Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich codzienniaków,

Mamy zalane fundamenty. Jutro przywożą nam bloczki. Murowac zaczynamy

( tzn. zaczynają :( ) w poniedziałek. Za dwa tygodnie mają być gotowe ściany parteru i strop. :)

A co u Was?

Iwona- a to zdjęcie- to Twój domek?

Napisz szybko.

Pozdrawiamy

Mamy zarys dachu i prawie elektrykę na parterze.

W moim projekcie są błędy w więźbie.

Najbardziej irytujący to przekrój KN 14x24 zamiast 7x18.

witam patrzać na zamieszczone przez ciebie zdjecie widze że podniosłeś scianke kolankową o jeden pustak a zadaszenie ganku pozostało na tym samym poziomie jak w projekcie czy dobrze mi sie wydaje ?

możesz zamiescić wiecej zdjęć z realizacji twojego codziennego

pozdrawiam

Mamy zarys dachu i prawie elektrykę na parterze.

W moim projekcie są błędy w więźbie.

Najbardziej irytujący to przekrój KN 14x24 zamiast 7x18.

witam patrzać na zamieszczone przez ciebie zdjecie widze że podniosłeś scianke kolankową o jeden pustak a zadaszenie ganku pozostało na tym samym poziomie jak w projekcie czy dobrze mi sie wydaje ?

możesz zamiescić wiecej zdjęć z realizacji twojego codziennego

pozdrawiam

cześć

masz projekt? Jeśli tak - zobacz przekrój budynku. Tam murłaty do daszków w ganku są opisane jako płatew 25x25. I ja takie kupiłam. W zestawieniu więźby te murłatki to 12x12.

zadaszenie ganku jest tez trochę podniesione

Fotki mogę dać za kilka dni. Teraz mamy wczasy.

pozdrawiam

Edytowane przez celtorek

Witam,

po kilku dniach wytrwałej pracy ekipy [3 dni od poprzedniego zdjęcia], zakończyliśmy pewien etap naszej budowy: zalewamy strop! Poniżej zdjęcie wykonane w środę ok godz. 20-tej. Teraz panowie szykują się do przygotowania wieńca, pomyślą o schodkach zewnętrznych, tarasie i przerwa technolohiczna.

Życzę miłego dnia, Krzysiek.

http://images21.fotosik.pl/369/cf8fec73b2ff7e1emed.jpg

Witam wszystkich czy ktoś z was składał wniosek o warunki zabudowy do urzedu gminy, jezeli tak to mam pytanie jakie wpisaliście wartości zapotrebowania na mediatj:

- zapotrzebowanie na wodę

- na energię elektryczną

- na energię cieplną

oczywiście interesują mnie wartości dla "naszego" codziennego

z góry dziękuję

pozdrawiam

Witam wszystkich czy ktoś z was składał wniosek o warunki zabudowy do urzedu gminy, jezeli tak to mam pytanie jakie wpisaliście wartości zapotrebowania na mediatj:

- na energię elektryczną

- na energię cieplną

oczywiście interesują mnie wartości dla "naszego" codziennego

z góry dziękuję

pozdrawiam

cześć

W urzędzie powinien "wisieć" gdzieś wypełniony przykładowo wzór WZ, a jeśli nie ma pani urzędniczka udzieli Ci niezbędnych inf.

Tak jest najszybciej.

pozdrawiam Iwona

Cześć.

- na energię elektryczną

- na energię cieplną

Wszystkie te dane masz w części opisowej projektu. Ja dostałem też razem z projektem takie zestawienie w formie tabelki [na żółtym papierze]. Ale uwaga: woda zależy od ilości domowników. Tak jak napisała Iwona: w gminie poradzą. I jeszcze jedno - ja zapotrzebowałem aż 17 kWh prądu. Jest to dużo [wg projektu jest 16], ale zależało mi na odpowiednim zabezpieczeni, które jest od 17].

Krzysiek.

Mam pytanie do tych, którzy doszli już do etapu dachu. Jakim środkiem i jaką metodą będziecie zabezpieczać więźbę dachową? Nas czeka własnoręczna robota, więc raczej wanna jest poza zasięgiem. Pewnie w grę wejdzie pędzel lub opryskiwacz.

Krzysiek.

cześć

My MALOWALIŚMY PĘDZLEM. To dużo roboty.

1. Pierw trzeba drewno dokładnie wyczyścić szczotką z wiórów i wszelkich nieczystości.

Należy też dokładnie usunąć wszelkie pozostałości kory-to jest bardzo ważne.

2. Malować min 2x lub opryskać. ja miałam borochron, głównie ze względu na cenę -60 zł za bidon chyba 5l do roztw 1:9.

Pozdrawiam Iwona

Edytowane przez celtorek

Mam pytanie do tych, którzy doszli już do etapu dachu. Jakim środkiem i jaką metodą będziecie zabezpieczać więźbę dachową? Nas czeka własnoręczna robota, więc raczej wanna jest poza zasięgiem. Pewnie w grę wejdzie pędzel lub opryskiwacz.

Krzysiek.

cześć

1. Pierw trzeba drewno dokładnie wyczyścić szczotką z wiórów i wszelkich nieczystości.

2. Malować min 2x lub opryskać. My używaliśmy chyba borochron, głównie ze względu na cenę -60 zł za bidon chyba 5l do roztw 1:9.

Do malowania słupów gankowych użyliśmy środka bezbarwnego.

Jednak nie jest to konieczne ponieważ barwnik kontrolny jest nietrwały.

Uważam, że tą pracę najlepiej wykonać samemu.

My pierw wzięliśmy chłopaków do malowania, a potem Paweł robił jeszcze raz.

Pozdrawiam Iwona

Witam

Z waszych postów wynika że macie już wieżbę dachową nie widzę waszego dziennka! może moglibyście umieścić tu kilka fotek z realizacji waszego C117 z widoczną wieżbą dachową bardzo jestem ciekawy jak to wygląda

pozdrawiam

Krzysiek.

cześć

2. Malować min 2x lub opryskać. My używaliśmy chyba borochron, głównie ze względu na cenę -60 zł za bidon chyba 5l do roztw 1:9.

Do malowania słupów gankowych użyliśmy środka bezbarwnego.

Jednak nie jest to konieczne ponieważ barwnik kontrolny jest nietrwały.

Uważam, że tą pracę najlepiej wykonać samemu.

My pierw wzięliśmy chłopaków do malowania, a potem Paweł robił jeszcze raz.

Pozdrawiam Iwona

Witaj

Impregnacja drewna przebiega zdecydowanie szybciej przy użyciu opryskiwacza np Kwazar np 2l, lepszy jest z tłoczkiem.

Miłej pracy.

Impregnacja drewna przebiega zdecydowanie szybciej przy użyciu opryskiwacza np Kwazar np 2l, lepszy jest z tłoczkiem.

Miłej pracy.

Witam.

Dzięki za rady. Najprawdopodobniej pójdziemy na kompromis: pierwsze malowanie pędzlem, drugie opryskiwaczem. Problem jeszcze w tym, że więźba jeszcze nie dojechała, i jak ją dostarczą znowu będzie mało czasu i trzeba będzie malować błyskawicznie [brrrr, jak ja takiego pośpiechu nie lubię].

Pozdrawiam, Krzysiek.

Cześć.

Czy zastanawialiście się nad wentylacją pomieszczeń na poddaszu? Czy robicie te 4 daszki wentylacyjne na dachu? Być może lepszym rozwiązaniem byłoby dołożenie od stropu na poddaszu dodatkowych kanałów wentylacyjnych: przy kominku podwójny, który wentylowałby pokoje od strony tarasu, kuchenny wentylacyjny potrójny przechodziłby w poczwórny, tak aby dopiąć do komina łazienkę. W ten sposób pozostałby tylko jeden pokój bez wentylacji w kominie, w nim można zastosować to rozwiązanie, które jest w projekcie.

Cześć.

Czy zastanawialiście się nad wentylacją pomieszczeń na poddaszu? Czy robicie te 4 daszki wentylacyjne na dachu? Być może lepszym rozwiązaniem byłoby dołożenie od stropu na poddaszu dodatkowych kanałów wentylacyjnych: przy kominku podwójny, który wentylowałby pokoje od strony tarasu, kuchenny wentylacyjny potrójny przechodziłby w poczwórny, tak aby dopiąć do komina łazienkę. W ten sposób pozostałby tylko jeden pokój bez wentylacji w kominie, w nim można zastosować to rozwiązanie, które jest w projekcie.

cześć

też miałam taki pomysł z rozszerzeniem kominów od stropu w górę, ale pan murarz miał .... wielkie ALE. I mam kominy takie jak w projekcie.

Nadal jednak uważam , że taki pomysł z dołożeniem dodatkowych kanałów jest lepszy.