VPS 23.01.2003 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 bachacogrzewanie mieszane tzn grzejniki + podłoga sprawdza się bardzo dobrze. Klienci czesto decydują się na taki system.Obniżyć temperaturę na podłogę można na kilka sposobów wszystko zależy od sumy powierzchni. Trzeba pamietać że ogrzewanie podłogowe nie sprawdza się w pomieszczeniach o pow. < niż 10m2, a takimi są łazienki i dla tego należy wspmóc grzejnikiem.Są specjalne zawory do obniżenia temperatury na podłogówkę np. RTL, UNI BOX lecz powierzchnia nie może być > niż 15m2.Wiem że są instalatorzy którzy montują takie zawory na wyjściu powrotu z grzejnika. Moim zdaniem to błąd. Przecież grzejnik jest z zaworem termostatycznym i głowicą i jak pomieszczenie osiągnie nastawioną temperaturę to głowica zamyka przepływ. Efekt podłoga nie grzeje. Ja montuję takie zawory głównie UNI BOX (ma zasilanie i powrót) z tym że przed zaworem grzejnikowym bezpośrednio z zasilania układam petlę podłogówki i wchodzę do zasilania UNI BOX-a natomiast powrót bezpośrednio z zaworu UNI do powrotu instalacji. To co opisałem jest rozrysowane w katalogu firmy Oventrop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wstep Bronislaw 23.01.2003 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Dzięki za wszystkie odpowiedzi.Problem z (szybszym) zuzyciem pieca sygnalizowal mi projektant z firmy którą biorę pod uwagę*. Gdy spytalem o to na infolinii Vailanta to coś niejasno pomruczeli że trochę niby prawda ale szczegółów nie wydobyłem. Sugerowali natomiast użycie sprzęgła.Tez nie wiedzieli niestety jak tym sterować (tzn zaproponowali mi coś ale cały układ wychodził chyba o jakieś 3000PNL drożej niż wersja ze sterownikiem 420). Kolega który niejednym piecem juz domy grzał radzi żeby prgramator sterujący piecem był w części "grzejnikowej" domu. Dla podłogówki woda zawsze będzie OK i co najwyżej mieszacz będzie dodawał więcej wody z głównego obiegu pieca. Bredzi czy prawdę mówi? Jeszcze jedno pytanie (do uzytkowników Vailantów):W sklepie z Vailantami polecali mi do pieca na który mnie stać (VU PLUS AtmoMAX) regulator VRC420. Poczytałem sobie instrukcje i choc aparat wygląda prawie idealnie to mam pytanie o czujniki temperatury. Rozumiem ze podstawowy to zewnętrzny do podłogówki. Opcjonalnie mozna uzyć drugiego, wbudowanego w regulator (jest to chyba nawet zalecana (?) bo pisza ze tam gdzie wisi regulator kaloryferek ma być stale otwarty na maxa). Jak rozumiem ten czujnik mierzy temperaturę tylko dla pierwszego obiegu (OG1)Czy istnieje mozliwość podłączenia zewnętrznego czujnika pokojowego do pomieszczeń w których mam załączony drugi obieg? I ostatnie pytanko: jak to jest dokładnie z tymi głowicami termostatycznymi: czy jest je >>w ogóle<< sens stosować tam gdzie programator pieca steruje temperaturą? Bronek ----* po części dlatego że chcieli koniecznie sprzedać mi rozwiązanie bez mieszacza a z użyciem w podlodze warstwowej rury (tworzywo-powietrze-tworzywo) z wodą o temperaturze takiej jak w grzejnikach. Nie bardzo mnie to przekonuje: to chyba tak jakby ogrzewac za pomocą kaloryfera owiniętego kocem. Co wy na to drodzy forumowicze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 23.01.2003 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 bronekRegulator 420s nalezy rzeczywiście umieścić tam gdzie są grzejniki (OG1) czujnik mierzy wpływ temperatury pomoeszczenia, natomiast w regulatorze jest też funkcja róznicy temperatur miedzy OG1 a OG2.Przykład W OG1 nastawiasz np 21 stw OG2 chcesz 19 st nastawiasz różnice -2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 23.01.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 bronekSprawdź priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan100 23.01.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 VPS. Czy to prawda że wylewkę na rury ogrzewania podłodowego na leży kłąść przy pracującym ogrzewaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 23.01.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Pierwsze słyszę. Kto Ci taką bzdurę powiedział ?Instalacja musi być napełniona wodą i być pod ciśnieniem ok 3bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 23.01.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Przecież po wylaniu wylewki na podłogówkę grzanie rozpoczynamy dopiero po ok 28 dniach i to stopniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan100 23.01.2003 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Ja tak nie robiłem ale wolę się upewnić. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2003 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 VPSByłem w hurtowni instalacyjnej z zapytaniem odnośnie sprzęgła hydraulicznego. Byli zdziwieni co to takiego? monter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 23.01.2003 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Zmień hurtownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 09.02.2003 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 PANOWIE DODAJCIE 2 KOMPUTERY I NIECH DRZEWO SPADNIE NA INSTALACJE ELEKTRYCZNĄ PO TRZECH DNIACH SLAG TRAFI WSZYSSTKO.INWESTOR CHCE MIEDĆ TANIE IPROSTE ROZWIĄZANIA ,O KTÓRYCH MOŻE ZAPOMNIEC EKSPLOATUJĄC DOM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel237 09.03.2005 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 09.03.2005 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 A nie przesadzacie trochę? Możecie mi wytłumaczyć sens wydatku na sprzęgło przy domku MAŁYM??? A po co są kryzy w zaworach grzejnikowych?Dla ozdoby? Piszecie o kaskadach -a takie opcje występują przy kotłowniach kilkaset kW....A tu ludziska budyją zwykłe 100-200metrowe domki. Po co podrażać inwestycję?Wystarczy jeden mądry hydraulik i ...po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 09.03.2005 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Witam, U siebie zrobiłem tak: zasilanie z kotła 60stC, dwie osobnne pompy - do grzejników i do podłogówki. Do każdej pompy osobny regulator pokojowy.Regulator pokojowy od podłogówki ma czujnik powietrzny oraz czujnik podłogowy, na podstawie którego można podać w regulatorze maksymalną temperaturę podłogi... I działa! pozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 09.03.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 to że działa to wcale nie znaczy że jest prawodłowo. w Twojej instalacji istnieje niebiezpieczeństwo że temperatura wody zasilającej podłogówkę będzie wyższa niż 50 C i wtedy już nie będzie działać prawidłowo. nie masz czasami wrażenia że za ciepło Ci w nogi i nogi puchną. jeżeli tak to temperatura podłogi jest za wysoka. po to stosuje się zawory tródjrogowe by precyzyjnie sterować temperaturą zasialnia w porządnie obliczonej instalacji podłogowej. to naprawdę nie jest wymysł instalatorów którzy czychają podstępnie na kasę inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 09.03.2005 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Witam, Przecież napisałem, że jest regulator pokojowy z dodatkowym czujnikiem pokojowym (oprócz czujnika powietrznego) - to na jego podstawie definiuje się w regulatorze MAKSYMALNĄ temperaturę podłogi.To nie ma znaczenia jakimi parametrami zasilana jest podłoga (aby tylko rury mogły pracować przy tej temperaturze). Podłoga może być nawet zasilana 70stC i jak na regulatorze ustawię 20stC to tyle będzie! Po prostu regulator wyłączy pompę jak temperatura podłogi osiągnie 20stC i wszystko jest pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 09.03.2005 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 nie jest to tak, w przypadku długotrwałych mrozów kocioł będzie pracował w górnym zakresie temperatur pracy i to wcale nie jest obojętne dla instalacji w przypadku tworzyw sztucznychn (chyba że masz instalację z miedzi) a regulator pokojowy stara się utrzymać temperaturę pokoju na zadanym poziomie a nie temperatury zasilania układu podłogowego a o to w podłogówce przede wszyskim chodzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 09.03.2005 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 To nie ma znaczenia jakimi parametrami zasilana jest podłoga (aby tylko rury mogły pracować przy tej temperaturze). Podłoga może być nawet zasilana 70stC i jak na regulatorze ustawię 20stC to tyle będzie! Bardzo duże znaczenie ma temperatura wody zasilającej instalację ogrzewania podłogowego. WWW napisz jaką masz powierzchnię ogrzewania podłogowego i jak długo ono pracuje. Kurde może ja źle wykonuję instalacje i proponuję klientom na zaworze 3-dogowym muszę się zastanowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 09.03.2005 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 powiem Ci VPS że ja też już zaczynam się łamać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 10.03.2005 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Witajcie, Podłoga pracuje pierwszy sezon. Powierzchnia podłogi to ok. 60m2 (otwarte: kuchnia, jadalnia, hall, garderoba i największy salon). Oczywiście każde pomieszczenie ma oddzielny obieg na rozdzielaczu i tam są obiegi doregulowane tak, aby na podstawie pomiaru w podłodze salonu miały również właściwe temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts