Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam pytanie co do pieca na ekogroszek

ziomek

Recommended Posts

Czy do pieca na ekogroszek potrzebny jest zbiornik wyrównawczy taki , który znajduje się na samej górze w domu.Bo w moim rodzinnym domu taki jest tylko tam jest zwykły piec na koks.Opisuję to jako laik,nie moja dziedzina.Bardzo mnie to interesuje bo planuje kupić taki piec na ekogroszek.Jak będzie potrzebny taki zbiornik czy mogę go podłączyć do ostatniego grzejnika w domu czyli na strychu,czy musi być podłączony bezpośrednio z pieca,za wszystkie info dzięki,poz.

Prawidłowe podłączenie naczynia otwartego (u Ciebie na strychu) polega na tym, że rura bezpieczeństwa o średnicy wewnętrznej minimum 25 mm ( nie sądzę żebyś miał większy jakiś kocioł) powinna iść bezpośrednio od kotła do naczynia wzbiorczego najkrótszą drogą. Na rurze tej nie może być żadnych zawieradeł. Nie znaczy to, że nie możesz wpiąć w nią grzejników. Jest to dopuszczalne. Jednak najpierw rura(prosto do naczynia), a potem można kombinować jak się podpiąć do niej z grzejnikiem. Nie odwrotnie.

Czy do pieca na ekogroszek potrzebny jest zbiornik wyrównawczy taki , który znajduje się na samej górze w domu.Bo w moim rodzinnym domu taki jest tylko tam jest zwykły piec na koks.Opisuję to jako laik,nie moja dziedzina.Bardzo mnie to interesuje bo planuje kupić taki piec na ekogroszek.Jak będzie potrzebny taki zbiornik czy mogę go podłączyć do ostatniego grzejnika w domu czyli na strychu,czy musi być podłączony bezpośrednio z pieca,za wszystkie info dzięki,poz.

wiem że to wbrew normom polskim ,ale znam wiele miejsc gdzie te kotly pracują na ukladzie zamkn.,nie można ich przecież porównać do typowo węglowego kotła gdzie ładujemy paliwo na full

Podobno to jedynie w Polsce w porównaniu do Europy zabronione jest montowanie kotłów na paliwo stałe w układzie zamkniętym.

Ja mam piec na pelety/ekogroszek wpięty bezpoœrednio w układ zamknięty, ale jest w pełni automatyczny. Jak znika pršd to piec staje, temperatura wody w kotle roœnie o 5C w cišgu 30 minut, a póŸniej powoli spada.

Witam.

Dla zwolenników instalacji zamkniętej: http://www.instalator.pl/archi/mi2(54)/49.pdf

Nie mogę odszukać zdjęć byłych kotłowni, nie istniejących już kotłów.

Janusz, zdaje się że Ty już coś takiego na tym forum publikowałeś. Jeśli tak, to przypomnij adres. Moim zdaniem to może bardziej przemówi do ludzi niż kolejne tłumaczenie :(

A tak naprawdę to na forum było tego sporo. Bio :D sporo już o tym pisał.

Janusz. Nawet Twój młotek nic tu nie pomaga.

Pozdrawiam, Heniek

Dlaczego tutaj na forum w tak poważnej sprawie jaką jest zamknięcie, czy otworzenie układu c.o. podpieracie się niesprawdzonymi wiadomościami? Dlaczego namawiacie ludzi do tragedii. Chcesz, to rób to u siebie i nie opowiadaj tego dalej.

Każdy kraj ma swoje przepisy, a nie w czambuł wszędzie jest dobrze, tylko w Polsce ciemnota.

Dzięki właśnie takiemu rozumowaniu wprowadzone zostały dodatkowe przepisy mówiące: nie wolno!!!

Za dużo było i jest groźnych w tym przypadku wypadków, aby coś takiego wprowadzić.

Są przecież kraje, gdzie wolno przy 0,5 promila usiąść za kierownicą.

Wyobrażacie sobie co by wtedy u nas się działo?

musi byc musi byc wyzej niz najwyższy grzejnik - inaczej wylewała by sie woda z naczynia otwartego

nie łam sie tak demolką - moze hydraulikowi uda sie znaleźć punkt nad stropem, a przed pierwszym grzejnikiem z którego wyprowadzi rure bezpieczeństwa wyzej nad najwyzszy grzejnik ... a niekoniecznie na az strych

pzdr

• 6 months później...
  • 1 year później...

witam mialem instalcje zamknietą pod gaz, obecnie mam piec EKOCENTR. Więc magik dołożył mi tyko zawór trojdrozny przy piecu a zbiornik przeponowy z inst gazowej zostawił. tak wiec po wymainie pieca tylko zawór i nic wiecej. zbiornik wyrównazcy nie byl wymagany i od 5 lat system funkcjonuje bez zarzutu...

Jest zawór bezpieczenstwa, poza tym przecierz jest komputer który analziuje temp i jak cos odcina podajnik z weglem a włacza nadmuch. zagotowanie wody i uszkodzenie przez to inst jest po prsotu niemozliwe, nawet jak cos mam zawór cisnienia przy zbiorniku przeponowym..

pozdr.