solidus-tom 12.01.2006 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Witam! Jestem nowym włałcicelem domu, który w tym roku planuje rozbudować (dom połozony jest w odległołci ok. 1 metra od granicy). I tu pojawia się problem - mój nowy sąsiad to zdziwaczały rencista, który z założenia negatywnie jest nastawiony do wszystkich (a tym bardziej do nowych sąsiadów). W gminie dowiedziałem się, że na prace związane z rozbudową potrzebna prawdopodobnie będzie zgoda sąsiada (urzędnik jednak nie był w 100% pewien i nie był w stanie wskazać konkretnych przepisów). W moim przypadku rozbudowa polegać będzie na: 1. zmianie dachu (zrzucenie płyt eternitowych, wymiana więźby dachowej na nową - obniżeniu dachu, położenie dachówki) 2. połaczenie budynku mieszkalnego z wolno stojącym murowanym garażem (garaż położony jest ok. 11 metrów od granicy działki. Pomiędzy garażem, a granicą działki jest budynek mieszkalny, z którym chcę połączyć garaż) 3. przykrycie budynku mieszkalnego oraz nowego łącznika i garażu jednym dachem (dach będzie miał kształt litery "L" tzn. do dachu na budynku mieszkalnym równoległego do granicy działki dojdzie nowe skrzyło nad łącznikiem i garażem). Moje pytanie: czy potzrebuję zgody sąsiada, a jeżeli nie to do jakich przepisów mogę się odwołać w rozmowie z urzędnikiem gminy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 13.01.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Na pewno będziesz potrzebował pozwolenia na budowę. A podstawą pozwolenia na budowę jest projekt przebudowy oparty o plan przestrzennego zagospodarowania lub wydane warunki zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts