papaj 13.01.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Witam wszystkich.Mam pytanie do osób które lepiej znają temat. Mam możliwość kupienia używanego domu (metoda szkieletowa) w Niemczech i przewiezienie go Polski. Dom ma 25 lat, powierzchnie 95 mkw, jest obecnie zamieszkany w Niemczech. Czy jest to wogóle możliwe pod względem prawnym? Mam w Polsce działke z zezwoleniem na budowe, dlatego mam pytanie czy tak przywieziony dom będe mógł zmontować na tej działce? Jeśli tak to jak dużo załatwiania formalności prawnychj jest? Czy takie przedsięwzięcie jest włg Was opłacalne? Prosze o wszelkie porady i uwagi. Dziekuje i Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 13.01.2006 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Witam wszystkich. Mam pytanie do osób które lepiej znają temat. Mam możliwość kupienia używanego domu (metoda szkieletowa) w Niemczech i przewiezienie go Polski. Dom ma 25 lat, powierzchnie 95 mkw, jest obecnie zamieszkany w Niemczech. Czy jest to wogóle możliwe pod względem prawnym? Mam w Polsce działke z zezwoleniem na budowe, dlatego mam pytanie czy tak przywieziony dom będe mógł zmontować na tej działce? Jeśli tak to jak dużo załatwiania formalności prawnychj jest? Czy takie przedsięwzięcie jest włg Was opłacalne? Prosze o wszelkie porady i uwagi. Dziekuje i Pozdrawiam. Zajżyj na pocztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 18.01.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Witam wszystkich. Mam pytanie do osób które lepiej znają temat. Mam możliwość kupienia używanego domu (metoda szkieletowa) w Niemczech i przewiezienie go Polski. Dom ma 25 lat, powierzchnie 95 mkw, jest obecnie zamieszkany w Niemczech. Czy jest to wogóle możliwe pod względem prawnym? Mam w Polsce działke z zezwoleniem na budowe, dlatego mam pytanie czy tak przywieziony dom będe mógł zmontować na tej działce? Jeśli tak to jak dużo załatwiania formalności prawnychj jest? Czy takie przedsięwzięcie jest włg Was opłacalne? Prosze o wszelkie porady i uwagi. Dziekuje i Pozdrawiam. Zajżyj na pocztę. I jak, dostałeś e-maila na pocztę i dzwoniłeś do tej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papaj 20.02.2006 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 WitamDzieki za kontak... email wysłałem i dogaduje sie z gościem Mam pytanie. Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie pomóc i powiedziec mi jak prawnie wygląda sytuacja załatwienia takiego domu. Oczywiście odpłatnieWczoraj byłem w Niemczech oglądac dom. Mam zdjęcia domu, rzut parteru. jak mam to dalej prawnie rozgrywać. prosze o kontak:[email protected]+48 609601171Pozdrawiam Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 20.02.2006 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Witam Dzieki za kontak... email wysłałem i dogaduje sie z gościem Mam pytanie. Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie pomóc i powiedziec mi jak prawnie wygląda sytuacja załatwienia takiego domu. Oczywiście odpłatnie Wczoraj byłem w Niemczech oglądac dom. Mam zdjęcia domu, rzut parteru. jak mam to dalej prawnie rozgrywać. prosze o kontak: [email protected] +48 609601171 Pozdrawiam Arek Osobiście nie mam pojęcia ale zapytaj w Urzędzie Celnym, Urzędzie Skarbowym. Potrzebna napewno będzie umowa kupna domu, opłaty celne,podatek skarbowy, transport międzynarodowy. A ta firma, co ci podałem, nie pomoże ci w tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papaj 20.02.2006 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Firma pomożę... rozłożenie, transport i złożenie biorą na siebieale ja chce sie dowiedziec jak to jest z pozwoleniem na budowe i odbiorem takiego domu.Gośc z firmy wydaje sie konkretny... ale sam wiesz... wole mieć pewne informacje d wóch niezaleznych źródeł żeby być na 100% pewnym.Ty są zdjęcia domu: http://kolos.math.uni.lodz.pl/~arekp/dom/Jeszcze raz dzieki i czekam na jakies informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 20.02.2006 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Firma pomożę... rozłożenie, transport i złożenie biorą na siebie ale ja chce sie dowiedziec jak to jest z pozwoleniem na budowe i odbiorem takiego domu. Gośc z firmy wydaje sie konkretny... ale sam wiesz... wole mieć pewne informacje d wóch niezaleznych źródeł żeby być na 100% pewnym. Ty są zdjęcia domu: http://kolos.math.uni.lodz.pl/~arekp/dom/ Jeszcze raz dzieki i czekam na jakies informacje Ta firma ma projektantów co w takich konstrukcjach siedzą, projektują domy z kontenerów, oni podobne szkieletowce też sprzedają. Muszą mieć wiedzę, jak prawnie w miarę prosto to rozwiązać. Musisz wystąpić o warunki zabudowy( WZ) do gminy potem projekt tego domku do projektanta i najlepiej współpracujący z tą firmą, ( dają namiary) i od razu dostaniesz adaptację do dzałki zgodną z WZ - najmniej problemów. Oni znają temat, są specjalistami w swojej dziedzinie i na pewno Ci pomogą. Wszystko kosztuje ale innej drogi nie ma! Zyczę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papaj 20.02.2006 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 dzieki wielkie... dzisiaj bede dzwonić i sie dogadywać Jak nie to dom idzie na ... zapałki Troche mnie to przerasta ... no ale może sie uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papaj 23.02.2006 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Ciagne temat dalej. Wszystko szło dobrze... ale niestety. Potrzebny jest projekt domu. Architekt musi taki projekt wykonać. Jesli by ktoś znał i słyszał to prosze o kontakt. Sprawa PILNA bardzo. Pozdrawiam609601171 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 23.02.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Zdzwoń się z architektem z tej firmy co ci podałem i spytaj się czy wystarczą wymiary całego domu z naniesionymi instalacjami jakiś szkic dość czytelny. Druga opcja to, czy architekt zrobi projekt po przywiezieniu domu do Polski. Ale najpierw i tak wystąp o warunki zabudowy do gminy, bo trzeba sprawdzić, czy ten dom będzie zgodny z tymi warunkami (WZ). Bo jeśli nie, to po co dalej zawracać sobie tym głowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papaj 24.02.2006 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 pisemko o warunkach zabudowy z gminy odbieram w poniedziałek... ale z tego co mi panie powiedziała wstępnie to nie bedzie problemu. Dziś ide gadać z architektem... ale ceny są niezłe Dobrze ze Pan geodeta ... który znalazł mnie na forum ... to człowiek pierwsza klasa... full Professional Obym znalazł takiego architekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 24.02.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papaj 24.02.2006 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 udało sie... znalazłem architekta... bardzo miła Pani... No to działam dalej... oj zeby sie udało.. żaby sie udało Dziekuje za pomoc BARDZO BARDZO Majgeniusz: Jak sie wszystko uda to zapraszam na piwko Dzieki bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 25.02.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Na pewno się uda! Dzięki za zaproszenie! Pierwsze koty za płoty poszły. Teraz już tylko z górki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts