anulka1122 12.01.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Planuję wyłożenie dróżek oraz podestu pod stół i krzesła w ogrodzie brukiem drewnianym.Dla niewtajemnoczonych sa to paliki okorowane o dl.ok 15cm i układa je sie jak kostkee brukową.Ale nie jest to tanie-koszt worka w którym jest 0,45m2 pow.kosztuje ok 28zl-co daje ok 65zł za m2 powierzchni.Ale wygląda przepięknie.Szukam tańszego producenta.Nawet myślałam o zakupie w tartaku długich kawałkow drzew,potem je okorować-korę wykorzystać pod drzewa a uzyskane paliki zamalować impregnatem przeciw wilgoci i pociąć na rządaną dł.Ale ktoś mi powiedział że te paliki są malowane w specjalnej komorze pod ciśnieniem i jak pomaluję je tylko z wierzchu to po roku zgniją mi w ziemi.Jesli ktoś ma namiary na producenta to proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 12.01.2006 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Odradzam układanie nawierzchni z bruku drewnianego, zwłaszcza bezpośrednio na ziemi, a już na pewno nie warto w zacienionych miejscachTaki bruk jest krótkowieczny. Ułożony we właściwy sposób czyli na grubym piasku w ogrodzie gdzie był system automatycznego podlewania (czyli bruk zraszany był codzień ) po 4 latach wyglądał koszmarnie, był wyslizgany pokryty glonami (cień) próchniejący.Sprawdził się tylko w jednym ogrodzie ale w miejscu zadaszonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS 13.01.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Nie zgadzam się, Jatoja. Taki bruk może być bardzo trwały (co najmniej kilkadziesiąt lat, istnieją wciąż ponad stuletnie), jest tylko jedno ale. Musi to być drewno dębowe, a nie sosna, nawet impregnowana. Impregnaty solne do drewna wypłukują się (szczególnie w ziemi) i trwałość takiego bruku to góra kilka lat. Dąb natomiast - nieimpregnowany - zrobi się ciemny, z czasem czarny i twardy.Pozostaje problem ceny. Dąb zawsze będzie droższy od sosny, a nie polecam takiej zamiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 13.01.2006 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Nie zgadzam się, Jatoja. Taki bruk może być bardzo trwały (co najmniej kilkadziesiąt lat, istnieją wciąż ponad stuletnie), jest tylko jedno ale. Musi to być drewno dębowe, a nie sosna, nawet impregnowana. Impregnaty solne do drewna wypłukują się (szczególnie w ziemi) i trwałość takiego bruku to góra kilka lat. Dąb natomiast - nieimpregnowany - zrobi się ciemny, z czasem czarny i twardy. Pozostaje problem ceny. Dąb zawsze będzie droższy od sosny, a nie polecam takiej zamiany. W ogrodzie stykałem się tylko z brukiem sosnowym Natomiast faktycznie widziałem bruki z dębu -przedwojenne - stanowiły podłogę w hali fabrycznej i cały czas przy okazji produkcji były zachlapywane, zalewane, nasączane smarami i olejami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBINAL 13.01.2006 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Witam, sosna generalnie jest materiałem nietrwałym nawet impregnowana, narażona na warunki atmosferyczne dosyć szybko ulega niszczeniu. Jeżeli zależy ci na nawierzchni drewnianym to pomyśl o bruku z drzew liściastych, np: jak wcześniej wspomniany dąb. Moim zdaniem nie ma co oszczędzać na materiałach, ponieważ w późniejszym czasie się mści ponownym układaniem nawierzchni z nowych elementów. Na koniec jeszcze jedna uwaga, jak już będziesz układała ten bruk, to pamiętaj o tym aby nie był zbyt ciasno ułożony, musi być mały luz, kołki drewniane chłoną wodę i pęcznieją. Poprawialiśmy u klienta, który własnymi siłami układał taką nawierzchnię, zrobił to bardzo ciasno i efekt był taki, że bruk mokry wypiętrzał mu się.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinka1410 14.01.2006 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 najczęstrzym i najtańszym (WRRRRRR-przestrzegali mnie że forum to miejsce dla golasów) w handlu jest bruk ŚWIERKOWY!!!Sosnowy jest tak samo niespotykany jak dębowy. JATOJA albo kolejny zonk. Albo niebywały Twój fart! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBINAL 14.01.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 malwinka 1410, popytaj się u producentów elementów drewnianych do ogrodów, to powiedzą ci że najczęstrzym materiałem jest sosna, chyba że w danym regionie inne drzewo jest popularne i bardziej dostępne. Bruk drewniany, sosnowy, produkuje się z sosen, z przecinki o średnicy od 5 do 12 - 14 cm., z takiego samego materiału robi się palisady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 14.01.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Bruk drewniany jest zimą piekielnie śliski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulka1122 22.01.2006 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 szukałam i szukałam i chyba zreszta i po waszych wypoeiedziach i po konsultacji z mężem wrócimy do pierwotnego pomysłu jakiejś fajnej kolorystycznie kostki brukowej betonowej.Teraz robią takie imitacje na stare,lekko bordowe,z przesmykami brązu-za połowę tego co bruk drewniany.Trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldun 23.01.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 szukałam i szukałam i chyba zreszta i po waszych wypoeiedziach i po konsultacji z mężem wrócimy do pierwotnego pomysłu jakiejś fajnej kolorystycznie kostki brukowej betonowej.Teraz robią takie imitacje na stare,lekko bordowe,z przesmykami brązu-za połowę tego co bruk drewniany.Trudno a ja ostatnio gdzieś widziałem reklame takiego bruku cementowego stylizowanego na bruk drewniany - na zdjęciach bardzo ładnie to wyglądało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulka1122 27.01.2006 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 I ja widziałam tylko gdzie?? Jak nie potrzeba to wszystko jest a jak potrzeba to zaćma całkowita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 29.01.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Nie dawno widziałem w Castoramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinka1410 01.02.2006 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 ZBINAL!dalej się upieram że w handlu najczęściej spotykany jest bruk drewniany świerkowy, sporadycznie spotykany jest sosnowy i czasem z liściastych. Zabawne jest to że 90% handlowców nie potrafi odróżnić drewna sosnowego od świerkowego, zaznaczam HANDLOWCÓW NIE PRODUCENTÓW. Elementy drewniane do ogrodów najczęściej robione są z sosny - tu się zgadzam.Filo!Nieprawda ze bruk drewniany zimą jest piekielnie śliski. Zachowuje się "normalnie" jak inne nawierzchnie, oczywiście poza tymi piekielnie śliskimi jak np gres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 01.02.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Witam.Z informacji które uzyskałem, najbardziej na bruk nadaje się akacja. W tamtym roku już w jakimś podobnym wątku o tym pisałem. Widziałem parking tak zrobiony. Na razie jest OK. Sam robię przymiarki do czegoś takiego. Widziałem te bruki udające drewno. Według mnie wyglądają jak betonowe ogrodzenia.Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 01.02.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 malwinka1410, ja i mój niegdyś potłuczony tyłek będziemy się upierać, że bruk drewniany jest bardzo śliski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 21.07.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 ja mam kołki sosnowe po remoncie i już zdecydowałem: będę to ciął na klocki wysokości (tu się zastanawiam... minimum 10cm chyba...) a potem impregnował. Mam opcję z Altaxinem co się zowie Apikor... ale lepszym chyba rozwiązaniem jest... tu uwaga!!! Pokost! ...tylko trzeba go rozcięczyć jakimś rozcieńczalnikiem w 50% czyli zmieszać "pół na pół". Dzięki temu nie będzie się lepił praktycznie wcale. Takie rozwiązanie pod dachem i na piasku, przetrwa dłuuuuuugo. Ja odważnie wyprubuję to jednak na wolnej przestrzeni i zobaczymy. Może ktoś z Was coś dorzuci od siebie... komentarz, radę... Krawędzie placyków będą odizolowane od czarnoziemu szczelnym sztucznym materiałem z rolki, bo takie coś akurat mam - ale poza tym jest wręcz idealne do tego celu (podobne różnokolrowe taśmy rozkłada się na kablach elektrycznych etc. przy okazji wykonywania różnorakich wykopów). Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 15.08.2006 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Znalazłem ten watek i mam pytanie gdzie mógłbym kupić we Wrocławiu i okolicach (do 100km:-) ) bruk drewniany ogrodowy ale koniecznie z dębu lub buku, ewentualnie akacji, nie sosnowy lub świerkowy? Czy ktoś z Was kupował kiedyś takie cuda? Podzielcie się ze mną miejscem gdzie to mozna kupic. pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 15.08.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Na allegro znalazłam piekny bruk dębowy za 34 zł!! ROZMIAR TAFLI: 552 x 276 x 18 mm I to cięty w panelową kostkę. Aż chciałoby się taki ułożyć w domu... http://images4.fotosik.pl/90/ca53355363ff9ec4.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 15.08.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Dzieki Haneczko, bruk bardzo piekny. Ale mnie chodzi o bruk OGRODOWY czyli taki na chodniki do ogrodu, nie do wnętrz naszych domków . pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 15.08.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Na allegro masz kilku sprzedających bruk dębowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts