lukaszzzz 12.01.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Witam!Przymierzam się do zamontowania w domu systemu wentylacji z odzyskiem ciepła wspomaganej przez GWC.Proszę o informację jakie wyszły koszty przy montarzu Waszej, naj lepiej z rozbiciem na wentylację i GWC.Doodam iż będzie ona montowana w domu 110 m2 użytkowej (168 m2 całkowitej) o kubaturze pomieszczeń w których działać będzie system 320 m3.Probiłem wycenę w dwóch firmach i wyszło około 12 tys za wentylację i 6 tys za GWC. Czy to dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 12.01.2006 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Dwa razy za dużo !!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 14.01.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 6000 za GWC????? to chyba przesada, ileż ten kliniec czy otoczaki kosztują. Nawet w Warszawie jak robiłem GWC żwir kosztował chyba coś koło 2000 zł.Skąd masz tak drogą firmę czy tak drogi materiał?Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszzzz 14.01.2006 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 A ile według Ciebie to powinno kosztować. Firmy są wytypowane poprzez Google (rekuperator). Dwóm pierwszym z brzegu wysłałem zapytania.Poza tym mowa w moim przypadku jest o GWC ruruowym.Koszty zamej wentylacji też mnie przeraziły bo jak śledziłem wątki to ludzie pisali o 5000-6000. Co tu może tak drogo kosztować. Robocizna w obu wycenach to jakieś 2500-3000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 15.01.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Dom 166 m2, 12 punktów ( nawiew + wywiew ) z reku Żubr 13 tys. + 2 tys. za rurowy GWC ( ale to na wiosnę ) W rozprowadzeniu jest dodatkowa skrzynka rozprężna, do której podłączony jest kominek. Od ponad miesiąca system działa J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszzzz 17.01.2006 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Czy nie ma nikogo więcej kto mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami na tym polu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z8 22.01.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Nie można odpowiedzieć jednoznacznie na Twoje pytanie, to jest tak jakbyś zapytał ile kosztuje samochód - odpwiedź 30 tyś. i 1 milion.GWC rurowy - jakie rury i jaką czerpnię masz w ofercie - w przypadku rur REHAU Akwedukt fi 200 mm i oryginalnej czerpni powietrza REHAU cena 6000,00 jest "normalna". Jeśli są to rury kanalizacyjne PCV fi 160 mm niewiadomej produkcji, a czerpni powietrza i studzienki odwadniającej nie ma to cena jest dość wygórowana.Podobnie jest z rekuperatorem - najtańsze kosztują ok. 2500,00, te droższe bliżej 10 000,00.A kanały wentylacyjne jakie ocieplenie, anemostaty plastikowe czy metalowe, sterowanie??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramol_1 06.02.2006 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Dom 166 m2, 12 punktów ( nawiew + wywiew ) z reku Żubr 13 tys. + 2 tys. za rurowy GWC ( ale to na wiosnę ) W rozprowadzeniu jest dodatkowa skrzynka rozprężna, do której podłączony jest kominek. Od ponad miesiąca system działa J Czy chodzi o reku Żubr z Elmechu? Który to był model centrali? Zlecałeś całość prac firmie? Może byłbyś w stanie rozbić tą kwotę na koszty poszczególnych etapów wykonania instalacji, tzn ile za robociznę, centralę, rury itd.? pzdr Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kleszcz 07.02.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Ja za dom 390m2 o kubaturze prawie 1600m3 (dwie kondygnacje) mam wyceny od 23 500 do 26 000. W to wchodzi reku ze sterowaniem automatycznym i tłumikami, ułożenie kanałów (izolowane), anemostaty (metalowe), GWC (rurowy, Rehau, 40m). Tańsza oferta jest od Dospela a droższa od rekuperatory.pl (Mistral) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 08.02.