Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

Cześć.

Iwona, poczyniłaś bogate zakupy. My na razie nie możemy się wyrwać z zimowego letargu. Jest trochę innych ważnych spraw, które nam zaprzątają teraz głowę. Jeżeli chodzi o drzwi wewnętrzne to mamy tylko mglistą koncepcje, chociaż jeden model mocno nam się spodobał [w jednym z numerów Ładnego Domu]. Można też sporo znaleźć w necie np.:

http://drzwi.krakow.pl/

Przed nami jeszcze ogrom pracy a czas nieubłaganie pędzi. Planujemy przeprowdzkę w listopadzie i chcemy myśleć, że tak istotnie się stanie.

K.

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Budujemy codziennego wersja lustrzana - to już postanowione :D .

Nie chcemy zbyt wiele zmieniać. Projekty dostosowane do działek z wjazdem od południa do mnie nie przemawiają. Zresztą nie jesteśmy jedyni, sprawdzałam forum i widzę że Marta też ma taki układ działki i mieszkanie w codziennym sobie chwali.

Będziemy miec taras od północy (w upalne dni to może być najprzyjemniejsze miejsce w tym domku) 8) i z drugiej strony od zachodu (tam słońce zajrzy nawet w południe) a zamiast zwykłego okna w salonie, będą drugie drzwi tarasowe (to powinno załatwić sprawę doświetlenia salonu).

Co do daszku na d tarasem to zostawimy to architektowi.

Pozdrawiam

Witam serdecznie zastanawia mnie sposób wentylacji poddasza. W projekcie są dodatkowe kominki do każdego pomieszczenia. Taki kominek to spory koszt. Ja się zastanawiam nad zastosowaniem takiego kominka jedynie w łazience natomiast w pozostałych pomieszczeniach zastosować nawiewnik w oknach ścienych, ciekawe czy to będzie skuteczne, bo przecież powinien być wlot i wylot w dobrze wentylowanym pomieszczeniu.

Jak wy to rowzwiązujecie i co doaradzają wykonawcy?

Aaa śledziłem dyskusję o oknach dachowych----Ja jestem zwolennikiem wersji po jednym oknie dachowym na pomieszczenie. taniej i mniejsze straty ciepła!

Pozdrawiam

Jacek

Witam wszystkich!Wczoraj otrzymalem projekt codziennego :(Musialem sie pomylic przy zamowieniu i przyslano mi wersje lustrzana zamiast podstawowej.Na szczescie mile panie powiedzialy ze mi wymienia ten projekt ,tylko zebym odeslal ten pierwszy.Ładnie zacząlem,i to ja który praktycznie ma do czynienia z branża budowlana na codzien...Co bedzie dalej ,jesli juz na poczatku taka gafe walnalem ? ;)

Pozdrawiam

zastanawia mnie sposób wentylacji poddasza. W projekcie są dodatkowe kominki do każdego pomieszczenia. Taki kominek to spory koszt. Ja się zastanawiam nad zastosowaniem takiego kominka jedynie w łazience

My nie mamy wentylacyjnych kominków. Podobno można zamontować potem, tzn jak w trakcie mieszkania pojawi się problem.

W łazience mam komin murowany z czerwonej cegły, jest dość długi, więc kratkę umieścimy w nim stosunkowo wysoko.

Budujemy codziennego wersja lustrzana - to już postanowione :D .

Będziemy miec taras od północy

Pozdrawiam

CZeść,

Nie przejmuj się tarasem od północy. Tak się złożyło że parę lat temu wybudowałem domek na działce z wejściem od południa i taras miałem od północy. Rewlacyjne rozwiązanie w lecie, ściany nie nagrzane i można spokojnie posiedzieć, a od południa żaden daszek, parasol nic nie da. W tamtym projekcie miałem wykurz przez który wpadało b dużo światła dlatego przeprojektowaliśmy codziennego i mamy wykurz (jest na fotkach). Zastanów się bo to na prawdę pomaga.

PS. wrazie czego mogę wrzucić zmiany w projekcie.

Witajcie,

Moje spostrzezenia odnosnie okien dachowych...

P.S.

Super sie mieszka w CODZIENNYM :D 8) :wink:

Marta,

dzieki za twoje opinie. Jest to decyzja warta przemyślenia (koszt zakupu, straty ciepła). Przekonałaś mnie co do pokoju 1.5 (nad salonem), ale w pozostałych dam po 2 bo my dodatkowo poszerzyliśmy garaż więc i pokoje na górze są większe.

PS. zazdroszczę przeprowadzki :-)

Przejrzałem wczoraj dziennik budowy Marty :)Studiowalem az do drugie w nocy :)W pewnej chwili oniemialem...Na dole przewidywalem prawie ze identyczne zmiany:)Ja nie bede mial projektu odbicia lustrzanego,tylko podstawowy ,ale to nie gra roli.

Mam pytanie do Marty w zwiazku z tym: czy pokoik na parterze jest na tyle duzy ze moze nadawac sie na goscinny?

Drugie pytanie- w jakim programie graficznym tak fajnie przerobilas sobie ten rzut z gory?

Jesli ktos by mial jakies pytania lub watpliwosci z zakresu instalacji elektrycznej,to prosze pytac,jak tylko czas mi pozwoli odpowiem :)

Pozdrawiam

Będziemy miec taras od północy (w upalne dni to może być najprzyjemniejsze miejsce w tym domku) 8) i z drugiej strony od zachodu (tam słońce zajrzy nawet w południe)

To dobre rozwiązanie, szczególnie dla osób pracujących na pierwszą zmianę :p

My nie mamy wentylacyjnych kominków. Podobno można zamontować potem, tzn jak w trakcie mieszkania pojawi się problem.

W łazience mam komin murowany z czerwonej cegły, jest dość długi, więc kratkę umieścimy w nim stosunkowo wysoko.

My mamy kominki-dachówki ale są w tej chwili w gazrażu. Odpowietrzenie kanalizy będzie chyba automatyczne bez wypuszczania na zewnątrz, więc wykorzystamy kominki do wentylacji pomieszczeń. Sądzę, że bez tego też da się mieszkać, trzeba tylko pamiętać o zamontowaniu okien z opcją "rozsczelnienia". My w łazience też mamy dodatkowy kanał wentylacyjny ale nasz komin jest zdecydowanie za krótki, by wentylacja grawitacyjna zadziałała poprawnie. Myślimy nad opcją wymuszonego obiegu poprzez elektryczny wiatraczek w kratce, włączany razem z oświetleniem łazienki.

Krzysiek.

Cześć.

Iwona - przeglądnąłem fotki, jestem pod wrażwniem. Dla nas ten etap zacznie się z nastaniem cieplejszych dni. Wypatrzyłem, że masz zainstalowany system alarmowy z czujkami ruchu [jeśli się nie mylę?]. A co z psem? Bez dostępu do domu pod nieobecność domowników? My myślimy o kontaktronach. Pies pozostawiony w domu jest jego lepszym strażnikiem niż biegający wokół.

Pozdrawiam, Krzysiek.

Celtorek, bardzo ładny domek, gratulacje.

Mam pytanie, czy podnosiłeś ściankę kolankową, lub zwiększałeś kat nachylenia dachu? Pokoje na poddaszu wydają się wieksze.

Dziękuje.

ściankę kol podnosiliśmy o wys jednego suporeksa, czyli ok 26cm.

Kąt nachylenia dachu mamy raczej taki jak w projekcie.

Czytałam, że wybierasz projekt tego samego arch. Podobają mi się jego logicznie proste, symetryczne, "wszystkomające" domy. Sądzę, że będziesz zadowolona z domku.

Edytowane przez celtorek

Tak, też wybralismy projekt Pana Biryło. Zakochaliśmy się w Bawnym, ale staneło na delikatnym, bo nie dostaliśmy pozwolenia z gminy na czterospadowy dach :evil: Obecnie jesteśmy na etapie zmniejszania domku, więc chyba bardziej bedzie przypominał codziennego niż delikatnego :wink: , w każdym razie na pewno poddasze, dlatego intreresowały mnie Wasze skosy.

Pozdrowionka, miłego wykańczania :)

Jesli chodzi o czujki ruchu,to sa dostepne takie ktore sa selektywne,w zaleznosci od wagi zwierzecia mozna zakupic czujki ktore nie bedą sie aktywowaly jak "milusinski" bedzie biegal.

Zgadza się , a dodatkowo nie warto oszczedzać na czujkach jeśli chcecie mieć spokoj. Tzw fałszywe alarmy są męczące, a i kosztowne jeśli się podpisze umowę z agencją ochrony. mam znajomego który montuje takie systemy i kupiłem to co mi polecił. Nie miałem żadnych problemów. Przy tanich czujkach wystarczy że "patrzą" na grzejnik i zdarza się że się aktywuja.