Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Cześć,

dla nas też nadszedł czas na przeprowadzkę i prawdopodobnie na budowę domu. Problemem są jak zawsze pieniążki których jak wiadomo zawsze mało. Podzielcie się kalkulacjami finansowymi tego projektu, który już prawie został wybrany przez nas. W sierpniu będziemy prawdopodobnie finalizowali zakup działki i chcemy zaczynać....

Planujemy zlecić wykonanie prac murarskich(mury tynki) plus dach plus dekarskich. Sami planujemy wykonanie instaliacji sanitarnych, elektrycznych, elewacji i generalnie większości prac samego wykończenia podłogi ściany.

Napiszcie proszę jak u was zamknęły się koszty. Stan surowy zamknięty...wykończenie wnętrza(instalacje do stanu deweloperskiego) i samo wykończenie domu....będziemy mieli jakieś pojęcie...

Dom będzie w okolicach Poznania więc ceny średnie lub wyższe...wiem że ceny się wahają...ale to już sobie jakoś skalkuluję

z góry dziękuję za pomoc...

• 4 weeks później...
Witam serdecznie. Na 99% zdecydowałem się na budowę Codziennego, ale z wielką chęcią obejrzał bym go w trakcie budowy lub ukończonego na żywo. Jeśli ktoś buduje lub zbudował ten właśnie domek w Wielkopolsce bądź w promieniu 150km od miejscowości Trzcianka, kod 64-980, byłbym niezwykle wdzięczny za kontakt. Czekam na ewentualna odpowiedź: [email protected] nr tel. 669 426 964

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Witam,

Wybraliśmy już projekt. To ten poniższy

http://projekty.muratordom.pl/male-i-tanie/projekt_codzienny,332,1,10.htm?nr=68#img_OND

Mamy zamiar zacząć go budować w przyszłym roku na wiosnę.

Nauczeni doświadczeniem innych już teraz szukamy, interesujemy się kosztami.

Dużo pomocy będziemy mieli od rodziców w sensie pomocy przy wykonaniu. Tj. tak zwanych fachowców.

Część materiałów też już jest. Porotherm, jedno duże okno :D, deski na szałunki.

Jeżeli ktoś go budował chętnie się dowiemy o realnych kosztach :)

Pozdrawiamy

Witamy :)

My również zdecydowaliśmy się na projekt codziennego :) Zakup projektu planujemy na grudzień...

Małe przeróbki, wkleję je niebawem i mam nadzieje że latem zaczynamy :) a może jak finanse pozwolą to i na wiosnę.

Mam jednak pytanie i prośbę czy ktoś by mógł wstawić lub napisać, które ściany w tym projekcie są nośne.

Małe przeróbeczki planujemy na dole tak aby nie było spiżarni i chcemy ścianę po prawej stronie schodów też zlikwidować jeżeli się da lub ją "obciąć do połowy.

Na górze przesunięcie to ścianki tu to tam i będzie projekt idealny.

Też myślimy podnieść domek o 2 "cegły" aby zyskać na górze powierzchnię "stojącą" :)

Nooo to chyba na razie tyle :)

Pozdrawiamy codzieniaków

• 2 months później...

Serdecznie Witam,

My z budową startujemy na wiosnę. Mamy już pozwolenie itp. Jednakże chcieliśmy zrobić łazienkę na poddaszu nad kotłownią i łazienką na parterze. Chcieliśmy także zrobić garderobę. Niestety ciężko z ciekawym pomysłem. Czytałem że nie którzy planowali taki manewr z łazienką. Czy może komuś się już udało zrealizować ten pomysł. Jeżeli tak to byli byśmy wdzięczni na jakieś foteczki lub jakiś opis czy nawet szkic. Gdyż niestety niektóre zdjęcia na forum się nie wyświetlają :(

Witam wszystkich "Codziennych"

Wspólnie z żoną po długich poszukiwaniach zdecydowaliśmy się na zakup projektu "Codzienny", którego "za" i "przeciw" zdominowały nad innymi projektami. Na początku wybraliśmy i zakupiliśmy inny projekt z serii Muratora, a mianowicie "Jesienna zaduma"-wersja lustrzana. Jednakże nasze dzieciaki nie były z niego zadowolone gdyż chciały dom ze schodami. Wątpliowości końcowe nad zmianą projektu rozwiały badania geologiczne gruntu naszej działki i tak zostaliśmy szczęśliwymi posiadaczami "Codziennego", z którego wszyscy są zadowoleni. Tak więc śledzę forum odnośnie budowy tego wspaniałego domku i gratuluje już tym, którzy go ukończyli jak również trzymam kciuki za wszystkich będących w trakcie jego realizacji. Jeżeli to nie tajemnica to prosiłbym tych, którzy ukończyli budowę "Codziennego" o przesłanie na maila orientacyjnych kosztów tego przedsięwzięcia. Mój e-mail to "[email protected]"

Pozdrawiam

Borys997

• 1 year później...

