Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć,

Wklejam poniżej fotkę mojego domku zrobioną z dość dużej odległości. Szczególnie chodzi mi o to, aby Jacek zobaczył proporcje po zmianach. Wielkość naszych domów będzie podobna: szer ok 12 m, kąt dachu u mnie jest również zmieniony, aczkolwiek tylko nieznacznie. Jacku, jeżeli nie podnosisz ścianki kolankowej to wyobraź sobie, że rynny wiszą prawie równo z nadprożem okna kuchennego.

Pozrawiam, Krzysiek.

http://images32.fotosik.pl/78/d67b2f75a2fbc9d4med.jpg

Cześć,

Wklejam poniżej fotkę mojego domku zrobioną z dość dużej odległości. Szczególnie chodzi mi o to, aby Jacek zobaczył proporcje po zmianach. Wielkość naszych domów będzie podobna: szer ok 12 m, kąt dachu u mnie jest również zmieniony, aczkolwiek tylko nieznacznie. Jacku, jeżeli nie podnosisz ścianki kolankowej to wyobraź sobie, że rynny wiszą prawie równo z nadprożem okna kuchennego.

Pozrawiam, Krzysiek.

http://images32.fotosik.pl/78/d67b2f75a2fbc9d4med.jpg

Witam serdecznie

Dzięki bardzo za wstawienie tej fotki domek wygląda bardzo fajnie. jeżeli chodzi o usadowienie rynien to zgadzam się z toba że bedą właśnie sięgały do okna w kuchni. Ale mi to odpowiada. podoba mi się bryła domu gdzie dach jest "wyższy" od sciany frontowej. Wadą moim zdaniem tego że nie podnosze scianki to mniej miejsca na poddaszu i to pewnie bedzie mnie w przyszłości trochę męczyło ale zobaczymy.

inny wniosek ze zdjęcia: mały ten naz domek w stosunku do tego z prawej strony ale to pewnie jakiś kolos.

pozdrawiam i dzięki za pomoc

Jacek

Pytanie miedzyinnymi do Krzyśka. Widzę w waszym dzienniku ze zastosowaliście kominy typu shiedel jaka jest cena powiedzmy sumaryczna tych dwóch kominów na nasz domek czyli komina w kotłowni i do kominka

drugie pytanie jakiego typu komin zbudowaliście do wentyalcji w kuchni czy też shiedel?

Inna rzecz że podoba nam się bardzo wasza dachówka jestem ciekaw ile za nią zapłaciliście cena podstawowej dachówki plus cena dodatkowych elementów.

z góry dziękuję

i pozdrawiam

Jacek

ile za nią zapłaciliście cena podstawowej dachówki plus cena dodatkowych elementów.

To ile Krzysiek zapłacił za dachówkę ok 10 miesięcy temu to już historia.

Zrób ksero rzutu dachu i daj do wyceny, w kilku rodzajach dachówek.

Dach możesz spokojnie kupić już teraz, a odbierzesz za kilka miesięcy.

Jedynie możesz skorzystać z inf jaki rabat od cennika producenta uzyskał.

.

Dodatki typu taśma kalenicowa, wróblówka, okna dachowe są tańsze na allegro.

Będziesz miał co robić, duuuuuuużo zakupów Cię czeka.

Edytowane przez celtorek

Jacku ; nasza dachówka to Sirius 13 Rupp Ceramiki. Dachowke kupowaliśmy w lutym, jeszcze przed podwyzkami. Placiliśmy 3,33 za sztuke dachówki podstawowej (2260 szt), boki po 26, gąsiory po 16, zakonczenie gąsiora 48 zl , oraz dachówki wentylacyjne po 20 zł. Całość kosztowała 11846 zł.

Zostało nam 80 sztuk ktorych nie zwróciliśmy z myślą o zadaszeniu wiaty na drewno.

Jeśli chodzi o kominy to koszt zakupu cegly (4500 sztuk po 1,5) w tym czasie kiedy budowalismy byl taki sam jak zakup gotowych systemow. Mamy wszystkie kominy systemowe łącznie z wentylacyjnym w kuchni.

Dzięki bardzo za te informację, zdaję sobie sprawę, że cana uległa zmianie od czasu kiedy Krzysiek kupował dachówkę i to nie w dół he.

Chciałem miec jedynie orientację cenową w tej częsci budynku. Wniosek dosyc drogi będzie ten dach. Zastanawiam się jeszcze nad blachą wiem wiem ma swoje wady. Może mieliscie w ręce jakieś wyceny dachu zrobionego z blachy?

Kominy jeżeli cena systemowych kominów za bardzo się nie podniosła to myślę że jest to dobra cena a komin napewno jest lepszy niż budowany z zwykłej cegły.

pozdrawiam

Jacek

dzis bylem u znajomego projektanta i powiedzial ze jest projekt jest ok.Ja bym tylko dobudowal wiate od strony garazu (wersja bez odbicia lustrzanego)

oraz u gory przeniosl lazienke tak zeby pion kanalizacyjny byl wspolny dla obu lazienek.Projektant doradzil mi zlikwidowanie daszku od strony tarasu,spowoduje to ze wiecej slonca będzie po poludniu wpadac do salonu.Zasugerowal takze wprowadzenie drzwi 3 skrzydlowych,przez co salon bedzie bardziej doswietlony.

Jeszcze poczytam troszke o tym projekcie na forum i jutro kupuje :)

pozdrawiam.

Interesujące uwagi, faktycznie brak daszka może poprawić oswietlenie salonu ale nie wydaje mi sie to az tak konieczne, salon ma praktycznie 3 duże okna razem z kuchnią. A ganek daje niezłe zadaszenie tarasu i fajny wygląd

poczytaj trochę na forum to zobaczysz jakie zmiany inni wprowadzali najczęstzre zmiany to powiekszenie garażu, zmiana kąta dachu lub podniesienie ścianki kolankowej, poszerzenie klatki schodowej.

pozdrawiam

Jacek

Witam wszystkich wielbicieli Codziennego :D

Właśnie z mężem podjeliśmy decyzję o budowie tego domku.

Nie będziemy zmieniąć bryły budynku, choć poszerzenie to niezły pomysł. Zrezygnujemy z daszku nad tarasem, zmienimy kształt tarasu (będzie okalał budynek z dwóch stron), zrobimy drugie wejście na taras powiększając okno w salonie, powiększymy drzwi na taras na trzyskrzydłowe. Mamy jeszcze kilka koncepcji zmian w pomieszczeniach na parterze, ale będziemy o tym myśleć mając już projekt w ręku.

Czy ktoś buduje Codziennego w okolicach śląska?

A może macie jakieś fotki wnętrz?

Pozdrawiam

Katerina