wolar 10.03.2005 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Ja mam cały dom w podłogówce. Łazienki dogrzewają kaloryfery. Jest super, bez zabawy w dodatkowe kosztowne elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel237 10.03.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 A jak komfort termiczny w sypialniach zwłaszcza w nocy czy nie jest uciążliwa temperatura powietrza na wysokoći łóżka czy nie jest suche powietrze skutkiem podłogówki itd wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem jest grzenie strefowe grzejnikami Jak są poprowadzone obwody podłogówki w sypialniach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolar 10.03.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Podaję ci parametry temperaturowe (cieplej jest tylko w łazience):wyjście z kotła 28-30 *Ctemp. powietrza ok 1m 20*Ctemp. podłogi (panele) 20-22*CSą to temperatury prz pracy ciągłej ogrzewania.Wyższe temperatury wyjścia z kotła tylko przy ponownym rozpalaniu kotła.Tak więc nie ma mowy o gorącej podłodze, kurzu. Ponieważ nie ma grzejników temperatura na dole i piętrze jest taka sama mimo otwartej przestrzeni ( nie ma gorącego powietrza pod sufitem). Wysoka temperatura występuje tylko wówczas jeśli mamy źle ocieplony dom (duże straty ciepła) i ogrzewanie próbuje nadrobić straty. Oczywiście mam również sterowanie pogodowe i może stąd temperatury podłogówki są niższe. Jeśli masz inne pytania to sprobuje odpowiedzieć aby przełamać streotyp złego ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 10.03.2005 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 A dlaczego regulator 420s instalować w pomieszczeniu z grzejnikami a nie w pomieszczeniu z podłogówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 10.03.2005 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Bardzo proszę o poradę w takiej kwestii: Salon ma 40 m2 (ale jednocześnie jest to ciąg komunikacyjny, brak holu, jest tylko niewielki wiatrołap) wraz z wykuszem, kuchnia otwarta. W salonie przewidziano po dwa grzejniki w wykuszu i po obu stronach okna tarasowego, w kuchni wcale ( ). Do tej pory myślałam, żeby zrobić w kuchni (oraz łazience) ogrzewanie podłogowe matą elektryczną. Ponieważ jestem ciepłolubna wymyśliłam, żeby w newralginczych punktach salonu (sofa i stół w wykuszu) też dorzucić maty. Ale teraz się łamię - może dać rurki z powrotu grzejnika albo przez ten jakiś mieszacz - taka niewielka 'podłogówka' ,niezbyt rozgałęziona w samym salonie a więcej gałązek do kuchni, łazienki i (jak szaleć-to szaleć ) do wiatrołapu. Oczywiście grzejniki zostają. Acha, ma być w salonie kominek z płaszczem wodnym a piec gazowy (gaz z butli). Czy to wszystko ma jakiś sens czy nie? Czy podłogówka 'rurkowa' jest dużo droższa od mat elektrycznych pod względem wykonania jak i późniejszej eksploatacji? Będę wdzięczna za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 10.03.2005 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 A dlaczego regulator 420s instalować w pomieszczeniu z grzejnikami a nie w pomieszczeniu z podłogówką? Dlatego że instalacja grzejnikowa jest instalacją dynamiczną, a podłogówka ma dużą bezwładność cieplną i przy układzie mieszanym regulator zamontowany w strefie podłogowej będzie miał problemy ze sterowaniem. Był już ten temat poruszany na forum. Regulator ten można również zamontować w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 10.03.2005 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 oczywiście że warto, istnieje zależność ogrzewanie elektyczne tanie w montażu drogie w eksploatacji (żeby tylko Jezer tego nie czytał ) i droższe w montażu wodne podłogowe ale tańsze w eskploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 10.03.2005 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 oczywiście że warto, istnieje zależność ogrzewanie elektyczne tanie w montażu drogie w eksploatacji (żeby tylko Jezer tego nie czytał ) i droższe w montażu wodne podłogowe ale tańsze w eskploatacji A może chociaż jakaś kwota w przybliżeniu ogrzewania podłogowego 'rurkowego". Niech się przestraszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 10.03.2005 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Marzenko ceny m2 są naweto do 120 zl z materiałem ale to jest bardzo drogo. cena w granicach 2/3 tej kwoty jest w miarę adekwatna. z tym że to jest z sufitu, potrzebna by była wizja lokalna lub więcej danych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 10.03.