Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

"W projekcie, w części opisu technicznego, zawarty jest zapis, zgodnie z którym autor projektu upoważnia (bezterminowo) innych projektantów, do dokonywania - na ich odpowiedzialność - wszelakich zmian w dokumentacji. Wszystkie zmiany muszą być wprowadzone przez uprawnionego projektanta, którego może wybrać Inwestor kupujący projekt."

Witam, rzeczywiście jest tak napisane, ale pod tym widniej następny napis, który mówi, "zmiany w projekcie mogą być dokonane wyłącznie za zgodą autora projektu gotowego" i teraz to już zgłupiałam, ale nic to, to przecież drobny szczegół :lol: , mamy namiary na innego architekta-zobaczymy co on powie, pozdrawiam

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czekając na tą całą papierologię związaną z budową zastanawiam się co możemy zrobić w międzyczasie, no nie wiem??? :x może zacząć kupować materiały czy coś.... :-? może podpowiecie z własnego doświadczenia :). A tak na marginesie do Joli i Krzyśka-pięknie zaczyna wyglądać ten Wasz domek w środku, a kominek zaje.....,garderobę też zrobię tak jak Wy :lol: , a drzwi super-zarówno kolor jak i "fason"-baaaaaaardzo mi się to wszystko podoba, pozdrawiam wszystkich :p

• 2 weeks później...

no, no nieźle to już wygląda, pozdrawiam i życzę wytrwałości, swoja drogą trzeba mieć dużo samozaparcia i cierpliwości żeby zbudować dom-a mnie zaczyna już jej braknąć :-? pozdrowienia dla wszystkich CODZIENNIAKÓW :wink:

no, no nieźle to już wygląda, pozdrawiam i życzę wytrwałości, swoja drogą trzeba mieć dużo samozaparcia i cierpliwości żeby zbudować dom-a mnie zaczyna już jej braknąć :-? pozdrowienia dla wszystkich CODZIENNIAKÓW :wink:

my też już tak chcemy!!!!!

tak jak mówisz cierpliwości braknie....;) dni się ciągną w nieskończoność, a jak się czegoś zapragnie, chce się to mieć już od razu a tu niestety powolutku do przodu ;)

Dzieki za pozytywne komentarze,troche zdrowia juz mnie ta buowa kosztowała,im dalej tym trudniej, im dalej tym wolniej,im dalej tym mniej monety.Spiszcie lepiej umowy na terminy wykonania prac,bo ja ten zaistnialy stan surowy to mialem miec skonczony na poczatku lipca...W sumie i tak dosc szybko bo zaczelismy w marcu.

Jutro scianki wewnetrzne zaczynamy stawiac,wiec mysle ze juz w srodku tez bedzie inaczej...

Beata z tego co mi sie wydaje to kupilscie 117 A,ale jesli bedziecie mieli ochote jeszcze zajrzec to zapraszam:)

Dzieki za pozytywne komentarze,troche zdrowia juz mnie ta buowa kosztowała,im dalej tym trudniej, im dalej tym wolniej,im dalej tym mniej monety.Spiszcie lepiej umowy na terminy wykonania prac,bo ja ten zaistnialy stan surowy to mialem miec skonczony na poczatku lipca...W sumie i tak dosc szybko bo zaczelismy w marcu.

Jutro scianki wewnetrzne zaczynamy stawiac,wiec mysle ze juz w srodku tez bedzie inaczej...

Beata z tego co mi sie wydaje to kupilscie 117 A,ale jesli bedziecie mieli ochote jeszcze zajrzec to zapraszam:)

Witam my mamy ten sam projekt co Ty tyle że wersję lustrzaną, dzięki za zaproszenie na pewno wpadniemy. A u nas wszystko się przeciąga w związku z działką, ale to długa historia i ja już sama nie wiem od czego się zaczęła :lol: , ale wiem jak się skończy :lol: a tak poważnie to w tych urzędach można zwariować- każdy mówi co innego a potem nie wierzy że to powiedział-i niby ludzie którzy powinni wiedzieć :cry: ale trafiliśmy na fajna babkę która zaadoptuje nam projekt no i jest nie droga, a przy okazji dużo nam podpowiada-i nie tylko jeżeli chodzi o projekt, zobaczymy jak ta współpraca będzie się układała dalej. Ale się rozgadałam :lol: pozdrawiam beata

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam wszystkich

Znalazłem błąd w zestawieniu drewna na dach: - niestety trochę zapóźno jak dla mnie:

krokwia kn1 widnieje w zestawienia z wymiarami 14x25 powinno być 18x7!!!

kolejny błąd to długość filarów 25x25 są 275cm a powinno być 300cm ale ten błąd był juz zaznaczany na forum.

pozdrawiam

Tez "trafilismy" na te bledy..

Pozdrowienia,

M.

Ano - potwierdzam.

Witam doświadczonych i nowych budowniczych. Aby uniknąć niektórych błędów należałoby prześledzić wszystkie wpisy w tym wątku i w dziennikach budów. A co do więźby to powinien zestawienie zrobić i sprawdzić kierownik budowy. Tak bezpieczniej. W projekcie jest wzmianka, że zestawienie należy sprawdzić.

Pozdrawiam.

K.

A my na razie jeszcze w papierach :lol: projekt już u architekta, takie plany mieliśmy i w końcu rezygnujemy z garażu, powiększamy kotłownię i robimy sobie takie pomieszczenie gospodarcze (na razie nie wiem co to będzie :lol: może suszarnia albo coś innego :lol: ) no i w sumie wyszło nam prawie tak jak u marty_zaz 8)

Musimy zrobić mostek dojazdowy, ale na to też projekt i pozwolenie na budowę :evil: więc czekamy... a szkoda, bo materiały na mostek mamy i mąż już by sobie przy nim podłubał :wink: No nic, czekamy ....

Witam wszystkich, dziś mieliśmy dzień wielkiego "załatwiania" spraw wszelakich :wink: a konkretnie byliśmy z mężem u pani architekt zostawić projekt domu, projekt przyłącza wodociągu też został dziś zlecony, złożone papiery w elektrowni, zamówiony wypis i wyrys działki (potrzebujemy do sądu rejestrowego) bagatela tylko 145zł.i co jeszcze...hm..., aha założyłam konto oszczędzające w Polbanku-póki mamy jeszcze co oszczędzać :lol:, tylko nie mówcie, że Polbank jest fee, aha słyszałam dziś od wspomnianej pani architekt że materiały budowlane po nowym roku mają tanieć z 22% na 7%vat, czy ktoś może o tym też słyszał? pozdrawiam

Bardzo oryginalną wiedzę posiadaa wasza architekt!

chodziło jej pewnie o to że 15 % można odliczyć w urzędzie skarbowym i dostać z tego tytułu zwrot różnicy vatu

pozdrawiam

Witam może i oryginalną wiedzę posiada ale jakże optymistyczną :lol: no nie wiem może to plotki może zwiastun jakiś zmian czas pokaże a narazie i tak nie mamy w planie zakupu materiałów budowlanych więc możemy poczekać, pozdrawiam :p