Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe łączone z grzejnikami

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

mam pytanie o ceny takich mieszanych systemów. czy ktoś mógłby mi orientacyjnie podać różnicę pomiędzy systemem typowo grzejnikowym a mieszanym grzejnikowo - podłogowym (wodnym). wg moich obliczeń wynika, że ogrzewanie podłogowe byłoby na obszarze mniej więcej 60-65m2 (zastanawia mnie wiatrołap i łazienka stąd różnica) na pustej powierzchni - salon, jadalnia, kuchnia, hall - wszystko połączone razem - otwarte + łazienka. reszta czyli dwa pokoje na dole, łazienka i poddasze (3 pomieszczenia) już typowe grzejniki łącznie 6 szt. (63m2).

czy rzeczywiście koszta różniące te dwa systemy są tak wysokie, jak straszą mnie znajomi? zależy mi jednocześnie i na niskich kosztach i na estetyce wnętrz (okna w salonie duże sięgające samej podłogi, w kuchni miejsce pod oknem zabudowane szafkami, poza tym brak okien na planowanej powierzchni ogrzewania podłogowego - czyli zwyczajnie brak dogodnego miejsca do powieszenia zwykłych grzejników, a "rzucanie" ich byle gdzie po ścianach zbytnio mi nie odpowiada.

może ktoś ma namiary na firmy zajmujące się takimi instalacjami łącznie z projektowaniem tych instalacji (dobre i tanie) z wielkopolski, najlepiej sam Poznań i okolice.

byłabym bardzo wdzięczna za pomoc

pozdrawiam

• 4 years później...
Witam, mam pytanie do specjalistów, wymieniłem ostatnio u siebie w domu kilka grzejników, część niestety została starych i pojawił się pewien problem, przy nowych grzejnikach (które podłączyłem za pomocą rur pex z zaworkami na wejściu i wyjściu) powrót jest można powiedzieć zimny, grzejniki są odpowietrzone a nie chcą się całe nagrzewać. Dołożyłem tez w łazience ogrzewanie podłogowe ale rzadko kiedy się nagrzewa podłoga. Stare grzejniki są natomiast podłączone na rurach 3/4 bez żadnych zaworów. Co może być przyczyną tak kiepskiego grzania?

• 1 month później...

Witam serdecznie,

jestem na etapie koncepcyjnego planowania układu centralnego ogrzewania. Pewne sprawy już zrozumiałem, ale nie mogę wyszukać sterownika do ogrzewania podłogowego. Ale może do rzeczy, piec na paliwo stałe, potem (w części ogrzewania podłogowego) zawór trójdrożny z termostatem do obniżenia temperatury zasilającej podłogówkę wraz z oddzielną pompą obiegową. I teraz, czy jest taki sterownik, który by sterował siłownikiem zaworu i pompą obiegową w celu zapewnienia zadanej temperatury w pomieszczeniach z podłogówką? Podłogówka będzie na całym parterze i chciałbym uniknąć oddzielnej regulacji dla każdego z pomieszczeń. Chciałbym aby temperatura mierzona była w miejscu reprezentacyjnym, salon, korytarz cokolwiek i na podstawie tej temperatury sterowany byłby sterownik i pompa.

Wydaje mi się, że sterowniki pokojowe podające impuls/zasilające gdy temperatura jest poniżej zadanej i wyłączające gdy temperatura osiągnie zadaną (oczywiście z wykorzystaniem jakiejś histerezy np. 1 lub 2 stopnie) będą powodowały pewne dość mocne wahania temperatury ze względu na bezwładność podłogówki. Dlatego też sądzę, że by się przydało również sterowanie temperaturą zasilającą ogrzewanie podłogowe poprzez sterowanie zaworem trójdrożnym.

Czy w ogóle coś takiego jest i czy jest jakiś sens w moim rozumowaniu?

Pozdrawiam

andrew01

Czy zna ktoś może producentów zestawu do sterowania ogrzewaniem podłogowym w skład którego by wchodziło:

a) sterownik zaworu trójdrożnego,

b) czujnik temperatury zasilającej aby nie puścić wyższej niż max dla podłogówki,

c) czujnik pogodowy umieszczony na zewnątrz budynku - celem szybszej reakcji na zmiany temperatur zewnętrznych,

d) czujnik temperatury pokojowy - celem ustawienia temperatury zadanej i pomiaru bieżącej.

Znalazłem podobny komplet ale bezprzewodowy i bez czujnika pogodowego http://www.sparkinstalacje.pl/aut5.html ale cena troszkę powala... około 1000netto.

Pozdrawiam

andrew01

Przeglądałem sterownik Frisko SR34-M1 ale cały układ z nim wychodzi mniej korzystnie (cenowo), i teraz moja lista zakupów :) obejmuje:

- Sterownik pogodowy - Sterownik Mieszacza UMS -4PS

http://sanitsystem.pl/sklep/product_info.php?cPath=41&products_id=259

- Zawór mieszający trójdrogowy 1" z siłownikiem (tu muszę się tylko upewnić jaki przekrój zastosuje hydraulik)

http://sanitsystem.pl/sklep/product_info.php?cPath=34&products_id=218

- Termostat pomieszczeniowy [DT-600i]

http://sanitsystem.pl/sklep/product_info.php?products_id=219

Razem wychodzi około 800.

Pozdrawiam

andrew01