Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich! :D

Oglądając z żoną projekty domów wpadł nam w oko domek C117 „Codzienny” i z dużym prawdopodobieństwem właśnie na niego się zdecydujemy (koszty), chociaż na pewno bez przeróbek się nie obędzie.

Przed zakupem projektu chcielibyśmy zapoznać się z rzutami i przekrojem tego domu. Czy ktoś mógłby nam je przesłać na e-mail? Z góry serdecznie dziękuję. :)

Czy ktoś z woj. łódzkiego już go wybudował, albo jest w trakcie realizacji?

Pozdrawiam :wink:

DO JOLI I KRZYŚKA

Mam pytanie odnośnie tych kominków wentylacyjnych( Jest ich w projekcie 4 szt), które są w projekcie dachu. Czy koniecznością jest ich zakładanie? U wielu osób budujących CODZIENNEGO nie widzę ich w ogóle. Wy o ile pamiętam też ich nie macie, czy można te kominki zastąpić dachówką wentylacyjną?

DO JOLI I KRZYŚKA

Mam pytanie odnośnie tych kominków wentylacyjnych( Jest ich w projekcie 4 szt), które są w projekcie dachu. Czy koniecznością jest ich zakładanie?...

Te kominki rozwiązują problem wentylacji pomieszczeń na poddaszu. My dołożyliśmy kanały wentylacyjne do kominów, co rozwiązało nam problem wentylacji pokoi od strony ogrodu. Wprawdzie dołożyliśmu również dodatkowy kanał przy kominie wentylacyjnym kuchennym [od stropu], ale okazało się, że kratka będzie zbyt nisko i nie zda egzaminu. Mamy zakupione 3 szt. dachówek-kominków, które najprawdopodobniej wykorzystamy do wentylacji górnej łazienki i pokoju frontowego. Trzeci "grzybek" zastosujemy do odpowietrzenia kanalizacji [wg doradców co najmniej jedno odpowietrzenie musi wychodzić ponad dach - pozostałe mamy automatyczne].

Pozdrawiam, K.

Wreszcie pojawił się ktos z dolnego śląska. Mam na myśli "didaii"

:D Mieszkamy na samym południu Dolnego Śląska, 10 km od granicy z Czechami (powiat Ząbkowice Śląskie) - to taki nasz mały "koniec świata" :lol:

A my mieszkamy 20 km od Bolesławca a dom budujemy w jego okolicach. No to fajnie, wymiana poglądów mam nadzieję czasami się przyda. My jesteśmy umówieni z murarzami na sobotę, mam nadzieję, że już się zacznie to co ma się już zacząć. Wreszcie!

Witam! :)

Jeszcze raz ponawiam prośbę do osób mających projekt o przesłanie mi na e-mail: [email protected] rzutów i przekroju „CODZIENNEGO”.

Z góry serdecznie dziękuję. :D

Rzuty Codziennego masz na tej stronie a przekroj to prześlę ci wieczorem jak mi się uda http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=332&IdKolekcji=24

Witam! :D

Dziękuję bardzo za przesłane rzuty i linki do nich. :lol:

Czytając to forum zauważyłem dwie propozycje zwiększenia powierzchni użytkowej poddasza. Podniesienie ścianki kolankowej oraz powiększenie kąta nachylenia dachu.

Mam pytanie:

A co myślicie o jednoczesnym podniesieniu ścianki o 20-30cm i zwiększeniu kąta nachylenia dachu do 40°?

Moim zdaniem zwiększanie kąta dachu ma mniejszy wpływ na zmianę bryły budynku niż ma to miejsce w przypadku podniesienia ścianki kolankowej. Generalnie nasz projekt jest raczej niewdzięczny do podnoszenia ścianki chodzi głównie o słupy i kształt ganku. Jężeli jednak chcesz

znacząco powiększyć pomieszczenie na poddaszu proponował bym zmienę kąta dachu i podniesienie ścianki jednocześnie.

Ostatnio w mojej okolicy znalazłem codziennego prawie gotowego do zamieszakania zrobił na mnie duże pozytywne wrażenie a szczególnie możliwośc obejrzenia pomieszczeń w jakich będzie się spewnością w przyszłości mieszkało!

pozdrawiam

Witam wszystkich. Jestem na etapie okien do domku, i zauważyłem że w projekcie są otwory okienne do niestandardowych wymiarów okien, zresztą przypominam sobie, że ten problem był już na forum poruszany. pytanie do naszych "weteranów" forum jak poradziliście sobie z tym problemem tzn jeżeli braliście okna dorabiane na wymiar to o ile wzrosła ich cenaj?

jeżeli natomiast producent okien próbował dopsawoć wymiary standardowe to czy we wszystkich otworach okiennych trzeba była zamórowywywać częćć otworu?

Swoją drogą ciekawe czym kierował się nasz projektant stosoując takie niestandardowe wymiary okien !

pozdrawiam

cześć jackpal

Okna zamawialiśy u lokalnego producenta i chyba nie miał rozgraniczenia cen na okna stand.

My okno w kuchni mamy idealnie taki wymiar jak w projekcie.

Okno w łazience parter NIESTETY mamy mniejszej wysokości niż w projekcie.

To był błąd. Okno łazienka / parter drugi raz zamówiłabym taki wym jak w projekcie.

Okno taras - dobrze jest zamówić z zapinką, która umożliwia zamknięcie drzwi z zewnątrz. Jest bardzo tania i praktyczna.

• 2 weeks później...