Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za wentylację z odzyskiem ciepła???

lukaszzzz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak czytam ten wątek, widzę ceny i włosy mi dęba stają.

Nie będę się wymądrzał czy lepiej jest w domu rekuperator mieć czy go nie mieć. Pewnie lepiej mieć, choć gdy nałoży się koszt instalacji to może warto za te pieniądze zrobić w domu co innego.

Chodzi generalnie o to by było świeże powietrze i by komfortowo się mieszkało.

Ja w domu reku nie instalowałem. Jestem po pierwszym sezonie. Ściana max29 + 12 styro. Poddasze 25 wełny.

Powiem tak - w lato było znośnie (nie za gorąco), w zimę jest ok. Kratki wentylacyjne wentylacji grawitacyjnej są nawet nieco poprzymykane. Na poddaszu okna dachowe VELUX z opcją nawiewu.

Każdy czym innym ogrzewa, ale zwrot kosztów instalacji (np. 30 tys) nie wiem w jakim okresie miałby nastpić.

Ja chałupę ok 200 m2 z garażem ogrzewam ekogroszkiem. Myślę że przy takiej zimie na sezon pójdzie mi 2,5 t. to ok. 1400 zł. To razem z grzaniem CWU oczywiście. Przy reku może odzyskałbym z tego max 200-300 zł (bo ciepło i tak ucieka przez ściany, okna, sufit. Odzyskujemy je tylko z poowietrza uchodzącego wentylacją. Z czego na prąd napędzający wentylatory wydałbym z 300 + dodatkowe koszty grzania podgrzania grzałki.

Wniosek z tego że przy tym paliwie inwestycja jest nieopłacalna. Nieco lepiej byłoby może przy sroższej zimie, ale wtedy na + z reku wyszłoby 100-200 zł/rok. Do tego filtry, serwis ... I jesteśmy na (-).

Pewnie przy innych paliwach wychodzi to lepiej. Na ile lepiej - nie wiem.

Oddzielną sprawą jest GWC, ono spełnia zadanie klimy w lecie (część ziemną i wewnętrzną instalację mam zrobioną, brakuje "serca systemu - łączny koszt do tej pory to ok 2000zł.).

W domu wentylacja grawitacyjna zapewnia świeże powietrze,jest ok. w razie potrzeby rozszczelnia się lub uchyla okna, ale koszt ogrzewania i tak jest jw.

Reku i GWC to decyzja do podjęcia na dość wczesnym etapie budowy, gdy jeszcze w portfelu sporo kasy.Łatwo szafujesię kwotami 10-15-20 tys zł, licząc na to że się zwróci.

Tyle że tych pieniędzy pod koniec budowy brakuje (wiem bo dobieralem kredyt, teraz brakuje mi mimo wszystko kasy na ogród, kostkę ...)

Moim zdaniem może to i dobry sytem,zyski z oszczęsności na ogrzewaniu niewielkie, a nakłady b. duże.

Proponuję przemyśleć inwestycję.

(dlatego pisze w tym dziale, za co również przepraszam)

Pozdrawiam

U mnie koszt 31 000 - rekuperacja (Mistral GEO z bypassem ) + GWC

Umowa z sierpnia 2007 z Rekuperatory.PL

Kubatura 650 m3.

Wybrałam tę firme, bo jako jedna z nielicznych ma doświadczenie w łączeniu GWC z wentylacją i nie muszę sobie sama organizować koparki :)

śmieszne, ale wiele firm działa półprofesjonalnie, a ja nie mam czasu organizować zleceniobiorcy pracy.

Czy ma ktoś namiary na ekipę montującą rekuperatory z Kalisza lub okolic? Bez wymiennika, Interesuje mnie sama wentylacja mechaniczna.

Witaj,

Mieszkam w Sycowie (ok 70km od Kalisza). Będę instalował reku od pewnej firmy z Krakowa. Rekuperatot krzyżowo-przeciwprądowy na dom o pow. 160m2- koszt 16000 pln brutto z robocizną. Do mnie przyjedzie jakiś instalator z Wrocka, który współpracuje z tą firmą.

My instalujemy Miastrala Duo 300. Cala wentylacja z prostym GWC rurowym z PCV chyba 12000zl.

Do Mistrala mamy w ofercie sterownik RM1 czyli najprostszy reczny bez programowania pracy i ona ma 3 szybkosci. Czy warto doplacic 800zl do RC1? zeby byla praca tygodniowa i 4 zakresy? Co uwazacie na ten temat?

