Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykorzystanie drewna

Recommended Posts

Witam

bede u siebie lal sciay fundamentwe w szalunku z desek 30 lub 35 mm i tak sie zastanawiam co potem z tymi deskami zrobic? Oczywiscie po wssystkich pracach zwiazanych z laniem betonu. Mam kilka pomyslow:

1. po sklejeniu 2 desek - legary pod deski podlogowe

2. po sklejeniu 2 desek - laty i kontrlaty

3. stelaz pod GK na poddaszu i na stropie - strop drewniany

4. spalic w kominku - nie podoba mi sie ta opcja

5. jakies inne propozycje?

pozdrawiam

Witam

bede u siebie lal sciay fundamentwe w szalunku z desek 30 lub 35 mm i tak sie zastanawiam co potem z tymi deskami zrobic? Oczywiscie po wssystkich pracach zwiazanych z laniem betonu. Mam kilka pomyslow:

1. po sklejeniu 2 desek - legary pod deski podlogowe

2. po sklejeniu 2 desek - laty i kontrlaty

3. stelaz pod GK na poddaszu i na stropie - strop drewniany

4. spalic w kominku - nie podoba mi sie ta opcja

5. jakies inne propozycje?

pozdrawiam

Z tego co wiem na szalunki wykorzystuje się deski obrzynane o grubości 25mm po kontakcie z betonem nie nadają się one do dalszej obróbki na stolarni szanujący się stolarz nie struga takiego materiału ponieważ zawiera on piasek i drobny żwir co przy obróbce na obrabiarkach tępi narzędzia w takich zużytych deskach szalunkowych pokrytych betonem- cementem bardzo szybko rozwijaja się szkodniki- robaki.Dlatego wykorzystanie tego materiału z szalunków jest nie wskazane do kontaktu z suchym i zdrowym drewnem. możesz je wykorzystac na wybudowanie

szopy na budowie czy na szalunki jak bedziesz robił wieńce pod dach, szalunki pod ogrodzenie. Przydadzą sie również na rusztowania jako podesty przy prasach wewnetrznych jak i na zewnątrz budynku.

Deski po szalunkach były później wielokrotnie używane, zmieniając swoje kształty i wymiary.

Jak wykorzystałem: Całe deski - podłoga na srychu -trzeba jeszcze dokończyć. Odpady: część oddałem sąsiadce do spalenia, część sam spaliłem w kozie podczas tynkowania wczesną wiosną.

w takich zużytych deskach szalunkowych pokrytych betonem- cementem bardzo szybko rozwijaja się szkodniki- robaki.Dlatego wykorzystanie tego materiału z szalunków jest nie wskazane do kontaktu z suchym i zdrowym drewnem.

Tak tak - szczególnie cemenciaki plamiste i betonożerec pstry atakują takie drewno...

8)

Proponuje

1. podbitka zwisów dachowych

2. zOgdrodzenie - może da sie z tego cos wymyslić

3. altana

4. możesz wykorzystac na taras np drewniany

5. Dobrze oczyszczone z resztek betonu i gwoździ - może sie dogadasz z taartakiem na zrobienie z nich desek calowych- a te możesz wykorzystac juz jak materiał praktycznie nowy??

6. Rodzi sie pytanie ile jest tego materiału który mozna wykorzystac - czy wogóle te dywagacje mają sens ???

sebo8877

Proponuje

1. podbitka zwisów dachowych

2. zOgdrodzenie - może da sie z tego cos wymyslić

3. altana

4. możesz wykorzystac na taras np drewniany

5. Dobrze oczyszczone z resztek betonu i gwoździ - może sie dogadasz z taartakiem na zrobienie z nich desek calowych- a te możesz wykorzystac juz jak materiał praktycznie nowy??

6. Rodzi sie pytanie ile jest tego materiału który mozna wykorzystac - czy wogóle te dywagacje mają sens ???

sebo8877

co do ilosci materialu to bedzie tego tak ponad 3 kubiki wiec troche tego jest

Chętnie oddam furę takich desek. Zostało nam po szalowaniu około 5 metrów sześciennych materiału drzewnego, który wymaga sporego wkładu pracy by go użyć (sortowanie, usuwanie gwoździ itp). Ale zważywszy cenę - 500zł/m3 - może ktoś zechce to spożytkować.

My nie mamy jak... :(

Ja wykorzystam na podłogę strychu. Trochę pójdzie też na wiate na drewno.

Deski przydadzą się też do szalunków, gdy bede robił ogrodzenie. Reszta pójdzie do spalenia.

Trochę desek poszło mi już na kontrałaty.

Miałem okazje odsprzedania desek za połowe ceny po jakiej sam kupiłem, ale nie skorzystałem.

Chętnie oddam furę takich desek. Zostało nam po szalowaniu około 5 metrów sześciennych materiału drzewnego, który wymaga sporego wkładu pracy by go użyć (sortowanie, usuwanie gwoździ itp). Ale zważywszy cenę - 500zł/m3 - może ktoś zechce to spożytkować.

Szkoda, ze nie mieszkamy bliżej, bo chętnie bym przyjął. Z gwoździami nie ma problemu - mam już wprawę z wyciąganiem swoich. Mimo, że materiał był do palenia to powyciągałem, bo z rusztu gorzej się wyciąga. A tak w ostateczności co się nie zużyje to się dobrze spali...

My nie mamy jak... :(

Niestety jak dal mnie też za daleko a szkoda - wielka szkoda :)

Sebo8877