Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pogłębienie piwnicy - wylewki?

frankq

Recommended Posts

Witam,

przeszukałem wszytskie posty dotyczące fundamentów i wylewek ale niestety nie znalzłem odpowiedzi na moje pytanie, więc prosze o pomoc.

Posiadam podpiwniczony dom (około 75 m2 piwnicy) ale nie mogę uzywać tej piwnicy tak jakbym chciał ponieważ jej wyokość to około 175-180, co przy moim wzroście jest mało komfortowe. Chciałbym "pogłębić" piwnicę o około 15 cm.

Piwnica jest także bardzo wilgotna i w ciągu najbliższych tygodni będę wykonywała drenaż opaskowy całego budynku tak aby osuszyc piwnicę i zabezpieczyć funadmenty. A następnie chciałbym skuć wylewkę (kilka cm słabego betonu), następnie wybrać ziemię i zrobić ponownie wylewkę i położyć płytki gresowe.

Prosze o jakiś pomysł, czy to co wymysliłem jest faktycznie możliwe do realizacji? Czy nie uszkodzę fundametnów? Jak wykonać wylewkę? Może widzicie inne problemy których ja nie zauważam.

Z góry dziękuje za każdą pomoc.

Miałem podobny problem - z tym,że u mnie piwnica ma wysokość raptem 175cm. Skułem podłogę i okazało się, że piwnica zrobiona została tak płytko, bo pod nią są wspaniałe pokłady kamienia i kopanie graniczy z cudem, więc jesyne co osiągnąłem to wykonałem drenaż pod podłogą piwnicy i na tym się skończyło. Wysokość została niezmieniona. Powstaje jeszcze pytanie, czy możesz zobie pozwolić na zejście o owe 15cm wgłąb. Pytanie jak głęboko masz ławy.

witam

Mam podobny problem, u mnie piwnica 180cm wysoka, a ławy lane w grunt na 80cm (włąściwie nie ławy tylko scianka fundamentowa). Ponieważ chciałem kotłownie w piwnicy to niby wymagana wysokość dla starych budynków to 190cm. Ale wydaje mi się ze jednak może to być trochę niebezpieczne dla fundamentów i chyba wszystko zależy od tego jak głeboko są fundamenty i jak głęboko trzeba podkopać. U siebie sprawdź więc na początek jak głeboko są fundamenty

W kwesti podłoża pod wylewką to myślę ze nie ma żadnego problemu ponieważ na całej działce jest ziemia OK. Co do głębokośći fundamentów to tego nie wie nikt (znaczy budowniczego już nie ma wśród nas) i w takim wypadku będę musiał skuć kawałek wylewki pod ścianą i zobaczyć jak jest głęboko fundament.

Ile pownien schodzić poniżej poziomu teraźniejszej wylewki jeżeli będę chciał obniżyć wszytsko o około 15 - cm.

Czy wybrać więcej ziemi, jeśli tak to ile? Czy robić ocieplenie?

Jejeku ... ile pytań :(

W kwesti podłoża pod wylewką to myślę ze nie ma żadnego problemu ponieważ na całej działce jest ziemia OK. Co do głębokośći fundamentów to tego nie wie nikt (znaczy budowniczego już nie ma wśród nas) i w takim wypadku będę musiał skuć kawałek wylewki pod ścianą i zobaczyć jak jest głęboko fundament.

Ile pownien schodzić poniżej poziomu teraźniejszej wylewki jeżeli będę chciał obniżyć wszytsko o około 15 - cm.

Czy wybrać więcej ziemi, jeśli tak to ile? Czy robić ocieplenie?

Jejeku ... ile pytań :(

Jak odkopiesz to zobaczysz czy możesz wykorzystać obecne fundamenty (minimalna grubość stopy fundamentowej to 30 cm, lepiej ok. 50 cm). Jeżeli to co odkryjesz nie będzie Ciebie satysfakcjonowało (nie da możliowści pogłębienia) to poszukaj architekta co oceni czy możliwe jest wylewanie dodatkowych fundamentów pod obecnymi (też tak się robi!).

Ziemi musisz wybrać tyle o ile chcesz podwyższyć pomieszczenie plus grubość wylewki (przy czym jeżeli musi się ona przeciwstawić naporowi wód gruntowych, to 1cm betonu odpowiada 2cm wody) oraz grubość ew. ocieplenia posadzki i izolacji (raczej nie więcej niż 5cm styropianu i choć raz papa termozgrzewalna)

Zdecydowanie ociepl ściany zewnętrzne (choć może nie przesadzaj, bo różnice temperatur gruntu i piwnicy nie będą duże)