Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

My jednak dokładamy kanały od poddasza, rezygnując z daszków wentylacyjnych. Udało nam się kupić systemy schiedla - dołożenie wentylacji od drugiego poziomu nie było aż tak kosztowne. Pokój nad garażem najprawdopodobniej podłączymy wspólnie z innym pomieszczeniem [może spiżarnią?]

Krzysiek

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hallo, czy ktoś to forum jeszcze odwiedza?

Mam pytanie: w naszym domku są 3 odpowietrzenia kanalizacji. Jak sobie poradziliście z wyjściem odpowietrzników nad dach? Czy za pomocą systemowych dachówek? Są ogromnie drogie! Może jest inne rozwiązanie - jeżeli tak to jakie? [za wyjątkiem obróbek blacharskich typu kominek].

Pozdrawiam, Krzysiek.

• 2 weeks później...

Cześć.

Mój domek już stoi w stanie surowym otwartym i wg planu jaki sobie ustaliliśmy powinniśmy teraz odkopać fundamenty [były lane w ziemię bez szalunku], aby je zaizolować, ocieplić itd. Warstwa, w której zostały wykonane fundamenty to twarda, zbita glina. Chcąc przygotować się do tej, jakże ważnej operacji, zacząłem czytać porady na różnych forach w necie. Okazało się, że zbyt dużo informacji jest niewskazane! Jedni piszą: odkopać, izolować, ocieplić. Inni: nie ruszać, bo glina wzruszona ma tendencje do rozmywania i będzie kłopot. Mój kierbud twierdzi: odkopać tylko 50-60 cm i do tej głębokości ocieplić styrodurem. Może ktoś z przeglądających to forum ma jakąś radę.

Pozdrawiam, Krzysiek.

• 4 weeks później...

Witam wszystkich budujacych codziennego, Jestem "zrozpaczony" od pewnego czasu nie wpisujecie żadnych nowych postów śledzę wasze postępy od początku roku zbieram doświadczenia, bo oczywiście również zamierzam budować c117. Ale od kiedy Marta skończyła stan surowy zamknięty nie pojawiają się już nowe posty coś staneło!!!. Jeżeli się nie mylę to Marta jest autorką tego forum i jednocześnie jego siłą pociągową motywującą innych do aktywności a skoro ona "zmniejszyła" swoją aktywnośc to pewnie pozostali forumowicze również nie sa już tak zmotywowania do dzielenia się swoimi doświadczeniami.... ale popłynołem..

pozdrowienia dla Marty i Davida, Joli i Krzyśka, Eweliny i Michała oraz Dominiki i Tomka.

Jacek

pozdrowienia dla Marty i Davida, Joli i Krzyśka, Eweliny i Michała oraz Dominiki i Tomka.

Jacek

W tym tygodniu odbieram dachówkę zaliczkowaną w kwietniu. Widziałam ją tylko w necie -marsylka antracyt koramic, nawet mi się nie chce jechać do hurtowni i zobaczyć jak wygląda w realu.

Edytowane przez celtorek

Witam wszystkich budujacych codziennego, Jestem "zrozpaczony" od pewnego czasu nie wpisujecie żadnych nowych postów śledzę wasze postępy od początku roku zbieram doświadczenia, bo oczywiście również zamierzam budować c117. Ale od kiedy Marta skończyła stan surowy zamknięty nie pojawiają się już nowe posty coś staneło!!!. Jeżeli się nie mylę to Marta jest autorką tego forum i jednocześnie jego siłą pociągową motywującą innych do aktywności a skoro ona "zmniejszyła" swoją aktywnośc to pewnie pozostali forumowicze również nie sa już tak zmotywowania do dzielenia się swoimi doświadczeniami.... ale popłynołem..

Jacek

Dzieki i pozdrawiamy

my też budujemy od zrywy do zrywu.

Dziękujemy za pozdrowienia.

Od mojego ostatniego postu do postu napisanego przez jackpal minął prawie miesiąc. Jedni mają budowlaną depresję inni, jak my na przykład, budowlaną zadyszkę, a jeszcze inni spokojnie, cichutko budują dalej [Marta czy Michał]. W dziennikach budów też niewiele wpisów. Ale przecież jest jeszcze sezon urlopowy. My jesteśmy na etapie domykania stanu surowego otwartego. Za trzy tygodnie powinna wejść ekipa montująca okna, wprawimy drzwi i będzie surowy zamknięty :p .

