Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za wentylację z odzyskiem ciepła???

lukaszzzz

Recommended Posts

Witam!

Przymierzam się do zamontowania w domu systemu wentylacji z odzyskiem ciepła wspomaganej przez GWC.

Proszę o informację jakie wyszły koszty przy montarzu Waszej, naj lepiej z rozbiciem na wentylację i GWC.

Doodam iż będzie ona montowana w domu 110 m2 użytkowej (168 m2 całkowitej) o kubaturze pomieszczeń w których działać będzie system 320 m3.

Probiłem wycenę w dwóch firmach i wyszło około 12 tys za wentylację i 6 tys za GWC. Czy to dużo?

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ile według Ciebie to powinno kosztować. Firmy są wytypowane poprzez Google (rekuperator). Dwóm pierwszym z brzegu wysłałem zapytania.

Poza tym mowa w moim przypadku jest o GWC ruruowym.

Koszty zamej wentylacji też mnie przeraziły bo jak śledziłem wątki to ludzie pisali o 5000-6000. Co tu może tak drogo kosztować. Robocizna w obu wycenach to jakieś 2500-3000.

Nie można odpowiedzieć jednoznacznie na Twoje pytanie, to jest tak jakbyś zapytał ile kosztuje samochód - odpwiedź 30 tyś. i 1 milion.

GWC rurowy - jakie rury i jaką czerpnię masz w ofercie - w przypadku rur REHAU Akwedukt fi 200 mm i oryginalnej czerpni powietrza REHAU cena 6000,00 jest "normalna". Jeśli są to rury kanalizacyjne PCV fi 160 mm niewiadomej produkcji, a czerpni powietrza i studzienki odwadniającej nie ma to cena jest dość wygórowana.

Podobnie jest z rekuperatorem - najtańsze kosztują ok. 2500,00, te droższe bliżej 10 000,00.

A kanały wentylacyjne jakie ocieplenie, anemostaty plastikowe czy metalowe, sterowanie???????????

• 2 weeks później...
Dom 166 m2, 12 punktów ( nawiew + wywiew ) z reku Żubr 13 tys.

+ 2 tys. za rurowy GWC ( ale to na wiosnę )

W rozprowadzeniu jest dodatkowa skrzynka rozprężna, do której podłączony jest kominek.

Od ponad miesiąca system działa :D

J

Czy chodzi o reku Żubr z Elmechu?

Który to był model centrali? Zlecałeś całość prac firmie?

Może byłbyś w stanie rozbić tą kwotę na koszty poszczególnych etapów wykonania instalacji, tzn ile za robociznę, centralę, rury itd.?

pzdr

Tomek

Ja za dom 390m2 o kubaturze prawie 1600m3 (dwie kondygnacje) mam wyceny od 23 500 do 26 000. W to wchodzi reku ze sterowaniem automatycznym i tłumikami, ułożenie kanałów (izolowane), anemostaty (metalowe), GWC (rurowy, Rehau, 40m). Tańsza oferta jest od Dospela a droższa od rekuperatory.pl (Mistral)

Ja w 2004 za całą instalację (reku połaczone z kominkiem i GWC) czyli reku (Venmar), rury izolowane (aluminiowe), anemostaty, wentylator do kominka, komorę mieszającą, anemostaty, rurowe GWC + robozizna zapłaciłam 15 500 zł. Dom o powierzchni ok. 200 m2, kubatura 560 m3.

lukaszzzz - dobrze działa (do tego jest potrzebna ta komora mieszająca, o której wspomniałam) - nawiewy są umieszczone w każdym pokoju więc praktycznie w całym domu jest jednakowa temperatura. Korzystamy z tego ustrojstwa już trzeci sezon grzewczy i gdyby nie to to poszłabym z torbami płacąc za gaz (mamy gaz płynny). Bardzo sobie to chwalę i jest to jedno z niewielu urządzeń w naszej chałupce, za które nie żałuję wydanych pieniędzy.

• 1 month później...

zgadzam się z opinią że ceny autora postu powinny być o połowę niższe i da się to zrobić przy użyciu standardowych materiałów za tę kwotę zrobić ( no chyba że faktycznie ktoś preferuje materiały z firm które się szczyca nazwą to zapłaci więcej ale w moim przekonaniu przy tej instalacji nie potrzebne szaleństwa bo nie przekłada się to na jakość)

Mówię to wszystko przy założeniach do domu Autora postu.

Zwróciłbym tylko uwagę na miejscu autora na takie sprawy jak:

1. podłączenie GWC do centralki rekuperacyjnej zależnie od warunków w wielu przypadkach może spowodować wytworzenie podciśnienia w domu ( i to zależy od poprawności instalacji która powinna być b.dobrze przemyślana) a jednocześnie używanie kominka i tu moze powstać groźny problem bo dla kominka podciśnienie w domu oznacza zazwyczaj cofkę a to wiadomo czym się kończy;)

2. czy montowanie GWC jest naprawdę konieczne ekonnomicznie? klimy to w lecie nie zrobi, w zimie i tak trzeba będzie dogrzewać powietrze nawiewane a w okresie przejściowym jak nie zgłupieje automatyka to będzie się przełączać między czerpnią ścienną a ogrodową z GWC i to wszystko za min 2000zł a zwróci się za jakies 20lat:)

reasumując proponuję nie rzucać się na wszystko co nowe i modne no chyba że ktoś ma na zbyciu parę "groszy" ;)

pozdrawiam i tak czy siak życzę miłego użytkowania

• 1 year później...

Witam

Ja też planuję Żubra.

Wstępnie całość (centrala 320 ze sterowaniem i by-passem, rury, anemostaty itp.) z montażem, uruchomieniem i protokołem skuteczności działania ma kosztować około 15 tys. + około 3 tys. GWC rurowy.

Budowany dom ma mieć 144 m kwadratowe, 690 m sześć

Dokładne dane wyceny podam po świętach, bo wtedy zobaczę umowę do podpisania.

Pozdrawiam

Grzegorz

• 5 months później...
Ja w 2004 za całą instalację (reku połaczone z kominkiem i GWC) czyli reku (Venmar), rury izolowane (aluminiowe), anemostaty, wentylator do kominka, komorę mieszającą, anemostaty, rurowe GWC + robozizna zapłaciłam 15 500 zł. Dom o powierzchni ok. 200 m2, kubatura 560 m3.

no mysle iż podawanie cen sprzed 3 lat ma wartość jedynie archiwalną i jako ciekawostka może być odbierana. Z kolei doświadczenia 3 lat eksploatacji są jak najbardziej cenne.