Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

wczoraj zakupiłem projekt c117 i złożyłem go do adaptacji, chce zmienić kat dachu na 40 stopni i poszerzy schody o 10cm na szerkości stopnia no i zastanawiam sie na już słynnym podniesieniem ścianki kolankowej!

Witaj

Gratuluję zakupu i trzymam kciuki za postępy.

Jeśli zostawiasz garaż, to zwróć uwagę, że jest on dość wąski.

Krzysiek wykonał trafny ruch i poszerzył garaż ok 60 cm, w adaptacji. Uważam, że powinieneś na to zwrócić uwagę.

Pozdrawiam serdecznie

Iwona

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

chce zmienić kat dachu na 40 stopni i poszerzy schody o 10cm na szerkości stopnia no i zastanawiam sie na już słynnym podniesieniem ścianki kolankowej!

Witaj jako pełnoprawny Codzienniak!

Iwona słusznie zwróciła uwagę na garaż. Co do ścianki kolankowej moja rada jest taka: jeżeli nie zależy Ci na zwiększeniu metrażu lub ukryciu jętek - to nie podnoś. Za tą zmianą idą dość duże kłopoty z dachem, a raczej z daszkami. Wypadają za wysoko, a jak się je obniży wzorem Marty i Iwony, to wychodzi inny dach [nie powiem, też całkiem OK]. Generalnie jak najmniej odstępstw od pierwowzoru [ale klatkę i garaż polecam poszerzyć!].

Pozdrawiam, Krzysiek

Dziękuję wam za gratulacje

Też się cieszę, że mogłem stac sie "prawdziwym" codzienniakiem

Wasze uwagi są bardzo trafne,zresztą wynikają bezposrednio z problemów poruszanych na forum, które pilnie śledzę, nie skomentowaliście jednak mojej decyzji zwiększenia kąta nachylenia dachu do 40 stopni, ciekaw jestem waszych opini.

Co do klatki schodowej na pewno tak zrobię jak Marta, natomiast garaż hm muszę powiedziec, że męczy mnie strasznie ta jego szerokośc. U mnie w okolicy (tj. okolice Bydgoszczy) znalazłem inwestora, który buduje codziennego ma stan surowy otwarty i standardowy wymiar garazu fakt jest wąski ale jest możliwośc wjechania samochodem i z niego wysiąśc. Poszerzenie garazu na pewno jest niezbedne gdy chce sie wykonywac jakies drobne naprawy, zabiegi przy samochodzie lecz czy 60 cm w takim wypadku wystarczy moze tez byc za mało. Zastanawiam się jak takie poszerzenie wpłynie na koszty zuzycia materiałów - muszę to obgadac z architektem

serdecznie was pozdrawiam

Jacek

Cześc.

Koszty powiększenia garażu to głównie pustaki i dachówka [no i dwie krokwie więcej], a w eksploatacj to pewnie trochę więcej do ogrzania. zyski są oczywiste: dwa pokoje na poddaszu automatycznie zwiąkszą metraż o ok. 2,5 m kw. [licząc po podłodze]. Należy wziąć pod uwagę, że za garażem masz kotłownie i aby do niej dojść trzeba przejść koło samochodu. My np. chcemy w kotłowni usytuować pralkę i przeciskanie się między ścianą a samochodem z koszem z bielizną nie jest zbyt ciekawą perspektywą. Co do kąta nachylenia dachu: nasz cieśla aby całość wyglądała w miarę proporcjonalnie zwiększył kąt o 2 st. i teraz mamy 37st. [zastosował płatwie pośrednie, no i musiał "zgrać" się z daszkami]. Wbrew temu co napisała Marta, zmiana kąta jest bardziej widoczna z zewnątrz niż w środku.

Cześc.

Koszty powiększenia garażu to głównie pustaki i dachówka [no i dwie krokwie więcej], a w eksploatacj to pewnie trochę więcej do ogrzania. zyski są oczywiste: dwa pokoje na poddaszu automatycznie zwiąkszą metraż o ok. 2,5 m kw. [licząc po podłodze]. Należy wziąć pod uwagę, że za garażem masz kotłownie i aby do niej dojść trzeba przejść koło samochodu. My np. chcemy w kotłowni usytuować pralkę i przeciskanie się między ścianą a samochodem z koszem z bielizną nie jest zbyt ciekawą perspektywą. Co do kąta nachylenia dachu: nasz cieśla aby całość wyglądała w miarę proporcjonalnie zwiększył kąt o 2 st. i teraz mamy 37st. [zastosował płatwie pośrednie, no i musiał "zgrać" się z daszkami]. Wbrew temu co napisała Marta, zmiana kąta jest bardziej widoczna z zewnątrz niż w środku.

