, czy z czegoś innego? Pozdrawiam Strop za sciankami na poddaszu nieocieplony i bez szlichty. Ocieplony cały dach - jak w projekcie. Scianki "kolankowe" z porothermu 11,5, bez ocieplenia, szczelnie zamknęły posadzkę. Czy to dostatecznie ciepło - zobaczymy. Wejscie do schowka poddachowego z garażu przez właz z rozkładanymi schodkami - w planach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 05.07.2007 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Przygotujcie się psychicznie - wkrótce wam powiem ile za Centralne Ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerak 05.07.2007 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 My również zapłaciliśmy za kierownika budowy 2.000 zł Do Kropeczki: tak jak Ty, mieliśmy niewielkie problemy ze schodami.Jednak mamy to już za sobą, pnieważ schody już są wylane. Inny problem: folia czy papa na dach? co wybrać? opinie są podzielone Pozdrawiam M05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 05.07.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 witam wszystkich u nas wczoraj cala noc padalo wiec "staw" ( czyt. kaloza ) baaaardzo sie powiekszyl - stad nabieramy pewnosci ze trzeba zrobic odpowiednie odwodnienie tej dzialki bo inaczej woda nie zejdzie - pod spodem glina i pieknie trzyma ta wode przywiezli nam wczoraj dachoweczke - Euronit ceglasty podwojna eSka wraz z gasiorami ( jak sie bralo te krancowe czy trojnikowe to az reka drzala zeby tego nie zbic bo pare zl kosztuje ) poki co na zew. wypatrzylismy okolo 20 zbitych sztuk no ale w tej sprawie w trakcie ukladania dachowki przyjedzie pan z hurtowni i zrobi protokul reklamacyjny ale na to musimy czekac bo majster prosil zeby w tartaku 23 lipca zaczeli ciac nasz wiezbe takze po prostu mamy kolejne 2 tygodnie wolnego i zamawiamy kolejne transporty ziemii i na to nam troche kasy pojdzie poki co na 19 liazow czyli okolo 230 ton gliniastej ziemii wydalismy 1520zl ale cieszymy sie ze w ogole ja mamy bo w naszej okolicy bardzo z tym ciezko, a jak juz jest to w cenach okolo 10-12zl za tone plus transport czyli z 200zl za liaza zdjecia wkrotce zamiescimy - teraz maly z tym problem bo komputer w serwisie a co do perypetii odnosnie tych okien i rolet w wiencu to wiem ze juz bylo to pare razy omawiany przez ze tak nazwe poprzednia fale budujacych niewielkiego w zeszlym roku takze kropeczko i inni zainteresowani przeczeszcie forum a cos na pewno znajdziecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 05.07.2007 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Cześć co do kosztów ogrzewania to podzielę się z wami.5 grzejników Kermi, 2 drabinki Kermi, insatalacja z miedzi, 75m2 ogrzewania podłogowego, kocioł kondensacyjny De dietrich, cała automatyka, zasobnik 120l, kompletny hydrofor z pompą Grundfos, podłaczenie wody ze studni do domu Razem 31.000 materiał z robocizną. Vat na materiał 7%, sam kocioł kosztował ponad 10.000.Jeszcze brakiuje podłączenia kotłowni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4company 05.07.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Zgodnie z wcześniejszy wpisem umieszczam kosztorys do mBanku. Został on stworzony na podstawię cen z 5 składów z okolic Radomia i Rawy Mazowieckiej.http://www.4company.pl/budowa/strona1.tifhttp://www.4company.pl/budowa/strona2.tifhttp://www.4company.pl/budowa/strona3.tif Kosztorys ten jest jak najbardziej realny, jest on trochę na plus. Kosztorys ten obejmuję robociznę w wysokości 34 tys. We wtorek ławy lejemy, zamówiliśmy 22m3 betonu b20 w cenie z dowozem i pompą 5880 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerak 05.07.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 wracajac jeszcze do kierownika budowy, czyli wpisy w dzienniku budowy, za to głownie płacimy, ale też za np. opinie na temat rezygnacji z wieńca pod murłate, nie to jest jednak najwazniejsze ale to ze póżniej budynek zgłosić trzeba do odbioru nie w kazdym nadzorze jest to formalnośc, sam proces kierowania budowa to czas ok. 12 miesiecy i za to 2000 zł, mam takiego kierownika który zna wszystkie sztuczki tych z nadzoru i to jest warte tych 2000 zł wierzcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazynka 05.07.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Witajcie, sledze ten watek , gdyz bardzo mi sie podoba projekt 50 , czy macie mozliwosc podac ostateczna wersje kosztow ?? Nie ukrywam martwi mnie dach , gdyz nie jestesmy zbyt majetni , niby jest wycena projektu ale nie wiem jak sie to ma do rzeczywistosci, drugie pytanko jaki bank polecacie?? Tyle na poczatek:)) narazie szukamy dzialki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 05.07.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Do KROPECZKI: nie licytujmy tu się kto ile dał, Wawa i Wrocław są najdroższe, same ceny działek o tym mówią. Jeszcze raz apel to nie jest forum do pogaduszek tylko to merytorycznej wymiany doświadczeń ilościowych i cenowych naszego niewielkiego. Piszcie o ilościach materiałów wykorzystanych a nie o niczym. Jak odbiorę materiał dam numer do mojego składu. A może ktoś chce nabyć bloczki po 12,4 całe i po 7,8 połówki. Mam zamówione w składach, towar do odbioru, jest to biały beton komórkowy 600. Ja się nie licytuję Ale zdania i tak nie zmieniam A jeśli chodzi o pogaduszki, to oczywiście podstawą są informacje techniczne, ale to nie oznacza, że nie można pisać o nie technicznych rzeczach. A nie podawanie np. ilości materiałów, czy cen w każdym poście nie jest pisaniem o niczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 05.07.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 My również zapłaciliśmy za kierownika budowy 2.000 zł Do Kropeczki: tak jak Ty, mieliśmy niewielkie problemy ze schodami.Jednak mamy to już za sobą, pnieważ schody już są wylane. Inny problem: folia czy papa na dach? co wybrać? opinie są podzielone Pozdrawiam M05 bergerak na czym polegały te problemy ze schodami? Jaką wysokość stopni macie? I czy to schody z podestem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 05.07.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Ja się nie licytuję Ale zdania i tak nie zmieniam A jeśli chodzi o pogaduszki, to oczywiście podstawą są informacje techniczne, ale to nie oznacza, że nie można pisać o nie technicznych rzeczach. A nie podawanie np. ilości materiałów, czy cen w każdym poście nie jest pisaniem o niczym. Dołączając do postu kropeczki27 jestem zdania że fajnie jest jak posty są "techniczne" i łatwo nam znaleźć w nich coś czego szukamy ale nie możemy zrezygnować z całej "otoczki budowlanej" która przecież też jest piękna!!! Szczególnie młodym Niewielkim polecam zająć się opisywaniem ich budowy i budowaniem a nie zwracaniem uwagi innym... Tak będzie najlepiej dla naszego tematu w którym dawniej nie było takich sytuacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 05.07.2007 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Ja się nie licytuję Ale zdania i tak nie zmieniam A jeśli chodzi o pogaduszki, to oczywiście podstawą są informacje techniczne, ale to nie oznacza, że nie można pisać o nie technicznych rzeczach. A nie podawanie np. ilości materiałów, czy cen w każdym poście nie jest pisaniem o niczym. Dołączając do postu kropeczki27 jestem zdania że fajnie jest jak posty są "techniczne" i łatwo nam znaleźć w nich coś czego szukamy ale nie możemy zrezygnować z całej "otoczki budowlanej" która przecież też jest piękna!!! Szczególnie młodym Niewielkim polecam zająć się opisywaniem ich budowy i budowaniem a nie zwracaniem uwagi innym... Tak będzie najlepiej dla naszego tematu w którym dawniej nie było takich sytuacji... W pełni popieram obie wypowiedzi. Odkąd powstało to Forum pierwszy raz zrobiło się na nim niemiło. Uważam, że każdy ma swój styl i trzeba to uszanować. Niektórzy szukają tu tylko informacji technicznych, a inni oprócz tego wsparcia w trudnych chwilach, gdy coś idzie nie tak. Mi sprawia ogromną przyjemność, gdy ktoś napisze, że coś mu się udało. ____________ Pozdrowionka Aleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts