Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BRUK DREWNIANY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 3 years później...
  • 3 months później...
Koszt 16m2 to 450zł.Materiał tylo i wyłącznie dąb.Materiła wieczny.Dodatkowo zaimpregnowany środkiem grzybo,pleśnio i owado bójczym(np Boramax).Zabieg powtarzany co roku i jest super.Jeżeli chodzi o korowanie to dąb posiada piękną rzecz w postaci łyka(bez skojarzeń:).W praktyce:jeżeli ktoś okoruje mi 1m3 sosny,świerka lub co gorsza jesionu to ja w zamian okoruje mu 3m3 dębu.Rzecz z korowaniem dębu jest banalna.Idzie wszystkim.Łopata,śrubokręt,ośnik,palec,pięta wsio ryba.Byle zacząć.A jeżeli chodzi o cięcie to na 16m2 łańcuch w pile musiałem ostrzyć 6razy...ale warto było.Efek jest:)Do dziś mam zakwasy:)Acha.Jak coś to mam zdjęcia.

• 3 months później...
a robił ktoś taki bruk lub słyszał jak zrobić żeby nie było problemów, przygotowane kostki modrzewia o boku 8x8x10 cm układane na sztorc, jaką zrobić dylatację żeby mi to tarasu nie rozwaliło w razie napęcznienia (taras tak 40cm ponad gruntem, obwiedziony donicami betonowymi obsadzonymi bylinami i innymi chaszczami), taras ma być zadaszony docelowo najpierw zadaszenie potem bruk jest opcyja że właśnie modrzewiowy, ale wiadomo zawsze trochę wody się dostanie jak nie zatnie deszcz to zwierzaki przyniosą jak biegają po podwórku, wiem że trochę roboty by było przy przygotowaniu tych kostek, ale modrzew wygląda przepięknie i fajnie by mi się komponowało z podłogą w salonie również modrzew ale dechy. taras od strony południowej i fragment od wschodniej ale tu zadaszone tylko przez okap przejście wzdłuż domu szerokości 1,5m więc częściowo niezadaszone Edytowane przez a.gwozdz