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Ja w 2004 za całą instalację (reku połaczone z kominkiem i GWC) czyli reku (Venmar), rury izolowane (aluminiowe), anemostaty, wentylator do kominka, komorę mieszającą, anemostaty, rurowe GWC + robozizna zapłaciłam 15 500 zł. Dom o powierzchni ok. 200 m2, kubatura 560 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszzzz 08.02.2006 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 I jak to wszystko razem hula? Chdzi mi tutaj głównie o współpracę reku z kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 08.02.2006 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 lukaszzzz - dobrze działa (do tego jest potrzebna ta komora mieszająca, o której wspomniałam) - nawiewy są umieszczone w każdym pokoju więc praktycznie w całym domu jest jednakowa temperatura. Korzystamy z tego ustrojstwa już trzeci sezon grzewczy i gdyby nie to to poszłabym z torbami płacąc za gaz (mamy gaz płynny). Bardzo sobie to chwalę i jest to jedno z niewielu urządzeń w naszej chałupce, za które nie żałuję wydanych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia33 08.02.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Pytałam dzisiaj o koszt wentylacji z rekuperatorem i usłyszałam, że od 15 tys do 20 tyś. I że bardzo dużo zależy od nawiewników (nie licząc centrali) od 45 zł do 800 za sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golewo 16.03.2006 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 zgadzam się z opinią że ceny autora postu powinny być o połowę niższe i da się to zrobić przy użyciu standardowych materiałów za tę kwotę zrobić ( no chyba że faktycznie ktoś preferuje materiały z firm które się szczyca nazwą to zapłaci więcej ale w moim przekonaniu przy tej instalacji nie potrzebne szaleństwa bo nie przekłada się to na jakość) Mówię to wszystko przy założeniach do domu Autora postu. Zwróciłbym tylko uwagę na miejscu autora na takie sprawy jak: 1. podłączenie GWC do centralki rekuperacyjnej zależnie od warunków w wielu przypadkach może spowodować wytworzenie podciśnienia w domu ( i to zależy od poprawności instalacji która powinna być b.dobrze przemyślana) a jednocześnie używanie kominka i tu moze powstać groźny problem bo dla kominka podciśnienie w domu oznacza zazwyczaj cofkę a to wiadomo czym się kończy;) 2. czy montowanie GWC jest naprawdę konieczne ekonnomicznie? klimy to w lecie nie zrobi, w zimie i tak trzeba będzie dogrzewać powietrze nawiewane a w okresie przejściowym jak nie zgłupieje automatyka to będzie się przełączać między czerpnią ścienną a ogrodową z GWC i to wszystko za min 2000zł a zwróci się za jakies 20lat:) reasumując proponuję nie rzucać się na wszystko co nowe i modne no chyba że ktoś ma na zbyciu parę "groszy" pozdrawiam i tak czy siak życzę miłego użytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.04.2007 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Witam Ja też planuję Żubra. Wstępnie całość (centrala 320 ze sterowaniem i by-passem, rury, anemostaty itp.) z montażem, uruchomieniem i protokołem skuteczności działania ma kosztować około 15 tys. + około 3 tys. GWC rurowy. Budowany dom ma mieć 144 m kwadratowe, 690 m sześć Dokładne dane wyceny podam po świętach, bo wtedy zobaczę umowę do podpisania. Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmiel56 04.04.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Dom 165m2 - wentylacja + rekuperacja z GWC - 20.000,- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 24.09.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 chmiel56 a kto ci robil wentylacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmiel56 25.09.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 firma o tej samej nazwie - nie powinienem podawać pełnej nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 26.09.2007 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Ja w 2004 za całą instalację (reku połaczone z kominkiem i GWC) czyli reku (Venmar), rury izolowane (aluminiowe), anemostaty, wentylator do kominka, komorę mieszającą, anemostaty, rurowe GWC + robozizna zapłaciłam 15 500 zł. Dom o powierzchni ok. 200 m2, kubatura 560 m3. no mysle iż podawanie cen sprzed 3 lat ma wartość jedynie archiwalną i jako ciekawostka może być odbierana. Z kolei doświadczenia 3 lat eksploatacji są jak najbardziej cenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 26.09.2007 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 No ja w tym roku za gwc 65m z rehau i mistral 600duo 30tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts