Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ILE NA DOMEK 135 M

Recommended Posts

Nie martw sie holusio bedzie pieknie ja tegoroczne boże narodzenie chce i bede miał juz na swoim i do tego tymi ręcami zrobione :)

Niestety troszke mniej snu i z pracy do pracy - dla coponiektórych tak tez mozna Wracamz pracy o 15:30 szybki obiadek i budowa - tam do 24:00 czasami do 1:00 kłade sie spac 1:00 czy 2:00 i jakoś żyje Pracę zaczynam o 7:00 jakby się ktos pytał i z tego co wiem robie sporo dobrego i nie zdarzyło mi sie spać na stanowisku pracy - (papierki-tyle dobrze - to regeneruje siły fizyczne)

pozdrawiam

sebo8877

To długo będziesz musiał czekać aż Ci ktoś zapłaci powyżej średniej krajowej w tym systemie - 5 godzin snu, odpoczynek w pracy pomiędzy 7 i 15.30, praca na budowie do 2.00, i jeszcze nie zdarzyło się żebyś zasnął w pracy, fiu fiu ! ale też nie zdarzyło Ci się chyba żebyś w tej pracy pracował trochę

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

baba_budowniczy masz racjei dlatego padły tu spostrzerzenia 2

1. Ktos zarabia sporo i stać go na ekipe budowlaną

2.ktos zarabia marnie - i robi sam.

Co jest lepszym rozwiązaniem nie mam pojęcia. Jedno wiem że chciec - to móc. Choc wariant 1 - jest wariantem bardzo wygodnym i przy dobrym doborze wykonawcy prawie bezstresowym

sebo8877

baba_budowniczy masz racjei dlatego padły tu spostrzerzenia 2

1. Ktos zarabia sporo i stać go na ekipe budowlaną

2.ktos zarabia marnie - i robi sam.

Co jest lepszym rozwiązaniem nie mam pojęcia. Jedno wiem że chciec - to móc. Choc wariant 1 - jest wariantem bardzo wygodnym i przy dobrym doborze wykonawcy prawie bezstresowym

sebo8877

Wiem, ale mi czasem bardzo mi szkoda, że nie dajemy rady zrobić więcej sami - to daje pioruńską satysfakcję, ale z drugiej strony - nie ma czasu się "przyuczać do zawodu" :( Poza tym jak człowiek podliczy, ile trzeba zapłacic za tak naprawdę proste prace, nóż się w kieszeni otwiera i czuję się trochę "jeleniem" - przecież to można zrobic samodzielnie. Można - i nie można :evil:

babo witaj po przerwie na sen

z tym zarabianiem jest tak ze jestem chyba w lepszej sytuacji od jabka ale jak mi jedna ekipa walnela 13 000 za postawienie murow i zalanie law to stwierdzilem ze zamkne interes i sam to zrobie bo musi byc naprawde dobry miesiac zebym wyciagnal tyle na czysto :roll:

dla porownania inna ekipa chce za to samo 4,5 tys i wiedza czym to sie je widzialem ich robote do tego moga zrobic kompleksowo chalupe :wink:

Taa, bierz tą drugą ekipę zdecydowanie; wytyczyć, wykopać, wylać fundamenty, postawić mury z otworami w jeden miesiąc potrzeba z 4 chłopa co najmniej w tym jeden co najmniej doświadczony majster i dwóch wykwalifikowanych murarzy plus pomocnik; pod warunkiem że będą robić od switu do zmierzchu (10 do 12 godzin dziennie z sobotami), robota ciężka i wymagajaca niemałych kwalifikacji i doświadczenia, Ty brachu im zapłacisz po 1.125 zł za miesiąc, cóż za szczodrość holusio, chyba że biorą z góry to rozumiem

albo rzeczywiście zrób to sam (najlepiej w jeden miesiąc), powodzenia

tu nie chodzi o szczodrosc ich wodz wyliczyl ze z przerwami beda u mnie na budowie 12-14 dni a wykopy zrobi pan andrzej-za ile? pewnie niewiele w zeszlym roku za plantowanie dzialki 900 m2 wzial 340 zl -slowo -a mialem niezle gorki-nawieziona ziemia do wyrownania terenu

wiec uwazam ze wychodza z uczciwa cena za robote a dom mam prosty jak pudelko zapalek :wink:

o sorki myslalem ze to moja baba a to jakas inna wytyczenie nalezy do geodety wylanie fundamentow i stanu 0 idzie z gruszki w jeden dzien

jakies masz dziwne podejscie...

babo witaj po przerwie na sen

z tym zarabianiem jest tak ze jestem chyba w lepszej sytuacji od jabka ale jak mi jedna ekipa walnela 13 000 za postawienie murow i zalanie law to stwierdzilem ze zamkne interes i sam to zrobie bo musi byc naprawde dobry miesiac zebym wyciagnal tyle na czysto :roll:

dla porownania inna ekipa chce za to samo 4,5 tys i wiedza czym to sie je widzialem ich robote do tego moga zrobic kompleksowo chalupe :wink:

Taa, bierz tą drugą ekipę zdecydowanie; wytyczyć, wykopać, wylać fundamenty, postawić mury z otworami w jeden miesiąc potrzeba z 4 chłopa co najmniej w tym jeden co najmniej doświadczony majster i dwóch wykwalifikowanych murarzy plus pomocnik; pod warunkiem że będą robić od switu do zmierzchu (10 do 12 godzin dziennie z sobotami), robota ciężka i wymagajaca niemałych kwalifikacji i doświadczenia, Ty brachu im zapłacisz po 1.125 zł za miesiąc, cóż za szczodrość holusio, chyba że biorą z góry to rozumiem

Z całym szacunkiem - taki u nas rynek zasranej pracy!!!!

Twierdzisz że te 1 125 - to wyzysk to co powiesz na to ???

jezeli człowiek z wyżwszym wykształceniem z 5-cio letnim doswiadczeniem znający język angielski do tego czeski i słowacki, posiadający szeroka wiedze informatyczną, grafike komputerową, sklad i druk dokumentów, jest inż budownictwa i zarabia 1250 zl /m-c to to wg ciebie nie jest wyzysk ???

Z całym szacunkiem do twojej osoby

Pozdrawiam

sebo8877

tu nie chodzi o szczodrosc ich wodz wyliczyl ze z przerwami beda u mnie na budowie 12-14 dni a wykopy zrobi pan andrzej-za ile? pewnie niewiele w zeszlym roku za plantowanie dzialki 900 m2 wzial 340 zl -slowo -a mialem niezle gorki-nawieziona ziemia do wyrownania terenu

wiec uwazam ze wychodza z uczciwa cena za robote a dom mam prosty jak pudelko zapalek :wink:

zastanów się (sprawdź), "będą 12-14 dni z przerwami" czy nie mają takich jak u Ciebie kilka robótek rozgrzebanych, i czy nie wezmą te 4,5 ale za pokazanie się

"wylanie z gruszki i stan 0 w jeden dzień" - życzę Ci żebyś się przekonał jak najszybciej jakie to proste i sympatyczne, ja w ten jeden dzień stałem sie dopiero prawdziwym twardzielem (samo wylanie może 1 dzień ale nie stan 0 !), twoja ekipa niech Ci też położy rurki, też trzeba wiedzieć niestety jak i przepusty i kilka jeszcze spraw (izolacja!?, ocieplenie?! matko co jeszcze), 1 dzień może być ciut mało

raczej też pilnuj tego wytyczenia,przynajmniej u mnie ekipa najpierw sprawdziła "po geodecie" i sam też to zrobiłem (nie , g. wcale sie nie mylą) a potem wyznaczyła wykopy, jak ? - sprawdź sobie w jakims numerze Muratora albo na forum i nie trwa to 15 minut (tzn te wykopy)

ty chlopie jakis zakompleksiony jestes nie bede z toba gadal seba powiedzial ci na czym swiat stoi a ja dupkiem nie jestem

a do niedawna pracowalem za 1000 zl majac 3 dyplomy wyzszych uczelni w kieszeni... :o i szanuje prace ludzi ktorzy maja podobne wynagrodzenie a co do tej ekipy to jest po prostu sumienna i uczciwa a wyliczenia sa poprawne -chodzi o czas ich faktycznej pracy a nie o siedzenie na budowie z browarem mam wlasna firme i tez nie zedre z kogos bo wyglada na kasiastego......

dodam ze 2,5 roku przygotowywalem sie do budowy a do rozkrecenia firmy 4 lata to tyle.

a mojemu geodecie w szkole wypracowania pisalem bo on slaby z polskiego byl...

ty chlopie jakis zakompleksiony jestes nie bede z toba gadal seba powiedzial ci na czym swiat stoi a ja dupkiem nie jestem

a do niedawna pracowalem za 1000 zl majac 3 dyplomy wyzszych uczelni w kieszeni... :o i szanuje prace ludzi ktorzy maja podobne wynagrodzenie a co do tej ekipy to jest po prostu sumienna i uczciwa a wyliczenia sa poprawne -chodzi o czas ich faktycznej pracy a nie o siedzenie na budowie z browarem mam wlasna firme i tez nie zedre z kogos bo wyglada na kasiastego......

dodam ze 2,5 roku przygotowywalem sie do budowy a do rozkrecenia firmy 4 lata to tyle.

a mojemu geodecie w szkole wypracowania pisalem bo on slaby z polskiego byl...

Twoja ekipa musi być bardzo sumienna, dostaną od Ciebie po 1,1 tyś/m-c, na jedzenie lekko przymierajac głodem wydadzą po 600 zł, 300 zł oddadzą żonie na jedzenie i rachunki, kobieta też jakoś musi życ z dziećmi (skromnie, no bardzo skromnie, chyba jednak dramatycznie skromnie) , no i zoastaje jeszcze fura kasy na podatki benzynę narzędzia ubezpieczenie, ciuchy do kościoła i na budowę, obuwie, hełm i ten browar, no a zimą oczywiście żyje też z tej kasy zarobionej u Ciebie

pa!

jaki miesiac?

no coment :roll:

aha, stan zero plus mury w 12 - 14 dni z przerwami o ja czy ja czytać nie umiem, (odjąwszy soboty i niedziele to w jakieś 6 dn robocze postawią ci stan 0 i mury) ale to chyba ekipa 20 osobowa, wtedy wychodzi po jakieś 200 złotych na łeb wynagrodzenia za tę pracę, jest to możliwe pod warunkiem że nie buduje się w Warszawie bo wszystko wszędzie jest tańsze niż w Warszawie i te 2 dychy może być OK

holusio nie martw sie wróci :)

Co do dywagacji z panem B.Budowniczy hulosio trza dac se spokój i po raz wtóry w życiu ugryźć sie w język bo z mądralami i wszechwiedzącymi oraz "bogatymi nie tylko wewnetrzne" nie da sie dyskutowac na tematy nas "szarej rzeczywistosci"

Pozdrawiam gorąco B.Budowniczego

Sebo8877

Z pewna taką nieśmiałością - w ferworze dyskusji mogę oberwać - jako kolejna budująca baba ośmielę się wyrazić własne zdanie.

1. Nie rozumiem o co się kłócicie. Z dyskusji nijak nie wynika CO postawi wspomniana wyżej ekipa za 4,5 tys. Poza tym jeden lubi wynająć 5 ekip na każdy etap znajdująć najtańszą i pilnować jak oka w głowie (trzaby doliczyć czas i nauczyć się klnąć lepiej od "przeciwnika"), drugi dopłaci ciutek i wybierze ekipę, której pilnować nie trzeba. Obie drogi prowadzą do poprawnie wykonanego domu.

2. Jeden boi się kredytów drugi, użerania się z ekipą. Nie widzę co ma decydować który strach lepszy. :-?

Acha, i dopisuję się do dzikich optymistów, zamierzamy postawić dom 136 mk za 180 tys. ( dachówką ceramiczną, ścianą 3-warstwową i drewnianymi oknami). :D