Dzięki za te uwagi

Wydaje mi sie ze pozytywnie dojrzewam do decyzji poszerzenia domu na korzyść garazu. Z tego co pamietam to wy zwiękrzyliście szerokość o 60 cm z czego wynika akurat taka wartość? Jak wyszedł u was koszt takiej przeróbki u architekta i czy przesuwaliście symetrycznie daszek od ganka tak aby był symetrycznie na elewacji frontowej?

Sorki za taką wiązankę pytań

pozdrowienia

Jacek

Witaj Jacku.

Architekt, gdy dostał zadanie poszerzenia garażu, sam zaproponował wymiar 60 cm. Jego zdaniem nie powinno się znacznie powiększyć długości domu, bo straci wówczas proporcje. Z tego co pamiętam to te 60 cm wyszło mu z wielokrotności pustaka ceramicznego, z którego miał być dom zbudowany [tak aby nie wstawiać połówek]. W rezultacie i tak budujemy z maxa, więc nie miało to większego znaczenia. Jest to wielkość wystarczająca do zaparkowania nawet mocno wypasionej fury :p Koszt zmiany to 200 zł. Ganki nie zostały zmienione, ba! nawet okna w kotłowni nie raczył pan architekt przesunąć, tak że musieliśmy sami decydować gdzie mają być bezpośrednio w trakcie murowania. Cała jego praca to dorysowanie [przedłużenie] ściany frontowej [no i tylnej] o 60 cm oraz dachu o jeden segment tzn. 2 krokwie więcej i przeliczenie na nowo powierzchni pomieszczeń, które uległy zmianie. Daszek od strony tarasu jest niesymetrycznie, więc ten z przodu również może być asymetrycznie usytuowany - nie jest to rażąca zmiana. Jeżeli dokonasz takich zmian to pamiętaj o dokładnym przeliczeniu drewna na więźbę!

Pozdrawiam, Krzysiek

• 3 weeks później...

No i inwestorzy codziennych zapadają powoli w sen zimowy. Marta zaaferowana detalami wykończniówki nie ma czasu wklejać fotek na bieżąco, my wydajemy też ostatnie przedzimowe podrygi, Iwona przygląda się temu z dystansu. :lol: Dominika już zabezpieczyła domostwo na zimę, no a Jacek to chyba musi ładować akumulatory przed przyszłym, prawdziwie budowlanym dla niego sezonem.

Pozdrawiam wszystkich, Krzysiek.

P.S.

Piszę ten post tak aby podnieść nasz wątek, może ktoś nowy tu zaglądnie i coś ciekawego naskrobie.

• 3 weeks później...

Witam wszystkich

Od dwóch tygodni projekt domu jest u architekta w adaptacji, wprowadziliśmy do projektu chyba wszystkie zmiany, które wynikały z waszych doświadczeń i porad oprócz jednej! nie chce podnosic scianki kolankowej, a te zmiany to poszerzenie domu o 90cm dla zwiekszenia garażu, zmiana kąta pochylenia dachu na 40 stopni, poszerzenie klatki schodowej do 200cm (schody pozostają drewniane). Koszt wszystkiego u projektanta 2660 zł w tym 300 zł za zmianę na kocioł na paliwo stałe!!!.

podziekawania dla Krzyśka za życzenia ładowania akumulatorów napewno się przyda

pozdrawiam wszystkich serdecznie

Jacek

Portal jest przedni, jak się na nim logowałem to było zarejestrowanych ledwo milion użytkowników - teraz jest 3 mln.

A w temacie budowy: ile kosztuje m kw posadzki [wylewki] z mixokreta? Mam oferenta za 15 zł/m kw. sama robocizna. Nie wiem czy to dużo, czy mało. Proszę o odpowiedź. Zastukam do Marty, Ona zawsze jest na bieżąco 8)

Pozdrawiam, Krzysiek.

