Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

dobrze sie zastanow czy tego chcecie ja tez mialem w planie te zmiane dopóki nie zerknalem na rzuty elewacji i zauwaz ze te okna w garazu nie znalazly sie od tak tylko symetrycznie do pietra.

takze likwidujac okno mozesz cos zamieszac w bryle domu jego symetrii itp

pozdrawiam

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dobrze sie zastanow czy tego chcecie ja tez mialem w planie te zmiane dopóki nie zerknalem na rzuty elewacji i zauwaz ze te okna w garazu nie znalazly sie od tak tylko symetrycznie do pietra.

pozdrawiam

Ale ty piszesz tylko o oknach w garażu czy o wszystkich moich zmianach?

pozdrawiam

Ale ty piszesz tylko o oknach w garażu czy o wszystkich moich zmianach?

Powiedz mi jeszcze o tym kominie w kuchni. Czy likwidując go trzeba jakichś uzgodnień z architektem? Szczerze to ja też się zastanawiałam czy go nie zlikwidować.Jeszcze jedno pytanie, jeśli mogę. W dachu są takie 4 kominki wentylacyjne pomieszczenia na poddaszu-czy one muszą być, są strasznie drogie.

• 2 weeks później...

Muszę rzucić jeden temat do dyskusji a mianowicie strop.

W projekcie strop jest dosyć skomplikowany połowa powieszchi to teriva a druga połowa to płyty monoblokowe. Widziałem u Michała, że wykonawca praktycznie poradził sobie z wykonaniem stropu typu trriva na całej powieszchni.

A o myślicie o stropie typu filigran tj. gotowe płyty wykonane i zaprojektowany pod konkretny projekt domu cena za metr podobno wacha się w granicach 70zł/m2?

Super, że nasze grono codzienniaków ciągle się rozrasta!

(może kiedyś ,jak większość z nas bedzie miała już wybudowane domki, zorganizujemy zlot codzienniaków!!!

pozdrawiam

Moja opinia na temat stropu? Generalnie uważam, że im mniej przeróbek tym lepiej. Radziłbym trzymać się projektu. Trzeba mieć na uwadze dość dużą płaszczyznę stropu nad salonem. Nie jestem w tej dziedzinie ekspertem ale projektant wymyślił takie rozwiązanie z jakiegoś powodu. Michał, o ile pamiętam miał pewne trudności z konstrukcją stropu, również u nas [mamy strop tradycyjny, monolityczny] inspektor nadzoru zlecił przeliczenie konstruktorowi, co skutkowało dość dziwnym i dużym podciągiem nad salonem oraz koniecznością nadproża pomiędzy salonem a przedpokojem. Wszystkie zmiany rodzą pewne konsekwencje np. na wspomnianym podciągu, ze względu na jego grubość, nie mogłem ułożyć styyropianów i wylewka jest na nim bezpośrednio [tylko 1,2 - 2 cm]. Konkludując: jak najmniej odstępstw od projektu!

Pozdrawiam, Krzysiek.

:D A nam już przeszedł projekt- odbicie lustrzane, bo mamy wjazd od południa. I cieszę się ogromnie, że chociaż pierwszy krok zrobiony. Z resztą papierologii musimy czekać na przepisanie nam działki - a to dopiero we wrześniu :-? A ponieważ działka należy do rodziców, tylko w tej chwili ktoś ją dzierżawi właśnie do września, to może się uda zrobić teraz mostek dojazdowy, bo nie ma (tzn. jest ale na działce obok).

Za to pooglądałam sobie Wasze domki - cudne są :D , i już nie mogę się doczekać kiedy i my ruszymy z budową. Podobają mi się czyjeś schody, tylko już nie pamiętam czyje :oops: Takie dwubiegowe - chyba tak to się nazywa :oops: Na razie jeszcze zielona jestem (mam męża budowlańca, i on już ma wyrobione zdanie co i jak będzie robił z naszym domkiem, tak, że za bardzo nie mogę "rozwinąć skrzydeł" :D ), ale myślę, że jeszcze parę miesięcy i będę wszystko wiedzieć na temat fundamentów, stropów itd.

Na razie czytam, czytam i podpatruję jak Wy budujecie :D

:Z resztą papierologii musimy czekać na przepisanie nam działki - a to dopiero we wrześniu :-? A ponieważ działka należy do rodziców,

Witaj w klubie :D

Pozwolenie na budowe możesz spokojnie załatwiać na siebie już teraz, chociaż nie jesteś właścicielem działki. Rodzice tylko podpiszą, że możesz dysp działką na cele budowlane. Jeśli zaczniesz załatwiać to teraz ok lipca powinnaś mieć pozwolenie, a właściecielem działki będziesz we wrześniu.

My tak załatwialiśmy i bez problemu.

Pozwolenie na budowe możesz spokojnie załatwiać na siebie już teraz, chociaż nie jesteś właścicielem działki. Rodzice tylko podpiszą, że możesz dysp działką na cele budowlane. Jeśli zaczniesz załatwiać to teraz ok lipca powinnaś mieć pozwolenie, a właściecielem działki będziesz we wrześniu.

My tak załatwialiśmy i bez problemu.

To byłoby super! :D Jakoś do głowy mi nie przyszło, że tak można. Dużo czasu zaoszczędziłabym w ten sposób. Dowiem się wszystkiego i zaczynam bieganie po urzędach :lol:

celtorek dzięki za podpowiedź :D Fajne to forum :D :D :D