Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ten dom jest funcjonalny dla 3-osobowej rodziny?

Recommended Posts

Ja na poczatek napisze ogólnie w temacie okien:)

zaczynając od gory: Wydaje mi sie ze redukcja trzech okien dachowych nie byla w moim przypadkunajlepszym rozwiazaniem.

Jestem natomiast zadowolony z ustawienia okna w kuchni na jednym poziomie z oknem salonowym,co wyrowna linie okien i bedzie bardziej estetyczne.Poszerzyłem tez drzwi tarasowe do 2,70 cm i podzielilemna 3 czesci(jedna nieruchoma czesc (fix) od strony kominka.

• Odpowiedzi 920
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

od rana mam nerwa-te papiery to mnie na skraj bankructwa doprowadzą-budowy jeszcze nie widać a kasy tyle leci... :evil: podpisaliśmy umowę z gminą o tym, że udostępniają nam drogę do budowy sieci wodociągowej a my w zamian za to odstępujemy im wybudowana sieć za własne pieniądze-cholera jasna, mało tego-gmina potrzebuje jeszcze-nie wiadomo po co- oświadczenia podpisanego przy notariuszu, iż zgadzamy się na warunki zawarte w umowie, jakby samo podpisanie umowy nie wystarczyło-przecież to jest tożsame, ale mało tego to oświadczenie będzie nas kosztowało ok 200 zł, norrrmalnie wkur... się idzie :evil:

mam pytanie czy ktoś rezygnował z komina w kuchni-bo praktycznie on jest chyba tylko wentylacyjny-no nie wiem nie znam sie, ale wydaje mi się że ktoś tak robił

ja zrezygnowalem.do strychu puszczono 2 rury setki.jedna na wentylacje w kuchni,druga na wentylacje w spizarni.otwor na pochlaniacz od kuchenki bedzie z boku codziennego ,tak wiec nie bylo sensu do gory ciagnac.Beata jak macie ochote ,zawsze mozecie przyjechac z mezem obejrzec.Troche sie pozmienialo :)

moze ktoś napisze ,jakich modyfikacji dokonal,z jakich jest bardziej zadowolony ,z jakich mniej.Lub ewentualnie co by jeszcze zmienil...

Przyda to sie nowo budujacym.Jak sie zastanowie to wypisze w punktach.

1.Wydłużenie łazienki na parterze do ok 2,9 m -ok

2.Likwidacja 3 okien dachowych. Teraz zlikwidowałabym wszystkie, poszerzając okna w ścianach szczytowych.

3.Schody drewniane ze spocznikiem - ok.

Co bym jeszcze zmieniła

1. poszerzyła taras z tyłu i wydłużyła nad nim daszek . W projekcie jest chyba 2,4x5,2 m, czyli taka atrapa tarasu. Zdecydowanie lepiej 4x5,2 m.

moze ktoś napisze ,jakich modyfikacji dokonal,z jakich jest bardziej zadowolony ,z jakich mniej.Lub ewentualnie co by jeszcze zmienil...

2.Likwidacja 3 okien dachowych. Teraz zlikwidowałabym wszystkie, poszerzając okna w ścianach szczytowych.

Co bym jeszcze zmieniła

1. poszerzyła taras z tyłu i wydłużyła nad nim daszek . W projekcie jest chyba 2,4x5,2 m, czyli taka atrapa tarasu. Zdecydowanie lepiej 4x5,2 m.

witam, tak se czytam i myślę, że taras zawsze można wydłużyć, chyba gorzej z daszkiem nad nim, a co do okien dachowych to też chciałam zostawić po jednym, ale teraz jak tak napisałaś :roll: to nie wiem, może ktoś jeszcze się wypowie, aha a czy powiększenie tych okien w ścianach szczytowych to wymaga konsultacji architekta i zaznaczenia w zmianach adaptacyjnych-ale długie zdanie mi się skrobnęło :lol:

Ja robiłem tak:

-dysperbit dwie warstwy nakładane pędzlem

-styropian fs 100 grubość 8cm

-siatka na klej

- dysperbit 1 warstwa nakładany pędzlem

pozdrawiam

nam w sumie podobnie doradzają tyle,że zamiast dysperbitu HYDROLEX 2E, nie znam się i nie mam pojęcia jak to cenowo, aha na styropian proponują folię i obsypać to piachem

Co bym jeszcze zmieniła

witam, tak se czytam i myślę, że taras zawsze można wydłużyć, chyba gorzej z daszkiem nad nim, a co do okien dachowych to też chciałam zostawić po jednym, ale teraz jak tak napisałaś :roll: to nie wiem, może ktoś jeszcze się wypowie, aha a czy powiększenie tych okien w ścianach szczytowych to wymaga konsultacji architekta i zaznaczenia w zmianach adaptacyjnych-ale długie zdanie mi się skrobnęło :lol:

Taras można wydłużyć potem, ale jak pierw się zrobi mały to potem trzeba drugi raz płacić i drugi raz mieć bałagan.Taras z tyłu ma mały daszek i jest niby zadaszony, ale deszcz daleko zacina na taras. Jeśli już wydaje się pieniądze na daszek to najlepiej na taki, żeby spełniał zadanie. Teraz zrobiłabym dłuższy daszek, albo wcale.

Odnośnie okien dachowych to jestt TYLKO MOJE ZDANIE. Ogólnie niezbyt mi się podobają.

Wieczorem jeszcze Ci coś napiszę, bo teraz muszę już iść.

Beti wstaw zestawienie więźby jakie masz w projekcie to zobaczymy, czy masz wersję prawidłową, czy z błędami.

Ja miałam bląd

- krokwie koszowe chyba 14x28, a powinny mieć mniejsze przekroje chyba 10x20 lub 9x20, ewentualnie 8x18

-słupy gankowe 5 szt zamawiałam po o 25-30 cm dłuższe. Daszki gankowe mam na takiej wys jak w projekcie i te dłuższe słupy idealnie pasowały.

-jeszcze jeden element ganków lepiej zamówić inaczej, nie pamiętam jak się to nazywa, jest to belka pozioma którą montuje się na słupy gankowe.

W zestawieniu jest 4 szt CHYBA przekrój 8 x 25. Lepiej zamówić 2 szt 25x25.

Podobno będzie stabilniej.

W 2007 r raczej wszystkie osoby udzielające sie na fm, budujące c117 miały zwiększony przekrój murłaty do 14x14, zamiast 12x12.

Życzę szybiej i bezproblemowej budowy :D :D

rzeczywiście są błędy w zestawieniu więźby-filary S1 mają275 dł. a ktoś pisał wcześniej że powinny mieć 300 dł., tak samo KN1 jest 14x14, a powinno być 7x18, szukam dalej, pozdrawiam

mam pytanko-jakie kominy stawialiście, tzn. z czego czy z cegły czy systemowe, bo nam kierownik proponuje postawić z cegly-chodzi o koszty, co Wy na to, czy mógłby ktoś napisać ile wyniosły go kominy do codziennego, będę wdzięczna

Witam ponownie

C117A

Kominy systemowe SCHIEDEL Rondo Plus

- 1 paleniskowy fi 20 ( kominek )

- 1 paleniskowy fi 18 ( piec )

- 7 kominów wentylacyjnych)

Całkowity koszt 9160 zł

POLECAM i POZDRAWIAM

czy są to ceny z robocizną?

CELTOREK czy Wy macie kominy murowane z cegły?-tak mi się jakoś wydaje że to Wy, jeśli tak to napisz jak się sprawują i dlaczego akurat murowane a nie systemowe, bo ja jestem teraz na etapie kominów, właściwie to się prawie zdecydowaliśmy na murowane ale chcę się upewnić :lol:

Kominy mamy z cegły, bo wtedy była to najtańsza wersja.

Cegłę czerwoną płaciliśmy po 0,40 zł netto, robocizna 100 zł dniówka, cegła klinkier na 2 szt kominów ponad dach 1 paleta ok 1000 zł, a robocizna 1,5 lub 2 zł od 1 szt cegły.

Kominy sprawują się ok i mam nadzieję, że tak zostanie :wink: .

Ktoś wyżej pisał, że w kuchni puszczał do wentylacji rury 100 to jest dobry pomysł.

czesc Michal

Witam, niniejszym próbuję wkleić rzut C117 po moich poprawkach

http://images32.fotosik.pl/415/13c2e890d7fd406em.jpg

Jak zapewne widać, zamiast garażu chcę zrobić pomieszczenie gospodarcze z kotłem na pelety a w pierwotnym pom. gosp-gabinet. Przy okazji zaplanowałem w holu wnękę na szafę.

czemu nie robisz wejscia do pom gosp z zewn, skoro bedziesz ogrzewal mialem?

Konkretnie to peletami. Powód jest dość prozaiczny, tracę wtedy kawałek ściany a na tej ścianie zaplanowałem powiesić zbiornik wymiennika (bo piec musi chodzić w układzie otwartym a inst CO w zamkniętym). Pierwotnie myślałem, żeby ten zbiornik dać pod sufitem, ale przecież jeszcze pół metra ponad nim musi być naczynie wzbiorcze i wolałbym, aby nie było ono w pokoju na piętrze....

Doszedłem więc do wniosku, że wejście przez drzwi główne i hol nie jest dużo gorsze, tym bardziej, że wnoszenie worków z opałem ma się (teoretycznie) odbywać 1-2 razy w roku.

pozdrawiam M.

Konkretnie to peletami. Powód jest dość prozaiczny, tracę wtedy kawałek ściany a na tej ścianie zaplanowałem powiesić zbiornik wymiennika (bo piec musi chodzić w układzie otwartym a inst CO w zamkniętym). Pierwotnie myślałem, żeby ten zbiornik dać pod sufitem, ale przecież jeszcze pół metra ponad nim musi być naczynie wzbiorcze i wolałbym, aby nie było ono w pokoju na piętrze....

Doszedłem więc do wniosku, że wejście przez drzwi główne i hol nie jest dużo gorsze, tym bardziej, że wnoszenie worków z opałem ma się (teoretycznie) odbywać 1-2 razy w roku.

pozdrawiam M.

czyli wszystko przemyślane w najdrobniejszych szczegółach :wink:

Widziałam, że worki z opałem wożą taczkami i dlatego sądziłam, że łatwiej robić to z zewn.

Ścianka na parterze zasłaniająca lodówkę, to dobry pomysł.

Sprawdzałeś wymiary wstawionego narożnika? Wydaje mi się dziwnie mały. W realu średni narożnik zajmuje zdecydowanie więcej miejsca.

Ty wstawiłeś ok 1,3x2m, to raczej kanapa.

Dużo okien masz poprzestawiane, to możesz też rozsunąc okna w ścianie szczytowej na poddaszu. W pokojach na górze jest tak, że praktycznie na jedynej ścianie pełnej wysokości, w każdym pokoju prosto jest okno. Utrudnia to ustawienie wysokich mebli.

Zrobię potem fotkę u mnie w pokoju na górze i będzie dobrze widać umieszczenie okna od wewn.