Co do wylewki wpisz na google ile taka usługa kosztuje ja znalazłem np taką stronę

http://ale.gratka.pl/ogloszenie/757029_posadzki_cementowe_wylewki_posadzka.html

Portal nasza klasa jest faktycznie zajefajny tylko ostatnio chyba jest "lekko" przeciążony! Własciciel strony chyba nie nadąza z rozbudową serwerów

pozdrawiam

Jacek

Od dwóch tygodni projekt domu jest u architekta

GRATULUJEMY

nie chce podnosic scianki kolankowej, a te zmiany to poszerzenie domu o 90cm dla zwiekszenia garażu, zmiana kąta pochylenia dachu na 40 stopni, poszerzenie klatki schodowej do 200cm (schody pozostają drewniane).

Moim zdaniem bardzo trafne zmiany. Powinien bardzo fajny domek wyjść.

Koszt wszystkiego u projektanta 2660 zł w tym 300 zł za zmianę na kocioł na paliwo stałe!!!.

To raczej sporo.

Krzysiek też poszerzał dom, ale za tą zmianę płacił mało, jeśli dobrze pamiętam.

jeszcze mi się przypomniało

1. okna dachowe - ja mam tylko 4 szt, 2szt front i 2 szt tył.

Mam wstawione, tak jak te zewn wg projektu.

Starałam się zrobić to symetrycznie.

Moze zrobię zaraz fotki to pokaze o co mi chodzi.

2.tez będę miała drewniane schody-zamawiam za miesiąc.

ok lutego pokaże co nam z tego wyszło

3. mozna tez pomyslec nad wydłużeniem tarasiku z tylu[/code]

Edytowane przez celtorek

Krzysiek też poszerzał dom, ale za tą zmianę płacił mało, jeśli dobrze pamiętam.

W sumie wyszłoby podobnie. Za każdą zmianę w projekcie zależnie od stawki ok 300 zł, sama adaptacja wówczas to 1500 zł czyli 3x300 + 1500 prawie to samo. Zmiany u Jacka wydają się optymalne. Dobry pomysł ze zmianą kąta nachylenia dachu. Poszerzenie domu o 0,9 m spowoduje zmianę proporcji, nie wiem czy nie będziesz musiał podziałać coś z elewacją aby wizualnie wyrównać dysproporcję. Radzę jeszcze raz: wszelkie zmiany jakie chcesz dokonać niech będą uwzględnione w projekcie, nawet gdyby miało to kosztować. Projektant powinien przewidzieć wszystkie konsekwencje zmian, no i bierze za nie odpowiedzialność.

Pozdrawiam, Krzysiek.

Bardzo mi przyjemnie, że tak pozytywnie oceniacie przeróbki które dokona mój architekt. faktycznie na scianie frontowej pojawią się dysproporce - ganek nie bedzie symetrycznie względem elewacji. Jednak nie wydaje mi sie to az takie straszne bardziej martwię się tym, ze nie powiedziałem w adaptacji o przesunieciu na zewnątrz budynku wjazdu do garazu!. Moze wykonam to w trakcie realizacji zobaczymy.

Schody drewniane mi i mojej zonie bardzo sie podobają podobno finalnie wychodza nawet taniej niz te wylewane. Mam pytanie do celtorek jakie wybraliscie schody czyli kolor rodzaj drewna i oczywiscie cana - aż się boję!

Co do okien dachowych tez myślimy o zastosowaniu po jednym w każdym pomieszczeniu na poddaszu.

Mam pytanie do celtorek jakie wybraliscie schody czyli kolor rodzaj drewna i oczywiscie cana - aż się boję!

Co do okien dachowych tez myślimy o zastosowaniu po jednym w każdym pomieszczeniu na poddaszu.

schody bardzo prosty wzór, trepy bez frezowań i in ozdobników

cena bez barierki

-sosnowe -2500zl

-dębowe- 5000-5500zl

-jesionowe-6000-7000zl

To są ceny z sierpnia 2007

Będziemy mieli schody sosnowe, ponieważ znaleleźliśmy na strychu ok 20-letnie deski na schody.

Edytowane przez celtorek