Wstep Bronislaw 21.01.2003 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Witam,Czas juz nadszedł coby w moim nowym domu pomyślec o jakimś ogrzewaniu. Z róznych względów jestem prawie zdecydowany na system łączony: część dzienna parteru + korytarze ogrzewanie podłogowe a sypialnie na parterze i (przyszłe) poddasze -grzejniki.Problem zaczyna się gdy rozmawiam z instalatorami: zapewniają że wszystko jest pięknie, zamontowali juz tysiące takich instalacji po czym gdy zadam im kilka pytań na temat sterowania zaczynaja się pocić, drapać po głowie i juz nie bardzo chcą mi cokolwiek instalować tylko proszą o litość i że już chcą sobie iść i że to wstyd tak się znęcać nad bezbronnym człowiekiem. Pytania zaś są proste: Jak zapewnic skuteczne i w miarę nieskomplikowene sterowanie takiego układu? Czy konieczne jest sterowanie pogodowe?Jak przy ustalonych godzinach w których chcę miec w domu temperaturę "normalną" lub obniżoną sterować piecem jeśli wiadomo że podłoga ma o wiele większa bezwładnośc niż grzejniki?Czy to że w układzie z mieszaczem piec zuzywa się szybciej (większa róznica temperatur pomiędzy wyjściem a powrotem) to fakt czy mit?Czy przy sterowaniu (pytanie o cześć grzejnikową) pieca z programatora stosowanie głowic termostatycznych takich jak np. popularne dafosy ma sens? Czy sa dostępne glowice termostatyczne do kaloryferów z jakims programowaniem czasowym? (wydaje mi sie ze przy zastosowaniu zwyklych glowic termostatycznych gdy np. ustawie na programatorze sterujacym piecem temperature na noc 18 C to one po prostu otworza sie mocniej i z obnizania temperatury nici - czyli tak czy owak czeka mnie skrecanie wieczorem wszystkich gałek) Wymyśliłem sobie (z małą pomocą dosyć wiekowego poradnika o ogrzewaniu podłogowym), że piec będzie zasilał bezpośrednio kaloryfery, w jednej z sypialni bedzie pokojowy programator tygodniowy sterujący grzaniem pieca a w pozostałych głowice termostatyczne. Zasilanie podłogówki z mieszcza, zawory odcinające poszczególne obwody podłogi przy mieszaczu a czujniki nimi sterujące w podłodze w poszczególnych pomieszczeniach. Czy to ma sens? Jeśli szanowni forumowicze mogliby podzielic się doswiadczeniami/przemysleniami zwiazanymi z podlogówka a szczególnie z rozwiazaniem kombinowanym byłbym niezmiernie wdzieczny. Bronek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 22.01.2003 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Ja mam zaplanowane takie ogrzewanie. Instalator nie wygląda na przerażonego, ale też nie należy do kategorii tanich, terminy ma zajęte, że trzeba się wprost wpraszać. Z mojej dotychczas zgromadzonej wiedzy na ten temat wynika: Ad 1. W moim przypadku jest to sterownik pogodowy Vaillant VRC 420. Sterowanie dwoma obiegami co (w tym jeden z mieszaczem), pompą cyrkulacyjną i parę innych funkcji za cenę katalogową 999 zł netto. Ad 2. Może i nie jest konieczne, ale bardzo trudno znaleźć sterownik, który ma sterowanie dwoma obiegami i nie ma pogodówki Ad 3. O szybszym zużyciu kotła w takim rozwiązaniu pierwsze słyszę. Trzeba byłoby się dowiedzieć (jeśli to prawda) jaka jest to wielkość (bo jeśli oscyluje w granicach kilku procent, to nie ma o czym gadać) Ad 4. Stosowanie głowic termostatycznych ma IMHO jak najbardziej sens. Wg moich wiadomości z pieca sterujesz całym _obiegiem_ a nie pojedyńczym grzejnikiem. Ad 5. Głowice elektroniczne z programatorem są, tylko kosztują kilka razy więcej niż zwykłe. IMHO jest to gadżet, który nigdy się finansowo nie zwróci. To tyle opinii laika, teraz czekam na krytykę (konstruktywną fachowców... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof 22.01.2003 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Mam podłogówkę w łazienkach, a pozostałe pomieszczenia to grzejniki. Nie mam mieszacza, tylko RTL na powrocie!Faktycznie nie polecam, bo podłoga się długo nagrzewa!Musiałem dołożyć w łazience grzejnik drabinkowy (dosyć duży), bo inaczej było strasznie chłodno!Jeśli chcesz mieć tylko podłogówkę (bez grzejnka w tym samym pomieszczeniu) to mieszacz koniecznie jest wymagany!Vaillant faktycznie ma regulator pogodowy VRC 420s, który steruje dwomo obiegami (w tym jednym z mieszaczem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 22.01.2003 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Ogrzewanie podłogowe nie sprawdza się w pomieszczeniach o pow. < niż 10m2, a takimi są łazienki i dla tego miałeś zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 22.01.2003 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Każdy producent systemów dla ogrzewania podłogowego podaje, że w łazienkach obok podłogówki musi być tradycyjny grzejnik. Wynika to z bardzo małej powierzchni łazienek (jak odliczysz miejsce na wannę, brodzik itd.) oraz konieczności zapewnienia wyższej temperatury w tych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 22.01.2003 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Witam.Może mogę trochę pomóc?.Bronku- można sterować osobno grzejnikami, ale trzeba je znacznie przewymiarować. Ostatnio testuję Rondostat, i niedługo będę miał trochę doświadczenia- to się podzielę. Na razie: można ustawić na nim na każdy dzień tygodnia dwa różne okresy grzania i wychłodzenia, ma opcję automatycznego wietrzenia i antyzamrożeniową. Żeby poprawnie działał, to chyba trzeba go skierować w kierunku pokoju, właśnie próbuję to wykonać- chyba mało realne przy grzejnikach VKO.Jeśli chodzi o cenę, to nigdy się nie zwróci, ale komfort w domu nie ma ceny- a ceny maleją.Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 22.01.2003 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Pytanie do wszystkich.Pytacie o sterowanie, regulację względem pogody (i bardzo dobrze) jak wynika z postów macie kotły z wbudowaną pompą obiegową i układ mieszany (podłoga + grzejniki). A co z zrównoważeniem hydraulicznym instalacji. Czy stosujecie coś takiego o nazwie sprzęgło hydrauliczne? Moim zdaniem bardzo ważne urządzenie lecz przez wielu instalatorów kompletnie nieznane. W środowisku instalatorów toczą się ciagle dyskusje, jak uniknąć kłopotów związanych z instalacjami grzewczymi i kazdy ma na to swoje recepty, które nie zawsze sprawdzają się w praktyce. Nawet najbardziej płomienna dyskusja zawiesza się, gdy padnie pytanie: a co koledzy sądzicie o zastosowaniu sprzęgła hydraulicznego. Zamiast odpowiedzi słyszy sie, a co to takiego?W efekcie niewiele jest w pełni udanych instalacji CO, o czym często nawet nie wiadomo, ponieważ trudno jest "na oko" ocenić dokładnie sprawność ich działania. Występuje sporo problemów, zwłaszcza w nowych instalacjach w pierwszym sezonie grzewczym, a nierzadko w następnych.Sory pytanie powinno być bardziej skierowane do instalatorów, a co grupa o tym sądzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 22.01.2003 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 No właśnie. VPS jak wy instalatorzy mierzycie przepływ aby zrównoważyć instalację? Dla ogrzewania podłogowego i pieca kondensacyjnego sprzęgło wydaje mi się niezbędne, tylko pytanie ile ono kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 22.01.2003 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Koszt sprzęgła ze środkowej półki ok 450zł (izolowany,separator powietrza, odmulnik) jest niewielki 35cm wysoki średnica 75mmMożna samemu wykonać za ok 200zł ale czy warto nie jest to aż tak wielki koszt, a kożyści duże.Co do oporów i hydrauliki systemu sa katalogi, programy lecz wiedzę też należy posiadać. Program sam nie wyliczy. Osobiście jak mam jakieś problemy mam zaprzyjaźnionego projektanta. Cały czas zbieram doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 22.01.2003 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Czyli ustawiasz tak jak program wyliczy (jest w projekcie), a jak sie któraś część przegrzewa/niedogrzewa to dopiero zaczynasz działać? Nie bo myślałem, że są jakieś urz. jak naprzykład amperomierze cęgowe do mierzenia przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 22.01.2003 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 WaldekJak jest problem o którym piszesz to ze zrównoważeniem hydraulicznym można sobie poradzić za pomocą miernika "AFRISO" do mierzenia różnicy ciśnień i oporów hydraulicznych. W ogrzewaniu podłogowym jest łatwiej gdy zastosuje się specjalne rozdzielacze z miernikiem przepływu. Można wtedy bez przyrzadu zrównoważyć poszczególne pętle grzewcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 22.01.2003 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 VSP bardzo mnie zaciekawiłeś, wynotowuję sobie takie rodzynki. Powiedzmi jak laikowi jakie jest zadanie sprzęgła hydraulicznego. Sens niby rozumiem ale ..., tzn. jaki korzystny wpływ będzie ono miało przy instalacji podłogowej + grzejniki ścienne i czy wstawiać wtedy mieszacz, czy może już nie trzeba i czy automatyką pogodowa się nie gryzą. Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 22.01.2003 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 A czy nie wystaczy regulacja na zaworach przy rozdzielaczu (podłogówka ) i na zaworach grzejnikowych?Mam w projekcie policzone nastawy dla każdego obwodu podłogówki właśnie w celu zrównoważenia oporów. Po co mi więc sprzęgło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 22.01.2003 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 BrattOdnośnie twojego pytania zastosowanie sprzęgła bardzo ogólnie ujmując ma na celu bezkonfliktową pracę pomp obiegowych, niezależnie od tego ile pomp pracuje jednocześnie. Każdy obieg, kotłowy,grzewczy grzejniki, podłogówka itd, jest zamykany poprzez sprzęgło i stanowi oddzielną pętlę strumienia czynnika grzewczego z własną pompą.Sprzęgło jest tym elementem instalacji, w którym ślizgają się po sobie (bez strat tarcia) strumienie wszystkich obiegów. Ich wydajność nie ulega zmianie pod wpływem innych pomp. W tym przypadku przy pomocy elementów regulacyjnych zmienia się tylko zamierzone parametry i tylko w obiegu regulowanym. Bez większych trudności można przewidzieć reakcję danego obiegu na regulację.Sprzęgło hydrauliczne (wajha) uzgadnia instalację pod względem hydraulicznym: eliminuje zakłócenia i przywraca w całości rolę i funkcję każdego z elementów instalacji, pompa pompuje, zawór reguluje, grzejnik grzeje. Jest to główna funkcja sprzęgła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 22.01.2003 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 amRegulacja jest potrzebna i wskazana lecz powtarzam raz jeszcze rolą sprzęgła jest równoważenie hydrauliczne instalacji przy wielu obiegach lub pracy kołów w kaskadzie. Rózna charakterystyka prac pomp obiegowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 22.01.2003 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Przykład rozgrzewamy instalację grzejnikową i podłogową. Pompa jest wbudowana w kocioł. Na zasilaniu z kotła odejście poprzez trójnik na mieszacz i pompę do podłogówki, drugie odejście na grzejniki.Jak myślicie co będzie się działo ?Wydatek pompy wbudowanej w kocioł + pompa do podłogówki maja duży wydatek razem wzięte i strumień ciepła jest kierowany głównie na podłogę do czasu jej nagrzania, a przecież chodzi o to aby te dwa układy działały niezaleznie od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 22.01.2003 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Ciekawe. Popytam - zainteresowałeś mnie. Słyszałem o takich modulowanych elektronicznie pompkach, co niby automatycznie dostosowują parametry pracy do danej sytuacji (własne czujniki) (np. zawór zamyka grzejnik - powstają inne parametry pracy). Sprzedawca zachęca - twierdzi ze wyzsza cena zakupu zwraca się po roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 22.01.2003 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 amDokładnie tak. ALPHA z seri Grundfosa lub UPE z Vilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 22.01.2003 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Różnica w cenie miedzy pompą ALPHA 25-40 a UPS 25-40 jest tylko 114zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bachac 23.01.2003 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 VPS ktoś mi podsunął pomysł ogrzewania mieszanego, rury w podłodze zasilane wodą z powrotu z grzejników. Chcielibyśmy mieć ogrzewanie podłogowe w łazienkach, w holu i w kuchni czy takie rozwiązanie się sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts