Loxia 13.01.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 od kiedy zaczyna się płacić podatek od nieruchomości ( za budynek )kończąc budowę? od dnia przekazania ? czy od jakiegoś innego momentu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 13.01.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 – Przepisy ustawy o podatkach i opłatach lokalnych nakładają obowiązek opłacania podatku od nieruchomości, zarówno od gruntów, jak i budynków i ich części oraz budowli i ich części związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej. W tym przypadku, po wybudowaniu domu jednorodzinnego podatnik będzie zobowiązany odprowadzać podatek od nieruchomości, zarówno od domu, jak i od gruntu. (....)Moment powstania obowiązku podatkowego w podatku od nieruchomości przy opodatkowaniu nowo wybudowanych budynków lub budowli określony został w przepisie art. 6 ust. 2 wymienionej ustawy. Zgodnie z tym przepisem obowiązek podatkowy powstaje z dniem 1 stycznia roku następującego po roku, w którym budowa została zakończona albo w którym rozpoczęto użytkowanie budynku lub jego części przed ich ostatecznym wykończeniem. W świetle powyższego przepisu rozpoczęcie użytkowania budynku jeszcze niewykończonego powoduje konieczność zapłacenia podatku, od początku następnego roku, ustalanego od całego budynku. Obowiązek ten dotyczy również części, która nie została jeszcze wykończona lub przekazana do użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loxia 13.01.2006 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klakons 29.12.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Ja bym chcial pociagnac ten temat. Otoz, moj urzad zyczy sobie zaplaty podatku od nieruchomosci od mojej budowy (stan surowy zamkniety). Budowe rozpoczal ojciec, po czym przepisal calosc na mnie (dziecko). Poniewaz nie jestem pierwszym wlascicielem, nie przyslugje mi prawo do ulgi. Niczego takiego jednak nie znalazlem w ustawie o podatkach i opłatach lokalnych. Czy kos moze wie cos na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 29.12.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Ja bym chcial pociagnac ten temat. Otoz, moj urzad zyczy sobie zaplaty podatku od nieruchomosci od mojej budowy (stan surowy zamkniety). Budowe rozpoczal ojciec, po czym przepisal calosc na mnie (dziecko). Poniewaz nie jestem pierwszym wlascicielem, nie przyslugje mi prawo do ulgi. Niczego takiego jednak nie znalazlem w ustawie o podatkach i opłatach lokalnych. Czy kos moze wie cos na ten temat?Niech urząd wskaże Ci artykuł na podstawie którego chce pobrać opłatę. Będzie Ci łatwiej się bronić. Na swoją pierwszą linię obrony masz to co powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts