Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy mozna ? - używany dom szkieletowy z Niemiec do Polski

papaj

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam pytanie do osób które lepiej znają temat. Mam możliwość kupienia używanego domu (metoda szkieletowa) w Niemczech i przewiezienie go Polski. Dom ma 25 lat, powierzchnie 95 mkw, jest obecnie zamieszkany w Niemczech. Czy jest to wogóle możliwe pod względem prawnym? Mam w Polsce działke z zezwoleniem na budowe, dlatego mam pytanie czy tak przywieziony dom będe mógł zmontować na tej działce? Jeśli tak to jak dużo załatwiania formalności prawnychj jest? Czy takie przedsięwzięcie jest włg Was opłacalne? Prosze o wszelkie porady i uwagi. Dziekuje i Pozdrawiam.

Witam wszystkich.

Mam pytanie do osób które lepiej znają temat. Mam możliwość kupienia używanego domu (metoda szkieletowa) w Niemczech i przewiezienie go Polski. Dom ma 25 lat, powierzchnie 95 mkw, jest obecnie zamieszkany w Niemczech. Czy jest to wogóle możliwe pod względem prawnym? Mam w Polsce działke z zezwoleniem na budowe, dlatego mam pytanie czy tak przywieziony dom będe mógł zmontować na tej działce? Jeśli tak to jak dużo załatwiania formalności prawnychj jest? Czy takie przedsięwzięcie jest włg Was opłacalne? Prosze o wszelkie porady i uwagi. Dziekuje i Pozdrawiam.

Zajżyj na pocztę.

Witam wszystkich.

Zajżyj na pocztę.

I jak, dostałeś e-maila na pocztę i dzwoniłeś do tej firmy?

• 1 month później...

Witam

Dzieki za kontak... email wysłałem i dogaduje sie z gościem

Mam pytanie. Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie pomóc i powiedziec mi jak prawnie wygląda sytuacja załatwienia takiego domu. Oczywiście odpłatnie

Wczoraj byłem w Niemczech oglądac dom. Mam zdjęcia domu, rzut parteru. jak mam to dalej prawnie rozgrywać. prosze o kontak:

[email protected]

+48 609601171

Pozdrawiam Arek

Witam

Dzieki za kontak... email wysłałem i dogaduje sie z gościem

Mam pytanie. Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie pomóc i powiedziec mi jak prawnie wygląda sytuacja załatwienia takiego domu. Oczywiście odpłatnie

Wczoraj byłem w Niemczech oglądac dom. Mam zdjęcia domu, rzut parteru. jak mam to dalej prawnie rozgrywać. prosze o kontak:

[email protected]

+48 609601171

Pozdrawiam Arek

Osobiście nie mam pojęcia ale zapytaj w Urzędzie Celnym, Urzędzie Skarbowym. Potrzebna napewno będzie umowa kupna domu, opłaty celne,podatek skarbowy, transport międzynarodowy.

A ta firma, co ci podałem, nie pomoże ci w tym?

Firma pomożę... rozłożenie, transport i złożenie biorą na siebie

ale ja chce sie dowiedziec jak to jest z pozwoleniem na budowe i odbiorem takiego domu.

Gośc z firmy wydaje sie konkretny... ale sam wiesz... wole mieć pewne informacje d wóch niezaleznych źródeł żeby być na 100% pewnym.

Ty są zdjęcia domu: http://kolos.math.uni.lodz.pl/~arekp/dom/

Jeszcze raz dzieki i czekam na jakies informacje

Firma pomożę... rozłożenie, transport i złożenie biorą na siebie

ale ja chce sie dowiedziec jak to jest z pozwoleniem na budowe i odbiorem takiego domu.

Gośc z firmy wydaje sie konkretny... ale sam wiesz... wole mieć pewne informacje d wóch niezaleznych źródeł żeby być na 100% pewnym.

Ty są zdjęcia domu: http://kolos.math.uni.lodz.pl/~arekp/dom/

Jeszcze raz dzieki i czekam na jakies informacje

Ta firma ma projektantów co w takich konstrukcjach siedzą, projektują domy z kontenerów, oni podobne szkieletowce też sprzedają. Muszą mieć wiedzę, jak prawnie w miarę prosto to rozwiązać. Musisz wystąpić o warunki zabudowy( WZ) do gminy potem projekt tego domku do projektanta i najlepiej współpracujący z tą firmą, ( dają namiary) i od razu dostaniesz adaptację do dzałki zgodną z WZ - najmniej problemów. Oni znają temat, są specjalistami w swojej dziedzinie i na pewno Ci pomogą. Wszystko kosztuje ale innej drogi nie ma! Zyczę powodzenia! :lol: :wink:

Zdzwoń się z architektem z tej firmy co ci podałem i spytaj się czy wystarczą wymiary całego domu z naniesionymi instalacjami jakiś szkic dość czytelny. Druga opcja to, czy architekt zrobi projekt po przywiezieniu domu do Polski. Ale najpierw i tak wystąp o warunki zabudowy do gminy, bo trzeba sprawdzić, czy ten dom będzie zgodny z tymi warunkami (WZ). Bo jeśli nie, to po co dalej zawracać sobie tym głowę?

pisemko o warunkach zabudowy z gminy odbieram w poniedziałek... ale z tego co mi panie powiedziała wstępnie to nie bedzie problemu.

Dziś ide gadać z architektem... ale ceny są niezłe :(

Dobrze ze Pan geodeta ... który znalazł mnie na forum ... to człowiek pierwsza klasa... full Professional :p Obym znalazł takiego architekta