Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BRUK DREWNIANY

Recommended Posts

Tak się stało , że 2 lata temu miałem możliwość wykonania 300 m2 bruku drewnianego.W życiu nigdy czegoś takiego nie robiłem. Od razu mogę napisać, że nie brałem pod uwagę nic innego poza dębem.

Dlatego kupiłem dębinę niesortowaną w lesie od leśniczego cena ok. 75 zł za metr przestrzenny (z fakturą VAT) - kawałki po 120 cm różnej średnicy od 15 do 24 cm średnic.

Wszystko niestety trzeba było okorować samemu co jest żeczywiście dość żmudną robotą i radzę to robić kiedy drewno jest jeszce mokre, bo jak wyschnie to troszke ciężko idzie.

Potem trzeba było zbić kozioł do drewna i odpalić piłę motorową i ciąć. Kawałki ok 20 cm (+-2 cm). Proponuję te kawałki czym,ś zaimpregnować z jednej (dolnej) strony - nadaje się bitex (taki do konserwacji podwozi aut), sprawdza się też izolbet, a najtrańszy jest przepał z silnika i też jest rewelacja.

Wykonać też trzeba podsypkę - i tu zależnie od gruntu (podobnie jak w kostce brukowej) ja miałem tylko żwir i piasek. Niektórzy czasmi dodają cement do pisaku. Po ułożeniu całości (układamy jak leci, jak pasuje, nie upychamy zbyt ciasno) należy kupić troszkę w miarę grubego żwiru i wysypać na całość, po czym powmiatać go w luki pomiędzy kostkami.

Na koniec zagęszczarka i równanie. potem ewentualnie jeszcze raz przesypujemy już troszkę cieńszym żwirem i może raz jeszcze równamy. Wychodzi rewelacja, naprawdę super wygląd.

Może się zdarzyć że po roku raz jeszcze przyda się zagęszczarka bo po zimie (u mnie powieżchnia była spoera prostokąt 17x18m) trzeba było miejscami troszkę pojeździć ale po 2 roku już tego nie dotykałem.

Napiszę więcej - bruk jest zraszany prawie codziennie podczas podlewania trawy, lecą na niego kipy z papierochów, wylewa się piwo (jest to w ogródku piwnym w knajpie) - trzyma się rewelacyjnie, troszkę zciemniał ale naprawdę minimalnie.

PO PRAWIE TRZECH LATACH STAN OCENIAM NA IDEALNY - NIE RÓBCIE BRUKU Z INNEGO DREWNA NIŻ DĄB CZY GRAB.

Koszta (brutto) 300m2

Drewno 1200 zł transport 100 zł wypożyczenie zagęszcarki i piły w sumie 200 zł, paliwo do piły i zagęszczarki 150 zł, ostrzenie łańcucha w pile ok 100 zł, przepał ok 50 zł, żwir i piasek 500 zł ,koszta inne zakładam jakieś 200 zł razem=2500

2500 w moim przekonaniu naprawdę nie jest kwotą duż za 300 m2.

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja mam zamiar ułożyć 15-25m2 ale mam bruk sosnowy :/ bo praktycznie gratis miałem cięcie, a drewno to stemple budowlane pozostałe po remoncie. Mój plan jest taki:

najpierw impregnacja - zatapianie, nasączanie w roztworze 50/50 pokost + jakiś rozpuszczalnik. Efekt takiego zabiegu: porządnie wnika w drewno, szybciej niż sam pokost... i potem nie brudzi już w zasadzie. Podsypka, grubszy żwirek i odizolowanie krawędzi bruku od czarnoziemu. To tyle... taki jest plan, ale to przede mną dopiero

Sosna jest drewnem miękkim i napewno zbyt długo nie poleży. Do ułożenia 25m2 wystarczy jakiś 1 metr przestrzenny drewna wartości około 75 złotych. Cięcie jednago metra to pewnie jakieś2-3 godziny pracy i jakieś max 2 liry benzyny. Impregnacja tej ilości przepałem jakieś 10 złotych. Wyrobiłbyś się z podsypką w kwocie 250 złotych co chyba nie jest dużo.

A tak apropos drożej cię ten pokost wyniesie i impregnacja niż zakupienie pożądnego drewna. Namawiam na DĄB lub GRAB.

Sosna jest drewnem miękkim i napewno zbyt długo nie poleży. Do ułożenia 25m2 wystarczy jakiś 1 metr przestrzenny drewna wartości około 75 złotych...

Witam,

Z moich kalkulacji wynika, że 1 mp to około 5 m2 bruku grubości 20 cm, lub 10 m2 grubości 10 cm. Mylę się ?

Ostatnio kupowałem różne gatunki i sorty drewna i nawet opałówka olchy kosztuje ponad 100 PLN/mp a np. sosna papierówka 120 PLN netto.

Piszę powyższe aby urealnić wycenę bruku drewnianego.

Straszne te ceny. Ja mieszkam na podlasiu więc drewno nie jest drogie. I ten właśnie dąb który brałem to też jest traktowany jako opałówka. Teraz też poszukuję drewna dębowego, tym razem na ogrodzenie (słupki) i też u leśniczego zamówię tylko poproszę ażeby cieli na kawałki po 250 cm.

A tak na marginesie 1 metr przestrzenny = 0,65 metra sześciennego.

...A tak na marginesie 1 metr przestrzenny = 0,65 metra sześciennego.

Zgada się, ale nie zmienia to moich wyliczeń co do uzyskanej powierzchni bruku - metr przestrzenny jest w tym przpadku bardziej adekwatną jednostką miary niż metr sześcienny, ponieważ uwzględnia puste przestrzenie pomiędzy kłodami zachowane również po ułożeniu bruku.

PS. Ceny, które podałem wyżej dotyczą kubika drewna (metra^3).

Dzisiaj byłem w nadleśnictwie i facet mi powiedział, że na taki bruk nadaje się dąb, grab lub modrezew. O sosnie powiedział ażeby absolutnie nie używać ponieważ gnije pod wpływem wody.

Grab zgnije. Dąb i robinia. I to nie "marchewki", tylko grubsze. Biel i na dębie zgnije. Podobnie modrzew. Twardziel wytrzyma, biel ognije. A patyk o śr. 10 cm to sama biel.

Dzisiaj byłem w nadleśnictwie i facet mi powiedział, że na taki bruk nadaje się dąb, grab lub modrezew. O sosnie powiedział ażeby absolutnie nie używać ponieważ gnije pod wpływem wody.

Grab zgnije. Dąb i robinia. I to nie "marchewki", tylko grubsze. Biel i na dębie zgnije. Podobnie modrzew. Twardziel wytrzyma, biel ognije. A patyk o śr. 10 cm to sama biel.

To modrzew może być czy nie ? :)

W moim przypadku zastosowanie na werandzie.

Bedac na wakacjach widzialem taki bruk w barku w Gryżynie. Był zrobiony z debu ( zarówno ciete pnie jak i nieregularna łupanka z pni duzej srednicy ( i ta mi si podobała najbardziej) . Był na swiezym powietrzu, lekko zadaszony, widać było ze impregnowany ( tak na oko olej) i wygladał rewelacyjnie. Jak by ktoś z okolic Poznania wybierał sie w okolice to moze zrobić zdjecie :-). Ja niestety nie dam rady chyba ze za rok pojade tam na urlop. ;-)

• 2 months później...

Witam

W czerwcu tego roku firma zrobiła mi 110 m2 bruku dębowego, średnice największych pni (szczególnie na obrzeżach) dochodzą do 70 cm. Kosztowało mnie to wraz z impregnacją olejem lnianym BECKERSA (drogim jak nie wiem co) 8600 zł. Jedno Wam mogę doradzić - nie cieszcie się że zrobicie coś tanio z sosny bo za 2 lata będziecie to zrywać i przeklinać wcześniejszą decyzję. Jeśli to ma leżeć kilkanaście lub kilkadziesiąt lat to DĄB - tylko DĄB. Pamiętajcie - tanie mięso to psy jedzą i jeszcze jedno - jestem biedny więc nie stać mnie na rzeczy tanie. Chcesz zdjecia - wyslij mejla [email protected]