Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam u nas już koniec budowania, zostały jeszcze drobne prace takie jak obróbka komina,parę dachówek do założenia i t.p.

Zamontowaliśmy futryny okien dachowych( nie wiem czy to się tak nazywa), które następnie zabezpieczyliśmy przed opadami, a okna zabraliśmy do domu z obawy na kradzież.

Zaległe zdjęcia w dzienniku budowy.

Pozdrawiam

WITAM WSZYSTKICH, chce się was poradzi, a mianowicie poniżej przedstawiam wycenę jaka podał nam wykonawca, powiedzcie co o tym sadzicie:

1. roboty ziemne tj. wykop, podsypki-2.300

2.ławy i ściany fundamentowe (bez izolacji pionowych i zasypki)-5.300

3. ściany z betonu komórkowego wraz z nadprożami+podlewki żelbetowe pod strop-7.700

4.strop terriva+wieńce+wieniec obwodowy+czpienie-6.600

5.kominy i czapki kominowe murowane z cegły pełnej-3.500

6.konstrukcja dachu(bez łat i kontrłat)-5.900

razem 31.300

co sadzicie o tej cenie?

Ceny wydają się lekko zawyżone w stosunku do tych z mojej budowy ale wyglądają dosyć realnie i jeżeli macie dobre referencje o tej ekipie tzn. terminowość, dokładnośc, utrzymanie porządku na budowie to warto ją zatrudnić. brakuje mi wyceny wykonania ścian szczytowych, słupków żelbetowych scianek kolankowych, ścian działowych i tarasaów ? chyba że zawarte jest to w cenie wykonania ścian konstrukcyjnych.

pozdrawiam

WITAM WSZYSTKICH, chce się was poradzi, a mianowicie poniżej przedstawiam wycenę jaka podał nam wykonawca, powiedzcie co o tym sadzicie:

1. roboty ziemne tj. wykop, podsypki-2.300

2.ławy i ściany fundamentowe (bez izolacji pionowych i zasypki)-5.300

3. ściany z betonu komórkowego wraz z nadprożami+podlewki żelbetowe pod strop-7.700

4.strop terriva+wieńce+wieniec obwodowy+czpienie-6.600

5.kominy i czapki kominowe murowane z cegły pełnej-3.500

6.konstrukcja dachu(bez łat i kontrłat)-5.900

razem 31.300

co sadzicie o tej cenie?

31tys za CAŁOŚĆ c117 do konstr dachu włącznie to cena ok.

Edytowane przez celtorek

rozmawiałam z wykonawcą, po waszych uwagach, no i okazało się że że ścianki działowe nie wchodzą w tą cenę tak samo wylanie tarasu, bo schody to i tak chcemy mieć drewniane, teraz widzę że szczegóły są bardzo ważne, w tym tyg mamy podpisać z nim umowę, może jeszcze macie jakieś uwagi co do umowy czy do wykonania -piszcie proszę

Beata my jestesmy z jednego regionu :)Cena jest podobna do mojej.Ja zaplacilem 46 tys,firma jak na tego typu roboty nienajgorsza.

w tym mialem: stan surowy,z chudziakiem.Dach z kompleksowo,z blacharka i rynnami (bez podbitki),tarasy wylane.Do tego schody betonowe ze spocznikiem i wiata ktora jak ulał pasuje do budynku :)Za scianki dzialowe zaplacilem osobna 2 tys zlotych :)

Obecnie jestem na etapie instalacji elektrycznych i teletechnicznych,chydraulike juz mam :)Nie mam czasu zeby wykonac sobie instalacje (jak to mowią szewc bez butów chodzi :) ale planuje w tym roku jeszcze tynki i posadzki :)

bierz 300 :)

300 to chyba przesada :lol: szczerze mówiąc to miałam nadzieje że 200 starczy na taki średni standard ew. 250-ja chcę jeszcze trochę pożyć :p dziś mąż pojechał z kierownikiem zakupić pustaki na budowę-jak będę wiedziała co zamówił i za ile to napiszę , a za miesiąc będziemy mieli pozwolenie na budowę :lol:, w czwartek umówieni jesteśmy z panią od kredytów-będę informowała na bieżąco z postępów licząc na wasze zdanie pozdrawiam

bierz 300 :)

300 to chyba przesada :lol: szczerze mówiąc to miałam nadzieje że 200 starczy na taki średni standard ew. 250-ja chcę jeszcze trochę pożyć :p dziś mąż pojechał z kierownikiem zakupić pustaki na budowę-jak będę wiedziała co zamówił i za ile to napiszę , a za miesiąc będziemy mieli pozwolenie na budowę :lol:, w czwartek umówieni jesteśmy z panią od kredytów-będę informowała na bieżąco z postępów licząc na wasze zdanie pozdrawiam

Tu jest dziennik porównywalnego domku, budowanego bardzo oszczędnie i jest zest kosztów. Zwróć uwagę na różnice w cenie robocizny

http://forum.muratordom.pl/dziennik-budowy-z14-okolice-wieliczki,t102929.htm

Edytowane przez celtorek

witaj celtorek, bardzo fajne te Wasze schody-dopiero teraz je wyczaiłam :lol: , oglądam sobie zdjęcia z Waszego domku i muszę przyznać że wyglądać że wygląda super-widzę że dużo rzeczy zrobiliście sami-gratulacje, podjazd do domu po prostu super, mam pytanko ile kosztowały Was schody? i czy zrezygnowaliście ze spiżarki?