U mnie koszt 31 000 - rekuperacja (Mistral GEO z bypassem ) + GWC

Umowa z sierpnia 2007 z Rekuperatory.PL

Kubatura 650 m3.

Wybrałam tę firme, bo jako jedna z nielicznych ma doświadczenie w łączeniu GWC z wentylacją i nie muszę sobie sama organizować koparki :)

śmieszne, ale wiele firm działa półprofesjonalnie, a ja nie mam czasu organizować zleceniobiorcy pracy.

Hehe dobre :D

Ja też NIE MUSIAŁEM organizować koparki tylko sam CHCIAŁEM.

Anyway czy ci Twoi są na tyle profesjonalni, że dają po instalacji i uruchomieniu podpisany protokół z pomiarów skuteczności działania systemu ?

Czy poza łączeniem instalacji z reku z GWC podłączają też DGP i okap kuchenny ?

Czy zwrócili Ci uwagę na to ile prądu biorą wentylatory w tej centrali, a ile grzałka elektryczna ?

Pytam, bo swego czasu rozmawiałem z Panami z tej firmy i o wielu ważnych kwestiach nie wspomnieli.

Podsumowując - każda pliszka swój ogonek chwali :lol:

Pozdrawiam :D [/b]

Niestety, rury karbowane odpadają, własnie ze względu na te karby, w których będzie się gromadziła woda i zanieczyszczenia, które nawet pomimo filtra, z czasem się uzbierają.

A w połączeniu z wilgocią to nawet nie chcę myśleć, czym bym oddychał. A wyczyścić się nie da.

A zwykłe PCV też mnie jakoś nie przekonuje, bo gorzej przewodzi ciepło i nie wiem jak będzie się rozwijać "życie" w rurach. Rury Rehau mają powłokę antybakteryjną, ale są piekielnie drogie.

Najważniejsza jest sterylność, bo jak będzie coś czuć, to cała zabawa na nic. Stąd moje zainteresowanie przewodami stalowanymi ocynkowanymi.

• 2 weeks później...
  • 8 months później...

Dom z poddaszem użytkowym. 145m2 pow. użytkowej, kubatura... nie wiem :oops: :lol:

Instalacja bez GWC. DGP i okap nie podłączone - bo tak chciałem.

Punktów w domu 15. Czerpnia i wyrzutnia w ścianie szczytowej. Reku na strychu.

U mnie pierwsza oferta wykonawcy (czerwiec 2008) była taka:

Rekuperator DOSPEL ECONOMIC 300 II z automatyką 7 400 zł + VAT

Instalacja kanałowa ( ~ 72 mb) 3 960 zł + VAT

Izolacja termiczna i akustyczna VENTILAM ALU (~ 120 m2) 2 400 zł + VAT

Kratki + anemostaty + czerpnie 600 zł + VAT

Przepustnica wielopłaszczyznowa 200 zł + VAT

Materiały dodatkowe 800 zł + VAT

Montaż 3 000 zł + VAT

Uruchomienie 700 zł + VAT

Razem: 19 060 zł + VAT (7%) = 20394 PLN brutto

Po negocjacjach skończyło się na 17095 PLN brutto.

Rury już rozprowadzone. Panowie elastyczni, znosili moje zachciańki "to tu puścic tak", "a to inaczej" :D . Teraz jeszcze tylko montaż reku.

• 4 weeks później...

Zebrałem kilka ofert z kilku firm m.in z rekuperatory.pl i już miałem sobie dać spokój z wentylacją mechaniczną ze względu na koszty :-? . Myślałem, że te ceny to tylko domena okolic Warszawy ale jak czytam to ceny są podobne w całym kraju (kosmiczne). Udało mi śię wynegocjować takie warunki za taką instalację bez reku:

Centrala w piwnicy dom 140 m2 pow mieszkalnej

Parter

salon dwa nawiewy + wyciąg nad kominkiem

pokój jeden nawiew

łazienka kuchnia wiatrołap po jednym wyciągu

Półpietro

pokój jeden nawiew

garderoba jedeny wyciąg

Piętro

trzy pokoje po jednym nawiewie

łazienka jeden wyciąg

klatka schodowa jeden wyciąg

Instalacja na rurach spiro na kazdym kanale przepustnica, ostatnie 2m na flexie

za całość materiał + robocizna 6,5 tys z Vat

Z instalacji jestem bardzo zadowolony, projekty, które miałem opracowane na podstawie samych rzutów budynku były do kitu, uważam, że to uczciwa cena.