Witam! Jak dotąd rozglądalismy się tylko za małymi parterówkami. Na projekt Codziennego trafiłem przez zupełny przypadek. Ciekawy projekt, bardzo funkcjonalny i kusząca możliwosc zamiany garażu na pokój bądź gabinet. Tak się skłąda, że dziś mamy spotkanie z doradcą finansowym. W związku z tym mam pytanie o kosztorys. Wiem, że kilkoro z Was udostępni to na maila. Zatem proszę o kontakt na [email protected]

Pozdrawiam.

• 9 months później...
Witam.Jestem nowy na tym forum i jak widać buduje ten sam dom c117.Dołączam zdjęcia naszego domku.Nieznacznie przerobiony bo właściwie tylko okna po bokach powiększone maksymalnie ile się da na szerokość i zlikwidowany dach nad tarasem.I tyle ze zmian.W środku oryginał jak w projekcie.W planie jest tylko połączyć dwa pokoje na poddaszu w jeden duży.PozdrawiamDSC00174.JPGDSC00202.JPGDSC00165.JPGDSC00187.JPG Edytowane przez MMS1

• 1 month później...
witam wszystkich codziennych prawie zdecydowaliśmy sie z żoną na c 117 tylko mam pytanie czy ktoś buduje w okolicach dolnego śląska bo mam wątpliwości co do wielkosci garażu czy trzeba powiekszać by był w miare funkcjonalny i jeśli tak to o ile 60 cm 100 jezeli ktoś buduję w promieniu do 150 km od wrocławia i byłby tak miły aby pokazać dom to prosiłbym o wiadomość zawsze to inaczej wygląda na żywo a i czy można sie zmiescić w kwocie do 300 tyś pod klucz pozdrawiam wszystkich forumowiczów szczesliwego nowego roku:yes:

dzieki wielkie za odpowiedz dopiero dzisiaj wróciłem do domu wiec odpisuje na pewno bendę powiększać ale chciałbym zobaczyć ten domek na żywo układ pomieszczeń i wtedy zdecyduję o ile itd na razie załatwiam działkę ale w międzyczasie może ktoś ujawni sie ;) w okolicach wrocławia ze swoim codziennym i zgodzi sie go pokazać bo wiadomo wyobraznia i zdjęcia to jedno a układ mieszkanka na żywo to co innego i można swobodnie wtedy wprowadzić jakieś tam poprawki jeśli były by potrzebne pozdrawiam wszystkich;)

witam działke mam 23x 43 wiec bende powiększał o 100 cm bo mam miejsce ale mam pytanie jaki strop teriwa czy lany czy zostawiliscie scianke kolankową zgodnie z projektem czy podnosiliscie jezeli tak to o ile i jaką macie wysokosć od gotowej podłogi do regipsów na scianie kolankowej i czy jest wystarczająca ta wysokosć w sensie wygodna w użytkowaniu a i oczywiśćie koszty wiem że bardzo dużo robiliscie sami ja bende szedł tym tropem:confused: o ile dam rade ale do stanu pod klucz jakie koszty ponieśliście jezeli mozna wiedzieć:confused: bo niewiem czy kasiorki wystarczy a chciałbym w miare szybko skończyć i nie wiem czy od początku liczyć kazdą złotówkę czy moge poszaleć np okna w kolorze strop lany ocieplenie wełną rolety itd coby na koniec na panele nie zabrakło

:p wiem ze duzo pytań ale lepiej 2 razy spytać pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie

p.s sory za błedy ort jakoś cieżko mi to idzie a i może w końcu ktoś buduję w okolicy wroclawia:goodnight:

• 1 month później...
Witam.Może ktoś doradzi gdzie najtaniej parapety granitowe kupić?Lokalny kamieniarz wydaje się drogi bo 3700zł (za 24 szt 3 cm grube) za parapety do środka i na zewnątrz to chyba sporo.Markety odpadają bo chce określone kolory a zazwyczaj są 2-3 kolory do wyboru.Pozdrawiam