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 OK, zorientuję się u miejscowych instaltorów. Napiszcie mi jeszcze tylko, czy mój pomysł na ogrzewanie ma jakiś sens. Może nie może być podłogówki z powrotu grzejników przy kominku z płaszczem, albo coś innego tu nie pasuje. Niech przynajmniej tu będę zorientowana jako-tako przed rozmową z instalatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 10.03.2005 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Marzanno z Twojego postu wynika że mają być 4 grzejniki i chcesz na RTL-ach zasilać 4 pętle, moim zdaniem nie warto pchać się w taki układ a zrobić go "po Bożemu" z układem mieszającym na zaworze trójdrogowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Setnik 11.03.2005 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Ja mam cały dom w podłogówce. Łazienki dogrzewają kaloryfery. Jest super, bez zabawy w dodatkowe kosztowne elementy. Witam. Jakimi parametrami zasilasz dogrzewające grzejniki (tak jak podłogówkę?)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 11.03.2005 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Marzanno z Twojego postu wynika że mają być 4 grzejniki i chcesz na RTL-ach zasilać 4 pętle, moim zdaniem nie warto pchać się w taki układ a zrobić go "po Bożemu" z układem mieszającym na zaworze trójdrogowym A dlaczego nie na RTLach? Ja tez będę miał chyba 3 małe pętle podłogówki (mała kuchnia, mała łazienka, itd) i raczej nie będę inwestował w aparaturę jak do sto parę metrów podłogówki (tak też zalecaja mi znajomi instalatorzy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel237 14.03.2005 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Marzanno z Twojego postu wynika że mają być 4 grzejniki i chcesz na RTL-ach zasilać 4 pętle, moim zdaniem nie warto pchać się w taki układ a zrobić go "po Bożemu" z układem mieszającym na zaworze trójdrogowym A dlaczego nie na RTLach? Ja tez będę miał chyba 3 małe pętle podłogówki (mała kuchnia, mała łazienka, itd) i raczej nie będę inwestował w aparaturę jak do sto parę metrów podłogówki (tak też zalecaja mi znajomi instalatorzy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 10.04.2005 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Więc mamy te 3 małe pętle podłogówki zasilane bezpośrednio z rozdzielacza. Maja być sterowane przez zawory Herz (chyba coś jak RTL???) - takie coś kupił instalator.Nazywa się ogranicznik temperatury na powrocie 7201/7202 i pisze, że"... jest samoczynnie działajacym regylatorem proporcjonalnym do regulacji temperatury wody na powrocie z grzejnika lub pętli ogrzewania podłogowego (max 15m2). Temperatura wody jest przekazywana poprzez korpus zaworu do czujnika temperatury. Jeśli nastawiona na głowicy wartośc temp jest niższa od temp wody, regulator zamyka sie, jeśli wyższa - otwiera sie..."Czy to coś takiego jak RTL???Myslę, że zasada działania jest podobna. Wyglada to coś jak zwykła głowica termostatyzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 10.04.2005 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 to dokładnie to samo co RTL, tylko nazwa handlowa i producent inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 10.04.2005 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 to dokładnie to samo co RTL, tylko nazwa handlowa i producent inny Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 10.04.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Mam pytanie które mnie nurtuje - czy u mnie prawidłowo podłączył instalacje podłogową hydraulik? Wyjście zasilania pieca elektr. podłączył do zaworu RTL który ma kapilarę podłączoną na powrocie z podłogówki. Potem wstawił pompę , potem dał jeszcze wyłącznik termiczny który przy przekroczeniu temperatury wyłączy pompę Powrót z podłogówki podłączył bezpośrednio do pieca.I jeszcze jedno mam 6 pętli podłogowych , każda ma mieć niezależny zawór sterujący. Czy podłączenie jest prawidłowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 10.04.2005 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 pominąwszy to że RTL powinien być na powrocie, to teoretycznie powinno to chodzić, chociaż ja osobiście bym takiego rozwiązania w życiu nie zasosował. za dużo niewiadomych. daj znać jak to ruszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 11.04.2005 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Ja wiem że zwykle RTL daje się na powrocie, ale czy nie jest obojętne gdzie jest zawór - byleby tylko pomiar temperatury odbywał się na powrocie. Przecież czy jest na zasilaniu czy na powrocie to jak się zamknie to i tak nie będzie przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts