AAK 24.01.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 chmiel56, rozumiem, że masz STORKAIR 350 BE. Jak jest z jego głośnością? Do czego możnaby ją porównać na kolejnych biegach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szron 31.01.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Czy ma ktoś namiary na ekipę montującą rekuperatory z Kalisza lub okolic? Bez wymiennika, Interesuje mnie sama wentylacja mechaniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 01.02.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Tak czytam ten wątek, widzę ceny i włosy mi dęba stają. Nie będę się wymądrzał czy lepiej jest w domu rekuperator mieć czy go nie mieć. Pewnie lepiej mieć, choć gdy nałoży się koszt instalacji to może warto za te pieniądze zrobić w domu co innego.Chodzi generalnie o to by było świeże powietrze i by komfortowo się mieszkało. Ja w domu reku nie instalowałem. Jestem po pierwszym sezonie. Ściana max29 + 12 styro. Poddasze 25 wełny. Powiem tak - w lato było znośnie (nie za gorąco), w zimę jest ok. Kratki wentylacyjne wentylacji grawitacyjnej są nawet nieco poprzymykane. Na poddaszu okna dachowe VELUX z opcją nawiewu. Każdy czym innym ogrzewa, ale zwrot kosztów instalacji (np. 30 tys) nie wiem w jakim okresie miałby nastpić. Ja chałupę ok 200 m2 z garażem ogrzewam ekogroszkiem. Myślę że przy takiej zimie na sezon pójdzie mi 2,5 t. to ok. 1400 zł. To razem z grzaniem CWU oczywiście. Przy reku może odzyskałbym z tego max 200-300 zł (bo ciepło i tak ucieka przez ściany, okna, sufit. Odzyskujemy je tylko z poowietrza uchodzącego wentylacją. Z czego na prąd napędzający wentylatory wydałbym z 300 + dodatkowe koszty grzania podgrzania grzałki. Wniosek z tego że przy tym paliwie inwestycja jest nieopłacalna. Nieco lepiej byłoby może przy sroższej zimie, ale wtedy na + z reku wyszłoby 100-200 zł/rok. Do tego filtry, serwis ... I jesteśmy na (-). Pewnie przy innych paliwach wychodzi to lepiej. Na ile lepiej - nie wiem. Oddzielną sprawą jest GWC, ono spełnia zadanie klimy w lecie (część ziemną i wewnętrzną instalację mam zrobioną, brakuje "serca systemu - łączny koszt do tej pory to ok 2000zł.).W domu wentylacja grawitacyjna zapewnia świeże powietrze,jest ok. w razie potrzeby rozszczelnia się lub uchyla okna, ale koszt ogrzewania i tak jest jw. Reku i GWC to decyzja do podjęcia na dość wczesnym etapie budowy, gdy jeszcze w portfelu sporo kasy.Łatwo szafujesię kwotami 10-15-20 tys zł, licząc na to że się zwróci. Tyle że tych pieniędzy pod koniec budowy brakuje (wiem bo dobieralem kredyt, teraz brakuje mi mimo wszystko kasy na ogród, kostkę ...) Moim zdaniem może to i dobry sytem,zyski z oszczęsności na ogrzewaniu niewielkie, a nakłady b. duże. Proponuję przemyśleć inwestycję. (dlatego pisze w tym dziale, za co również przepraszam) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 02.02.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 U mnie koszt 31 000 - rekuperacja (Mistral GEO z bypassem ) + GWC Umowa z sierpnia 2007 z Rekuperatory.PL Kubatura 650 m3. Wybrałam tę firme, bo jako jedna z nielicznych ma doświadczenie w łączeniu GWC z wentylacją i nie muszę sobie sama organizować koparki śmieszne, ale wiele firm działa półprofesjonalnie, a ja nie mam czasu organizować zleceniobiorcy pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAK 02.02.2008 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Czy ktoś korzystał z usług rekuperatory.pl przedstawicielstwo w Toruniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedziu 03.02.2008 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Czy ma ktoś namiary na ekipę montującą rekuperatory z Kalisza lub okolic? Bez wymiennika, Interesuje mnie sama wentylacja mechaniczna. Witaj, Mieszkam w Sycowie (ok 70km od Kalisza). Będę instalował reku od pewnej firmy z Krakowa. Rekuperatot krzyżowo-przeciwprądowy na dom o pow. 160m2- koszt 16000 pln brutto z robocizną. Do mnie przyjedzie jakiś instalator z Wrocka, który współpracuje z tą firmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 03.02.2008 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 My instalujemy Miastrala Duo 300. Cala wentylacja z prostym GWC rurowym z PCV chyba 12000zl.Do Mistrala mamy w ofercie sterownik RM1 czyli najprostszy reczny bez programowania pracy i ona ma 3 szybkosci. Czy warto doplacic 800zl do RC1? zeby byla praca tygodniowa i 4 zakresy? Co uwazacie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.02.2008 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 U mnie koszt 31 000 - rekuperacja (Mistral GEO z bypassem ) + GWC Umowa z sierpnia 2007 z Rekuperatory.PL Kubatura 650 m3. Wybrałam tę firme, bo jako jedna z nielicznych ma doświadczenie w łączeniu GWC z wentylacją i nie muszę sobie sama organizować koparki śmieszne, ale wiele firm działa półprofesjonalnie, a ja nie mam czasu organizować zleceniobiorcy pracy. Hehe dobre Ja też NIE MUSIAŁEM organizować koparki tylko sam CHCIAŁEM. Anyway czy ci Twoi są na tyle profesjonalni, że dają po instalacji i uruchomieniu podpisany protokół z pomiarów skuteczności działania systemu ? Czy poza łączeniem instalacji z reku z GWC podłączają też DGP i okap kuchenny ? Czy zwrócili Ci uwagę na to ile prądu biorą wentylatory w tej centrali, a ile grzałka elektryczna ? Pytam, bo swego czasu rozmawiałem z Panami z tej firmy i o wielu ważnych kwestiach nie wspomnieli. Podsumowując - każda pliszka swój ogonek chwali Pozdrawiam [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 05.02.