Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

Witamy kolejnych sympatyków codziennego. Cieszę się. że chcecie wystartowac z budową na wiosna ja mam taki sam zamiar, Więc grono Świeżych codzienniaków się powiększa. "Stara gwardia" ostatnio trochę zaniedbuje forum ale rozumiem budowa domu to nie przelewki i pochłania napewno znaczną cześc wolnego czasu.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"Stara gwardia" ostatnio trochę zaniedbuje forum ale rozumiem budowa domu to nie przelewki i pochłania napewno znaczną cześc wolnego czasu.

Witamy Wszyskich, szczególnie kolejnych codziennych inwestorów. Nie wiem czy my jesteśmy już "starą gwardią", ale nasza mniejsza aktywność na forum ma raczej charakter sezonowy :p . Na budowie mniej się dzieje, a okres świąteczno - noworoczny to dobry czas aby trochę odetchnąć od problemów budowlanych [tym bardziej, że i innych problemów nie ubywa]. Ale to się szybko zmieni, bo myśli i tak obsesyjnie krążą wokół budowy.

Pozdrawiamy noworocznie J & K.

Interesujące uwagi, faktycznie brak daszka może poprawić oswietlenie salonu ale nie wydaje mi sie to az tak konieczne, salon ma praktycznie 3 duże okna razem z kuchnią. A ganek daje niezłe zadaszenie tarasu i fajny wygląd

Zadaszony taras to DUŻA ZALETA tego projektu.

Gdybym budowała domek jeszcze raz, to taras+daszek nad nim byłby ok 1m dłuższy, tzn taras zamiast ok 2,4 -->3,4.

Witam Wszystkich po mojej dłuższej nieobecności na forum. Czytam o zmianach które robiliście. Ja do wszelkich zmian podchodzę sceptycznie ale poszerzenie garażu to rzecz prawie niezbędna. Jakoś nie mogłem sobie wyobrazić przejścia z samochodu do holu przy orygilalnej szerokości tj. 3m. My to zrobiliśmy o 80 cm (odstęp między krokwiami) i wyszło super. Od frontu prawie nie widać asymetryczności tym bardziej że nie przesuwaliśmy otworu bramy garażowej.

Tak więc wszystkim kto ma jeszcze wybór polecam.

Mam pytanie. jak z doświetleniem pokoi na górze przy jednym oknie połaciowym ???? Ja zamowiłem po 2 do pokoi i 1 do łazienki ale jeszcze się waham bo można tu sporo zaoszczędzić.

Gdybym budowała domek jeszcze raz, to taras+daszek nad nim byłby ok 1m dłuższy, tzn taras zamiast ok 2,4 -->3,4.

Iwona wie co mówi! Czym będzie się różnił nasz dom od innych jeśli pozbawimy go daszka [lub o zgrozo daszków]? Toż w tym cały urok tej niebanalnej bryły. Bez daszków będzie stodołowato!

K.

Mam pytanie. jak z doświetleniem pokoi na górze przy jednym oknie połaciowym ???? Ja zamowiłem po 2 do pokoi i 1 do łazienki ale jeszcze się waham bo można tu sporo zaoszczędzić.

My mamy po 1 oknie dachowym i jest widno. Zostawilismy okna zewnętrzne.

Ciemniej jest w pokoju 1.5.

No ciekawe i kuszące. A przeliczając powierzchnie podłogi i okien wychodzi że jedno w szczycie i jedno dachowe bedzie mało.

dzieki

Ponieważ teraz mieszkamy w mieszkaniu niezwykle ciemnym to postanowiliśmy nie oszczędzać na oknach. Nasz majster z wyrzutem stwierdził: jak można było tak podziurawić taki piękny dach? A naliczył 11 otworów [razem z kominami]. Pewnie przesadziliśmy ale doświetlenie klatki schodowej małym oknem [lub wyłazem] gorąco polecam.

Krzysiek.

Ponieważ teraz mieszkamy w mieszkaniu niezwykle ciemnym to postanowiliśmy nie oszczędzać na oknach. Nasz majster z wyrzutem stwierdził: jak można było tak podziurawić taki piękny dach? A naliczył 11 otworów [razem z kominami]. Pewnie przesadziliśmy ale doświetlenie klatki schodowej małym oknem [lub wyłazem] gorąco polecam.

Krzysiek.

Też chcemy zrobić małe okienko na schodach. Czyli z moich obliczeń wynika że w pokojach macie po 2 dachowe okna ?

Iwona wie co mówi! Czym będzie się różnił nasz dom od innych jeśli pozbawimy go daszka [lub o zgrozo daszków]? Toż w tym cały urok tej niebanalnej bryły. Bez daszków będzie stodołowato!

K.

Dla mnie istotne są wzgędy praktyczne.

Zamierzam na tarasie mieć stół, krzesełka z poduszkami i nie planuje zbierać tego dobytku , gdy będzie padał deszcz.

Czyli z moich obliczeń wynika że w pokojach macie po 2 dachowe okna ?

pokój nad garażem 2 okna dachowe;

pokój nad kotłownią 2 okna dachowe;

łazienka 1 okno

pokój nad salonem 1 okno + wyłaz dachowy

klatka schodowa 1 okienko

Zamierzam na tarasie mieć stół, krzesełka z poduszkami i nie planuje zbierać tego dobytku , gdy będzie padał deszcz.

No i o to właściwie chodzi, ale dobrze mieć praktyczne rozwiązania w ładnym opakowaniu.

Pozdrawiam, Krzysiek.

Super sie mieszka w CODZIENNYM :D 8) :wink:

też już byśmy chcieli mieszkać

-jakie meble zmieściły się pod ścianką kolankową?+FOTKI :wink:

-na górze jest chłodniej niż na dole?

-macie stół w salonie? gdzie stoi?

Jeszcze jedna uwaga, okna dachowe zostawilismy te od wewnetrznej strony -nie chcielismy zeby byly w samym rogu pokoju, bo tak by sie stalo jakbysmy dali okna po zew. stronie i mysle ze wtedy byloby duzo ciemniej w pokojach...

okna dachowe mamy wstawione od zewn str i rzeczywiście jest ciemniej

No i o to właściwie chodzi, ale dobrze mieć praktyczne rozwiązania w ładnym opakowaniu.

Pozdrawiam, Krzysiek.

miało być- Dla mnie też istotne są względy praktyczne.

Edytowane przez celtorek

Dzięki za wszystkie uwagi.

Zastanowię się nad tym daszkiem, ale mam taras od północy i obawiam się, że w salonie będzie za ciemno. :roll:

Taras od pn, to zmienia sytuację.

Ciemno w salonie z powodu daszku, raczej nie będzie.

Może bardziej szkoda kasy na daszek nad tarasem od pn.

Weź sensownego arch do adaptacji, coś doradzi.

pozdrawiam