Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

Witam, mam zapytanie, a raczej taką zagwostkę :lol: zastanawiam się czy przenosić łazienkę na górze nad ta na dole- troche mi szkoda pokoju, bo w sumie po co taka duża łazienka, ale jednocześnie wydaje mi się że tak byłoby najprościej-łazienka nad łazienką, bo nie wyobrażam sobie jak inaczej mógłby iść ten pion kanalizacyjny i podejrzewam, że jeżeli chodzi o koszty to tez byloby to tańsze rozwiązanie. Czy ktoś mógłby mi odpisać, podpowiedzieć :lol: Zastanawiam się również czy po dwa okna dachowe w 12, 14 i 15 to nie przesada, proszę o podpowiedź, pozdrowienia :D

Witam!

Ja też się zastanawiam nad taką zmianą. Ale ja wyprowadziłam sobie rury w razie czego taką decyzję mogę podjąć w każdej chwili. Myślałam też, że jeżeli jednak przeniosę tę łazienkę to na pewno chciałabym ją podzielić na dwa pomieszczenie z jednej większej części zrobić łazienkę a z mniejszej zrobić pralnię ewentualnie suszarnię. Taki wątek już gdzieś czytałam na forum ale nie wiem czy doszło do realizacji.

Jeśli chodzi o okna to ja wstawiam po jednym do każdego pomieszczenia.

Witam i dziękuję za odpowiedź, po przemyśleniach zdecydowaliśmy(chyba :lol: ) że łazienki zostaną na swoich miejscach, ale damy po jednym oknie dachowym tak jak Ty, bo w końcu pokoiki nie są duże no i maja jeszcze po jednym oknie od strony szczytowej. Czy podnosicie słynną już ścianę kolankową?

Zastanawiamy się ale na pewno od stropu będą 3 warstwy pustaków + wieniec nie wiem czy nie podniesiemy na 4 warstwy. Ale widzieliśmy dom w realu i ma 3 warstwy. I chyba tak zostawimy.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam przyłączam się do dyskusji na temat ostatniego wątku

My zostawiamy łazienkę nad kuchnią (swoją drogą ciekawy pomysł z zejściem z wodą z łazienki do kuchni na dół).

Okna dachowe - dajemy po jednym oknie na każde pomieszczenie (140x78), ale mamy poszerzony dom o 90cm na korzyść garażu tak więc pomieszczenia na poddaszu nad garażem również się powiększyły obawiam się, że może być "ciemnawo"!

ścianka kolankowa - zostawiamy tak jak jest w projekcie ( patrz domek Michała i Eweliny) i również nie robimy dodatkowego wieńca nad ścianką kolankową zresztą tak jest w projekcie - mamy ze stropu wypuszczony dodatkowy słupek żelbetowy do podtrzymania dachu!

pozdrawiam serdecznie i cieszę się, że mamy na forum nowego członka

pa

Witam,

my też zostawiamy łazienkę nad kuchnią, a okna dachowe - ograniczyliśmy ilość, jedno w łazience, jedno w naszej sypialni (wydzieliliśmy garderobę z osobnym wejściem) i po dwa w pokojach dziecinnych. Ściana kolankowa jest na 3 pustaki tak jak w projekcie (już stoi, jutro zaczynamy więźbę). Zapraszam do oglądania zdjęć w dzienniku.

pozdrawiam wszystkich codzienniaków :D

A co sądzicie o jakimś doświetleniu korytarza u góry i schodów?

Witam, podoba mi się pomysł Kateriny z wydzielona gerderobą- może jakieś szczegóły? :lol: Ja szczerze mówiąc też się zastanawiałam nad takim rozwiązaniem w pokoju nr14 (we wnęce), ciekawa jestem czy to dobry pomysł i czy wyszłoby coś z tego. Napiszcie co sądzicie o takim pomysle :D A jeżeli chodzi o doświetlenie klatki schodowej to tez się nad tym zastanawiamy :roll:

A nasz architekt zaproponował nam takie rozwiązanie, okienko 60/60. mniej więcej tak to ma wyglądać :

http://images32.fotosik.pl/315/1570fc5106c272c6.jpg

Wcześniej myśleliśmy o doświetleniu klatki oknem połaciowym, lecz ze względu na trudny dostęp do niego ( mycie, uchylenie ) zdecydowaliśmy się na okienku w ścianie. Taniej i praktyczniej ;)

Pozdrawiamy

Dzięki za podpowiedzi. Zastanowimy się nad opcją małego okna w dachu nad schodami.

Witam, podoba mi się pomysł Kateriny z wydzielona gerderobą- może jakieś szczegóły? Ja szczerze mówiąc też się zastanawiałam nad takim rozwiązaniem w pokoju nr14 (we wnęce), ciekawa jestem czy to dobry pomysł i czy wyszłoby coś z tego. Napiszcie co sądzicie o takim pomysle A jeżeli chodzi o doświetlenie klatki schodowej to tez się nad tym zastanawiamy

W tej wnęce wyszła fajna garderoba z wejściem z korytarza na wprost schodów. Zajrzyj też do dziennika Michała i Eweliny :D

Pozdrawiam

Eureka, oświeciło mnie-rzeczywiście do tej garderoby można wejść prosto ze schodów i zrobić osobne wejście-genialne w swej prostocie :lol: Muszę nad tym pomyśleć. A ten pomysł z tym oknem(doświetlenie klatki schodowej) w ścianie też nie głupi-kurde jak fajnie być "forumowiczem" :lol: :p

Witam wszystkich, jestem bardzo szczęśliwa-MAMY PROJEKT :lol: :lol: dostaliśmy nawet na niego mały rabat :wink:. To chyba dobry początek...przynajmniej tak to sobie tłumaczę :lol: :oops: gdyby nie ta papierologia to można by się zacząć budować :D ale to też jest potrzebne...przynajmniej będzie czas żeby się rozejrzeć za materiałami itp., a przede wszystkim ekipę trza nagrać:roll: :lol: p.s tak patrze na te zestawienie tych materiałów i przyznam się że nic z tego nie rozumiem- ...nie mam pojęcia co się z tym robi :cry: A wy jak zamawialiście [/u]materiały? pozdrawiam

Heja widzę że oprócz mnie to nikt tu nie zagląda :lol: to trochę Was znowu pozanudzam, otóż jutro idziemy do architekta w sprawie adaptacji projektu :roll: -MOŻE JAKIEŚ RADY OD WAS? a dziś rozmawialiśmy z kierownikiem budowy-strasznie to szybko idzie, nie ma czasu na chwilę refleksji-może to i dobrze.Kierownik wydaje się doświadczony(20 lat w branży) -na wszystko mówi -JAKOŚ SIĘ DOGADAMY :wink: Prawdę mówiąc to mieliśmy namiary na jeszcze jednego, ale ten też wydaje się o.k, no i buduje w nasze miejscowości jeszcze dwa domy-wywiad już przeprowadziłam co to za jeden :lol: Wstępnie tylko powiedział, że komin będzie murował z cegły i że polecałby budować z suporexu-ponoć załatwi za 7zł z groszami, mówił ogólnie dużo a my słuchaliśmy z otwartymi buźkami :D mam przeczucie że będzie dobrze i tego się trzymajmy, pozdrawiam wszystkich, odezwijcie się :wink:

Heja widzę że oprócz mnie to nikt tu nie zagląda :lol: to trochę Was znowu pozanudzam, otóż jutro idziemy do architekta w sprawie adaptacji projektu :roll: -MOŻE JAKIEŚ RADY OD WAS?

Najważniejsza rada: jak najmniej odstępstw od projektu. Każda zmiana powinna być dobrze przemyślana, a najlepiej uwzględniona w projekcie przez architekta adaptującego. To pozwoli uniknąć wielu problemów. Koszt zmian zwróci się z nakładem, naprawdę warto. Co do kier-buda to dogadajcie się na wstępie, nie "jakoś się dogadamy". A budujący ma wykonać kominy takie jak chce inwestor i zbudować dom z takiego materiału jaki wymyśli sobie inwestor wspólnie z architektem [suporex ma dobrą opinię]. A poza tym gratuluję optymizmu i entuzjazmu - oby tak do końca.

Pozdrawiam, Krzysiek.

Dzięki za odpowiedź, macie racje że lepiej wszystko uzgodnić z góry-dzisiaj przycisnę kierownika :lol: a co do zmian to też słuszna uwaga-wezmę ją sobie do serca. A z czego Wy budowaliście kominy, bo z tego co czytałam to raczej wszyscy Codzienniacy mają systemowe, czy one nie są droższe od tych z cegły?ale z drugiej strony na niektórych rzeczach nie ma co oszczędzać... :-?

Niedawno wróciliśmy od architekta-jak mi powiedział cenę za jego usługi to myślałam że padnę-4.500 zł+vat, co o tym myślicie? nadmienię tylko ze w tej cenie byłyby poprawki, które chcemy nanieść, czyli zlikwidowanie garażu, powiększenie pomieszczenia gospodarczego, zlikwidowanie okien od strony szczytowej tych od garażu, zostawimy po jednym oknie w każdym pomieszczeniu na poddaszu, hm to chyba tyle zmian, jeżeli chodzi o schody to raczej zostaną tak jak w projekcie, bo jakby chcieć je poszerzać to byłoby za dużo kosztownych zmian, zastanawiamy się tylko czy będą wylewane czy może drewniane, co wy o tym sądzicie? A jeżeli chodzi o kierownika budowy to 2.000zł. za jego usługi CO WY NA TO? proszę o radę :lol:

Moim zdaniem za drogo z adaptację projektu!

Nam adaptację robiło profesinalne biuro- zmiany to zmiana kąta dachu do 40 stopni poszerzenie schodów do 100cm na jeden zabieg poszerzenie całego domu o 90cm na rzecz zwiększenia garazu. razem zapłaciliśmy 2200 pln

dla redukcji kosztów proponuję w adaptacji nie uwzględniać takich rzeczy jak zmniejszona liczba okien połaciowych i nne tego typu drobne zmiany. Takie rzeczy można ustalić bezpośrednio z wykonawcą

Kierownik również trochę dużo chce wziąć. Ale tak naprawde nie wiemy jakie usługi z jego strony zawierają się w tej cenie.

pozdrawiam

Jacek

Jestem tego samego zdania co przedmówcy. My też za adaptację projektu zapłaciliśmy znacznie mniej, ale od grudnia 2006 ceny tych usług chyba jednak poszły w górę. Trudno więc porównywać. Kierownik musi być obecny podczas wszystkich ważnych momentów budowy, czyli: fundamenty - zbrojenie i zalewanie, stropy, nadproża, wszelkie zbrojenia itp. musi widzieć i akceptować, więźba dachowa itp. itd. Musicie to sobie zastrzec w umowie, że te wizyty są w cenie usługi [no i dziennik]. Kier-bud wie doskonale o co chodzi i wydaje mi się, że chce za dużo kasy. Ale to zależy od regionu, w którym budujesz. Zapytaj na sąsiednich budowach innych inwestorów.

Oczywiście, że ilość okien dachowych można zmienić bez zmiany projektu [a jak w trakcie budowania zmienisz zdanie?] Każda zmiana w projekcie to kilka stówek.

Dzięki Wam wszystkim za odpowiedź, rzeczywiście, jeżeli chodzi o architekta to poszukamy innego(mam nadzieję że znajdziemy :evil: )a jeżeli chodzi o kierownika budowy to umówieni jesteśmy tak, że ma być na poszczególnych etapach budowy i nadzorować pracę-zresztą jak zauważyłam na sąsiedniej budowie jest prawie codziennie, no i oczywiście wpisy do dziennika, mówił też że jeżeli chodzi o załatwienie materiałów to on może nam taniej załatwić-no nie wiem, ale chyba się na niego zdecydujemy. Co myślicie o rozpoczęciu budowy bez pozwolenia Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie zmian w waszych projektach- czy Wy też musieliście mieć zgodę na wszystkie zmiany od Biryły? pozdrawiam i dziękuję za cenne rady :lol:

Beti zdecydowanie za drogi ten architekt. U nas (górny śląsk) na początku roku stawki za adaptację projektu + drobne zmiany wynosiły 1200-1500 zł. Kierownik budowy 1500. Kupując projekt masz z automatu zgodę na drobne zmiany. "W projekcie, w części opisu technicznego, zawarty jest zapis, zgodnie z którym autor projektu upoważnia (bezterminowo) innych projektantów, do dokonywania - na ich odpowiedzialność - wszelakich zmian w dokumentacji. Wszystkie zmiany muszą być wprowadzone przez uprawnionego projektanta, którego może wybrać Inwestor kupujący projekt."

Przyłączam się do opinii, że im mniej zmian tym lepiej. A co do materiałów i różnych opcji rozwiązań, to najlepiej poczytaj na forum, popytaj znajomych, a ceny sprawdź sama.

Pozdrawiam