P.S.

Lokomotywą tego forum zawsze była Marta. Obiecała jednak, że nie zapomni o nim pomimo prowadzenia dziennika. Przypominam o obietnicy!

Krzysiek.

WItam wszystki

Faktycznie pomimo tego że nie pojawiają sie nowe wpisy to aktywność na forum jest duża. Muszę powiedzieć, że zaczynam Was rozumieć z tą "depresją" budowlaną ja jestem na samym początku tej bardzo zakręconej drogi budowy domu a już przychodzą mi chwile zwątpienia. Jedną z przeszkód, która musimy pokonac to sprawa podziałkowania naszej działki. Otóż jest to działka na której również mieszkaja teście i ma obiętość ponad 3000 metrów. biorąc kredyt hipoteczny nie chcemy obciążać całej nieruchomości. Problem polega na tym w nie możemy podzielić w tej chwili na mniejsze części i wydzielić jedną działkę na której ma stanąć dom bo gmina nie ma na tym terenie gotowego planu ogólnego zagospodarowania tereny a bez tego nie można dzielić działki na mniejsze niż 3000 metrów. Rozmowialiśmy z geodetą i jest podobno możliwośc wydzielenia działki na której ma stać nowy dom po rozpoczęciu budowy!

Czy słyszeliście może o takim rozwiazaniu?

pytania z budowy?

1.Marto jak w końcu rozwiązaliście wentylację łazienki i odpowietrzenie pionu kanalizacyjnego?

2. Czy wstawienie okien innych rozmiarach niż w projekcie musiały być uwzględnione przez architekta adoptującego projekt, wiem, że wstawiliście okna standardowych rozmiarów

pozdrawiam wszystkich

• 4 weeks później...

Rozgadało się towarzystwo po różnych forach, zapominając o tym "macierzystym". Mam taką propozycję: jeżeli macie ważne spostrzeżenia lub pytania nie dotyczace konkretnej budowy to umieszczajcie je na tym forum. Ja mam pytanie:

kiedy izolacja podłogi na gruncie [papa i styropian] po elektryku, przed wodą i centralnym?

• 4 weeks później...

No i znowu miesiąc przerwy? Rozumiem, nie sezon na budowanie.

Iwona, co z Twoim pieskiem?

Pytanie: Jaką papę dawaliście jako izolację podłogi na gruncie? Ja myślę o podkładowej, termozgrzewalnej na welonie z włókna szklanego, ale jest dość droga. No i elektryk poprowadził kilka przewodów podłogą [w "peszlu"]. Czy papa kładziona na gorąco nie stopi osłony i jak temu zaradzić?

Pozdrawiam, Krzysiek.

Witajcie

Rozumiem, nie sezon na budowanie.

Iwona, co z Twoim pieskiem?

Sezon na budowanie-tak, tzn na ocieplanie zewn, styro frez 15 cm. Część robimy sami.

Celtorek ma sie lepiej. Schudł 30 kg, nie będzie psem długowiecznym, ale powolutku odzyskuje siły. Cieszymy sie bardzo. Do końca ubiegłego tygodnia myśleliśmy, że ....nie wyzdrowieje. Jest jeszcze w trakcie leczenia.

Wylewki mamy tak jak u Marty, ale na razie w połowie domu.

pozdrawiam

Witam wszystkich

Jak ktoś się wypowie na forum to zaraz zauważa sie mały ruch w tym forum

Rozmawiacie o izolacji podłoża na gruncie i wykorzystaniu do tego papy. Czy nie wystarczy użycie specjalnej foli podwójnie złożonej widziałem, że tak niektórzy robią

Przy okazji musze poinformowa, że wczoraj zakupiłem projekt c117 i złożyłem go do adaptacji, chce zmienić kat dachu na 40 stopni i poszerzy schody o 10cm na szerkości stopnia no i zastanawiam sie na już słynnym podniesieniem ścianki kolankowej!

pozdrawiam wszystkich