Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie ma problemu,ja buduje w Darłowie - a Ty?

WITAM :D ja jeszcze nie buduję - załatwiamy z mężem papiery, działkę mamy pod Słupskiem, a dzis wstępnie rozmawialismy z ekipą powiedzieli że moga już wejść od przyszłego tygodnia-świrusy :p -jak dla mnie troche za szybkie tempo, Pomyśleliśmy sobie że super byłoby zobaczyć CODZIENNEGO w trakcie budowy- na jakim etapie jesteś? przydałyby się jakieś zdjęcia :lol: popzdrawiam i dzięki za odpowiedż

Swoją drogą na nasz domek jak może być różnica w cenie pomiędzy dachówkami Brasa a np ceramiczną Roben? Może ktoś posiada takie porównanie?

Robiliśmy wycenę na dachówkę ceramiczną i betonową. Różnica w cenie jest niewielka. My wybraliśmy ceramiczną. Najprawdopodobniej Koramic antracyt angoba.

Pozdrawiam

Witam wszystkich, chciałam jeszcze raz bardzo podziękować Darkowi (dariusy) za możliwość obejrzenia jego codziennego :D -wygląda super, wszystko wydaje się być dopracowane co do szczególu, ścianki proste, więźba elegancka -poprostu dobra robota, wracając z męzem do domu tak się zastanawialiśmy jaka to musi byc duma z posiadania czegoś swojego...jeszcze raz bardzo dzięki i polecamy się jak już będą ścianki i dachówka :lol: pozdrowienia dla wszystkich Codzienniaków beata

Witam.moge Ci podać przybliżone ceny materiałow u mnie i cene za dach za robociznę.

za dachowkę Prodach(podwojna czarna rzymska betonowa) ok 11 000 zl

Orynnowanie (tytan-cynk) około 2000-2200 (jeszcze nie dojechało)

Okna dachowe 4szt fakro,w tym jedno "lepsiejsze" do łazienki,wyłaz dachowy

ok.4600 zl

Robocizna za dach z orynnowaniem (rzecz jasna) to 14200 zl-(cena styczniowa)

Jak znajde czas to zaloze dzieninik.Pozdrawiam

WITAM!

Po dłuższej przerwie wklejam zaległe fotki postępu naszej budowy.

Na razie trochę przerwy w budowaniu, ponieważ został wylany strop i trzeba trochę odczekać. Ale na bieżąco postaram się coś napisać i wkleić. A chętnych do oglądania zapraszam do dziennika budowy.

Na razie to tyle.

Witam, mam zapytanie, a raczej taką zagwostkę :lol: zastanawiam się czy przenosić łazienkę na górze nad ta na dole- troche mi szkoda pokoju, bo w sumie po co taka duża łazienka, ale jednocześnie wydaje mi się że tak byłoby najprościej-łazienka nad łazienką, bo nie wyobrażam sobie jak inaczej mógłby iść ten pion kanalizacyjny i podejrzewam, że jeżeli chodzi o koszty to tez byloby to tańsze rozwiązanie. Czy ktoś mógłby mi odpisać, podpowiedzieć :lol: Zastanawiam się również czy po dwa okna dachowe w 12, 14 i 15 to nie przesada, proszę o podpowiedź, pozdrowienia :D

Witam, mam zapytanie, a raczej taką zagwostkę :lol: zastanawiam się czy przenosić łazienkę na górze nad ta na dole- troche mi szkoda pokoju, bo w sumie po co taka duża łazienka, ale jednocześnie wydaje mi się że tak byłoby najprościej-łazienka nad łazienką, bo nie wyobrażam sobie jak inaczej mógłby iść ten pion kanalizacyjny i podejrzewam, że jeżeli chodzi o koszty to tez byloby to tańsze rozwiązanie. Czy ktoś mógłby mi odpisać, podpowiedzieć :lol: Zastanawiam się również czy po dwa okna dachowe w 12, 14 i 15 to nie przesada, proszę o podpowiedź, pozdrowienia :D

Witam!

Ja też się zastanawiam nad taką zmianą. Ale ja wyprowadziłam sobie rury w razie czego taką decyzję mogę podjąć w każdej chwili. Myślałam też, że jeżeli jednak przeniosę tę łazienkę to na pewno chciałabym ją podzielić na dwa pomieszczenie z jednej większej części zrobić łazienkę a z mniejszej zrobić pralnię ewentualnie suszarnię. Taki wątek już gdzieś czytałam na forum ale nie wiem czy doszło do realizacji.

Jeśli chodzi o okna to ja wstawiam po jednym do każdego pomieszczenia.

Witam!

Ja też się zastanawiam nad taką zmianą. Ale ja wyprowadziłam sobie rury w razie czego taką decyzję mogę podjąć w każdej chwili. Myślałam też, że jeżeli jednak przeniosę tę łazienkę to na pewno chciałabym ją podzielić na dwa pomieszczenie z jednej większej części zrobić łazienkę a z mniejszej zrobić pralnię ewentualnie suszarnię. Taki wątek już gdzieś czytałam na forum ale nie wiem czy doszło do realizacji.

Jeśli chodzi o okna to ja wstawiam po jednym do każdego pomieszczenia.

Witam i dziękuję za odpowiedź, po przemyśleniach zdecydowaliśmy(chyba :lol: ) że łazienki zostaną na swoich miejscach, ale damy po jednym oknie dachowym tak jak Ty, bo w końcu pokoiki nie są duże no i maja jeszcze po jednym oknie od strony szczytowej. Czy podnosicie słynną już ścianę kolankową?

...byłoby najprościej-łazienka nad łazienką, bo nie wyobrażam sobie jak inaczej mógłby iść ten pion kanalizacyjny i podejrzewam, że jeżeli chodzi o koszty to tez byloby to tańsze rozwiązanie. Czy ktoś mógłby mi odpisać, podpowiedzieć :lol: Zastanawiam się również czy po dwa okna dachowe w 12, 14 i 15 to nie przesada, proszę o podpowiedź, pozdrowienia :D

My przez chwilę zastanawialiśmy się nad takim rozwiazaniem, zrezygnowaliśmy bo pokój nad kotłownią jest zbyt duży aby go przerabiać na łazienkę - lepiej będzie służył dzieciakowi. Przecież łazienka jest nad kuchnią to piony i tak będą przeprowadzone. Nasz instalator wyjechał z kotłowni do góry na poddasze z instalacjami wodnymi i c.o., rozprowadził je podłogą i z wodą zjechał z łazienki do kuchni na dół. Stwierdził, że w razie awarii będzie widać, że się leje [będzie kapać na głowę w salonie :wink: ] - gdyby poprowadził wodę podłogą parteru to trudno byłoby od razu się zorientować. A różnica w kosztach wcale nie taka wielka aby z tego powodu rezygnować z ładnego pokoju, który w naszym przypadku jest od strony południowej.

Co do okien: w pokoju nad salonem mamy jedno i jest bardzo jasno [pokój południowo - zachodni]. Taka uwaga natury technicznej - przy montażu okien w tym pokoju okazało się, że drugie okno [miało być podwójne zespolone], to "wewnęrzne", wypada za blisko kosza, więc bardzo ważne jest przemyślane rozmieszczenie czyli wymierzenie okien dachowych w tym pokoju. W pozostałych pomieszczeniach mamy jak w projekcie z tą różnicą, że w pokoju nad kotłownią rozmieściliśmy okna po obu stronach komina.

Pozdrawiam, Krzysiek.