Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
  • 5 weeks później...
  • 5 months później...
Macie racje.Moja uwaga byla tylko tak na marginesie,bo nie wszyscy o tym pamietaja.

Twoja uwaga raffran jest bardzo sluszna, bo z tego co widze wiele osob bardzo pochopnie podejmuje pewne decyzje "na lata" i takie uwagi jak Twoja sa baaaaaaaaaaaardzo na miejscu i baaaaaaaaaaardzo pomocne.

Dzieki raz jeszcze i prosze "kontroluj" nasze pomysly na domek 8)

Pozdrawiam,

Marta

Dziekuje,dziekuje :roll: poprostu sam w swoim czasie nie myslalem o tym i pewien dobry czlowiek mi to dopiero uswiadomil.

• 3 weeks później...
Hej, właśnie zakupiliśmy projekt c117. Niestety nie możemy dotrzeć do żadnych informacji od inwestorów już zdecydowanych i budujących codziennego. Prosimy o umieszczenie zdjęć z budowy, wnętrz, itp oraz wszelkich ważnych informacji odnośnie codziennego. Z góry serdecznie dziękujemy. Pozdrawiamy. :D

Witam czy ktoś z was ma może już projekt codziennego i może podesłać przekroje, mój e-mail: [email protected]

Nie wiem jakiej wysokości są pokoje na piętrze i o ile się powiększą jak podniosę ściankę kolankową. Z góry dzięki za pomoc.

pozdrawiam

Remik

• 1 month później...

witaj marta_zaz również zaraziłem się tym projektem a w szczególności prostota a jednocześnie funkcjonlanością.

Czy rozmawiałaś już z architektem odnośnie zmian i napisz ile to kosztuje chociaż u Ciebie tylko drobna kosmetyka

pozdrawiam

1.Mazowieckie -Radom (tani region).

2.Nie wiem

3.Fundament lany w gruncie-wykop głębokość 1,20 m szer 0,50 lub 0,60 m. Trzeba jeszcze wymurować na wys 3 bloczki.

4.Chyba silka, ale to jest jeszcze w sferze rozważań. Bierzemy też pod uwagę pustaki z Kozienic szer 30 cm, ponieważ mam takie na podwórku, więc taniej i bez fatygi.

5.Adaptacja i zmiany 900 zł

-mapa do celów projektowych 350 zł

-zdjęcie humusu częściowe (jeszcze trzeba usunąć ok 10 cm) razem z kopaniem pod wodę 400 zł ( ale pan koparkowy był tragiczny - potwierdziła się zasada - nie umawiać się z na zapłatę za godziny. Pod wodę mamy wykopane pół - musieliśmy zrezygnować w trakcie pracy z usługi)

-tyczenie budynku 300 zł

-kier bud 800 zł za całość, jeszcze nic nie zapł

-pręty 12 -24 szt po 29,60 zł =710,40 zł- razem z transportem. Kupiliśmy drut polski 3 zł na szt droższy, podobno lepszy niż ukraiński (cokolwiek to oznacza w praktyce). Cena stali bud-tendencja spadkowa.

-drut wiązałkowy, od sąsiada 10 kg po 2 zł =20 zł

-drut 6 ok 200 zł (dokładnie nie wiem, ok połowę potrzebnego drutu mieliśmy w komórce od zawsze, a za ok 40kg zapł ok 100 zł i dlatego podaję przybliżoną wart całości ok 200 zł)

-beton B-20 zamówiliśmy 30 m, tj 5 beczek po 6 m, jedna bez pompy-6 m po 125 zł, a pozostałe 4 z pompą 24 m po 140 zł. Razem ~4110 zł

-rurki odpł do włożenia w fundament 60 zł za 3 szt

Do kosztu całego fundamentu należy doliczyć bloczki 3 warstwy, cement, hydraulik, wylewka i izolacja...i na pewno coś jeszcze

Edytowane przez celtorek

• 2 weeks później...

Hej,

My zaczynamy budowe c117 wiosną 2007, najpierw chcemy wykopać studnie, szambo- niestety nie ma kanalizacji :( , utwardzić drogę, a w czerwcu , mamy nadzieje, stan surowy otwarty. W grudniu zaczniemy rozgladać się za ekipą budowlana. Budujemy w Górkach Wielkich- niedaleko Brennej i Ustronia. Jesli ktoś z Was może polecić fachowców- budowlańców, prosimy o pomoc. Pozdrawiamy wszystkich i życzymy powodzenia.

• 2 weeks później...
Doemk bardzo fajny, też go chciałam ,ale w końcu ze względu na strony świata i konieczność pokoju na parterze wybrałam Sosenkę z Horyzontu. Wyrzucenie garażu poza bryłę nie zaszkodzi domkowi absolutnie, tym bardziej ,że bardzo łatwo doprojektować jest garaż "doklejony" lub osobny - jest wiele możliwości. Dobrze jest jednak mieć połączenie garażu z domem. Przemyślcie tylko, czy naprawdę potrzebujecie tyle powierzchni i czy macie na nią środki finansowe. Łatwiej jest za kilka lat dobudować niż zburzyć lub utrzymywać niepotrzebną powierzchnię. Natomiast ostrzegam przed podnoszeniem ścianki kolankowej - na ogół wychodzi to fatalnie pod względem wizualnym - przecież architekt nie projektował "na złość" - żeby mieć mniej wygodne poddasze, tylko myślał nad całym projektem (szczególnie taki dobry architekt). Jeśli potrzebujesz większego domu, to przejrzyj jeszcze raz projekty, a nie powiększaj mechanicznie. Ja jeżdżąc po osiedlach bezbłędnie poznaję domki "podniesione" - tracą proporcje. Też przez chwilę prawie dałam się nabrać murarzowi, ale Tewas mnie opamiętał! :wink:

Hej Marta,

Budujecie także w górach. Czy architekt mówił Wam coś o konieczności wzmacniania więźby ze względu na warunki śniegowe? Nam powiedział, że trzeba wykonac pomiary ze względu na strefę śniegową i ewentualne zmiany konstrukcyjne. Co o tym myślicie?

Pozdrawiamy,

Dominika I Tomasz

Witaj Marta. Widzę, że w tym roku był u Was św Mikołaj -z projektem i to dzień wcześniej.

A tak na poważnie cieszę się, że macie projekt.

Moje zmiany w projekcie - już pisałam, kilka postów wyżej.

Jeśli będziesz miała jakieś przemyślenia, pomysły itp w sprawie projektu pisz szybciutko.

Mamy na działce domek bez ścianki kolankowej - dla mnie porażka konstrukcyjna. Domek ma tylko sztuczną (czy wewnętrzna) ściankę kolankową ok 50 cm i chociaż jest dość duży kąt nachylenia dachu to jest zdecydowanie za mało. Funkcjonalność średnia. Na wakacje to może być, ale na co dzień...nie wiem.

Życzymy następnych "udanych" prezentów mikołajkowych.

Edytowane przez celtorek