Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dzienniczek macio :) - KOMENTARZE

agamuza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Byłem dziś w nadleśnictwie i właśnie zauważyłem, że jest coś takiego jak sprzedaż drewna...ale nie miałem czasu by się dopytać...

dużo taniej jest u nich kupować? - pytanie do Siłaczki :lol:

Zdradzę tajemnice - robie uczciwy kosztorys...(dzięki uprzejmości KAS01) :roll: zobaczymy jaki będzie efekt końcowy... :roll:

byleby się ta zima już skończyła !!!

pozdrawiam

U nas chyba wszyscy, a przynajmniej większość budujących kupuje drewno z lasu. Dlatego myślę, że to musi być taniej. Na razie wiem tyle, że zapłacimy 250 zł za metr, ale z tego około 40% to będzie drewno na konstrukcję, a z reszty deski (też potrzebne na szalunki i dach). W naszym tartaku trzeba zapłacić 70 zł za przetarcie 1 metra. Impregnować chyba będziemy sami. Wiem też, że ceny drewna są różne, zależy od nadleśnictwa.

Ciekawa jestem tego kosztorysu. Daj znać, jak będzie zrobiony. :)

...Zdradzę tajemnice - robie uczciwy kosztorys...(dzięki uprzejmości KAS01) :roll: zobaczymy jaki będzie efekt końcowy... :roll:

byleby się ta zima już skończyła !!!

pozdrawiam

Mogę Ci przesłać kolejną, urealnioną wersje. Są juz w niej rozpracowane bardzo dokładnie instalacje. Teraz rozpracowywuje elewacje.

heh się porobiło... :roll: z tą zgodą to nie tak prosto...a to tu nie pasuje a to tam...rzekłbym, że upierdliwość ludzka znów daje o sobie znać...no ale nic, napisałem drugie pismo i czekamy...a mówią, że Państwo(czyt.Kraj nasz ukochany) ma pomagać a nie utrudniać życie obywatelom :-?

Co do kosztorysu to jakbym nie kombinował to wychodzi ok.120 tys. na materiały :roll: może się zmieszczę w 15 tys. na papiery i przyłącza... robocizny narazie nie uwzględniam, bo z racji dosyć komfortowych warunków pracy mam zamiar dużo robić sam 8) (oczywiście przy doprowadzeniu do stanu surowego raczej jako pomocnik :wink: :lol: )

Dodam jeszcze, że kosztorys jest bardzo szczegółowy i realny (mam nadzieję :wink: )

pozdrawiam

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam!

No nie do konca jak po maśle, ale jakos do przodu :D

Własnie siedze i mysle co robic...szukam na szybko ekipy, wszyscy tani i dobrzy zajeci, a do tego ci z którymi rozmawiałem gały wytrzeszczają jak mówie, że w projekcie mam beton komórkowy na klej :o bo wszyscy to z maxa stawiaja... no sam nie wiem co robić...juz mi nawet do głowy przyszło żeby zmienic na tego maxa tylko nie wiem czy nie za późno (można zmienic wpisem kierownika budowy do dziennika??) budować będę w samej Wieliczce niedaleko sklepu Plus :D (naprzeciwko w zasadzie)

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam!

Cieszę się, że ktoś czyta :lol: co do zmiany na maxa to jakoś w ostatniej chwili nabrałem przekonania do maxa... :roll: ...

teraz jak już wszystko się dzieje, widzę, że moja wiedza jak i wyobrażenie o budowie oparte na czytaniu forum zderza się dość mocno z rzeczywistościa...ale jestem dobrej myśli, że jakoś to będzie! :D

pozdrawiam

• 4 months później...
  • 2 months później...