Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom ze styropianu

Recommended Posts

Ile technologii tyle zdań. mam znajomego , który w Wieliczce postawił dom ze styropianu ( Thermomur). Jest super oszczędny . Mieszka juz 3 lata i wszystko jest ok. W momencie budowania nie było jeszcze ani stropów ani płyt pod-dachowych.

Jedyne co mnie dziwi to , że ma wentylację mechaniczną. Wilgoci nie ma może dlatego, że w domu ( ok 180m) mieszkają dwie osoby. Jedyny kłopot to to , że nie może powiesić na ścianie - gdzie chce . Jako , że tynki wewnętrzne są zrobione z płyt gk wiesza tylko tam gdzie są styki profili.

Panowie skonczcie juz ten temat bylo to jakies dwa miesiace temu(zapraszam do archiwum) sa ludzie za i przeciw, z tym ze ci za to ci ktorzy juz wybudowali i mieszkaja a przeciw ci ktorzy maja znajomych i slyszeli.

Kazdy znas ma rozum i moze sam ocenic co jest dobre i zle , lecz nie kazdy potrafi podjac wlasciwa decyzje.

Wszystkim budujacy zycze powodzenia

• 3 months później...
pracuję w branży budowlanej i jeszcze nie spotkałem się z pozytywną opinią nt. budowania z kształtek styropianowych.

W innych watkach tego forum niemal wszyscy, ktorzy wybudowali w tej technologii chwala sobie ta decyzje. Hmm.. zastanawiajaca rozbieznosc. Padły tam dwa interesujace argumenty:

1. Branza budowlana nie lubi szalunkow styropianowych bo odbieraja im prace - w sumie to ma sens bo skoro maz z zona i dzieckiem sa w stanie wybudowac dom to murarz nie ma roboty.

2. Firmy produkujace nie daja zarobic posrednikom i same prowadza dystrybucje produktow.

Juz tylko te dwa argumenty pozwalaja zrozumniec, ze faktycznie branza budowlana moze nie byc zwolennikiem tej techniki budowania za to dla mnie wydaje sie to byc najprostsza droga dla wielu, ktorym zalezy na max oszczednosciach na budowie.