Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

i podobnie jak budowa domu potrwa ok 2 tygodnie :lol: ?? takie plany??

Zdecydowanie NIE!!

Doszliśmy do wniosku, że pośpiech jest wskazany, jak to się mówi, tylko przy łapaniu pcheł. Przez to tempo wiele rzeczy nam umknęło, wiele zrobilibyśmy inaczej.

Krzysiek jakie już poczyniłeś przygotowania do wykończeniówki??

Dopiero nabieramy rozpędu. Mamy wełnę na poddasze, posadzki i tynki wewnętrzne zaraz jak się pojawi wiosenka. Poddasze robimy sami, więc potrwa to zdecydowanie dłużej niż wybudowanie murów. Mamy sporo zadań natury logistycznej: przyłącze gazu [zgoda wrednej sąsiadki i odnowienie warunków], rozwiązanie odprowadzenia wody z dachu + szambo [a może oczyszczalnia?], zresztą sami wiecie ile jest z tym wszystkim zachodu.

Do tej pory mieliśmy głowy zaprzątnięte innymi, ważnymi dla nas sprawami. Sądzę jednak, że niebawem ruszy budowa [i dziennik].

Pozdrawiam K.

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jesli chodzi o czujki ruchu,to sa dostepne takie ktore sa selektywne,w zaleznosci od wagi zwierzecia mozna zakupic czujki ktore nie bedą sie aktywowaly jak "milusinski" bedzie biegal.

Nasza "milusińska" waży ponad 30 kg, a wiem na pewno, że nie będzie sama! Czujka, która nie zareaguje na dwa stworzenia ważące ponad 30 kg, również nie zareaguje na intruza. Znajomy, montujący systemy alarmowe zdecydowanie odradził taki pomysł!

Jesli chodzi o czujki ruchu,to sa dostepne takie ktore sa selektywne,w zaleznosci od wagi zwierzecia mozna zakupic czujki ktore nie bedą sie aktywowaly jak "milusinski" bedzie biegal.

Zgadza się , a dodatkowo nie warto oszczedzać na czujkach jeśli chcecie mieć spokoj. Tzw fałszywe alarmy są męczące, a i kosztowne jeśli się podpisze umowę z agencją ochrony. mam znajomego który montuje takie systemy i kupiłem to co mi polecił. Nie miałem żadnych problemów. Przy tanich czujkach wystarczy że "patrzą" na grzejnik i zdarza się że się aktywuja.

Masz zupelna racje.Znam taki przypadek "zwariowanych " czujek.Wlasciciel mial czesto falszywki(alarm mial powiadomienie telefoniczne na wlasną komorke)

Pewnego dnia udal sie z rodziną na impreze kilka kilometrow dalej.Alarm właczal sie doslownie co pol godziny.Za ktoryms razem, zdesperowany wylaczyl go.Jak sie pozniej okazalo ,zlodzieje dostali sie do domu i wzbudzali alarm i chowali sie w okolicy.Kiedy wlasciciel wylaczyl system i pozniej wrocil bylo juz po "ptokach".

Pozdrawiam

Witam wszystkich serdecznie

Jestem w trakcie zbierania materiałów budowlanych i stanołem na kominach, zastanawiam się pomiędzy kominami systemowymi (schidel) lub kominem budowanym z cegły pełnej. Jakie macie opinie na ten temat. W Waszych domkach są różne rozwiązania Marta i Jola macie kominy systemowe a Celtorek wydaje mi się ze zdjęć, że masz komin budowany z cegły?

Pytanie do Celtorek widzę z twoich zdjęć, że komin do kominka jest u was wpuszczony w ścianę działową, myślę, że to bardzo dobre rozwiązanie (kominek nie będzie wystawał za bardzo na salon). Moje pytania uzgadniałeś takie rozwiązanie z architektem czy tylko wykonawaca tak wykonał?

podrawiam

Jacek

Czy ktos buduje z okolic Koszalina?

Gdzies ktos tez napisal co zrobic zeby zmienic schody zabiegowe na takie ze spocznikem, moglby mi to ktos wyklarowac lepiej?

nie mam jeszcze pozwolenia na budowe ,ale planuje startowac gdzies pod koniec lutego ,za tydzien skladam papiery w starostwie,firme tez juz mam ugadana( nietanio ale za to firma z renomą) na stan surowy z dachem,oszczedzac zaczne jak sie kredyt skonczy ;)

Poczekam tylko jeszcze na dwa nagie miecze,po czym opuszcze przyłbicę i do boju!!!

Celtorek wydaje mi się ze zdjęć, że masz komin budowany z cegły?

Tak. Kupowaliśmy cegły chyba w grudniu 2006, cena netto 0,40, 2000szt cegły pełnej czerwonej starczyło na 2 kominy i jedna paleta klinkieru na górę, tzn ponad dach. Klinkier nie jest pełny. Góra komina jest wykończona blachą, bez zawijasów. Blacha jest wygięta bardzo prosto, miała udawać cegłę, oczywiście "z daleka".

Materiał na 2 kominy kosztował ok 1850zł+koszt cementu i barwnika do zaprawy klinkierowej. Robocizna za 2 kominy tzn czerwona cegła+klinkier nie pamiętam dokładnie ile. Mieliśmy takiego murarza, który za dniówkę brał 100zł(tj cena bez pomocnika) i bardzo szybko murował.

Moje pytania uzgadniałeś takie rozwiązanie z architektem

wpisem do dziennika

Gdzies ktos tez napisal co zrobic zeby zmienic schody zabiegowe na takie ze spocznikem, moglby mi to ktos wyklarowac lepiej

Mam wydłużony wiatrołap ok 45 cm, więc jest "dłuższe" miejsce na schody.

(Ściana w salonie, ta z kominem jest krótsza ok 30 cm.) Wykonawca powinien "dać rade".

Krzysiek tez ma spocznik, ale nie wiem czy wydłużał wiatrołap.

W piątek napiszę ile i jakich schodków mamy mieć.

Ja mam klatkę takiej szer jak w projekcie, ale lepiej zrobić szerszą (kosztem kuchni) 10-15cm.

Edytowane przez celtorek

Krzysiek tez ma spocznik, ale nie wiem czy wydłużał wiatrołap.

Wiatrołap mamy wydłużony o ok. 50 cm, ścianę z kominkiem skróconą o ok. 30 cm [nasz dom jest szerszy o podwójną grubość ocieplenia], klatka schodowa została poszerzona o 20 cm kosztem kuchni. Dzięki temu zmieściły się bardzo wygodne schody ze spocznikiem. Witrołap ma dokładnie taką samą długość jak ściana do okna w salonie.

K.

Ja też jestem za kominami systemowymi. Mają same zalety: łatwy montaż, mniejsze wymiary, nie przemarzają, nie nagrzewają się z zewnątrz, a juz na pewno nie są droższe. Shiedel to chyba najdroższe rozwiązanie ale są firmy produkujące całkiem niezłe podróbki. Ja kupiłem komplet na 3 kominy za 4700 PLN-ów.

Marta dzięki za fotki!!! :D

Można Ci tylko pozazdrościć domku i tempa budowy!!

Dariusy jakie robiłeś zmiany w projekcie? (mój właśnie trafił do architekta i zastanawiam się co można poprawić)

Pozdrawiam :D

Moj projektant stwierdzil ze zrobi zmiany powykonawcze,akurat firma ktora bedzie wykonywala stan surowy,twierdzi ze bez problemu da sobie rade ze zmianami :)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Serdecznie witamy na forum codzienniaków!

wydaję mi się, że chyba na naszym forum nie ma osób z tej części Polski.

Ja jestem z okolic Bydgoszcz, zaczynam budowę również na wiosnę.

Opowiedz więcej o swoim c117 jakich użyjecie materiałyów i jakie zmiany w porównaniu do pierwotnego projektu

pozdrawiam

Jacek

GRATULUJEMY !!!

"Jakis" Dziennik by sie przydal :wink: Wrzuc fotki i napisz jakie zmiany planujecie...

Pozdrowienia,

M.

Zmiany jakie zrobilismy to:

1 wybralismy wariant lustrzany

2 powiekszylismy bryle domu na dlugosc o 80 cm z kazdej strony (zaczelo sie od garazu a salon aby zachowac proporcje domu

3 powiekszylismy taras od strony tzw ogrodu

reszta bez zmian

4 zrezygnowalismy tez z komina w kuchni zwentylujemy ja tak jak marta bo widzialem ze tez nie robili komina w kuchni. ja rowniez uwazam ze strata pieniedzy i czasu jak i rowniez miejsca w kuchni na ciagniecie komina

Dziennik staram sie zalozyc a fotki wkleje