Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

Nie mamy jeszcze pozwolenia na budowę, na razie jesteśmy na etapie wybierania projektu i zastanawiamy się ciągle nad zakupem projektu C117a lub C117e. Nie zdawaliśmy sobie sprawy., że tak trudno wybrać projekt. Chcielibyśmy zacząć latem.Może korzystacie z usług jakiegoś olsztyńskiego architekta? Dzięki, ze się odezwaliście.

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety nie pomogę z architektem. My korzystaliśmy z usług pana z Pasłęka.

Jeżeli chodzi o wybór projektu to faktycznie nie jest to takie proste jak by się mogło wydawać. U nas zajęło to kilka ładnych tygodni i nie raz zmienialiśmy projekt. Codzienny ujął nas prostą bryłą (na pewno tańszą w budowie), oraz praktycznym rozmieszczeniem pomieszczeń.

Dla mnie np ważne było żeby kotłownia znajdowała się poza częścią mieszkalną.

W naszym codzienny poszerzyliśmy garaż o 0,6m, podnieśliśmy ściankę kolankową, zmniejszyliśmy liczbę okien połaciowych, a i zadaszenie tarasu będzie inne.

Jesteśmy z Olsztyna Planujemy budowę domu według projektu C117 a, bardzo odpowiada nam wnętrze domu, a przeraża trochę w wyglądzie zewnętrznym daszek nad wejściem. Chętnie wysłuchamy opinii innych i bardzo nam zależy na nawiązaniu kontaktu z osobami z okolic Olsztyna.

Ja buduję c117a i uważam, że z tym zadaszeniem wejścia jest OK jeżeli nie podnosi się ścianki kolankowej. Ja to zrobiłem i domek troche stracił na wyglądzie. Ale za to zyskałem dużo przestrzeni na poddaszu :) coś za coś. Inne rozwiązanie to obniżenie zadaszenia wejścia ale wówczas nie będzie ono w jednej lini z dachem.

Witajcie, dobrze, że wróciła aktywność na forum. Będzie można poczytać i pokibicować. Co do garażu, to w c117 jest bardzo wąski, w c117a nieco szerszy, ale też nie rewelacja, w c117e może być już wystarczający. Wszystko zależy jaką furą się jeździ lub będzie jeździło :lol: . Nowym inwestorom proponuję uważnie poczytać wypowiedzi na forum [tylko 16 stron], znajdą tam wiele odpowiedzi na pytania nurtujące na starcie. Np. problem daszków był już wałkowany i można poczytać a nawet pooglądać jak wpływają na ich wygląd [oraz konstrukcje] zmiany typu podwyższenie ścianki kolankowej czy poszerzenie domu. Generalnie uważam, że projektant wiedział co robi, i każda zmiana powoduje, że z c117 robi się c117x, y czy z.

Pozdrawiam, K.

bo ja mam mały problem jak te drewniane chcody teraz zabudować :roll:

My mamy azurowe schody i bez spizarki, wiec nie pomoge.

Moze zaloz watek we wnetrzach.Tam więcej osób zaglada, to moze byc skuteczniej :wink:

Wstawisz fotki schodow ?

Moje nie skrzypią :wink: . Podobno jesli skrzypia to trzeba je poprawic.

Bardzo wielu producentow schodow oglasza sie w necie, zadzwon do kilku

na pewno ktos Ci sensownie doradzi. Mam na mysli skrzypienie :) .

My zdecydowaliśmy się na schody wylewane, miedzy innymi dlatego żeby mieć spiżarkę i uniknąć bałaganu pod schodami, nie ukrywam względy finansowe też przeważyły. schody wylewane są tańsze....

Zaczynamy budowę w kwietniu jak dobrze pójdzie. Murarzy mamy zgodzonych na 23 tys, wiec myślę ze to dobra cena. Kier. budowy weźmie od nas 2500 i będzie około 2-3 razy w tygodniu, dach sama robocizna 9 tys.

Za dwa tygodnie będziemy mieli projekt przyłączy wod-kan i musimy załatwić jeszcze prąd na działce około 3 tyg.

bo ja mam mały problem jak te drewniane chcody teraz zabudować :roll:

My mamy azurowe schody i bez spizarki, wiec nie pomoge.

Moze zaloz watek we wnetrzach.Tam więcej osób zaglada, to moze byc skuteczniej :wink:

Wstawisz fotki schodow ?

Moje nie skrzypią :wink: . Podobno jesli skrzypia to trzeba je poprawic.

Bardzo wielu producentow schodow oglasza sie w necie, zadzwon do kilku

na pewno ktos Ci sensownie doradzi. Mam na mysli skrzypienie :) .

dzięki za odpowiedź :D

Iwonko u Ciebie nie skrzypia schody prawdopodobnie dlatego że sa ażurowe, moje sa pełne ale też nie powinny skrzypieć :evil:

a jeżeli chodzi o koszt schodów wylewanych i drewnianych to podejrzewam że jest zbliżony, bo przecież najpierw beton, a potem czymś te schody tez trzeba obłozyć

ja troche żałuję że też nie zrobiłam lanych przynajmniej nie miałbym teraz problemu z zabudowa, ale z drugiej strony, drewno ma swój urok :roll:

Domanii 23 tyś za jaki zakres prac (jak można zapytać :) )

My też zdecydowaliśmy się na schody wylewane- z tych samych względów co ty.

Po niedzieli mamy umówionych geodetów do wyznaczenia domku na działce! Już nie mogę się doczekać rozpoczęcia budowy!!!

Tyle nas będzie kosztowała robocizna za SSO czyli fundamenty+kopanie ich, ściany nośne, działowe, kominy+obróbka klinkierem, strop i pierwsza podłoga. Dach dekarz wycenił nam na 9 tys sama robocizna. Zobaczymy jak w realu to będzie bo jak znam życie to jeszcze za wszystko trzeba będzie bulić

• 2 weeks później...
Dostaliśmy kredyt :) w czwartek podpisujemy umowę i zaczynamy zakup materiałów!!! Jupiiii!!!!!!!!!!!

Codzienni a wy co porabiacie? ktoś już ruszył z budową?

Wiosna do nas zawitała, słoneczko świeci, śnieg stopniał, aż chce się żyć!!!!a ile zapału do pracy :)

Gratuluję kredytu i zapału, jedno i drugie niewątpliwie potrzebne :wink:

• 2 weeks później...

Codzienni co u was? u nas roboty ruszają pełną parą. Humus ściągnięty, domek wyznaczony, bloczki stoją na działce.

Zaczynamy :)

http://img144.imageshack.us/img144/7716/img0200w.jpg

http://img641.imageshack.us/img641/9163/img0203p.jpg

Edytowane przez martaibartek

Gratuluję, przede wszystkim budowlanej energii. Tak mają wszyscy na początku budowy - później bywa już różnie. Zdublował Wam się post i fotki urosły do sporych rozmiarów. Proponuję usunąć zdjęcia bo ci, którzy mają słabę łącza muszą teraz długo czekać aż wątek się otworzy.

Pozdrawiam, K.

• 2 weeks później...

Pomimo ciszy pochwalę się co u nas:

Fundamenty "odeskowane"

http://img220.imageshack.us/img220/9584/img0441oq.jpg

Fundamenty uzbrojone:

http://img535.imageshack.us/img535/1513/img0457n.jpg

Zalane:

http://img23.imageshack.us/img23/8024/img0512hn.jpg

Edytowane przez martaibartek

Heloł.

Niniejszym informujemy,że od soboty 17.04.2010 wdrożyliśmy w życie program "Rodzina Na Swoim" i tak właśnie zamieszkaliśmy w naszym Codziennym i zaczęła się codzienność. Na razie wykończone na cito są pokoje dzieci i kuchnia, reszta to kartony, worki, kartony i jeszcze worki z kartonami. Nie ma co pisać- jest cudnie, Warto się sprężać, przeżyć kilka trudnych dni, żeby móc wreszcie zasiąść w salonie, spojrzeć na taras, żyć po prostu... Pozdrawiamy wszystkich Codziennych- tych budujących i wybudowanych