Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam na mysli przede wszystkim zuzycie gazu , prądu , oleju ...itp

u mnie jest silikat 24cm + 15 cm styropianu--kocioł vaillant z otwartą komora spalania + regulator pokojowy -- powierzchnia do ogrzania

ok. 125 m2 (dokładnej kubatury nie znam)

regulator nastawiony na 13 st.C

zuzycie gazu ok.9m2

dom niezamieszkany--brak drzwi wewnetrznych

moim zdaniem zuzycie gazu jest za duże--nasuwa się pytanie czy to nie jest wina takiego wyboru materiału na sciany zewnętrzne(silikat)

pozdrawiam Rafał

zgudi - cos musi być nie tak :-?

Jaki masz gaz GZ-50 czy może ten słabszy (GZ35) - tego drugiego schodzi jakieś 30% więcej)

Jaki masz sterownik i jak ustawiony? Jaka konfiguracja ogrzewania (ile podłogówki, ile grzejników)

Szukałbym przyczyn w ustawieniach kotła - może za często się włącza?

U nas chałupa wielka jak stodoła ;) - 240 metrów. Z tego 140 mieszkalne z temperaturą

średnią 22-23 stopnie i 100 metrów z temperaturą 16-17 stopni. Kubatura ok 730m3.

Ściany podobne do twoich - silikat 24/styropian 15/ silikat 12.

Kocioł też vaillant - ale kondensat Ecotec 246/2

Zużycie gazu za grudzień to ok 10m3/dobę łącznie z grzaniem wodu uzytkowej.

(ale minimalnie podpalałem w kominku)

Teraz przy temperaturach na zewnatrz w nocy w okolicach -10 zuzycie ustaliło się

na poziomie 14m3/dobę.

Silikat ma taką wredna właściwość że się długo rozgrzewa. Musi się "nałapać" ciepła,

dopiero wtedy zużycie sie ustali na normalnym poziomie. Poza tym to pewnie dopiero

"rozruch" domu - na początku zużycie podobno jest wyższe.

pozdrawiam

mam w domu 10 grzejników + 2 podłogówki

gaz gz50

serwisant przyszedł odpalił piec podłaczył regulator pokojowy vailant i na tym nasza wspólna przygoda się skończyła 8)

dodam jeszcze że mam tymczasowe drzwi wejsciowe, ale sa one przysłoniete z zewnatrz 15 cm styropianem...

nie wiem nic na temat regulacji kotła ( ustawiłem go na temp. CO ok 70 st. C) zaintrygowało mnie tylko to ,że kocioł tylko załącza sie co kilkanascie minut i dogrzewa pomieszczenia temp. ok 40 st. a nie ustawionymi 70 st. C)

zauważyłem ,że piec tylko dogrzewa ale może tak musi byc...

mam w domu 10 grzejników + 2 podłogówki

gaz gz50

serwisant przyszedł odpalił piec podłaczył regulator pokojowy vailant i na tym nasza wspólna przygoda się skończyła 8)

dodam jeszcze że mam tymczasowe drzwi wejsciowe, ale sa one przysłoniete z zewnatrz 15 cm styropianem...

nie wiem nic na temat regulacji kotła ( ustawiłem go na temp. CO ok 70 st. C) zaintrygowało mnie tylko to ,że kocioł tylko załącza sie co kilkanascie minut i dogrzewa pomieszczenia temp. ok 40 st. a nie ustawionymi 70 st. C)

zauważyłem ,że piec tylko dogrzewa ale może tak musi byc...

Zgudi - trochę za mało danych. Nadal nie wiemy czy masz GZ35 czy GZ50. Moim zdaniem różnica w wartości opałowej jest OGROMNA. 10m3 GZ50 = 16 m3 GZ35. Jaki masz gaz ???? Po drugie piszesz, że ustawiłeś 13 stopni na regulatorze. Pytam więc czy temperatura osiąga wymagane 13 stopni czy nie?

interesuje mnie jeszcze jedna kwestia

czy piec ustawiony na 70 st. C powinien załaczac się częściej na krótszy czas i temperatura grzejników powinna mieć podobna wartość (ok.65st.C)

czy (tak jak jest u mnie teraz ) piec powinien załączać sie na dłuzszy czas i dogrzewać temperaturą niższą (ok. 35----40 st. C?)

czy piec ustawiony na 70 st. C powinien załaczac się częściej na krótszy czas i temperatura grzejników powinna mieć podobna wartość (ok.65st.C)

czy (tak jak jest u mnie teraz ) piec powinien załączać sie na dłuzszy czas i dogrzewać temperaturą niższą (ok. 35----40 st. C?)

Przez 3 lata prowadziłam skrupulatne obserwacje spalania gazu i pracy kotła, bo męczyło mnie to samo pytanie. Okazuje się, że piec spala dużo mniej gazu, kiedy pracuje zawsze w temperaturach "zaprojektowanych do danej instalacji" np. 70 st wyjście i 55 st powrót. Takie temperatury w instalacji z automatyką pogodową można uzyskać tylko przy dużych mrozach. W pozostałym czasie krzywa grzewcza steruje kotłem i obniża temperaturę wody krążącej w instalacji. Nie przekłada się to jednak na spadek zużycia gazu. Nie wiem dlaczego, ale tak jest i już W okresach "przejściowych", kiedy temp. za oknem wacha się w granicach 0 st. - podnoszę więc krzywą grzewczą nawet do 1.9-2.1. (Kocioł Vaillant VUW 240 Plus) Dzięki temu w instalacji utrzymuje się stale wysoka temperatura czynnika grzewczego, a kocioł włącza się dużo rzadziej i spala mniej gazu. Z moich obserwacji wynika, że jest to różnica 30%.

u mnie jest silikat 24cm + 15 cm styropianu--kocioł vaillant z otwartą komora spalania + regulator pokojowy -- powierzchnia do ogrzania

zuzycie gazu ok.9m2

moim zdaniem zuzycie gazu jest za duże--nasuwa się pytanie czy to nie jest wina takiego wyboru materiału na sciany zewnętrzne(silikat)

pozdrawiam Rafał

te zuzycie o ktorym piszesz to bylo zmierzone w jakim okresie czasu

wyciagnales jakas srednia czy jak?

od jak dawna w ogole grzejesz?

mam na mysli zużycie gazu w ciagu jednej doby... nie wyciągałem zadnej sredniej tylko robiłem odczyt o danej godzinie w ciagu dnia

grzeję od poczatku listopada...

mam na mysli zużycie gazu w ciagu jednej doby... nie wyciągałem zadnej sredniej tylko robiłem odczyt o danej godzinie w ciagu dnia

grzeję od poczatku listopada...

wiec wlasnie zrobiles srednia dobowa nawet o tym nei wiedzac... ;)

dobra do rzeczy....

z tego co mowisz wynika, ze rozruch masz juz za soba....

wiec nie mozna tlumaczyc duzego zuzycia tym, ze sciany sie jeszcze nagrzewaja- no chyba ze zrobiles ostatnio jakas tygodniowa przerwe w grzaniu, albo nagle nastawiles duzo wyzsza temperature pomieszczenia niz bylo do tej pory

inne tlumaczenie to straty na mostki termiczne, duze straty wentylacji- wiatr hula po korytarzach itd...

albo cos ci schnie solidnie

albo chlopaki zapominieli zamocowac tego 15 cm styropianu

albo dali 1,5 cm ;)

posprawdzaj wszystko jeszcze raz

zuzycie gazu ok.9m2

pozdrawiam Rafał

a w ogole to ile zuzywasz tego gazu?

podaj jakies jednostki ziemskie a nie kosmiczne ;)

U mnie idzie na dobę 16-20 m3 gazu (GZ-50). Dom nie nowy ale i nie za stary, grzane 2-wie z 4-ch kondygnacji (czyli ok. 160 m2 + starty ciepła na rururzu w piwnicy+ straty na stropach). Wg. mnie zuzycie 9 m3 to nie dużo. Może ciepło ucieka ci przez dach, może chata dopiero nabiera ciepła. Pomiar jednobobowy jest bardzo niewiarygodny. Uważam, że dopiero po tygodniu stabilnego grzania można zacząć czytać licznik (codziennie lub co 2 dni, notować wraz ze średnią temp. zewnętrzną i wewnętrzną, wyciągać średnią dobową i potem wnioski). Może spróbuj obniżyć temp. na kotle (u mnie 55 oC). Chociaż nie jestem fachowcem, ale może coś ze sterowaniem pompami i nie przepychają ciepła dalej?

Ważne jest też gdzie masz umieszczony regulator pokojowy (odradzam na przeciągu, w korytarzy, na ścianie zewnętrznej, zbyt blisko grzejników, drzwi ..). Najlepiej na przciwległej do grzejników ścianie w pokoju reprezentacyjnym dla domu, ściana wewntętrzna lub róg pokoju w miarę blisko centralnego punktu domu.