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 A ja mam domek 180 m2 i wybrałem StorkAir 350 z auto by-passem za dobrą cene. Jak czytam jakie Wy wyceny dostaliście to jestm w szoku. Ja place za centrale i montaz 14000 brutto ja tez prosze o namiary na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irk 07.02.2008 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 A czy ktoś próbował robić GWC z rur stalowych ocynkowanych SPIRO?Na pewno trzeba jeszcze zabezpieczyć z zewnątrz przed korozją.Wymiana ciepła zdecydowanie lepsza, tylko problem w żywotności systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.02.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 irk - to chyba nie najlepszy pomysł, bo rury karbowane z PCV są tańsze, nie korodują, a przy tak cienkich ściankach (na oko około 0.5 mm) wystarczająco dobrze przewodzą ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irk 09.02.2008 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Niestety, rury karbowane odpadają, własnie ze względu na te karby, w których będzie się gromadziła woda i zanieczyszczenia, które nawet pomimo filtra, z czasem się uzbierają.A w połączeniu z wilgocią to nawet nie chcę myśleć, czym bym oddychał. A wyczyścić się nie da. A zwykłe PCV też mnie jakoś nie przekonuje, bo gorzej przewodzi ciepło i nie wiem jak będzie się rozwijać "życie" w rurach. Rury Rehau mają powłokę antybakteryjną, ale są piekielnie drogie. Najważniejsza jest sterylność, bo jak będzie coś czuć, to cała zabawa na nic. Stąd moje zainteresowanie przewodami stalowanymi ocynkowanymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
..MD.. 09.02.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 może lampy bakteriobójcze zamontować w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irk 10.02.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 dobre, he he .... tak właśnie zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Joanna 25.02.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Witam,My będziemy płacić tyle (dom "Pod Jarząbem 2 G z poddaszem, pow. 104 + 50 m.kw): - centrala wentylacyjna Brink Renovent HR 5890 zł netto- instalacja kanałowa (przewody elastyczne, izolowane + zawory powietrzne) 4330 zł netto- montaż z uruchomieniem 3900 zł nettoOd całości vat 7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szron 27.02.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 U mnie wstępnie Dospel Economic 300 II za ok 10900 brutto (22% vat), montaż 2500,- do negocjacji. I tak sie zastanawiam czy czasami to 2500 za samą instalacje wentylacji mechanicznej bez GWC to nie a dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esara 27.02.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Dom 140m2 z uzytkowym poddaszem; instalacja wentylacji mechanicznej wyceniona przez rekuperatory.pl Rekuperator StorkAir G91-350 B -6tys.Przewody, anemostaty izolacje itp. 6 tys.Montaz 3 tys. Do tego 7% VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 26.11.2008 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Dom z poddaszem użytkowym. 145m2 pow. użytkowej, kubatura... nie wiem Instalacja bez GWC. DGP i okap nie podłączone - bo tak chciałem. Punktów w domu 15. Czerpnia i wyrzutnia w ścianie szczytowej. Reku na strychu. U mnie pierwsza oferta wykonawcy (czerwiec 2008) była taka: Rekuperator DOSPEL ECONOMIC 300 II z automatyką 7 400 zł + VAT Instalacja kanałowa ( ~ 72 mb) 3 960 zł + VAT Izolacja termiczna i akustyczna VENTILAM ALU (~ 120 m2) 2 400 zł + VAT Kratki + anemostaty + czerpnie 600 zł + VAT Przepustnica wielopłaszczyznowa 200 zł + VAT Materiały dodatkowe 800 zł + VAT Montaż 3 000 zł + VAT Uruchomienie 700 zł + VAT Razem: 19 060 zł + VAT (7%) = 20394 PLN brutto Po negocjacjach skończyło się na 17095 PLN brutto. Rury już rozprowadzone. Panowie elastyczni, znosili moje zachciańki "to tu puścic tak", "a to inaczej" . Teraz jeszcze tylko montaż reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MOLLAN 29.11.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 U mnie 170 m2 Reku Dospel + GWC żwirowy wyszło 17.500 brutto - firma Investdom.Jestem z Poznania i w okolicy trudno było mi znaleźć tańszą ofertę, gdzies tam chodziłem i dzwoniłem do firm typu rekuperatory.pl ale generalnie ceny są kosmiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daren 23.12.2008 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Zebrałem kilka ofert z kilku firm m.in z rekuperatory.pl i już miałem sobie dać spokój z wentylacją mechaniczną ze względu na koszty . Myślałem, że te ceny to tylko domena okolic Warszawy ale jak czytam to ceny są podobne w całym kraju (kosmiczne). Udało mi śię wynegocjować takie warunki za taką instalację bez reku: Centrala w piwnicy dom 140 m2 pow mieszkalnej Parter salon dwa nawiewy + wyciąg nad kominkiem pokój jeden nawiew łazienka kuchnia wiatrołap po jednym wyciągu Półpietro pokój jeden nawiew garderoba jedeny wyciąg Piętro trzy pokoje po jednym nawiewie łazienka jeden wyciąg klatka schodowa jeden wyciąg Instalacja na rurach spiro na kazdym kanale przepustnica, ostatnie 2m na flexie za całość materiał + robocizna 6,5 tys z Vat Z instalacji jestem bardzo zadowolony, projekty, które miałem opracowane na podstawie samych rzutów budynku były do kitu, uważam, że to uczciwa cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts